گمرک فرودگاه ایران مانند سایر قسمت ها، قوانین و مقررات مشخص و خاص خود را دارد. ترخیص کردن کالا و بار در قسمت گمرک فرودگاهی امام خمینی نیز مقرراتی دارد که باید قبل از هرگونه اقدام از این مقررات آگاه باشید. در حالت کلی در فرودگاه امام سه گروه کالا برای ترخیص وجود دارد. کالاهای مجاز، کالاهای ممنوع و کالاهای مشروط. کالاهای مشروط شرایط و قوانین خاص خود را دارند، کالاهای ممنوعه نیز امکان ترخیص نخواهند داشت. همچنین اگر کالاهای وارداتی، دارای حجم و وزن بیش از اندازه مجاز باشند نیز هزینه بالاتری برای ترخیص آنها لحاظ خواهد شد. در ادامه شما را بیشتر با قوانین گمرکی در فرودگاه های ایران آشنا میکنیم.
تلفن گمرک فرودگاه امام خمینی:
- ۰۲۱ ۵۱۰۰۴۵۱۱
- ۰۲۱ ۵۱۰۰۷۵۲۱
- ۰۲۱ ۵۵۶۷۸۱۷۲
ساعات کاری گمرک فرودگاه امام خمینی:
- قسمت گمرک به صورت شبانه روزی و ۲۴ ساعته فعال است.
برای مشاهده جدید ترین قیمت های بلیط هواپیما در سایت الی گشت کلیک کنید:
گمرک فرودگاه ایران
به طور کلی گمرک فرودگاه ایران در ۶ حوزه اصلی شامل حوزه های اول و دوم برای امور تجاری، حوزه سوم امانات پستی، حوزه چهارم امور مسافرتی و حوزه پنجم و ششم امور تخصصی نفت است. همچنین بسته های باری متوسط و کوچک که از طریق خطوط هوایی صادر و وارد می شوند بیشتر بوده و محموله های بزرگ که با سرویس حمل و نقل هوایی جابجا می شوند تعداد کمتری را شامل خواهند شد.
مطالب مرتبط را اینجا بخوانید:
اجازه خروج از کشور برای بانوان به چه صورت است؟
تشریفات گمرکی پروازهای بین المللی
۱۴۰۰ همه چیز درباره قوانین گمرک کیش
قوانین گمرک فرودگاهی در ایران
گمرک جمهوری اسلامی همانند سایر گمرکات در دنیا قوانین و مقررات خاصی دارد که در حوزه کالا و ارز بوده و در ادامه بیشتر آنها را شرح خواهیم داد.
-
قوانین مخصوص رجیستری موبایل
بد نیست بدانید که در قسمت گمرک فرودگاه ایران قوانین و مقررات گوشی تلفن همراه بدین صورت است: مسافرانی که قصد وارد کردن موبایل دارند در قسمت گیت ورودی و به وسیله سامانه epl.irica.gov.ir/ImeiRegister برای رجیستر کردن گوشی تلفن همراه خود باید اقدام کنند. همچنین رجیستر کردن گوشی همراه مسافر تنها به واسطه وجود سیم کارتی امکان پذیر است که در طی ۲۰ روز گذشته فعال بوده باشد.
-
مقررات ارز در گمرک
در خصوص مقررات ارز باید گفت که در گمرک فرودگاه ایران امکان خارج کردن ارز بیش از ۵ هزار دلار به هیچ عنوان وجود نخواهد داشت. همچنین برای یورو و سایر ارزهای معادل نیز ورود بیش از ۱۰۰۰۰ یورو مقدور نخواهد بود.
-
مقررات کالاهای همراه مسافر
در مورد قوانین مربوط به کالای مسافر در گمرک فرودگاه ایران باید اینگونه گفت که خارج کردن خاویار با مجوز رسمی از شیلات مقدور خواهد بود که به ازای هر نفر ۱۲۵ گرم مجاز است. خروج سکه طلا از کشور کاملاً غیر مجاز اعلام شده است. همچنین خارج کردن زیورآلات و طلا های شخصی که همراه مسافرت هستند شامل طلای زرد، نقره و پلاتین و طلای سفید حداکثر تا ۱۵۰ گرم ممکن خواهد بود. خارج کردن فرش های دستباف ایرانی حداکثر تا ۲۰ متر مربع مجاز بوده و صادر کردن این فرش ها به کشورهای سوریه، عراق و عربستان به طور کلی ممنوع است. همچنین خروج زعفران حداکثر تا ۱۰۰ گرم مجاز خواهد بود.
