۵ حقیقت جالب درباره قهوه عربی

قهوه عربی

هر آنچه که باید از قهوه عربی بدانید

قهوه عربی به ترکیب بهبود یافته‌ای از قهوه عربیکا (Arabica) گفته می‌شود. عربیکا یکی از دو گونه برجسته از دانه‌های قهوه در سراسر جهان است و گونه دیگر نیز روبوستا (Robusta) نام دارد. این نوع از قهوه در ارتفاع خاصی کشت می‌شود و تمامی مزارع آن در ارتفاع ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ متری قرار دارند. قهوه عربیکا بیش از ۸۰ درصد از تولید دانه‌های قهوه در جهان را به خود اختصاص داده است و به خاطر داشتن طعم و کیفیت برتر، استثنایی به ‌حساب می‌آید. در بیشتر کشورهای در خاورمیانه، پذیرایی با قهوه به‌عنوان بخش مهمی از مهمان ‌نوازی و رسوم گرم و صمیمانه بومیان به‌حساب می‌آید. در حقیقت این افراد توانسته‌اند تا روش ویژه خود برای دم کردن و مهیا نمودن قهوه را ابداع کنند. با الی گشت همراه باشید تا از قهوه عربی بیشتر بدانید.

مطالب مرتبط:
شش نکته جالب درباره قهوه ترک
هاوارد شولتز کسی که تاریخ قهوه را متحول کرد

تاریخچه

قهوه از قرن نهم میلادی وجود داشته و تاریخچه‌ای طولانی دارد. گفته می‌شود که ریشه اصلی قهوه در اتیوپی است. در حقیقت کشف قهوه به‌طور ویژه‌ای مدیون فردی به نام کلدی (Kaldi) که چوپان یک گله بز بود، است. او برای نخستین بار کشف کرد که خوردن میوه‌های حبه‌ای خاصی موجب می‌شود تا سطح انرژی بزها به ‌شدت افزایش پیدا کند. بر اساس اطلاعاتی که از او به‌جای مانده است، راهب اعظم صومعه محلی شروع به انجام آزمایش‌هایی با استفاده از این حبه‌ها کرد که نتیجه آن‌ها تولید یک نوشیدنی انرژی ‌زا بود. در طول قرن ۱۵ میلادی بود که قهوه راه خود را به خاورمیانه و آفریقای شمالی پیدا کرد و سپس به ایتالیا و سایر مناطق اروپایی و آمریکا نیز راه یافت. امروزه قهوه در سراسر جهان مصرف می‌شود و به خاطر طعم جالب و اغواکننده خود مورد تحسین قرار می‌گیرد.

نحوه آماده‌ سازی

علیرغم اینکه به‌صورت کلی به این قهوه، قهوه عربی گفته می‌شود، در حقیقت دو رده از آن وجود دارند: نخست القهوه یا قهوه سعودی و دوم قهوه ترک. درحالی‌که قهوه با استفاده از دانه‌هایی که به میزان زیادی بوداده شده تهیه می‌شود، قهوه ترک از دانه‌هایی تهیه می‌شود که هم بو داده شده‌ و هم پودر شده‌اند. در امارات متحده عربی نیز این قهوه با نام قهوه خلیجی شناخته می‌شود. دانه‌های قهوه در فروشگاه‌های عربی، دکان‌ها و حتی مرکز خریدهای بزرگ نیز به‌صورت آماده فروخته می‌شوند. وقتی بحث آماده ‌سازی به میان می‌آید نیز این قهوه معمولا در قوری‌های سنتی مخصوص که دله (dallah) نام دارند، دم می‌شود. گزینه‌های مختلفی مانند هل، میخک و زعفران نیز به دانه‌های قهوه عربی که به‌صورت درشت آسیاب شده‌اند، افزوده می‌شود و می‌توان از آن‌ها در فرایند آماده ‌سازی قهوه استفاده کرد. می‌توان قهوه پودر شده را در ظرف ریخته و سپس به آن هل و میخک اضافه کرد و درنهایت نیز روی آن آب جوش ریخت. پس از ۱۰ دقیقه باید قهوه را از روی حرارت برداشت و صبر کرد تا دانه‌های موجود در قوری، ته ‌نشین شوند. پس‌ازآن می‌توان قهوه داغ را به فلاسک انتقال داد.

ارزش غذایی

فنجان کوچکی از قهوه عربی دم کشیده شده، تقریبا بدون کالری یا چربی خواهد بود، بااین ‌وجود پروتئین موجود در آن موجب شده است تا اندکی کالری به آن اضافه شود. از سوی دیگر نیز قهوه عربیکا کربوهیدرات ندارد ولی مصرف آن با شکر یا خامه موجب می‌شود تا میزان کربوهیدرات موجود در آن تغییر کند.

فواید آن برای سلامتی

تحقیقات بزرگ نشان داده‌اند که مصرف قهوه عربیکا می‌تواند خطر بیماری‌های مرگباری مانند دیابت نوعت ۲، جنون، بیماری‌های قلبی و حتی برخی از سرطان‌ها را به حداقل برساند. البته باید میزان معقولی از قهوه را مصرف کرد زیرا کافئین داخل آن می‌تواند موجب تنگ شدن رگ‌های خونی شود. همچنین افرادی که مشکلاتی مانند فشارخون بالا و بی‌خوابی دارند نیز باید از قهوه پرهیزکرده یا میزان مصرف خود را کاهش بدهند.

آداب ‌و رسوم مصرف

قهوه عربی که در رسوم و میهمان ‌نوازی ریشه دوانده است، در جشن‌ها و مهمانی‌های عربی جایگاه برجسته‌ای دارد. از قهوه عربی در رخدادهای مذهبی‌ مانند ماه رمضان و عید فطر، گردهمایی‌های اجتماعی عصرگاهی و نشست‌های تجاری نیز برای پذیرایی استفاده می‌شود. این قهوه تنها ازنظر آماده ‌سازی منحصربه ‌فرد نیست بلکه نحوه سرو شدن آن و روش نوشیدن آن نیز منحصربه ‌فرد است. فنجان که یک نوع بسیار ظریف و کوچک از لیوان است برای نوشیدن قهوه عربی به کار گرفته می‌شود. فنجان قهوه باید حداکثر تا نیمه ‌پر شود و میهمان باید حداقل یک فنجان قهوه بنوشد، هرچند که رسم نوشیدن سه فنجان قهوه نیز وجود دارد.

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز