یک جسد ۲۸۰۰ ساله در همدان کشف شد

کشف جسد ۲۸۰۰ ساله در همدان

سرپرست کاوش های باستان شناسی در محوطه میدان امام خمینی شهر همدان از کشف یک جسد  ۲۸۰۰ ساله در همدان خبر داد. پس از کشف دو تابوت که اخیرا در این منطقه صورت گرفت کاوش های بیشتری انجام شد و اکنون کارشناسان از کشف یک جسد متعلق به ۲۸۰۰ سال پیش خبر می دهند. با الی گشت همراه باشید تا در مورد این کشف باارزش بیشتر بدانیم.

مطالب مرتبط:
کشف آثاری از دوره مادها در همدان
گنجنامه همدان مقصد دوستی تاریخ و طبیعت

به گفته محمد شعبانی، مسئول روابط عمومی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان این جسد یکی از قدیمی ترین اجسادی است که تا به حال در همدان پیدا شده و متعلق به کودکی حدودا ۱۰ ساله است. وی گفت علاوه بر این جسد، مورد دیگری نیز کشف شده که مطالعات باستان شناسی روی آن همچنان ادامه دارد و کارشناسان هنوز به نظر قطعی در مورد آن نرسیده اند.

محمد شعبانی با بیان اینکه هیچ گونه اشیا خاصی همراه با این اجساد دفن نشده بودند بیان کرد: در طول حفاری های صورت گرفته یک ستون کشف شده که تخمین زده می شود مربوط به دوران سلوکیان باشد، همچنین یک سنگ آسیاب روغن گیری و یک خمره ذخیره روغن نیز در کنار این ستون کشف شده است که قدمت آن ها نیز به همان دوران برمی گردد.

شهر همدان پایتخت مادها و نخستین پایتخت ایران بوده و در کنار آتن در یونان و رم در ایتالیا از معدود شهرهای باستانی و مهم است که همچنان پابرجا مانده است. این شهر پایتخت مادها بوده و در طول سالیان به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص و آب و هوای مساعدی که داشته مورد توجه پادشاهان مختلف بوده است. آثار تاریخی فراوانی که در این شهر وجود دارد و متعلق به دوره های مختلف ایران باستان است گویای این تاریخ پر فراز و نشیب است. هرودت در نوشته های خود احداث این شهر را به دیااکو نسبت می دهد و ذکر می کند که شهر همدان در گذشته هفت دیوار داشته و هر یک از دیوارها به رنگ یکی از سیاره ها رنگ آمیزی شده بودند.

پس از انقراض مادها اگرچه همدان (همگمتانه باستان) دیگر به عنوان پایتخت انتخاب نشد اما به دلیل قرارگیری در مسیر راه شاهی که پارس تخت جمشید را به سارد متصل می کرد، و همینطور به دلیل آب و هوای خنک و مطبوعی که داشت به عنوان پایتخت تابستان پادشاهان هخامنشی مورد توجه خاص قرار داشت و آثار تاریخی متعدد، از جمله کتیبه های مشهور گنجنامه حکایت از حضور پررونق پادشاهان در این شهر باستانی دارد.

منطقه باستانی هگمتانه که در مرکز شهر همدان قرار دارد، سال هاست تحت حفاری و کاوش های باستان شناسی قرار گرفته و این کاوش ها همچنان ادامه دارد. در طی این کاوش های باستان شناسی گنجینه های باارزش و بی نظیری کشف شده است که بخشی از این اشیا و آثار باستانی هم اکنون در موزه هگمتانه همدان در معرض نمایش قرار دارد.

کشفیات و آثار تاریخی کشف شده در همدان فراوان است و به دلیل اهمیت تاریخی این شهر کهن، مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۵ طی مصوبه ای شهر همدان را «پایتخت تاریخ و تمدن ایران» اعلام کرد و از آن زمان اقداماتی جهت شناساندن هرچه بیشتر این شهر برای گردشگران داخلی و خارجی صورت گرفته است.

میدان امام خمینی همدان یکی از معدود میدان های دنیاست که به جای ۴ خیابان، ۶ خیابان دارد و ساختاری بسیار منظم و بی نظیر دارد. این میدان توسط مهندس معمار آلمانی کارل فریش تهیه و اجرا شده است و با گذشت بیش از یک قرن از احداث این میدان همچنان موقعیت ارتباطی خود را حفظ کرده است. میدان امام خمینی همدان در سال ۱۳۷۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

پس از ثبت این میدان به عنوان اثر ملی تصمیم گرفته شد اقدامات لازم در جهت حفظ و بازسازی این اثر باارزش صورت بگیرد. در نتیجه مقرر شد طرح پیاده روسازی در محدوده این میدان صورت بگیرد. در جریان حفاری های اولیه جهت پیاده روسازی، به خصوص حفاری های انجام شده در خیابان اکباتان همدان دو تابوت شکسته سفالی متعلق به اشکانیان و مجموعه ای از تکه های سفالی مربوط به دوره های مختلف تاریخی از دوران مادها تا دوره اسلامی در این مسیر کشف شده است.

در پی کشف این آثار تاریخی و باارزش که حکایت از تاریخ دور و دراز این خطه از ایران دارد این منطقه بار دیگر مورد توجه رسانه ها و باستان شناسان قرار گرفت و تصمیم گرفته شد کاوش های بیشتری صورت بگیرد تا احتمال کشف آثار مشابه بررسی شود. حتی مقرر شده در صورت امکان سایت موزه ای برای نمایش آثار کشف شده در این محطه باستانی و تاریخی در این منطقه احداث شود.

همدان جاذبه های گردشگری و آثار تاریخی فراوانی دارد و به دلیل آب و هوای کوهستان و معتدلی که دارد به ویژه در فصل بهار و تابستان مورد توجه گردشگران است و هرساله گردشگران داخلی و خارجی زیادی به این شهر سفر می کنند. از جاذبه های گردشگری همدان می توان به آرامگاه حکیم ابوعلی سینا، آرامگاه باباطاهر، غار علیصدر که یکی از بی نظیرترین و شگفت انگیزترین غارهای آبی جهان است، تپه باستانی هگمتانه و کتیبه های گنجنامه اشاره کرد که سخنان داریوش اول و فرزندش خشایارشاه روی آن ها حک شده است.

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