گردشگری تجاری چیست و چه نقشی در صنعت گردشگری دارد؟

گردشگری تجاری چیست

انسان ها به دلایل مختلفی سفر می کنند: تفریح، ماجراجویی، دیدار با اقوام و خویشاوندان و همین طور کسب و کار و تجارت! سفر کاری، ماموریت کاری یا گردشگری تجاری امروزه به یکی از حوزه های قابل توجه صنعت گردشگری تبدیل شده است و این حوزه پتانسیل بالایی برای رونق بخشیدن به چرخه صنعت توریسم دارد. در حال حاضر شرکت های چندملیتی، شعبات مختلف و دفاتر شرکت های بزرگ در کشورهای مختلف دنیا باعث رشد روزافزون سفرهای کاری شده اند. در این مطلب در مورد گردشگری تجاری صحبت می کنیم تا بیشتر با اهمیت این مقوله آشنا شوید. با الی گشت همراه باشید.

مطالب مرتبط:
راهنمای سفر تجاری به چین
گردشگری غذایی چیست؟
گردشگری کشاورزی چیست و چرا طرفدار دارد؟

سازمان جهانی گردشگری که به اختصار UNWTO نامیده می شود توریست و گردشگر را این طور تعریف می کند: «هر فردی که برای اهداف تفریحی، کاری و تجاری و سایر اهداف به مکان یا مکان هایی خارج از محل زندگی معمولش سفر کند و کمتر از یک سال آن جا بماند توریست یا گردشگر نامیده می شود.» گردشگری تجاری یا سفر کاری و تجاری یکی از زیرمجموعه های توریسم و گردشگری به شمار می رود که در دهه های اخیر با رشدی چشمگیر همراه بوده است. افراد در طول سفر کاری همچنان کارمند و حقوق بگیر یک شرکت مشخص هستند اما به دلایل تجاری و کاری وظایفشان را در محلی دور از خانه و محل زندگی انجام می دهند.

افراد به دلایل مختلف مثل شرکت در کنفرانس ها، جلسات و همایش های بین المللی، حضور در نمایشگاه ها و عقد قراردادهای تجاری با کشورهای دیگر ممکن است نیاز به سفر کردن داشته باشند. جالب است بدانید که حتی وقتی رجل سیاسی و نمایندگان سازمان های دولتی یا غیرانتفاعی هم به نمایندگی از ملت یا سازمانشان در یک جلسه یا همایش شرکت می کنند هم در دسته بندی گردشگری تجاری قرار می گیرد.

گردشگری تجاری اگرچه در قرن بیست و با رشد کسب و کارها و صنایع مختلف رشد قابل توجهی پیدا کرد اما یکی از قدیمی ترین زیرمجموعه های گردشگری به شمار می رود. در حقیقت مدت ها قبل از آن که انسان ها برای تفریح سفر کنند، برای مقاصد کاری و تجاری و مبادله کالاها به نقاط مختلف سفر می کردند. از زمان های باستان که انسان ها برای شکار به مناطق دیگر می رفتند تا زمانی که فرد یا قبیله ای در جستجوی آب، غذا، امنیت و محل زندگی به دنبال مکان هایی بهتر بودند در حقیقت مشغول سفر بودند. انسان ها از گذشته های دور هم برای تبادل کالا به کالا و کسب و کار اقدام به سفر می کردند که در حقیقت ریشه پیدایش گردشگری تجاری هم همین تبادلات بوده است.

با پیشرفت تکنولوژی و اختراع ماشین، قطار، کشتی و نهایتا هواپیما سفر بیش از پیش راحت تر و در دسترس تر شد و دیگر افراد می توانستند با یک بلیط هواپیما و در عرض چند ساعت خود را به آن سوی دنیا برسانند.

همان طور که دیدیم سهولت در سفر باعث رشد بیش از پیش گردشگری تجاری شد و روز به افراد تاجران و شاغلان بیشتری برای اهداف کاری و تجاری به سفر می روند. در اواخر قرن بیست شاهد انفجاری در آمار گردشگری تجاری بودیم و این حوزه از توریسم با افزایش زیادی روبرو شد. بر اساس داده های سال ۱۹۹۸ سازمان گردشگری بریتانیا، گردشگری تجاری در مجموع ۱۴% از کل سفرهای خارجی یا داخلی در بریتانیا را به خود اختصاص می داده است. با این حال، شاید باورتان نشود که در بررسی سال ۲۰۰۵ این رقم به آمار شگفت انگیز ۳۰% نزدیک شده است. سازمان گردشگری جهانی برآورد کرده است که میزان گردشگری تجاری در سطح جهان هم به زودی به ۳۰% خواهد رسید. این رقم به اندازه ای قابل توجه است که کشورهای مختلف دنیا از سال ها قبل متوجه اهمیت این حوزه در صنعت گردشگری شده اند و با سرمایه گذاری های کلان و برنامه ریزی های طولانی مدت در جهت جذب گردشگر تجاری برآمده اند.

گردشگری تجاری در مقایسه با گردشگری معمولی که اغلب به قصد تفریح انجام می شود طیف محدودتر و خاص تری از جامعه را شامل می شود که با انگیزه های متفاوت و اهداف از پیش تعیین شده به سفر می روند. مقاصد گردشگری تجاری برخلاف گردشگری تفریحی محدودتر است و بیشتر شامل کشورها و نواحی صنعتی و پیشرفته و توسعه یافته می شود. به همین دلیل، جای تعجب نیست که گردشگران تجاری به طور میانگین ثروتمندتر از گردشگران تفریحی هستند و انتظار می رود که پول و هزینه های بیشتری در کشور یا شهر مقصد خرج کنند. همین موضوع اهمیت بالای گردشگری تجاری را بیش از پیش نشان می دهد.

