واژه پیکنیک و پیکنیک رفتن چه زمانی ابداع شده است؟ یک پیکنیک دونفره در لندن، برلین یا نیویورک چقدر خرج برمیدارد؟ گرانترین و ارزانترین شهرها برای پیکنیک کدام هستند؟
از دیرباز با گرم شدن هوا و روئیدن گلها و سبزه زارها، میل به گشت و گذار به همراه صرف غذا هم در بین انسانها افزایش مییافته است. یونانیها به آن “اِرانوس” (Eranos) و رومیها به آن “پراندیوم” (Prandium) میگفتند. در بسیاری از فرهنگها گرچه این کار انجام میشد، اما تا قرنها برای رفتار “بیرون رفتن به همراه صرف اندکی غذا” واژهای وجود نداشت.
در اکثر منابع به نام تونی ویلیس (Tony Willis)، نویسنده فرانسوی اشاره شده که برای نخستین بار در سال ۱۶۹۲ از واژه “پیک نیک” (pique-nique) استفاده کرد. این ترکیب از دو واژه “piquer” نوک زدن و “nique” کوچک تشکیل شده است.
انگلیسیها هم واژه پیک نیک را متعلق به خود میدانند و طبق اسناد معتقدند که لرد چسترفیلد در سال ۱۷۴۸ در نامهای به پسر خود از یک جمع به عنوان “picnic” یاد میکند. البته باید گفت که با همین معنی و مفهوم در زبان سوئدی نیز در سندی که مربوط به سال ۱۷۳۸ است واژه پیکنیک به کار رفته است. (عکس: تابلو پیکنیک، اثر کارل اشپیتزوگ تقریبا ۱۸۶۴ کشیده شده است)
واژه پیکنیک در دهههای اخیر وارد زبان فارسی شده. علیرغم اینکه ژاپنیها هم قرنهاست بخصوص در جشن شکوفههای گیلاس، پیکنیک برگزار میکنند اما واژه “پیکونیکو” در دهههای اخیر به زبان آنها راه یافته است.
برگزاری پیکنیک در قرن نوزدهم در دوران سلطنت ملکه ویکتوریا، بخصوص در بین اشراف در بریتانیا از محبوبیت زیادی برخوردار شد. پیکنیک هنوز هم در بریتانیا، نوعی رسم اجتماعی به شمار میرود که بخصوص در جنب رقابتهای سوارکاری و یا تنیس ویمبلدون برگزار میشود.
با گسترش شهرها و ایجاد فضاهای سبز در درون آنها پیکنیک به امری فراگیر تبدیل شد. کیفهایی با لوازم و ظروف مخصوص غذاخوردن در بیرون نیز طراحی و تولید شدند.
سایت “اکسپاتیستان” (Expatistan) قیمت یک پیکنیک دونفره در شهرهای گوناگون جهان را ارزیابی کرده. در این ارزیابی دو نفر با تاکسی مسافت ۸ کیلومتر را در یک کلانشهر طی میکنند تا به محل پیکنیک برسند. آنها نان (برای دو نفر) ۵۰۰ گرم پنیر و یک کیلو سیب همراه دارند. تفاوت قیمتها اما در دنیا بسیار جالب است.
دو نفر برای رسیدن به محل پیکنیک در شهر ریودوژانیرو اندکی بیش از ۷ یورو هزینه تاکسی پرداخت میکنند. آنها در نیویورک ۱۱ یورو ۴۸ سنت، در لندن ۱۳ یورو و ۳۳ سنت، در سیدنی و پاریس بیش از ۱۵ یورو و در برلین و مونیخ بیش از ۱۸ یورو هزینه میپردازند.
اگر بخواهید در پیکنیک به اندازه دو نفر نان همراه داشته باشید، در ژوهانسبورگ برای آن ۵۳ سنت میپردازید. برای همان نان در نیویورک ۲ یورو و ۱۷ سنت پرداخت میکند. این نان در مونیخ ۱ یورو و ۴۷ سنت، در سیدنی یک یورو و ۴۴ سنت، در پاریس یک یورو و ۳۶ سنت و در ریو دوژانیرو ۸۷ سنت قیمت دارد.
پانصد گرم پنیر معمولی در پاریس ۸ یورو و ۱۹ سنت، در سنگاپور ۷ یورو و ۶۸ سنت، در نیویورک ۷ یورو و ۲۱ سنت، در لندن ۶ یورو و ۱۸ سنت و در ژوهانسبورگ ۳ یورو و سه سنت برای یک پیکنیک خرج برمیدارد.
بهای یک کیلو سیب برای همراه بردن به یک پیک نیک در نیویورک ۳ یورو و ۳۹ سنت، در سنگاپور ۲ یورو و ۹۳ سنت، پاریس ۲ یورو و ۸۷ سنت، سیدنی ۲ یورو و ۵۹ سنت، لندن ۲ یورو و ۳۷ سنت، مونیخ ۲ یورو و ۲۶ سنت، ریودوژانیرو ۱ یورو و ۵۶ سنت و ژوهانسبورگ یک یورو و ۱۹ سنت است.
طی یک مسیر ۸ کیلومتری با تاکسی برای رسیدن به محل پیکنیک با نان، ۵۰۰ گرم پنیر و یک کیلو سیب در سنگاپور ۴۱ یورو و ۵۲ سنت برای دو نفر خرج بر میدارد که به نسبت از همه گرانتر است.
گذراندن یک پیکنیک در برلین ۳۳ یورو و ۴۰ سنت خرج بر میدارد. پس از آن لندن با ۳۴ یورو و ۴۸ سنت، مونیخ ۳۴ یورو و ۶۳ سنت، پاریس ۳۶ یورو و ۹۰ سنت، سیدنی ۳۷ یورو و ۱۶ سنت و بالاخره نیویورک با ۳۸ یورو و ۴۳ سنت به ترتیب گرانترین شهرها هستند.
در میان کلانشهرهای جهان ارزانترین پیکنیک را میتوان در ریو دوژانیرو با ۲۳ یورو و ۷۳ سنت و بالاخره ژوهانسبورگ با ۱۶ یورو و ۸۹ سنت برگزار کرد.
منبع : DW.com
۱ نظرات