مسجد سلیمانیه برروی یکی از هفت تپه شهر استانبول قرار گرفته و مشرف بر خلیج شاخ طلایی است. با این که بزرگ ترین مسجد عثمانی نیست اما بدون شک یکی از عالی ترین و زیباترین مسجدهای این شهر است. بیشتر ساختمان های اصلی آن همچنان حفظ شده و استفاده می شوند. اگر می خواهید درباره این مسجد باشکوه بیشتر بدانید در ادامه با الی گشت همراه باشید.
مطالب مرتبط: فصل حراج استانبول چه زمانی است؟ حقایقی جالب درباره استانبول
درباره مسجد سلیمانیه استانبول
این مسجد چهارمین مسجد امپراتوری استانبول است و توسط سلیمان یکم ساخته شد. مسجد و ساختمان های اطراف آن توسط معمار سینان، معروف ترین و با استعداد ترین معمار امپراتوری، طراحی شده است. مقبره معمار سینان در بیرون از باغ مسجد در کنار ساختمان مدرسه مسجد قرار دارد. مسجد سلیمانیه در بین سال های ۱۵۵۰ تا ۱۵۵۷ ساخته شد و طراحی زیبایی شامل یک باغ، جلوخان سه طرفه و وضوخانه گنبدی شکل مرکزی دارد. در حالی که مجو تماشای زیبایی این مسجد هستید اگر کمی با دقت به مناره های آن نگاه کنید می بینید که چهار مناره با ده بالکن زیبا دارد، آنچنان در این مسجد به جزئیات توجه شده است که تعداد این مناره ها و بالکن های آن اتفاقی نیست بلکه نشان دهنده این است که سلطان سلیمان چهارمین سلطان عثمانی و دهمین سلطان بعد از تاسیس امپراتوری بوده است. در باغ پشت مسجد تراسی هست که در آنجا چشم انداز زیبایی از خلیج شاخ طلایی و تنگه بسفر خواهید داشت. داخل مسجد سادگی خوشایندی دارد و طراحی آن ما را یاد ایاصوفیه می اندازد چون اندازه گنبد اصلی این دو بنا مانند همدیگر است. محراب، پوشیده از کاشی های ایزنیک است و زیبایی خاصی دارد. در طراحی داخلی هم جزئیات زیادی به کار رفته و تزئینات داخلی آن شامل پنجره های منبت کاری شده با مروارید، پنجره هایی با شیشه های رنگی، مقرنس کاری های لانه زنبوری بر روی پایه ستون ها، فرش ها و خوش نویسی های زیبا می باشد.
سلیمان دستور داده بود که باید در مسجد او خدمات عمومی کاملی مثل مدرسه، حمام، آشپزخانه، بیمارستان و … وجود داشته باشد، این خدمات گسترده و ساختمان ها در آن زمان به خوبی به نیازهای کلی مردم پاسخ می دادند و امکانات بسیاری را برای آن ها به وجود آورده بودند. امروز آشپرخانه با باغ های زیبای حیاط آن تبدیل به کافه شده و در آنجا می توانید چای های خوش طعمی میل کنید. در بخش شمالی این کافه یک مسافرخانه وجود دارد که مورد بازسازی قرار گرفته است. برای رفتن به داخل مسجد از ورودی اصلی، باید از خیابان صدیق سامی وارد شوید. در این محل قبلا سه مدرسه دینی و یک دبستان وجود داشت که الان تبدیل به کتابخانه سلیمانیه و رستوران های مختلفی شده اند. در سمت راست ورودی اصلی مقبره سلیمان و همسرش قرار دارد، کاشی کاری های زیبایی که در ورودی این مقبره ها وجود دارند بسیار تماشایی و منبت کاری های عاج بر روی مقبره واقعا زیباست.
اطراف مسجد
در خیابان های اطراف این مسجد مجموعه ای از خانه های چوبی دوره عثمانی قرار دارد که خیلی از آن ها در پروژه نوسازی شهری مورد نوسازی قرار گرفتند. یکی از این خانه ها زمانی خانه معمار سینان بود و اکنون تبدیل به کافه شده است. در قیصریه احمد پاشا که در نزدیکی این مسجد است هم می توانید خانه های چوبی ای را پیدا کنید که در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم ساخته شده اند.
منبع: lonelyplanet.com