معبد سری ماریامان سنگاپور | پل رنگارنگ به دنیای معنویت

سنگاپور این کشور آسیایی دارای جاذبه‌های هیجان انگیز و دیدنی متنوع و گوناگونی است که اگر قصد سفر به آن را دارید خوب است درباره آنها بدانید. یکی از این جاذبه‌های بی‌نظیر واقع در محله‌ی چینی‌های سنگاپور معبد سری ماریامان قدیمی‌ترین معبد هندو در سنگاپور است. اگر دوست دارید درباره این معبد بیشتر بدانید در این مقاله با الی گشت همراه باشید.

معبد سری ماریامان در سنگاپور واقع در محله چینی‌ها همان‌طور که گفتیم قدیمی‌ترین معبد هندوی سنگاپور به شمار می‌رود. یک مثل قدیمی هندی هشدار می‌دهد که  در مکانی زندگی نکنید که در آن معبدی وجود ندارد. به همین خاطر ناراینا پیلای مطابق با توصیه‌های خردمندانه اجدادش، یکی از اولین کارهایی که پس از ورودش به سنگاپور در سال ۱۸۱۹ انجام داد، تأسیس یک معبد هندو برای هم‌وطنان خود بود. در سال ۱۸۲۷، چهار سال پس از تصاحب زمین، معبد سری ماریامان، قدیمی‌ترین عبادتگاه هندوها در سنگاپور، سرانجام در امتداد جاده پل جنوبی ساخته شد. این معبد از طراحی و معماری باشکوهی برخوردار است و هندوهای بسیاری در ایام مختلف از آن بازدید می‌کنند.  با توجه به اهمیت معماری و تاریخی معبد سری ماریامان این بنا در ۲۸ ژوئن ۱۹۷۳ به عنوان یک بنای تاریخی ملی معرفی شد. 

 تاریخچه‌ی معبد سری ماریامان با ورود اولین هندی‌ها به سنگاپور، بلافاصله پس از تأسیس یک پست تجاری بریتانیایی توسط استمفورد رافلز در این جزیره در فوریه ۱۸۱۹ و آداب و رسوم فرهنگی و مذهبی شبه قاره هند که شامل پرستش ماریامان، الهه باران می‌شود، پیوند نزدیکی دارد. در آیین هندو، خدای “مادر” به دلیل قدرتش در محافظت از مردم در برابر آسیب و درمان بیماری‌ها به خصوص بیماری‌های همه گیر شناخته می‌شود.  

 مشخص نیست که ناراینا پیلای متعلق به کدام قسمت هند بوده. او در دومین دیدار از جزیره تازه مستعمره شده در ژوئن ۱۸۱۹ با رافلز وارد سنگاپور شد و اولین مهاجر هندی ثبت شده در سنگاپور به شمار می‌رود. پیلای اقبال خوبی داشت و پس از مدتی، به یک کارآفرین موفق و رهبر جامعه تبدیل شد و اولین کوره آجرپزی جزیره را در کوه ارسکین (تانجونگ پاگار کنونی) راه‌اندازی کرد. او همچنین چندین آجرکار، نجار و صنعتگر هندی را از پنانگ و جنوب هند متقاعد کرد که در سنگاپور به او بپیوندند. انگلیسی‌ها با درک نفوذ فزاینده او در جامعه هند، پیلای را در دسامبر ۱۸۲۲ به عنوان رهبر جامعه هند منصوب کردند. 

 پیلای توسط مهاجران اولیه هندی در سنگاپور بسیار مورد احترام بود. آنها از او مشاوره می‌گرفتند و در مورد مسائل مهم با او مشورت می‌کردند.  او در مقابل، تلاش کرد تا زندگی مهاجران تازه‌وارد را بهبود بخشد.  از آنجایی که مذهب و معنویت در زندگی این مهاجران هندی بسیار مهم بود، یکی از اولین کارهایی که پیلای انجام داد درخواست زمینی به شرکت هند شرقی برای برپا کردن یک معبد هندو یعنی معبد سری ماریامان بود.  مقامات بریتانیا یک قطعه زمین در امتداد خلیج Telok Ayer، جایی که امروز خیابان Telok Ayer در آن قرار دارد را به پیلای پیشنهاد کردند. اما پیلای این پیشنهاد را رد کرد زیرا این مکان بسیار دور از منابع آب شیرین بود که برای مراسم معابد هندو بسیار حیاتی است.  

 در سال ۱۸۲۱، ویلیام فارکهار ساکن بریتانیا، جایی نزدیک به جریان آب شیرین در نزدیکی کانال استمفورد به پیلای اعطا کرد. با این حال، کمیته برنامه‌ریزی شهری برنامه‌های دیگری برای این منطقه داشت و امید پیلای برای ساختن معبد سری ماریامان بار دیگر بر باد رفت.  سرانجام در سال ۱۸۲۳ به پیلای یک قطعه زمین مناسب در جاده پل جنوبی داده شد. این مکان با عنوان “کلینگ کلیسای کوچک” در نسخه ۱۸۲۸ “طرح شهر سنگاپور” مشخص شده. این طرح اولین بار در سال ۱۸۲۳ توسط ستوان فیلیپ جکسون، نقشه‌بردار زمین‌های عمومی منصوب شده توسط رافلز ترسیم شد. 

