کوه یخی مصنوعی
در نواحی شمالی هند منطقه ای کوهستانی به اسم لاداخ هست که ساکنان آن از راه کشاورزی زندگی می کنند اما چند سالی است که این منطقه با تغییرات آب و هوایی با مشکلات جدی کمبود آب روبرو شده است. یکی از اهالی همین منطقه دست به ابتکار جالبی زد، او با درست کردن دو کوه یخی مصنوعی مشکلات آب این منطقه را کاملا حل و زمین های کشاورزی را سیراب کرد. اگر می خواهید با این اختراع جالب آشنا شوید، در ادامه الی گشت را همراهی کنید.
مطالب مرتبط: هیمالیا، بلندترین منطقه کوهستانی دنیا نپال، سرزمین هیمالیا
در ارتفاعات هیمالیا در نواحی شمالی هند در روستایی دورافتاده در نزدیکی روستای فیانگ دو مخروط یخی بزرگ به چشم می خورد. این مخروط های یخی زمستان سال گذشته درست شدند و برای ساخته شدن آن ها آب از یخچال های طبیعی به سمت نواحی کوهستانی برده شد تا در شب های سرد زمستان کاملا یخ بزنند. در سراسر بهار خورشید این یخ ها را به آرامی ذوب می کند و جریانی از آب برای روستاییان به وجود می آید تا زمین های جو، سیب و دیگر محصولات کشاورزی شان را آب دهند. به خاطر شکل ظاهری خاص این مخروط های یخی به آن ها «آیس استوپاس» گفته می شود. اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود قرار است که ۵۰ کوه یخی دیگر هم درست شود تا ده ها میلیون لیتر آب برای آبیاری زمین های کشاورزی ایجاد شود.
تغییرات آب و هوایی در منطقه لادوخ هند یخچال های یخی را کوچک تر و بارش باران و دما را غیر قابل پیش بینی کرده است. برای آبیاری زمین های کشاورزی احتیاج به آب فراوان هست اما آب حاصل از ذوب شدن یخچال های طبیعی تا اواخر بهار و تابستان طول می کشد تا به این زمین ها برسد برای همین لازم بود تا کسی دست به کار شود و راهی پیدا کند تا این آب ها زودتر به دست کشاورزان برسد.
منطقه ی لاداخ در ایالت جامو و کشمیر هند بیابانی سرد است و از آن جایی که در قسمت های بدون باد رشته کوه هیمالیا قرار گرفته بادهای موسمی راهی به این منطقه ندارند و در نتیجه آب و هوای خشک و بدون باران از مشخصه ی اصلی این منطقه است. مهمترین منبع آب این منطقه برف هایی است که در زمستان بر روی کوه ها می نشینند و در تابستان به شکل جویبارهایی به پایین کوه می آیند و روستاهای اطراف کوه را سیراب می کنند. اما در دو ماه فروردین و اردیبهشت یعنی درست همان زمانی که کشاورزان محصولات تازه می کارند خبری از این جریانات آب نیست. در اواخر خرداد که دمای هوا ناگهان بالا می رود یخچال های طبیعی و برف کوه ها سریعا ذوبمی شوند و آنقدر آب زیادی به راه می افتد که گاهی حتی منجر به سیل هم می شود.
در فصل پاییز همه ی فعالیت های کشاورزی متوقف می شود اما هنوز هم جریان کوچکی از آب جریان دارد که بدون هیچ استفاده ای به داخل رودخانه ایندوس (Indus) سرازیر می شود و از بین می رود. در سال ۲۰۱۴ یکی از اهالی شهر به اسم «وانگچوک» که مهندس کار آفرینی بود برای حل این مشکل راه حل جالبی ارائه کرد. او خیال داشت همه ی آب هایی که در فصل های پاییز و زمستان جریان دارند را جمع آوری و آن ها را در کوه یخی مصنوعی و بزرگی ذخیره کند تا این کوه ها در فصل بهار آب شوند و در اوج نیاز کشاورزان به آب مشکل بی آبی را حل کنند.
«وانگچوک» که می دانست کمبود آب چقدر زندگی مردم زادگاهش را تهدید می کند سعی کرد هر طوری شده برای این مشکل به راه حل برسد و دیگر به چشم مشکلی غیر قابل حل به آن نگاه نکند. این ایده زمانی به ذهن او رسید که در یک روز گرم اردیبهشت تکه ای یخ را در زیر یک پل دید او فهمید که این تابش مستقیم خورشید است که یخ ها را آب می کند نه دمای بالا. راه حل «وانگچوک» ساده و زیرکانه است و نیاز به هیچ پمپ و یا نیرویی ندارد. یک لوله ی زیر زمینی آب را از ارتفاع حدودا ۶۰ متری به ارتفاعات پایین تر منتقل می کند. در اینجا آب با فشار جاذبه در هوای سرد زمستان پخش می شود. آب قبل از رسیدن به زمین دائما یخ می زند و کم کم یک مخروط یخی بزرگ را شکل می دهد که حدود ۳۰ تا ۵۰ متر ارتفاع دارد. این دو کوه یخی مصنوعی به شکل مخروط ساخته می شوند چون این شکل ظاهری یک مزیت بزرگ دارد: مساحت کم سطح در مقایسه با حجم زیاد باعث می شود که یخ کمی در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار بگیرد و ذوب شدن کل این مخروط به تاخیر بیفتد.
«وانگچوک» برای امتحان این کوه های یخی یک کوه آزمایشی به ارتفاع ۶ متر ساخت که شامل ۱۵۰ هزار لیتر آب بود. این کوه سراسر بهار سالم بود و حتی اواخر اردیبهشت که دمای هوا به بالای ۲۰ درجه سانتی گراد می رسد هم هم همچنان سالم ماند. کوه یخی مصنوعی دیگری که در نزدیکی جنگل ساخته شده بود تا ماه خرداد ذوب نشد. «وانگچوک» قبلا هم پروژه های خلاقانه ای داشته و موفق شده ساختمان هایی با انرژی خورشیدی و همینطور کوره های آشپزی بهینه درست کند و به خاطر این اقدامات مهمش در سال ۲۰۱۶ برنده ی جایزه ی رولکس شد.
این دو کوه یخی ۲۴ متر ارتفاع دارند و آب کافی برای آبیاری ۱۰ هکتار زمین در ماه های خشک را فراهم می کنند. پول این پروژه از طریق مردم محلی جمع آوری شد و مقدار آن آنقدر زیاد است که حتی می توان کوه های یخی بیشتری را هم با آن ها ساخت. ایده ی جذاب و خلاقانه ی ساخت کوه های یخی مصنوعی با استفاده از لوله، جاذبه و دمای پایین شب های زمستان می تواند چشم اندازهای خشک بیابان هیمالیا را به جایی سرسبز تبدیل کند. مشکل آب این منطقه آنقدر جدی بود که در آینده امکان نداشت کسی بتواند در اینجا کشاورزی کند اما با این اختراع جدید همه امیدوارند تا در سال های بعد کسی به خاطر تغییرات محیطی و آب و هوایی مهاجرت نکند.
منبع: amusingplanet.com