کشور ایران یکی از پهناورترین کشورهای دنیا است که به دلیل پهنا و وسعت بالای آن دارای مرزی طولانی مابین سایر کشورهای همجوار میباشد. همچنین، این موضوع سبب شده تا کشور ایران با کشورهای مختلفی در همسایگی قرار بگیرد. کشورهای همسایه ایران متعدد هستند اما طولانیترین خط مرزی ایران با کشور ترکمنستان میباشد که در حدود ۷۱۳ مایل طول دارد. بر اساس اطلاعات به دست آمده طول کلی خط مرزی کشور ایران با سایر کشورها در حدود ۳ هزار و ۶۶۲ مایل است و کوتاهترین خط مرزی ایران در حدود ۲۷ مایل حساب شده که متعلق به مرز بین ایران و ارمنستان میباشد. در صورتی که علاقهمند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد کشورهای همسایه ایران و فاصله و موقعیت دقیق قرار گیری آنها هستید، در ادامه همراه الی گشت باشید.
تضمین بهترین قیمت بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل در تمامی نقاط جهان فقط در الی گشت.
معرفی کشورهای همسایه ایران
همانطور که اشاره کردیم، کشور ایران دارای یکی از طویلترین خطهای مرزی در آسیا میباشد و بنابراین شهرهای بسیاری در ایران وجود دارند که در مجاورت با این خط مرزی قرار گرفتهاند. در واقع، در کل ۷ استان ساحلی در ایران وجود دارد و تعداد ۴ تا از این استانها متعلق به استانهای جنوبی کشور بوده و ۳ تا از این استانها متعلق به استانهای شمالی کشور ایران میباشند. از نظر مرزهای آبی، هم دریای خزر در شمال و دریای خلیج فارس و دریای عمان در جنوب ایران مرزهای آبی ایران را تشکیل دادهاند که جمعاً مرزهای آبی ایران را به حدود ۲۷۰۰ کیلومتر رساندهاند.
شهرهای سیستان و بلوچستان در کنار مرز آبی دریای عمان قرار گرفتهاند و شهرهای بوشهر، هرمزگان و خوزستان نیز در کنار مرز آبی دریای خلیج فارس واقع شدهاند. استانهای شمالی مرزهای آبی ایران نیز استانهای گیلان، گلستان و مازندران میباشند که در کنار دریای خزر واقع شده اند.
کشورهای مرزی ایران که از طریق مرزهای شمالی با کشور ایران هم مرز هستند شامل کشورهایی مانند ارمنستان، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، قزاقستان و روسیه میباشند و همچنین کشورهایی که از طریق مرزهای جنوبی با کشور ایران همجوار هستند کشورهای عربستان، قطر، بحرین، امارات متحده عربی و عمان میباشند. از قسمت شرقی نیز کشور ایران با برخی از کشورهای همسایه دارای مرزهای مشترکی هستند که این کشورها شامل ترکمنستان، افغانستان و پاکستان میشوند. همسایههای غرب کشور نیز کشورهای ترکیه، عراق، روسیه، قزاقستان، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان میباشند. کشورهایی که در همسایگی خلیج فارس با کشور ایران هم مرز هستند شامل کشورهای عراق، کویت، عربستان، بحرین، قطر، امارات متحده عربی و عمان میشوند.
افغانستان کشور همسایه ایران
افغانستان یکی از کشورهای همسایه ایران است که در شرق کشور قرار دارد. مرز مشترک بین ایران و افغانستان حدود ۵۷۲ مایل است. سه نقطه کشورهای همسایه ایران، افغانستان و پاکستان را به هم متصل می سازد. قدمت ایران و کشور همسایه ی آن به قرن ها قبل باز می گردد. روزگاری افغانستان بخشی از امپراطوری ایران زمین بود.
ترکیه، محبوب ترین کشور از همسایه های شمال غربی ایران
کشور ترکیه یکی از کشورهای هم مرز ایران است که در شمال غربی ایران قرار گرفته است. مرز بین کشور ایران و کشور ترکیه در حدود ۳۳۲ مایل بوده و این مرز در سال ۱۶۳۹ میلادی بین ایران و ترکیه کشیده شده است. در واقع مرز بین المللی کشورهای ایران و ترکیه دارای قدمت تاریخی و باستانی بسیاری میباشد و یکی از قدیمیترین مرزهای دنیا بهشمار میرود.
