بندر کنگ در هرمزگان از جمله بنادر قدیمی و تاریخی ایران است که در آن کشتیها ملاقاتی باشکوه با یکدیگر دارند. تمامی کشتیها از سراسر جهان میتوانند با خیال آسوده در آن لنگر انداخته و استراحتی همراه با آرامش را تجربه کنند. بندر کنگ ایران از جمله مناطق تاریخی در تمام جهان به حساب میآید که باستانی و قدیمی بوده و همچنان باگذشت سالها اهالی استان هرمزگان و همینطور سایر شهرهای ایران و کشورهای حوزه جنوب خلیجفارس این بندر را جزء جذابترین بنادر ایران میدانند. تاریخ و قدمتی هزارساله دارد و ما قرار است در این مطلب شما را از نزدیک با این بندر آشنا کنیم.
بندر کنگ در هرمزگان و دیدار با تاریخی به بلندای تاریخ ایران
بندر کنگ در هرمزگان دقیقاً در این استان و در شمال تنگه هرمز واقع شده و سالهاست که قطب اقتصادی ایران است. ضمن اینکه از قطبهای مهم گردشگری ما محسوب میشود. همچنین بندر لنگه از دیگر شهرستانهای خوشنام ایران به حساب میآید که در استان هرمزگان واقع شده و با آبهای نیلگون خلیجفارس ارتباطی تنگاتنگ دارد. در این بین بندر کنگ بخشی از شهرستان بندر لنگه در نظر گرفته شده است.
فاصله بندر کنگ از بندر لنگه تنها ۱۰ کیلومتر است و شما میتوانید در عرض ۱۴ دقیقه خودتان را از بندر کنگ به بندر لنگه برسانید. مسیر دسترسی از بندر کنگ تا بندرعباس مسیری طولانیتر است و ۱۸۰ کیلومتر فاصله دارد. البته برای رسیدن از بندرعباس به بندر کنگ شما باید از مسیری ساحلی عبور کنید که مناظری بسیار زیبا و منحصربهفرد دارد.
مسیرهای دسترسی به بندر کنگ
بندر کنگ هیچ فرودگاهی نداشته و اگر تمایلی به انجام سفرهای طولانی با اتومبیل، اتوبوس یا قطار را ندارید ما پیشنهاد ویژهای را برای شما داریم.
اگر تصمیم گرفتید برای بندر کنگ از هواپیما استفاده کنید باید اول به بندر لنگه که نزدیکترین فرودگاه به این بندر است بروید. سپس از آنجا بقیه مسیر ۱۴ کیلومتری تا بندر کنگ را با تاکسی طی کنید. البته سفر با خودرو به مناطق جنوبی ایران بدون شک حال و هوای دیگری دارد و خاطرات متفاوت دیگری را برای شما رقم خواهد زد.
ناگفته نماند که برای رفتن به بندر کنگ شما باید به سمت بندرعباس رفته و از جاده بندر لنگه یا بندر کنگ استفاده کنید.
البته به جای رفتن به بندرعباس هم میتوانید از جاده بستک – بندر کنگ هم استفاده کرده و جاده شماره ۹۶ را انتخاب کنید. این جاده که ابتدای آن از خرمشهر است در طول سفرتان شما را از شهرهای برازجان، بندر ماهشهر، بندر دیلم و بندر گناوه عبور داده و نهایتاً به هرمزگان و سپس بندر کنگ خواهد رساند.
تاریخچه مصور بندر کنگ در هرمزگان
شاید ندانید که بندر کنگ در هرمزگان تقریباً بیش از ۳۰۰۰ سال قدمت دارد. حقیقتی که در همان نگاه اول میتواند همه را شگفتزده کند. بر اساس اطلاعاتی که در متون تاریخی پیدا شده نشان شکلگیری هسته اولیه این منطقه امروزی ۵ بار تغییر مکان داشته و در حال حاضر از چیزی که ما آن را به اسم بندر کنگ میشناسیم تنها یک بافت قدیمی بهجامانده است که خانههایی به شکل امروزی داشته و تقریباً ۴۰۰ سال قدمت دارد. این بندر در گذشته بسیار پررونق بوده و لنجهای چوبی که در تلفظ محلی به آنها جهاز گفته میشود را در این بندر میساختند. زبان مردم در آن زمان زبان عربی بوده اما در حال حاضر اکثریت مردم به زبان فارسی مکالمه میکنند. دین مردم هم از گذشته اسلام بوده و البته بیشتر اهالی این منطقه اهلسنت و پیرو امام شافعی هستند.
