جاذبه های دوشنبه
تاجیکستان و جاذبه های دوشنبه برای اکثر مردم دنیا شناخته شده نیست و کسانی که تصمیم می گیرند به آن سفر کنند بیشتر به دنبال طبیعت گردی هستند. البته هرچند در سفر ممکن است راه ها دشوار و امکانات کامل نباشد اما مهمان نوازی و روی گشاده مردم تاجیک جبران سختی های سفر است و سر انجام طبیعتی دل فریب در انتظار گردشگران است. در واقع می توان گفت تاجیکستان مقصد منتخب کوهنوردان، دوچرخه سواران، عکاسان و علاقه مندان به پیاده روی است. اغلب سفرهای با تاجیکستان از شهر دوشنبه آغاز می شود. با الی گشت همراه باشید تا از دیدنی های پایتخت تاجیک ها بیشتر بدانیم.
پارک رودکی
مطالب مرتبط: راهنمای سفر به تاجیکستان دریاچه اسکندرکول، نگینی در میان کوهستان های تاجیکستان
پارک شاعر مشهور ایرانی رودکی در اصلی ترین میدان شهر دوشنبه ساخته شده است. رودکی شاعر قرن چهارم هجری در زمان سامانیان زندگی می کرده است. محل تولد او در روستای پنجکت در منطقه رودک است که امروزه در کشور تاجیکستان قرار دارد. رودکی اولین شاعر پارسی گو بود که دیوان شعری از خود بر جای گذاشت. تاجیکی ها علاقه زیادی به اشعار او دارند و به همین دلیل نام او را بر این پارک گذاشتند. پارک در زمان اتحاد شوروی ساخته شده بود و تا ۱۰ سال پیش نام آن لنین بود. مجسمه لنین نیز در میان میدان قرار داشت.
پس از تغییر نام مجسمه رودکی جایگزین مجسمه لنین شد. مجسمه به مناسبت هزار وصد و پنجاهمین سال وفات وی ساخته شد. پارک که قدمت زیادی دارد پر از درختان استواری است که در کنار آب نماها و حوضچه های زیبا قرار دارند. پارک در فصل تابستان و بهار سر شار از گل های رنگارنگ و زیبا و در فصل زمستان پوشیده از برف است. مجسمه سامانی در نزدیکی تندیس رودکی قرار دارد او موسس سلسله سامانی بود و تاجی ۱۰ کیلوگرکمی از طلا بر تندیس دارد که موجب شده پلیس همیشه در نزدیکی آن باشد.
موزه ملی تاجیکستان
موزه ملی تاجیکستان در ساختمانی زیبا و مدرن دارای سقف بیضی و دهلیز غول پیکر تاسیس شد. کلکسیون شامل سه بخش اصلی می شود، تاریخ طبیعی، باستان شناسی و هنرهای معاصر. اشیا عجیب و بزرگی مانند فسیل یک پلنگ برفی، بقایای کشتی مارکوپولو، لباس زره و آلات موسیقی در آن نمایش داده می شوند. از جمله مهمترین نمایشگاه ها می توان به، نقاشی های دیواری از پانجیکنت باستانی و محراب نفیس چوبی ساخته شده در قرن دهم که در نزدیکی آینی یافت شد اشاره کرد.
از دیگر بخش های قابل توجه موزه کلکسیونی است که در باسازی های آجین تپه یافت شد و متعلق به قرن هفتم است. همچنین مجموعه ای جالب از هدایایی (عمدتا مدرن) که از سراسر جهان به دولت وقت تاجیکستان فرستاده شده است. بر روی تمام اشیا برچسب توضیحات انگلیسی قرار دارد.
ساختمان انجمن نویسندگان تاجیکستان
با تماشای نمای ساختمان انجمن نویسندگان تاجیکستان می توان به گذشته پارسی آنان پی برد. این ساختمان با مجسمه هایی از صدرالدین عینی، عمر خیام، فردوسی و دیگر نویسندگان و شاعران فاخر فارسی زبان تزیین شده است که باینگر عزت نفسی است که زبان فارسی و شاعران آن با هود می آورند.
بزرگراه پامیر
پامیر در واقع نام رشته کوهایی است که به هیمالیا متصل هستند و فارسی زبانان از گذشته آن را بام جهان می نامیدند. یکی از بی نظیرترین جاده هایی که می توانید در آن برانید و همراه نفستان از دیدن عظمت و شکوه طبیعت در سینه حبس شود بزرگراه پامیر است. افراد زیادی تصمیم میگیرند این جاده زیبا و طبیعت مملو از آرامش آن را رکاب بزنند، سوار بر موتور سیکلت و یا پیاده آن را طی کنند.
قبل از سفر به این مورد از جاذبه های دوشنبه دقت داشته باشید که در این مسیر رستوران های زیادی وجود ندارد و سرویس های بهداشتی آن نیز تمیز نمی باشد. در طی این سفر علاوه بر لذت بردن از زیبایی های طبیعت می توانید با فرهنگ مردم تاجیک نیز بیشتر آشنا شوید. حدود ۲ روز از زمان سفرتان را به این محل زیبا اختصاص دهید.
گالری هنری نور
گالری هنری نور تبدیل به یکی از جاذبه های دوشنبه شده است و می توانید در آن صنایع دست ساز تاجیکستان مانند بشقاب های سرامیکی که با دست رویشان نقاشی شده، جعبه های چوبی و بافته های پشمین زنان هنرمنر منطقه را ببینید. در گالری امکان خرید انواع نقاشی، گرافیکی، سازه های چوبی، جواهرات مصنوعی، سازه های سنگی، سفالی، سرامیکی، عکس ها، کتاب ها، کارت پستال ها، کارهای شیشه ای، منسوجات، اقلام خانه و لوازم جانبی، محصولات موهر و قیشر، لباس های ساخته شده از پارچه های سنتی، فرش و صنایع دستی دیگر وجود دارد. ساعت کاری آن همه روزه از ساعت ۱۰ صبح تا ۸ شب می باشد.
کتابخانه ملی تاجیکستان
کتابخانه ملی و ارزشمند تاجیکستان در سال ۲۰۱۱ میلادی افتتاح شد و امکان مطالعه در فضا آن وجود دارد. کتابخانه در نزدیکی پارک رودکی قرار دارد و ارزش کتاب های آن ۴۰ میلیون دلار است که آن را تبدیل به بزرگترین کتابخانه آسیاس مرکزی می کند. کتابخانه مساحت ۴۵ هزار متر مربع را در بر می گیرد. مجسمه ۲۲ نفر از قهرمانان تاریخ، برجستگان ادبیات و دانشمندان تاجیک درون کتابخانه قرار داده شده است. کتابخانه دارای ۲۵ سالن مطالعه است.
مسجد مولانا یعقوب چرخی
در ۵ کیلومتری شهر دوشنبه مسجد مولانا یعقوب چرخی قرار دارد و از جاذبه های دوشنبه شمرده می شود. یعقوب بن عثمان بن محمود بن محمد غزنوی چرخی نام کامل او است. وی از اهالی خراسان بود و در قرن ۸ و۹ هجری زندگی می کرد. محل تولد او در کشو ر افغانستان قرار دارد. او مدتی شاگر خواجه عبدالله انصاری بود. این عارف تفسیری فارسی از خود بر جای گذاشته است که مردم آسیای مرکزی، هند افغانستان به آن توجه نشان داده اند و چندین بار به چاپ رسیده است. از آثار وی میتوان به رساله ابدالیه، رساله انسیه، تفسیر قرآن معروف به تفسیر یعقوب چرخی، شرح اسماالحسنی و نینامه یا رساله نائیه ( در شرح عرفانی دیباچه مثنوی معنوی) اشاره کرد.
نام مسجد در سر در آن به زبان فارسی نوشته شده است. درختان محوطه آن سر به فلک کشیده اند و حتی برخی می گویند یکی از این چنارها توسط مولانا جامی کاشته شده است.