همه ما درباره زنجیره غذایی چیزهایی شنیده ایم. غذای گیاهان نور خورشید و آب است، حیوانات گیاهان را می خورند، حیوانات بزرگتر، حیوانات کوچکتر را می خورند. اما در دنیای طبیعت، همیشه استثنائاتی وجود دارد. مواردی نظیر گیاهانی که برای حیوانات دام می گذارند، آن ها را شکار می کنند و می خورند! در ادامه این مطلب با الی گشت همراه شوید، تا با ۱۰ گیاه مشهور گوشت خوار دنیا آشنا شوید.
مطالب مرتبط: باورش سخت است اما این گیاهان عجیب وجود دارند! عجیب ترین گیاهان دنیا را در باغ گیاه شناسی چین ببینید!
نکته اصلی که باعث تمایز گیاه کوزه ای شکل گرمسیری از سایر گونه های گیاهان گوشت خوار می شود، اندازه آن است. ارتفاع بخش کوزه ای شکل این گیاه می تواند به بیش از ۳۰ سانتی متر برسد. اندازه ای که نه تنها برای شکار و هضم حشرات مناسب است، بلکه برای شکار مارمولک های کوچک، دوزیستان و حتی برخی پستانداران هم مناسب است. حیوانات معمولا به خاطر عطر خوبی که این گیاه از خودش ساطع می کند، به سمت آن جذب می شوند. فرآیند هضم هر حیوان ممکن است تا دو ماه هم طول بکشد.
حتی برخی از میمون های کوچکی که قصد نوشیدن آب از کوزه های این گیاه را دارند، در دام این گیاه گرفتار می شوند.
به دلیل شباهت این گیاه به مار کبری، این نام برای آن انتخاب شده است. زنبق کبری، یک گیاه بسیار نادر است که بومی شمال کالیفرنیاست. این گیاه واقعا شیطانی است. زنبق کبری نه تنها با بوی خوش خودش حشرات را به داخل خود می کشاند، بلکه بعد از بسته شدن درب ورودی آن، راه های کاذب زیادی را به حشره نشان می دهد. حشرات هنگام جنب و جوش فراوان برای فرار از طریق این راه های دروغین، خودشان از بین می روند.
دانشمندان هنوز شیوه گرده افشانی این گیاه را کشف نکرده اند. به نظر برخی از این طبیعت شناسان، این گیاه برخی از زندانیان خود را آزاد می کند تا گرده هایی که به بدن این حیوانات چسبیده است به مناطق دیگر منتقل شود.
شاید از ظاهر گیاه تریگر نتوان تشخیص داد که گوشت خوار است یا حتی می تواند از خود در برابر حشرات محافظت کند. اما این گیاه دارای مویچه هایی چسبناک بر روی خود است که حشرات کوچک را در دام می اندازد و برگ این گیاه آنزیم های گوارشی را ترشح می کند که باعث حل شدن آرام این حشرات بر روی گیاه می شود. دانشمندان هنوز نحوه جذب و هضم حشرات توسط این گیاه را کشف نکرده اند.
این گیاه ساختار بسیار پیچیده ای دارد. اول از همه برگ های بیضی شکل این گیاه رشد می کنند. سپس در کنار گل هایی که ایجاد می شوند، غده های چسبناکی به وجود می آیند که حشرات را به دام می اندازند. و در نهایت حشره توسط مویچه های این گیاه به حرکت در می آید و به محل مناسب برای جذب شدن، منتقل می شود. گاهی این حشرات، به اندازه ۳۰ سانتی متر بر روی گیاه جا به جا می شوند.
به غیر از برخی گلخانه های مصنوعی، تنها مکانی که این گیاه یافت می شود نواحی گرمسیری غرب آفریقاست.
گیاه ساندیوی پرتغالی، در خاک های مغذی سواحل اسپانیا، پرتغال و مراکش رشد می کند. همانند بسیاری دیگر از گیاهان گوشت خوار در این مطلب، ساندیوی پرتغالی هم حشرات را به وسیله بوی خوش و شیرین خودش جذب می کند، به وسیله ماده ای چسبناک بر روی برگ هایش به دام می اندازد و توسط آنزیم های گوارشی آن ها را هضم می کند.
امروزه این گیاه مختص آفریقای جنوبی می باشد. ولی فسیل های زیادی از این گیاه در مناطق مختلفی از اروپا یافت شده است.
این موضوع، نشان دهنده این است که این گیاه در حال انقراض است و بیش از پیش نیاز به محافظت دارد.
برگ های پهن این گیاه، شبیه به نان تستی است که بر روی آن کره مالیده شده است! به همین دلیل نام این گیاه را باترورت گذاشته اند. این گیاه مختص مناطق جنوبی، مرکزی و شمالی آمریکاست. این گیاه، علاوه بر بوی خوش خودش، به وسیله قطرات آبی که بر روی آن شکل می گیرد، حشرات را به سمت خود می کشاند. به محض اینکه حشره به سطح برگ برخورد می کند به آن می چسبد و توسط آنزیم های قوی گیاه هضم می شود.
تله ونوس، در میان گیاهان گوشت خوار دیگر، مانند تیرانازورس در میان دایناسورهاست! یعنی شاید بزرگترین آن ها نباشد ولی قطعا یکی از مشهور ترین آن هاست. نکته جال توجه درباره این گیاه این است که تله آن فقط زمانی بسته می شود که حشره مورد نظر ۲۰ ثانیه داخل آن باقی بماند.
این گیاه عجیب، دارای بخش هایی جعبه مانند برای شکار حشرات است. موکاسین هم، حشرات را به وسیله بوی خوش خودش جذب می کند و سپس آن ها را به داخل این جعبه ها می کشاند. جایی که درب های جعبه به آرامی بسته می شوند. نکته ای که در رابطه با این گیاه جالب به نظر می رسد، این است که نژاد این گیاه به نژاد درختانی مثل سیب یا گلابی نزدیک تر است تا گیاهان گوشت خوار دیگر.
این گیاه مجهز به لوله هایی دراز است که از خود اشعه ماوراء بنفش ساطع می کنند که باعث جذب حشرات می شود. علاوه بر آن، بوی خوش این گیاه، عامل دیگری است که باعث جذب شدن حشرات به سمت آن می شود.
حشرات نگونبختی که به داخل این لوله ها می روند، هرگز راه خروج را پیدا نمی کنند!
منبع: thoughtco.com