این مرز در طی عهدنامه بین المللی ذهاب که عهدنامه قصر شیرین نیز شناخته میشود در سال ۱۶۳۹ و پس از جنگ چالدران امضا شد. طرف قرار دارد ایران، امپراطوری عثمانی و صفوی ترکیه بود و پس از عقد قرارداد قصر شیرین، جنگ و روابط آشفته ۱۵۰ ساله بین ایران و ترکیه به پایان رسید و به عنوان یک قرارداد صلح امضا شد. با این حال، پس از عقد این قرارداد نیز کشور ایران و ترکیه دچار مشکلاتی شدند و در پی همین اختلافات کشور ترکیه قصد احداث دیواری برای جدا کردن مرز خود از ایران را گرفت.
ترکیه قصد داشت این دیوار را با هدف جلوگیری از ورود غیرقانونی اتباع ایرانی و مبارزه با قاچاق بگیرد که این دیوار اکنون ساخته شده است. پر رفت و آمدترین مرزهای بین المللی بین ایران و ترکیه، مرز بازرگان گوبلوک میباشد که شهر تبریز را به شهر دوغوبیازیت متصل کرده است و مرز کاپی کوی نیز یکی دیگر از مرزهای بین المللی بین ایران و ترکیه بهشمار میرود.
آذربایجان، پر ترددترین کشور از همسایه های ایران
کشور آذربایجان یکی دیگر از کشورهای هم مرز و پر رفت و آمد ایران میباشد که در شمال غربی کشور واقع شده است. تردد در بین مرز ایران و آذربایجان بسیار زیاد بوده و طول این خط مرزی در حدود ۲۶۸ مایل محاسبه شده است. مرز بین کشور ایران و آذربایجان تحت حفاظتهای شدیدی قرار دارد و همچنین از نظر تاریخچه روابط بین دو کشور باید بدانید که این کشور با کشور ایران در گذشته دارای روابط نه چندان مسالمت آمیزی بوده است.
از آنجا که تعداد آذری زبانهای ایرانی بسیار زیاد است، سفر به این کشور از ایران بسیار صورت میگیرد. مرزهای رفت و آمد بین ایران و آذربایجان شامل جلفا، آستارا و بیله سوار میباشد.
کشور پاکستان از کشورهای همسایه ایران در شمال شرقی
کشور پاکستان یکی دیگر از کشورهای هم مرز ایران میباشد که در شمال شرقی ایران واقع شده است. مرز بین ایران و کشور پاکستان نسبتاً وسیع بوده و در حدود ۵۹۶ مایل به طول میانجامد. مرز بین ایران و پاکستان تا جنوب کشور ایران امتداد مییابد و در نزدیکی خلیج عمان به پایان میرسد. در کشور پاکستان استانی که با نام بلوچستان شناخته میشود یک استان هم مرز با ایران میباشد و استان سیستان و بلوچستان نیز از جمله استانهای هم مرز ایرانی با کشور پاکستان بهشمار میرود.
خوب است بدانید که کشور ایران با هدف جلوگیری از قاچاق مواد مخدر و همچنین پیشگیری از حملات تروریستی اقدام به ساخت دیواری بتنی در مرز ایران و پاکستان کرده است که از ویژگیهای این دیوار باید بدانید که ضخامت آن در حدود ۳ اینچ بوده و ۴۳۴ مایل طول و حدود ۱۰ فوت ارتفاع دارد. همچنین اصلیترین مرز بین ایران و پاکستان، مرز بین المللی تفتان میرجاوه میباشد.
کشور عراق یکی از کشورهای همسایه ایران از مرز غربی
تمامی مرزهای شرقی کشور عراق با مرز غربی کشور ایران، مشترک بوده و این خط مرزی در طول ۹۹۴ مایل به طول میانجامد. مرز کشور عراق و کشور ایران از کوه دالامپر آغاز میشود و تا خلیج فارس ادامه پیدا میکند. خوب است بدانید که خط مرزی واقع در بین ایران و عراق در حدود قرن ۱۷ به وجود آمده است و یکی از قدیمیترین خطوط مرزی در جهان بهشمار میرود.