گردشگری تجاری می تواند یک فرد یا گروه کوچکی از افراد را شامل بشود و مقاصد گردشگری تجاری هم اغلب محل برگزاری جلسات، کنفرانس ها و همایش های کوچک و بزرگ، نمایشگاه های تجاری و نمایشگاه های مختلف است. به طور مثالریال در ایالات متحده حدود نیمی از گردشگری تجاری برای شرکت در ملاقات های کاری و مانند آن انجام می شود.

گردشگر تجاری فردی است که برای انجام ماموریت کاری و حرفه ای به یک شهر یا کشور دیگر سفر می کند. گردشگر تجاری در مقایسه با گردشگران دیگر حاضر است هزینه های بسیار بیشتری را در مقصد خرج کند و از این رو باعث درآمدزایی بیشتر صنعت گردشگری آن کشور می شود. از جمله تاثیرات اقتصادی گردشگری تجاری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • هزینه های اقامت، حمل و نقل و خدمات توریستی که اغلب توسط بازدیدکنندگان و شرکت کنندگان در نمایشگاه ها و کنفرانس ها پرداخت می شود.
  • رشد سرمایه گذاری در گردشگری تجاری که شامل استقرار و ایجاد تسهیلات کنفرانس و نمایشگاهی، ایجاد شرکت های برگزارکننده نمایشگاه ها، حامیان و اسپانسرهای رویدادها، شرکت های ارائه دهنده خدمات تجاری و …
  • درآمدزایی برای برگزارکننده های نمایشگاه ها و کنفرانس ها از طریق اسپانسرشیپ، هزینه ثبت نام، فروش و اجاره فضاهای نمایشگاهی، فروش محصولات رسانه ای، کتاب ها و نشریات و فروش کادوها و هدیه های مختلف.
  • مبادلات کالا، خدمات و دانش که معمولا در جریان نمایشگاه ها و کنفرانس ها اتفاق می افتد.
  • افزایش و رشد فعالیت های تبلیغاتی
  • هزینه هایی که بازدیدکنندگان و شرکت کنندگان همایش ها و کنفرانس ها در زمینه های دیگر مثل خدمات عمومی و تفریحی می پردازند.
  • هزینه هایی که گردشگر تجاری برای خرید سوغاتی و هدیه می پردازد.
  • فروش خدمات، کارخانه ها و مزارع و … که در جریان جلسات کاری و کنفرانس ها انجام می شود.
  • نقش گردشگری تجاری در ایجاد زیرساخت های شهری پیشرفته  کمک به بهبود فضاهای شهری
  • تقویت بسترهای سرمایه گذاری و ایجاد فرصت های جدید برای سرمایه گذاری
  • تشویق گردشگران تجاری به سرمایه گذاری در مقصد

گردشگر تجاری معمولا بعد از شرکت در جلسات کاری، همایش ها و کنفرانس ها وقت خالی دارد و دوست دارد آن را به تفریح و گشت و گذار در مقصد بپردازد تا خستگی کار از تنش بیرون بیاید. به همین دلیل سرمایه گذاری صحیح در این حوزه از گردشگری می تواند سود فراوانی برای اقتصاد یک کشور به همراه داشته باشد. گردشگری تجاری در کشورهای صنعتی و پیشرفته باعث به وجود آمدن صدها و هزاران شغل شده اند که به طور مستقیم یا غیرمستقیم یا این حوزه در ارتباط هستند.

سفر تجاری یا کاری ماهیتا با سفرهای تفریحی متفاوت است و همان طور که گفتیم توریست گردشگر هم فردی متفاوت با اهداف و انگیزه های متفاوتی است. از همین رو، تسهیلات و خدمات مورد نیاز برای گردشگر تجاری هم الزامات خاص خود را می طلبد. البته تسهیلاتی مثل فرودگاه، رستوران و هتل برای تمام حوزه های گردشگری استفاده می شود، اما یکی از مزیت های گردشگری تجاری این است که در فصول کم گردشگر هم این نوع سفر از رونق نمی افتد و به همین دلیل حوزه درآمدزا و باثباتی برای هر کشور به حساب می آید.

امروز در اکثر فرودگاه های بین المللی و همین طور هتل ها تسهیلات ویژه گردشگری تجاری مثل اتاق همایش و کنفرانس، تجهیزات برگزاری کنفرانس و جلسات وجود دارد که در اختیار گروه های گردشگر تجاری قرار می گیرد. از آن جا که گردشگر تجاری زمان آزاد زیادی دارد بعد از شرکت در جلسه یا همایش دوست دارد از حداکثر وقتش استفاده کند و به تفریح در مقصد بپردازد. از همین رو، هتل ها معمولا به این مقوله توجه ویژه ای دارند و امکانات سرگرمی مثل تلویزیون های مجهز به شبکه های ماهواره ای، تورهای تفریحی و فرهنگی، باشگاه بدنسازی و استخر و …، رستوران و رویدادهای تفریحی مختلفی را در همان محوطه هتل برگزار می کنند.

منبع: tradeforum.org

مطالب مرتبط

ایستگاه راه آهن ساری | دسترسی ها و مسیرهای ریلی

معرفی مرکز خرید سوریا کی ال سی سی کوالالامپور

برای گردش در کردان کجا بریم؟