 معبد سری ماریامان که پیلای برای اولین بار در سال ۱۸۲۷ ساخت، یک ساختار ساده چوبی از جنس شاخه نخل داشت. این بنا در سال ۱۸۴۳ با یک ساختمان آجری جایگزین شد که گمان می‌رود توسط محکومان هندی و صنعتگران اهل مدرس (چنای کنونی) ساخته شده باشد. این افراد در گچ‌کاری بسیار ماهر بودند.  اعتقاد بر این است که بخش عمده‌ای از ساختار کنونی معبد به ساختمان دیگری بازمی‌گردد. بازسازی عمده این معبد بین ۱۸۶۲ و ۱۸۶۳ انجام شد و مجسمه‌ها و تزئینات اضافه شده به معبد سری ماریامان در این دوره توسط صنعتگران ماهر از ناحیه ناگاپاتینام و کودالور تامیل نادو در جنوب هند انجام شده است. معبد سری ماریامان با هر بار تعمیر و بازسازی در طول دهه‌های بعدی، به یک گنجینه‌ای غنی از تاریخ معماری تبدیل شده است. این معبد آخرین بار در آوریل ۲۰۱۰ مطابق با رسم هندوها که مستلزم آن است که معابد هر ۱۲ سال یک بار به شکوه اولیه خود بازسازی شوند، مجدداً بازسازی شد.  

 درباره معماری معبد سری ماریامان باید گفت بیشتر معابد هندو در سنگاپور شبیه معابد هند جنوبی هستند زیرا از سبک معماری دراویدی الگوبرداری شده‌اند. این معابد به خدایان و الهه‌های مختلف هندو اختصاص داده شده‌اند. در برخی از این معابد بیش از یک خدا در هر ساختمان پرستش می‌شود. همچنین مجسمه‌های خدایان در زیارتگاه‌های داخل معابد قرار می‌گیرند. معبدها معمولاً دارای مجسمه‌ها و تمثال‌های مختلف هستند و دیوارهای داخلی با نقاشی‌های دیواری که صحنه‌هایی از اساطیر هندو را به تصویر می‌کشد زینت داده شده‌اند.  مانداپام یا نمازخانه برای عبادت و ویمنام یا گنبدهایی که نمایانگر زیارتگاه‌های زیر آنهاست از دیگر بخش‌های این معابد هستند.  

 گوپورام به برج هرمی شکل در ورودی معبد اشاره دارد که یکی از ویژگی‌های مهم معابد جنوب هند به شمار می‌رود. ارتفاع زیاد این بخش از معبد سری ماریامان به عنوان چراغ راهنمایی برای عبادت‌کنندگان از راه دور عمل می‌کند و آنها را قادر می‌سازد پیش از ورودشان به معبد دعا یا مراقبه کنند. شاید بتوان گفت بارزترین ویژگی معبد سری ماریامان، گوپورام پنج طبقه آن است که از دور نمایانگر این بنای باشکوه و دیدنی است. این گوپورام با ارتفاع پنج متر، رو به شرق ساخته شده و با مجسمه‌هایی که تثلیث الهی اساطیر ودایی یعنی برهما، ویشنو و شیوا را نشان می‌دهد، تزیین شده است.  این سه خدا به ترتیب مسئول ایجاد، حفظ و نابودی جهان هستند. مجسمه‌ها و حکاکی‌های سه‌بعدی که این سه خدا و تناسخ‌های فراوان آنها را به تصویر می‌کشند، چهار طرف برج را مزین کرده‌اند و تابلویی خیره‌کننده از صحنه‌های آیین هندو ارائه می‌دهند.  

 ورودی معبد سری ماریامان به تالار اصلی یا مانداپام منتهی می‌شود که در کنار آن مجموعه‌ای از ستون‌های مربعی تزیین شده با مجسمه‌های خدایان قرار گرفته است. در امتداد ارتفاعات شمالی و جنوبی تالار، طاقی از دهانه‌های قوسی شکل به چشم می‌خورد.  عناصر اصلی طراحی مانداپام شامل سقف رنگارنگ آن و مجموعه‌ای از ستون‌ها می‌شود که فضای وسیع آن را پر می‌کند. سقف تالار با نقاشی‌های استادانه‌ای از جمله نقاشی ماندالا، نمودار دایره‌ای که نمادی از حالت عالی نیروانا و خدایان هندو مانند لرد گانشا و الهه ساراسواتی است، تزیین شده. همچنین روی دیوارهای امتداد ستون‌های معبد و در قسمت‌های داخلی، نقاشی‌های دیواری از خدایان مختلف با دست نقاشی شده که همیشه قبل از هر بار تقدیس معبد به رنگ‌های زنده اولیه خود بازسازی می‌شوند.  