ابزار آلات، وسایل تخصصی و حرفه ای شخصی نیز برای هر مسافر مشمول دریافت مجوز و موافقت از سوی گمرک خواهد بود. فراموش نکنید که اگر کالاها و اجناس خود را به شکل جاساز در وسایل قرار داده و آنها را اظهار نکنید، در صورت کشف توسط بازرسان گمرک، این کالاها به عنوان قاچاق معرفی شده و شما مشمول پیگرد مقررات و قوانین قاچاق کالا و ارز خواهید شد. همچنین اگر کالایی را با هدف تعمیر یا رفع نقص به خارج از کشور می برید حتما باید تشریفات گمرکی آن انجام شود و قبل از خروج در قالب یک درخواست به قسمت گمرک فرودگاه ایران یا به عبارتی فرودگاه امام، اطلاع داده شود تا تاییدیه لازم در خصوص خروج این کالا را دریافت کنید.
-
مقررات ورود حیوانات
بد نیست بدانید که در قوانین گمرک فرودگاه ایران ورود سگ و گربه ممنوع بوده و حیوانات اهلی و البته پرندگان با ارائه گواهی معتبر بهداشت و البته دریافت تاییدیه رسمی از سازمان حفاظت محیط زیست ایران مقدور خواهد بود.
-
قوانین و مقررات پرندگان کنترلی
طبق ماده ۱۲۲ قوانین امور گمرکی، پرنده های کنترلی مانند کواد کوپتر و هلیکوپتر با دریافت کردن مجوز قانونی اجازه ورود به کشور را دارند. همچنین اگر در زمان خروج اظهار نگردد که این وسایل در بار شما وجود دارند، شما مشمول قوانین مربوط به قاچاق کالا خواهید شد.
-
قوانین و مقررات وارد کردن دارو
بر طبق مقررات گمرک فرودگاه ایران وارد کردن مکمل های غذایی و داروها با دریافت مجوزهای قانونی خصوصاً مجوز وزارت بهداشت امکان پذیر است. فراموش نکنید که تشریفات تجاری گمرک در خصوص این اقلام باید رعایت شوند. افرادی که به دلیل وجود بیماری و همینطور مصرف شخصی خود در حین خروج از کشور دارو به همراه دارند، باید حتماً نسخه پزشک داشته باشند. به شما توصیه می کنیم که برای همراه کردن داروهای مورد نیاز خود حتماً نسخه پزشک را ارائه کنید.
-
قوانین و مقررات وارد کردن دخانیات و تنباکو
درباره قوانین مربوط به وارد کردن دخانیات و سیگار یا به عبارتی سیگار همراه مسافر در گمرک فرودگاه ایران باید بدانید که یک باکس یا ۲۰۰ نخ یا به عبارتی ۵۰ عدد سیگار برگ برای یک مسافر مجاز خواهد بود. میزان مجاز تنباکو برای هر مسافر در حدود ۲۵۰ گرم است که وارد کردن اقلام نام برده شده تا این مقادیر، بلامانع است.
-
قوانین و مقررات خروج عتیقه جات و اشیاء هنری فرهنگی
خارج کردن اشیا عتیقه، فرهنگی و باستانی که از نظر میراث فرهنگی ارزش بسیار بالایی دارند در هیچ صورتی مجوز خروج نخواهند داشت. بر اساس قوانین گمرک فرودگاه ایران کتاب های خطی، چاپ سنگی، سکه های قدیمی و گران بهای تاریخی، آثار هنری، موسیقی با ارزش کشور و موسیقی ملی، نسخه های اصلی کتاب های بسیار قدیمی و کتاب های قرآن که مهر شورای نظارت بر انتشارات و همچنین توزیع قرآن کریم را دارند، آثار برجسته خوشنویسی که وزارت فرهنگ به آنها حق چاپ داده، عتیقه جات و غیره همینطور محصولات رایانه ای، مجلات و کتاب ها در صورتی اجازه خروج از کشور را دارند که تجاری نباشند.
کالاهای وارداتی مجاز
خارج کردن کالاهای ایرانی که کالاهای شخصی هستند و قالب تجاری ندارند، مجاز است. در حالت کلی لوازم شخصی که نو و یا دست دوم هستند و برای استفاده عرف در نظر گرفته می شوند، هیچ منعی برای خروج ندارند. البته تشخیص اینکه کالایی تجاری یا شخصی است با گمرک خواهد بود و اشخاص به هیچ عنوان تصمیمگیرنده نیستند. همچنین از جمله کالاهای وارداتی که بر اساس قوانین گمرک فرودگاه ایران مجاز هستند تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی، محصولات دخانی و سیگار، طلا و جواهرات و همچنین دیگر فلزات گرانبها، لوازم خانگی بزرگ، چسب، پلاستیک، اسباب بازی های بزرگ، بذر و نهال، لوازم جانبی موبایل، نوت بوک ها، دوربین عکاسی، کامپیوتر، دوربین فیلمبرداری، دوربین های مداربسته، موبایل، پارچه، لوازم جانبی، لوازم آرایشی بهداشتی و غیره هستند.