بندر کنگ در یک نگاه
جالب است که بدانید این بندر زمانی قلب تجارت در کشور ما بوده و تجار مختلف خارجی در این بندر خانههای خود را با سنگ و گچ بنا میکردند. در بالای هر خانه نیز یک بادگیر وجود داشته. هنوز هم بعضی از خانههای قدیمی که در یکی از محلههای بسیار تاریخی با وسعت ۵۸ هکتار وجود داشتند، پابرجا بوده و میتوانید آنها را از نزدیک مشاهده کنید. تماشای معماری قدیمی این منطقه میتواند شما را به وجد آورد. بهواسطه اطلاعات بهدستآمده در گذشته تقریباً ۳۰ کشتی بزرگ در این بندر وجود داشته که دریانوردان یا ملاحان این شهر از این کشتیها استفاده میکردند.
با این کشتیها کالاهایی مانند خرما، گل سرخ، جوز، لوز و صمغ را به مناطقی مانند خرمشهر، هند، آفریقا، بصره و مومباسا منتقل کرده و در عوض کالاهایی مثل چوب، پارچه و چای را با خود برمیگرداندند. بعد از اینکه جنوب کشور ما توسط پرتغالیها اشغال شد تا زمان شاهعباس این بندر در دستان آنها بود. پرتغالیها در این منطقه یک قلعه بزرگ ساخته و آن را مرکز حکومت خود قرار دادند. در حال حاضر بقایای این قلعه به نام قلعه پرتغالیها شهرت دارد که هنوز هم آثاری از آن به هنگام جذر آب در کناردریا مشاهده میشود.
مطالب مرتبط:
سفر به بندر کنگ و جاذبههایش
بندر کنگ در هرمزگان یکی از پررفتوآمدترین جاذبههای جنوب کشور است که در کنار بندرعباس، قشم، کیش و بوشهر سالانه گردشگران زیادی را در خود میپذیرد. شاید نام آن چندان شناخته شده نباشد اما یکی از معروفترین مقاصد سفرهای زمستانی به حساب میآید. قدمت طولانی آن گویای زیباییها و جاذبههایش است. ضمن اینکه شما در این بندر میتوانید جاذبههای طبیعی کمتر دیده شدهای را با چشمان خود دیده و مستقیم لمس کنید. غذاها، خوراکیها، شیرینیها و نوشیدنیهای این منطقه از جمله جاذبههای دیگر آن به حساب میآیند. بد نیست بدانید که در سالهای اخیر این بندر باستانی به یکی از پرجاذبهترین نقاط در جنوب کشور تبدیل شده است.
شکم گردی در بندر کنگ
اگر به بندر کنگ در هرمزگان سفر کردید توصیه میکنیم که حتماً از غذاهای خوشمزه و پر ادویه این منطقه غافل نشوید. جالب است بدانید که غذاهایی که مردم در این بندر قدیمی تهیه میکنند شباهت زیادی به غذاهای اهالی قدیمی کالیکوت در جنوب کشور هندوستان دارد و حتی ریشه نام این غذاها هم هندی است. نان فطیر، حواری، نان حلقهای، نان کلوکی، زلیبی، پکاره، نان ستپوری یا نان هراتا، هریسه، کلمبا و گوبولی همگی از جاذبههای خوراکی و غذاهای بینظیر منطقه بندر کنگ هستند.
جاذبههای تاریخی و دیدنی بندر کنگ
در این بندر شما با جاذبههای تاریخی مانند موزه مردمشناسی، مجسمه لنج مسی، قلعه لشتان، خانه هنرمندان، پارک جنگلی، موزه شخصی محمد ابراهیمی، خانه صنایعدستی، برج مدور، قلعه پرتغالیها و برکههای متنوع و معروفی مانند برکه ۵ پنج تا و برکه دریا دولت روبرو هستید که حتماً باید برای دیدن این مناطق یکبار هم که شده به بندر کنگ سفر کنید. البته این بندر دیدنیهای مختلف و زیادی دارد که ما تنها به قسمت کوچکی از آنها اشاره کردیم.
ضمن اینکه اگر اهل خریدکردن هم هستید توصیه میکنیم که حتماً سری به بازار ماهیفروشان در کنار اسکله صیادی، بازار بندر در خیابان طالقانی و همینطور مجتمع بزرگ تجاری بادگیر در خیابان شهید رجایی زده و خریدهای متفاوت و خاصی را در این مراکز خرید تجربه کنید. ضمن اینکه میتوانید آنها را با قیمتهایی بسیار مناسب نسبت به شهر خودتان یا سایر شهرهای ایران تهیه کنید.
صنایعدستی بندر کنگ
همچنین صنایعدستی این بندر هم نسبت به سایر صنایعدستی نقاط ایران متفاوت و بینظیر است. لباسهای محلی، عروسکهای خمیری، آثار صنایعدستی و زیبای دریایی، گلابتوندوزی و آثار مختلف حصیربافی از جمله صنایعدستی معروف بانوان این بندر هستند که نمیتوان آنها را نادیده گرفت.
جاذبههای اطراف بندر کنگ
حالا که تا این قسمت از مطلب سفر به بندر کنگ در هرمزگان ما را همراهی کردید، اجازه بدهید شما را با جاذبههای اطراف این بندر هم آشنا کنیم. اولین جاذبه در نزدیکی بندر کنگ، بندر لنگه مرکز شهرستان بندر لنگه است که آن را با نام عروس زیبای بنادر ایران هم میشناسند. البته نام قدیمی آن مروارید خلیجفارس است. بندر لنگه یکی از مهمترین بنادر ایران است که موقعیت جغرافیایی استراتژیک و بسیار مهمی داشته و به شبکه جادهای کشور و کانون تجارتهای دریایی تبدیل شده است.
شما در این بندر آثار بسیار ارزشمند و تاریخی خصوصاً مساجد تاریخی را مشاهده میکنید که دیدن آنها از نزدیک شما را به وجد خواهد آورد. جزایر قشم و کیش هم دو جاذبه تمامنشدنی و همیشه دیدنی استان هرمزگان هستند که توصیه میکنیم حتماً بعد از سفر به بندر کنگ سری هم به آنها بزنید. برای رسیدن به قشم باید از بندر کنگ خود را به بندرعباس رسانده و از طریق بندر پل به قشم بروید.
فاصله بندر کنگ تا کیش هم فقط ۱۰۰ کیلومتر است که از طریق بندر چارک بهراحتی به کیش متصل خواهید شد. همچنین فاصله بندر چارک تا بندر کنگ هم ۹۵ کیلومتر است که این فاصله را میتوانید به کمک لنجها طی کنید.
بهترین فصل و زمان برای سفر به بندر کنگ
همانطور که میدانید بندر کنگ در جنوب ایران قرار گرفته و به نسبت نقاط ایران آبوهوای شرجی و مرطوبی دارد. البته این گرما ممکن است برای خیلیها جذاب و دوستداشتنی و برای خیلی از افراد غیرقابلتحمل باشد. شما در این منطقه تابستانهای گرم و شرجی را تجربه خواهید کرد. البته بندر کنگ در تابستان هم مملو از گردشگران و مسافر است.
اما اگر گرمای هوا و تحمل آن برای شما ممکن نیست توصیه میکنیم که پاییز و زمستان را برای سفر به این منطقه و بندر انتخاب کنید. چون آبوهوای مطلوبی دارد و خبری از گرمای طاقتفرسای بهار و تابستان نیست. سواحل جنوب ایران در فصلهای پاییز و زمستان بهشت انکارناپذیر ایران به حساب میآیند.
سفر به بندر کنگ و پایان ماجرا
واقعیت این است که جاذبههای ایران تمامنشدنی است. تفاوتی نمیکند که شما خود را به کدام شهر و منطقه در شمال، جنوب، غرب، شرق یا مرکز ایران برسانید. در هر منطقهای شما با دیدنیها و جاذبههایی روبرو هستید که شاید باورکردن آنها و لمس آنها از نزدیک برای شما عجیب و غیر قابل توصیف باشد. درهرحال در سفر به تمام نقاط ایران و جهان سعی کنید کمتر رد پایی را خصوصاً در جاذبههای طبیعی و تاریخی از خود بر جای بگذارید. این میراث از گذشتگان به ما رسیده و ما این زیباییها را وامدار انسانهایی هستیم که از این میراث بهخوبی حفاظت و نگهداری کردهاند.
۱ نظرات
خب همینو مردمخوده شهر هم میتونن قشنگش کنن و کلی توریست جذب کنن ، هیچ توریستی از جاهای کثیف خوشش نمیاد . یه چند تا قوطی رنگسفید به دیوارها بزنن تمیز میشه و تا میتونن گلها و درختهای صورتی بکارن همه جا و اصلن آشغال نریزن و تمیزه تمیز باشه شهر . اینجوری کلی توریست میاد و درآمد بدست میارن