با غار کتله خور، زیباترین غار ایران آشنا شوید

غار کتله خور

غار کتله خور

غار کتله خور غاری خشکی- آبی در استان زنجان و در شهرستان خدابنده است که اولین بار در سال ۱۳۳۳ توسط گروهی از کوهنوردان حرفه ای کشف شد و این آغاز معرفی این غار شگفت انگیز به عنوان زیباترین غار ایران و جاذبه ی پر گردشگر این شهر بود. در ادامه ی این مطلب از الی گشت این غار به طور کامل به شما معرفی می کنیم.

مطالب مرتبط:
کویر مصر، سرزمین شن های طلایی
ایرانگردی امروز در گنبد سلطانیه، بلندترین گنبد آجری جهان
معرفی موزه آبگینه تهران، موزه ای به جا مانده از دوران قاجار

کتله خور غاری در استان زنجان و در شهرستان خدابنده است که مسیر اصلی دسترسی به آن، جاده زنجان به خدابنده در امتداد زرین آباد به گرماب است. این غار برای اولین بار در سال ۱۳۳۳ توسط گروهی از معروف ترین کوهنوردان ایران بازدید و کشف شد و بعد از آن، یکی از اعضای گروه به نام اسدالله جمالی غار را ثبت رسمی کرد و از آن دوران تا حالا به عنوان یکی از شگفت انگیزترین غارهای ایران مورد توجه گردشگران و غارنوردان است.

این غار در حال حاضر به ۳ قسمت فرهنگی، تفریحی و ورزشی تقسیم بندی شده که بخش تفریحی آن قابل استفاده ی عموم مردم است، این قسمت ۲ کیلومتر طول دارد و کاملا مستقیم است. بخش ورزشی غار را هم فقط غارنوردان و صخره نودان می توانند استفاده کنند، این بخش در حدود ۴ کیلومتر است که البته هنوز انتهای آن کشف نشده است.

کتله خور غاری آهکی و تقریبا هم قدمت با غار علیصدر در همدان است. ویژگی خاص غار کتله خور ایین است که غاری خشکی آبی است (برخلاف غار علیصدر که کاملا آبی است) و اینکه آهک های موجود در این غار بسیار خالص هستند، این خلوص بالا باعث شفاف شدن غار و در نتیجه عبور نور از قندیل های سقف می شود که این فرآیند زیبایی عجیبی به غار داده است و در واقع چشمگیر بودن این غار هم مدیون این روند است.

۲ نکته ی عجیب در مورد غار کنله خور دارد که یکی از آنها این است که تخمین زده شده این غار، ۷ طبقه دارد که تا به حال فقط ۳ طبقه ی آن کشف شده است. نکته ی جالب دیگر، این است که طبق بررسی هایی که تا حالا انجام شده است، غار کتله خور به غار علیصدر همدان متصل می شود!

طبق جستجوهایی که در این غار شد، اسکلت های ۸۰ انسان متعلق به گذشته های بسیار دور پیدا شده است که نشان دهنده ی زندگی انسان های نخستین در این غار است. در کتله خور بخش هایی به نام میدان شیر خوابیده، تالارعروس، تونل قندیلی و… وجود دارد که نامگذاری این بخش ها بر اساس شباهت این قسمت ها به نام ها بوده است. از شگفتی های دیگر این غار، ستون های استالاگمیت و استالاکتیتی هستند که نقش ستون های نگه دارنده ی غار را دارند و جلوی ریزش سقف را می گیرند.

غار ۱۲۰ میلیون ساله ی کتله خور، دومین غار وسیع دنیا و اولین غار زیبای جهان شناخته شده است که پدیده های طبیعی داخل آن، گشت و گذار در آن را در زمره ی یکی از منحصر بفردترین گشت های دنیا قرار داده است.

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