کالاهای وارداتی غیر مجاز
در این بین بر اساس مقررات گمرک فرودگاه ایران کالاهای وارداتی غیر مجاز شامل مشروبات الکلی، وسایل قمار، سلاح سرد و گرم، مواد مخدر، مواد منفجره و محترقه، نشریات و تصاویری که مغایر با شئونات اسلام هستند، فیلم های مغایر با شئونات اسلامی و اجتماعی، اشیاء و کالاهای عتیقه که ارزش میراث فرهنگی دارند، کتاب ها و نوشته هایی که هرگونه اخلاقیات و دین اسلام را نفی می کنند و برخلاف عرف اجتماعی کشور هستند و غیره خواهند شد.
ماده ۱۳۵ و ۱۳۶ آیین نامه اجرایی قانون گمرکی کشور
دو ماده مهم ۱۳۵ و ۱۳۶ آیین نامه قوانین و مقررات کلی گمرک فرودگاه ایران را شامل خواهند شد. در ادامه این مقررات را با یکدیگر مرور خواهیم کرد.
-
ماده ۱۳۵ آیین نامه اجرایی قوانین گمرک کشور
بر اساس ماده ۱۳۵ آیین نامه اجرایی قوانین گمرک فرودگاه ایران ، کشور ایران می توان برای انجام دادن تمام تشریفات گمرکی کالاهای همراه مسافران و مسافران از نظام های کنترلی مختلف منجمله نظام دو مسیره استفاده کند. انتخاب کردن یکی از مسیر ها به وسیله مسافران به منزله اظهار کردن کالا ها می باشد.
مسیر اول اینکه لوازم شخصی از اشیا نو و کهنه یک مسافر که به صورت کاملاً معمول و متعارف در طول سفر مورد استفاده قرار می گیرند کاملا معاف از هرگونه تشریفات هستند، ولی در عین حال شامل کالاهای تجاری نمی شود. بر طبق مسیر دوم کالاهایی که برای ارائه در نمایشگاه های بین المللی ایران به کشور وارد می شوند با مجوز نمایندگی سیاسی و سفارتخانه مربوطه وارد شده و باید وزارت امور خارجه به عنوان تامین کننده آنها را تایید کند .
-
ماده ۱۳۶ آیین نامه اجرایی قوانین گمرک کشور
همچنین بر اساس ماده ۱۳۶ آیین نامه اجرایی قوانین گمرک فرودگاه ایران مسافرانی که قصد ورود و خروج به قلمرو گمرک را دارند باید حتماً کالاهای خود را به گمرک اظهار کرده باشند. این اظهار می تواند شفاهی صورت بگیرد. در صورتی که از طرف گمرک اظهار نامه ای به مسافران داده شود باید آن را با دقت تنظیم کرده و به گمرک تحویل دهند. اما اگر مسافری بر اساس قوانین عمل نکرده باشد و اجناسی را جاساز در وسایل خود قرار داده باشد، در صورت کشف اجناس توسط گمرک، مشمول مقررات قاچاق کالا خواهد شد.
مسافران مقیم ایران که قصد خروج از کشور را دارند باید کالاهای خود را به گمرک تسلیم کنند تا بار آن ها مجاز اعلام شده و در زمان ورود مشمول پرداخت حقوق ورودی نشوند. اگر مسافران سالن عبور ترانزیت را ترک نکنند، مشمول کنترل گمرکی نخواهند بود. اما بد نیست بدانید که گمرک مجاز است تا در هر زمانی سالن ترانزیت عبور را بازرسی کند. نکته آخر اینکه تحت هیچ شرایطی کالا و بارهای دیگر مسافران به خصوص افراد غریبه را تحویل نگرفته و حمل نکنید. فراموش نکنید که هر گونه مشکل و تخلف در قسمت حمل باری که با شما است، بر عهده شخص شما خواهد بود.
مقررات و قوانینی سخت برای امنیت بیشتر
در این مطلب در مورد قوانین و مقررات گمرک فرودگاه ایران صحبت کردیم و تمامی مواردی که لازم به دانستن آنها بود را برای شما قید کردیم. گمرک ایران نیز مانند هر کشور دیگری براساس مقرراتی خاص اداره می شود. در هر حال تمامی این قوانین و مقررات برای کسب آرامش و امنیت بیشتر شما مسافران انجام میشوند و پایبند بودن به آنها و رعایت کردن این قوانین بدون شک می تواند سفری ایمن و آسوده را برای شما به ارمغان آورد.