شهر استانبول سالانه پذیرای گردشگران بسیاری از سراسر دنیاست که تنها با خرید یک بلیط هواپیما استانبول خود را به آنجا می رسانند. بازار بزرگ این شهر که یکی از بزرگترین بازارهای سرپوشیده جهان است، از مهمترین جاذبههای گردشگری ترکیه و حتی دنیا است. برای آشنایی بیشتر با این بنای تاریخی با ما همراه باشید.
بازار بزرگ استانبول یکی از بزرگترین و قدیمیترین بازارهای سرپوشیده در جهان و جمعا شامل ۶۱ گذر و ۳۰۰۰ حجره است. با وجود افزایش بیرویهی مراکز خرید مدرن در ترکیه، بازار بزرگ هنوز هم از پربازدیدترین جاذبههای گردشگری این کشور است. در سال ۲۰۱۴ این بازار با بیش از ۹۱ میلیون بازدیدکننده در سال، به عنوان پربازدیدترین جاذبهی گردشگری در جهان شناخته شد. سلطان محمد دوم در زمستان سال ۵۶ـ۱۴۵۵ مدتی بعد از تسخیر استانبول در سال ۱۴۳۵، این بازار را ساخت. اوایل در این بازار فقط پارچه داد و ستد میشد که به آن Cevahir Bedestan یا بازار پارچهفروشان جواهر میگفتند. بازار بزرگ از آجر و چوب با طاقهای بزرگ قوسدار ساخته شده و روی دیوارهای آجری یا سنگی آن را گچکاری کردهاند.
چند سال بعد، سلطان محمد دوم بازار دیگری را ساخت و نام آن را بازار صندل گذاشت. این اسم از نوعی نخ بافته شده در بورسا که به رنگ چوب صندل است، گرفته شده است. بازار صندل در ضلع شمالی بازار جواهر قرار دارد و امروزه دومین بنای قدیمی در بازار بزرگ است.
پس از راه اندازی بازار صندل، بازار جواهر مرکز خرید و فروش کالاهای لوکس شد و تجارت پارچه به این بازار انتقال یافت. ابتدا این دو بازار مجزا از هم بودند اما بعدها تعداد زیادی از فروشندگان مابین این دو بازار و اطراف آن مغازه باز کردند، در نتیجه یک بازار واحد به وجود آمد و منحصرا به تجارت اختصاص یافت. اوایل قرن ۱۷ در نهایت بازار بزرگ به شکل نهایی خود رسید. با گسترش چشمگیر امپراطوری عثمانی در ۳ قاره و در دست گرفتن کنترل راههای ارتباطی میان آسیا و اروپا، بازار بزرگ و کاروانسراهای اطراف آن تبدیل به قطب تجارت مدیترانه شد. طبق گفتههای چندین مسافر اروپایی در آن زمان و اوایل قرن ۱۹، هیچ بازاری در اروپا توانایی رقابت با این بازار را از نظر فراوانی، تنوع و کیفیت محصولات فروخته شده نداشت.
بازار بزرگ هنوز هم یک مرکز خریدعظیم است که در آن ۲۶۰۰۰ نفر مشغول به کار هستند و روزانه بین ۲۵۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰۰ بازدیدکننده دارد. سقف خیابانها نقاشی شده و در هر دو طرف حجرههایی وجود دارد که همه چیز از قبیل پارچه، جواهرات، لوازم خانگی، فرش، سرامیک، کتاب، ادویهجات و خیلی چیزهای دیگر میفروشند.مغازههایی که اجناس مشابه میفروشند، اغلب در یک قسمت بازار قرار دارند.قیمتها به ندرت ثابت هستند، پس چانه زدن، بخشی از فرایند خرید در این بازار است.
در پایان روز اگرچه نگهبانان دروازه و ماموران گشتزنی تامین امنیت بازار را به عهده دارند، همهی مغازهداران با پارچهای جلوی مغازهی خود را میپوشانند. علی رغم این که در بازار دارایی زیادی وجود دارد، ولی به ندرت سرقت اتفاق میافتد. یکی از مهمترین حوادثی که در این بازار رخ داده، به صدها سال قبل در سال ۱۵۹۱ برمیگردد؛ زمانی که ۳۰۰۰۰ سکه طلا از بازار قدیمی پارچه فروشان دزدیده شد. این دزدی، مردم شهر استانبول را در شوک فرو برد. بازار به مدت دو هفته بسته ماند و مردم تحت شکنجه قرار گرفتند. تا این که سکهها را از یک جوان مشک فروش پیدا کرده و مجرم را به دار آویختند.
گذشته از چند بلای طبیعی مانند زمین لرزه و آتشسوزی، بازار بزرگ اساسا آسیب زیادی ندیده و شکل قدیمی خود را حفظ کرده بود تا این که سال گذشته مسوولان شهر شروع به نوسازی این بنا کردند.آنها میخواستند به منظور گسترش صنعت گردشگری در این منطقه، بخش عظیمی از این بازار را به هتل تبدیل کنند. وقتی تعدادی از مغازهداران را از بازار بیرون کردند، از زیبایی بازار کاسته شد و این امر منجر به تظاهرات در خیابانها شد.