آشنایی با جاذبههای باکو
در سواحل دریای خزر شهری کوچک ولی پرطراوت قرار گرفته است که باکو نام دارد. تلفیقی کامل از یک ملت رو به رشد با قدمتی که تاریخ آن به یک هزاره پیش باز میگردد. این شهر شاهد تاریخ مهاجرتهای مردمانی از نژادهای ترک، مسلمانان شیعه با ریشه ایرانی و روسهایی که بوده است که همگی به ساخت این شهر و تبدیل کردن آن به شهر عجیبوغریب و شگفتانگیزی که امروز است کمک کردهاند. با الی گشت همراه باشید تا در ادامه به معرفی جاذبهعای باکو در این مظلب که قسمت دوم است بپردازیم.
مطالب مرتبط: ۱۰ جاذبه دیدنی شهر باکو جاذبههای تفریحی باکو
۵. مرکز حیدر علیف
ساختار شهری و معماری باکو به عنوان یکی از بخشهای سابق اتحاد جماهیر شوروی، به شدت تحت تاثیر برنامهریزی و معماری آن دوران قرار دارد. آذربایجان از زمان استقلال خود در سال ۱۹۹۱ تا به امروز، سرمایهگذاریهای بسیار سنگینی برای نوسازی و توسعه زیرساختها و معماری باکو انجام داده و این شهر را از مدرنیسم سبک شوروی دور کرده است. مرکز حیدر علیف، یک مجموعه از بناها با مساحتی ۶۱۹ هزار فوت مربعی است که توسط معمار عراقی- انگلیسیای مشهور، زها حدید طراحی شده است. این بنا بیشتر به سبب معماری منحصربهفرد خود و مدل قوسدار و سیال خود که فاقد زوایای تیز است، معروف است.
۶. معبد آتش زرتشتیان
معبد آتش یا آتشگاه، در لیست میراثهای جهانی سازمان یونسکو به ثبت رسیده است. از سال ۱۹۷۵ تا به امروز، این بنا به عنوان یک موزه مورد استفاده قرار میگیرد. آتشهای این بنا از چهارگوشه بالایی آن شعله میکشیدهاند. این معبد آتش فوقالعاده، مکانی برای قربانی کردن بوده و بر روی یک مخزن گاز طبیعی بنا شده است. مارکوپولو میدانهای نفتی شبهجزیره آبشرون را ۸۰۰ سال پیش اینگونه روایت کرده است: «در نزدیکی مرز گرجستان، چشمهای وجود دارد که از آن روغن جاری است. فراوانی آن بهاندازهای است که یکصد کشتی ممکن است بتوانند به صورت همزمان در آنجا بارگیری کنند. این روغن برای خوردن مناسب نیست ولی برای سوزاندن و یا استفاده به عنوان مرهم برای مردان و شترهایی که به خارش یا گری دچار شده اند مناسب است. مردم از فواصلی دور برای استفاده از این روغن میآیند و در تمامی این منطقه هیچ روغن دیگری بهجز این روغن سوزانده نمیشود».
۷. پارک ملی قبوستان
پارک ملی قبوستان در لیست میراث جهانی سازمان یونسکو با نام چشمانداز صخرهای گوبوستان به ثبت رسیده است. رفتن به این پارک از باکو بسیار آسان است زیرا در فاصله تقریبی ۶۴ کیلومتری جنوب غربی شهر بنا شده است. این شگفتی طبیعی از سنگهای بسیار بزرگی تشکیل شده که غارها و سرپناههایی را ایجاد کرده است که درگذشته توسط انسانهای ماقبل تاریخ مورد استفاده قرار میگرفتهاند.
۸. برج قلعه دختر
مرموزترین و باشکوهترین بنای باکو، برج قلعه دختر نام دارد که در میان بومیان با نام قیز گالاسی (Giz Galasi) شناخته میشود. این بنا که در قرن دوازدهم به عنوان بخشی از شهر محصور در دیوار آن دوران ساخته شده است، در بخش جنوب شرقی دژ ایچری شهر (Ichari Shahar) یا همان شهر داخلی، قرار دارد. این بنای منحصربهفرد از معماری آذربایجانی، در زاویه شرقی خود هیچ تشابهی با بخشهای دیگر ندارد. ریشه این برج در هالهای از ابهام قرار دارد و هیچکس به صورت قطعی نمیداند که این بنا چه زمانی و یا با چه هدفی ساخته شده است. هیچ منبع ثبت شدهای درباره ساخت و عملکرد اصلی این بنا بهجای نمانده است. بهمحض اینکه به بالای آن بروید، از زاویه دید بسیار باز و زیبایی، میتوانید به تماشای باکو بنشینید.