همه ما تا به حال در فیلم ها و سریال های ژاپنی با کوفته برنجی آشنا شده ایم. کوفته هایی کوچک و گرد که از برنج تهیه شده اند و ظاهرا ژاپنی ها به آن ها علاقه زیادی هم دارند. اونیگیری که در ایران به نام کوفته برنجی ژاپنی شهرت پیدا کرده یکی از غذاهای سنتی و قدیمی ژاپن است و در شهرها و مناطق مختلف ژاپن این غذا را به اشکال مختلف تهیه می کنند. امروز می خواهیم در مورد تاریخچه کوفته برنجی ژاپنی صحبت کنیم و در مورد انواع آن و جزئیات دیگر صحبت کنیم. در ادامه با الی گشت همراه باشید.
مطالب مرتبط: سامورایی، ظهور یک فلسفه در ژاپن سوشی یا ساشیمی؟ کدام یک از این غذاهای ژاپنی خوشمزه ترند؟! راهنمای کامل سوشی خوری برای تازه کارها!
اونیگیری که به نام های اوموسوبی یا کوفته برنجی هم شناخته می شود غذایی ژاپنی است که از برنج سفید پخته شده استفاده می شود و به شکل گرد یا مثلثی در می آید و اغلب دورش نیز با لایه ای از نوری (Nori) یا جلبک دریایی پوشانده می شود. برنج در فرهنگ و آشپزی ژاپنی جایگاه ویژه ای دارد و در اکثر غذاهای ژاپنی از برنج استفاده می شود. اونیگیری به صورت ساده یا شکم پر تهیه می شود و از آن جا که در نهایت به شکل گرد یا سه گوش در می آید به آن اوموسوبی یا اونیگری می گوید. واژه «نیگیری» در کلمه اونیگیری از فعل نیگیرو گرفته ششده که به معنای برنج قالبی است. ژاپنی ها عاشق اونیگیری هستند و این کوفته های خوشمزه را به عنوان صبحانه یا حتی اسنک و میان وعده هم میل می کنند. داخل کوفته برنجی ژاپنی را می توان با مواد مختلفی از سالمون گرفته تا آلو پر کرد. در شهرهای مختلف ژاپن مثل توکیو و کیوتو می توانید در اکثر رستوران ها و سوپرمارکت ها انواع مختلف کوفته برنجی ژاپنی به فروش می رسد و می توانید طعم های مختلف آن را امتحان کنید.
گفته می شود که ژاپنی ها در زمان های گذشته و روزگاری که هنوز یخچال وجود نداشت برنج پخته شده را با نمک و مواد شور ترکیب می کردند تا برای مدت زمان بیشتری سالم باقی بمانند. طبق اسناد و نوشته های تاریخی در دوره یایویی (۳۰۰ قبل از میلاد تا ۳۰۰ بعد از میلاد) مردم ژاپن کوفته های برنجی گریل شده ای را می خوردند که داخل برگ های بامبو پیچیده شده بودند. اما اونیگیری به شکل و شمایل امروزی در دوران هیان (۷۴۹-۱۱۸۵) و زمانی که استفاده از برنج پخته شده چسبناک در ژاپن متداول شد به وجود آمده است. استفاده و رواج کوفته برنجی ژاپنی در دوره ادو (۱۶۰۳-۱۸۶۸) شروع شد. در این زمان مردم تصمیم گرفتند که دور کوفته برنجی را با لایه ای از جلبک دریایی بپوشانند تا هنگام غذا خوردن دانه های چسبناک برنج به دست برخورد نکند و خوردن اونیگیری راحت تر شود. از آن جا که طرز تهیه این کوفته ها بسیار راحت بود و مهم تر از همه حمل و نقل راحتی هم داشت از این غذا به عنوان غذای سربازان در میادین جنگی یا کشاورزان در حین کار روی زمین استفاده می شد.
همان طور که گفتیم اونیگیری را می توان به صورت ساده یا شکم پر تهیه کرد. داخل کوفته برنجی را با مواد مختلفی می توان پر کرد و این ترکیبات تا حدودی به هر منطقه و شهر بستگی دارد. با این حال، به طور کلی داخل کوفته برنجی ژاپنی را با آلو، سالمون، ماهی پولاک و … پر می کنند.
علاوه بر مواد داخل اونیگیری، بیرون آن را هم با مواد و ترکیبات مختلفی می پوشانند. البته نوع رایج و متداول آن با لایه ای نازک از جلبک دریایی است، اما تنوع مختلفی از پوشش دور اونیگیری را می توانید در رستوران های ژاپن مشاهده کنید. اونیگیری را علاوه بر جلبک دریایی، با برگ های سبزیجات و گیاهان مختلف و حتی لایه ای نازک از گوشت گریل شده و املت و … می پوشانند.
- اونیگیری کبابی
یکی از انواع پرطرفدار و خوش طعم کوفته برنجی ژاپنی به صورت گریل و کباب شده است. در این روش یاکی اونیگیری را با سس کره و سس سویا مزه دار می کنند و بعد روی آتش یا ذغال آنقدر کباب می کنند تا دو طرف کوفته ها کاملا برشته، ترد و قهوه ای بشود.