بهترین قیمت‌ها برای بهترین مقاصد! رزرو تور مسافرتی با الی گشت.

 بخش دیگر معبد سری ماریامان گنبدی تزیین‌شده است که به ویمانام معروف است و نشان‌دهنده وجود زیارتگاه یا محراب در زیر آن است. چهار نوع از این قبیل ویمنام‌ها در معبد وجود دارد که همگی در ارتفاعات غربی بنا قرار گرفته‌اند. هر ویمانام ساختاری پیازی شکل دارد که با مجسمه‌های رنگارنگ تزیین شده و با قله‌های کوچک پوشیده شده است. در زیر ویمانام اصلی معبد سری ماریامان، زیارتگاه الهه اصلی معبد قرار دارد. سه ویمانام دیگر در بالای زیارتگاه‌های لرد راما، لرد سوبرامانیا و الهه دروپاتای امان قرار دارند. 

 زیارتگاه اصلی معبد سری ماریامان که مستقیماً رو به ورودی معبد قرار دارد، زیارتگاه الهه اصلی سری ماریامان است. در مقابل او مجسمه سینا امان یا الهه کوچک قرار دارد. این مجسمه تجسم کوچکی از سری ماریامان است که توسط ناراینا پیلای در سال ۱۸۲۷ در معبد اصلی نصب شده است.  زیارتگاه سری دروپاتای امان، الهه‌ای که در مراسم سالانه راهپیمایی آتش مورد احترام قرار می‌گیرد، دومین زیارتگاه مهم معبد به شمار می‌رود. این معبد همچنین دارای زیارتگاه‌هایی است که به الهه‌های دورگای امان، پریاچی امان و کالیاممان یا کالی، نابودگر نیروهای شیطانی، اختصاص یافته است. 

 دو زیارتگاه کوچک‌تر و مجزا در محوطه معبد سری ماریامان به احترام لرد گانشا و سری آراوان، شخصیتی از حماسه هندی ماهابهاراتا به چشم می‌خورد. همچنین گالری تماشا در محوطه سمت چپ معبد توسط ارادتمندان به معبد برای مشاهده مراسم و جشن‌های معبد ساخته شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد. علاوه بر این در محوطه معبد یک آشپزخانه، اتاقی برای کارمندان و یک سالن عروسی با ورودی جداگانه در خیابان پاگودا وجود دارد. لازم به ذکر است که کل مجموعه معبد توسط یک دیوار مرزی بلند احاطه شده که توسط پیکرهای گاوهای مقدس که در فواصل معین قرار گرفته‌اند، احاطه شده است. گاو در آیین هندوئیسم مورد احترام است و نمادی از مادر زمین، قدرت، فراوانی، بخشش فداکارانه و رزق و روزی زندگی به حساب می‌رود.  

 اطلاعات تماس معبد سری ماریامان به شرح زیر است:

تلفن: +۶۵۶۲۲۳۴۰۶۴

آدرس ایمیل: smt@heb.org.sg

آدرس وبسایت: http://smt.org.sg/ 

 در این مقاله از الی گشت به معرفی قدیمی‌ترین معبد هندو در سنگاپور یعنی معبد سری ماریامان پرداختیم. معبدی که علاوه بر تاریخچه‌ی جالب دارای معماری و طراحی شگفت‌انگیزی است و از جمله مهم‌ترین جاذبه‌های سنگاپور به شمار می‌رود. اگر به آیین هندو و بازدید از معابد هندو علاقه‌مندید در سفر خود به سنگاپور بازدید از این معبد دیدنی را از دست ندهید.  

 این معبد در شهر سنگاپور، محله‌ چینی‌ها و جاده پل جنوبی قرار گرفته است. 

 معبد سری ماریامان که برای اولین بار در سال ۱۸۲۷ ساخته شده اما در طول سال‌ها بارها مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است. 

 از ساعت ۵:۳۰ صبح تا ۱۲ ظهر و ۴:۳۰ عصر تا ۹ شب این معبد پذیرای بازدیدکنندگان است. 

 خیر بازدید از این معبد برای همگان رایگان است و نیاز به پرداخت هیچ هزینه‌ای نیست.  

 ایستگاه متروی محله چینی‌ها نزدیکترین ایستگاه مترو به معبد سری ماریامان است.  

مطالب مرتبط :
۱۰ مورد از بهترین جاذبه های گردشگری سنگاپور
راهنمای سفر به سنگاپور
سوغات سنگاپور، بهترین یادگاری از این شهر زیبا

مطالب مرتبط

هتل یا هتل آپارتمان؟ کدام یک برای اقامت بهتر است؟

همه چیز در مورد تحصیل در رشته گردشگری

برج آزادی، نماد شهر تهران و همه آنچه که باید بدانید