این خط مرزی در عهدنامه ذهاب در ابتدا از رودخانه دجله و کوههای زاگرس شروع میشد که بعدها با اعمال تغییرات در قرن بیستم این خط مرزی دچار تغییراتی شد و با توافق بین دو کشور مرز جدید ایران و عراق به وجود آمد که شامل خطوط مرزی مندلی سومار، چذابه، خسروی و شلمچه میباشند.کشورهایی که در بالا نام برده شد، کشورهای همسایه ایران با خط مرزی مشترک زمینی هستند. اما کشورهای دیگری هم هستند که از طریق دریایی با ایران هم مرز هستند.
کشورهای هم مرز ایران از طریق دریا از قبیل زیر می باشند:
- عمان؛
- قطر؛
- کویت؛
- امارات؛
- بحرین؛
- و عربستان.
کشورهای همسایه ایران که در سرحدات خاکی از قبیل زیر می باشند:
- افغانستان؛
- پاکستان؛
- آذربایجان؛
- ترکمنستان؛
- ترکیه؛
- عراق؛
- و ارمنستان
سؤالات متداول
-
کشور ایران با چه کشورهایی همسایه است؟
کشورهای مرزی ایران که از طریق مرزهای شمالی با کشور ایران هم مرز هستند شامل کشورهایی مانند ارمنستان، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، قزاقستان و روسیه میباشند و همچنین کشورهایی که از طریق مرزهای جنوبی با کشور ایران همجوار هستند کشورهای عربستان، قطر، بحرین، امارات متحده عربی و عمان میباشند. از قسمت شرقی نیز کشور ایران با کشورهای ترکمنستان، افغانستان و پاکستان دارای مرز بوده و همسایههای غرب کشور نیز کشورهای ترکیه، عراق، روسیه، قزاقستان، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان میباشند. کشورهایی که در همسایگی خلیج فارس با کشور ایران هم مرز هستند شامل کشورهای عراق، کویت، عربستان، بحرین، قطر، امارات متحده عربی و عمان میشوند.
-
خطوط مرزی ایران از شمال شرقی با چه کشوری است؟
کشور پاکستان یکی دیگر از کشورهای هم مرز ایران میباشد که در شمال شرقی ایران واقع شده است. مرز بین ایران و کشور پاکستان نسبتاً وسیع بوده و در حدود ۵۹۶ مایل به طول میانجامد.
-
خطوط مرزی ایران از غرب با چه کشوری است؟
تمامی مرزهای شرقی کشور عراق با مرز غربی کشور ایران، مشترک بوده و این خط مرزی در طول ۹۹۴ مایل به طول میانجامد. مرز کشور عراق و کشور ایران از کوه دالامپر آغاز میشود و تا خلیج فارس ادامه پیدا میکند.
-
خطوط مرزی ایران از شمال غربی با چه کشوری است؟
کشور ترکیه یکی از کشورهای هم مرز ایران است که در شمال غربی ایران قرار گرفته است. مرز بین کشور ایران و کشور ترکیه در حدود ۳۳۲ مایل بوده و این مرز در سال ۱۶۳۹ میلادی بین ایران و ترکیه کشیده شده است. در واقع مرز بین المللی کشورهای ایران و ترکیه دارای قدمت تاریخی و باستانی بسیاری میباشد و یکی از قدیمیترین مرزهای دنیا بهشمار میرود.
-
استانهای مرزی ایران کدام استانها هستند؟
شهرهای سیستان و بلوچستان در کنار مرز آبی دریای عمان قرار گرفتهاند و شهرهای بوشهر، هرمزگان و خوزستان نیز در کنار مرز آبی دریای خلیج فارس واقع شدهاند. استانهای شمالی مرزهای آبی ایران نیز استانهای گیلان، گلستان و مازندران میباشند که در کنار دریای خزر واقع شده اند.
۵ نظرات
عالی
بوشهر از طریق خلیج فارس مرز داره نه عمان
متن و اطلاعات سرشار از ایرادواشکال است.لطفا شخصی وارد وباسواد اصلاح نماید
ببین اگرر به کتاب هایی تاریخی نگاکنیدد افغانستان جمع ایران نبودد چون که غزنی پایتخت بود و دومن که اون موقعه خراسان بو نه به نه متعلق به افغانستان بود نه ایران
منظور کدام های کتاب های تاریخی است؟ کتابهایی که نویسندگان افغانستانی برای ملت سازی در کشور جدید التاسیس افغانستان تالیف کرده اند؟ کدام پادشاه خود را شاه خراسان نامیده؟ کشور افغانستان محصول فرصت طلبی و خیانت احمد خان درانی به خاندان افشار است.