- کوفته سامورایی
در بالا هم اشاره کردیم که در زمان های قدیم اونیگیری به دلیل طرز تهیه راحت و قابل حمل بودن به عنوان غذای سربازان در حال جنگ کاربرد داشت. نوع سنتی و تاریخی این کوفته ها، کوفته برنجی سامورایی نام داشت که داخل برگ های بامبو پیچیده می شد.
محبوب ترین انواع اونیگیری
امروز کوفته برنجی ژاپنی از میادین جنگی به داخل شهرها و رستوران های مدرن و لوکس ژاپنی آمده است و حتی راه خود را به کشورهای دیگر از جمله آمریکا هم باز کرده است. همان طور که گفتیم انواع مختلفی از کوفته برنجی ژاپنی را می توان تهیه کرد و حتی هر رستوران و سرآشپزی با توجه به سلیقه و مهارتش می تواند انواع جدید و خلاقانه ای از اونیگیری را تهیه کند. با این حال، در ادامه به معروف ترین انواع اونیگیری یا کوفته برنجی ژاپنی اشاره می کنیم:
- اونیگیری با سالمون یا سالمون و سس مایونز
- ایکورا (سالمون نمکی)
- جوجه، جوجه سوخاری یا جوجه و سس مایونز
- تاراکو (Taraki) یا ماهی روغن
- منتایکو (Menraiko) یا ماهی پولاک مزه دار شده
- اومِبوشی (Ume) یا ترشی آلوی ژاپنی
- کونبو (Konbu) یا گیاه اشنو خشک شده
- برنج ساده نمکی
- نیکوماکی (گوشت گاو یا خوک)
- املت
- کاتسوئو (ماهی بونیتو یا لذیذ ماهی خشک شده)
- تاکیکومی گوهان (برنج بخارپز شده با سبزیجات، ماهی و گوشت)
- اوناگی (مارماهی)
- شیوکارا (دسته بندی انواع گوشت و غذاهای دریایی نمکی و بخارپز شده)
- تونا مایو (ترکیب کنسرو ماهی تن با سس مایونز ژاپنی)
- اونیگیری برخلاف سوشی که از ترکیب برنج سرکه ای و شکر تهیه می شود، تنها با برنج ساده سوشی آماده می شود. این نوع برنج را مثل سایر برنج ها می شورند و بعد به میزان یک به یک آب اضافه می کنند و بعد می پزند تا دانه های برنج کاملا نرم، پخته و کمی چسبناک شود. نکته مهم در تهیه کوفته برنجی استفاده از برنج گرم است، چون راحت تر و بهتر شکل می گیرد و تهیه کوفته ها راحت تر می شود.
- در فاصله ای که برنج آماده می شود مواد داخل کوفته را آماده کنید. همان طور که دیدیم از ترکیبات مختلفی می توانید استفاده کنید: سبزیجات خرد شده، ماهی، انواع گوشت و مرغ و آلو و…. را می توانید وسط این کوفته ها قرار بدهید. ماهس سالمون پخته شده تا کنسرو ماهی سالمون و تن ماهی گزینه هایی ایده آل برای تهیه اونیگیری هستند.
- حالا وقت آماده کردن کوفته هاست. از آن جا که دانه های برنج چسبناک هستند توصیه می کنیم یک کاسه آب کنار دستتان قرار بدهید و هر از گاهی دست هایتان را خیس کنید تا راحت تر بتوانید کوفته ها را آماده کنید. کمی از برنج پخته شده بردارید آن را با دست به شکل یک مثلث در بیاورید. مواد و ترکیبات دلخواه را وسطش قرار بدهید و با انگشت فشار دهید تا آن ها داخل کوفته فرو بروند و با دانه های برنج روی آن را بپوشانید. بعد آن را به شکل یک کوفته گرد یا مثلثی دربیاورید و با دست به آن شکل بدهید.
- وقتی کار آماده کردن کوفته ها تمام شد وقت آن است که دور کوفته را بپوشانید. متداول ترین دورپیچ برای اونیگیری لایه نازکی از جلبک دریایی است. این بار با دست های خشک شروع به کار کنید، یک کوفته برنجی را وسط یک ورقه جلبک قرار بدهید و دو طرف را روی هم بیاورید تا دور تا دور کوفته را بپوشانند. کمی صبر کنید تا برنج ها به جلبک بچسبند و بعد به سراغ کوفته بعدی بروید.
در سفر به ژاپن و شهرهای مختلف آن می توانید در رستوران ها و فروشگاه های مختلف کوفته برنجی ژاپنی را تهیه کنید. همچنین کافه ها و فروشگاه های ویژه ای برای اونیگیری وجود دارند که اختصاصا به ارائه انواع کوفته برنجی ژاپنی می پردازند. مزیت اصلی این غذا در راحتی حمل و نقل آن است و بسیاری از مردم ژاپن برای یک غذای سبک و سریع که بتوانند با خود به محل کار ببرند از اونیگیری استفاده می کنند.
منبع: japanhoppers.com
۳ نظرات