کتابخانه فوق مدرن هلسینکی
چند ماه دیگر و در دسامبر ۲۰۱۸ کتابخانه جدید هلسینکی به نام «اودی» افتتاح خواهد شد. این پروژه عظیم از سال ۲۰۱۰ شروع شده و قرار است بعد از ۸ سال به پایان برسد. این کتابخانه تحولی عظیم در کتابخانه های دنیا ایجاد خواهد کرد و تصویری کامل از مفهوم کتابخانه در آینده را به نمایش می گذارد. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا در مورد پروژه ساخت کتابخانه جدید هلسینکی بیشتر بدانیم.
مفهوم جدیدی از کتابخانه
مطالب مرتبط: بازدید از «میدان بازار هلسینکی»، مشهورترین بازار فنلاند! چطور از فرودگاه هلسینکی فنلاند به مرکز شهر برویم؟ راهنمای سفر به فنلاند
پروژه ساخت کتابخانه ای مدرن و مجهز هشت سال است که ادامه دارد و قرار است به زودی به پایان برسد. نام این کتابخانه «اودی» به معنای غزل است! کتابخانه جدید هلسینکی با سرمایه ای بالغ بر ۹۸ میلیون یورو ساخته شده است. این کتابخانه قرار نیست مثل سایر کتابخانه مکانی نمور و تاریک و پر از قفسه های کتاب باشد که کتابداری فسیل شده و بداخلاق دارد. حتی قرار نیست برای پیدا کردن کتاب مورد نظر لابلای برگه دان های کاغذی و دست نوشته را بگردیم. در عوض، کتابخانه جدید هلسینکی ترکیب اینترنت و قفسه های کتاب را به بازدیدکنندگان ارائه می کند. در واقع این کتابخانه فضایی سایبری و مبتنی بر اینترنت است که مجهز به قفسه های کتاب است و روشی جدید و جذاب برای لذت بردن از کتاب خوانی را به کتاب دوستان ارائه می کند. هدف اصلی کتابخانه جدید هلسینکی هم همین است: ایجاد پلی بین گذشته و آینده!
کتابخانه اودی
برخلاف تصوری که از کتابخانه های سنتی داریم کتابخانه اودی قرار نیست محلی ساکت و به دور از سر و صدا باشد. اتفاقا برعکس این مکان به محل اجتماع و گردهمایی های مردم شهر تبدیل خواهد شد! جالب است بدانید که قبل از شروع پروژه در مورد تسهیلات مورد نظر از مردم نظرسنجی شد. پس از جمع آوری نظرات مردم قرار بر این شد که کتابخانه جدید هلسینکی دارای کافه، رستوران، تراسی بزرگ با چشم انداز شهر، سینما، استودیو ضبط موسیقی و اتاق پرینت سه بعدی باشد. در مراحلی از کار حتی ساخت یک سونا هم به کتابخانه اضافه شده بود اما در پایان این مسئله قطعی نشد و کنار گذاشته شد. حتی در مورد نام این کتابخانه هم از مردم نظرسنجی شد و در نهایت از بین ۲۶۰۰ پیشنهاد، نام اودی به معنای غزل برای کتابخانه جدید هلسینکی انتخاب شد.
اهمیت کتاب خوانی در فنلاند
وزیر آموزش فنلاند در مورد ساخت کتابخانه اودی گفته که این کتابخانه قرار است محلی برای وقت گذرانی، ملاقات با مردم و فعالیت های جمعی باشد. جالب است بدانید که فنلاندی ها بسیار کتابخوان هستند و کتابخانه نقشی پررنگ و حیاتی در فرهنگ آن ها دارد. مطالعه ای که در سال ۲۰۱۶ انجام شد فرهیخته ترین ملت های دنیا را بر اساس سوادآموزی و میزان مطالعه مشخص شدند. در این رده بندی مولفه هایی مثل تعداد کتابخانه ها، روزنامه و مجلات، تعداد کتاب های موجود در هر کتابخانه، میزان تحصیلات و سهولت دسترسی به کامپیوتر در نظر گرفته شد و در نهایت کشور فنلاند به عنوان فرهیخته ترین کشور دنیا انتخاب شد!
طراحی و ساخت کتابخانه اودی را شرکت معماری فنلاندی به نام ALA Architects بر عهده دارد. این شرکت در مسابقه ای که به این مناسبت برگزار شده بود به عنوان شرکت طراح پروژه انتخاب شده است. این شرکت در مورد طراحی کتابخانه اودی می گوید که رویکردی مدرن به مفهوم کتابخانه و این محیط داشته اند. پس از مشخص شدن شرکت طراحی، ایده ساخت این کتابخانه در وبلاگی منتشر شد و از عموم مردم شهر درخواست شد که نظراتشان را در مورد این پروژه با آن ها در میان بگذارند. به این ترتیب، کتابخانه اودی بر اساس نظرات و ایده های مردمی ساخته می شود.
معماری کتابخانه جدید هلسینکی
کتابخانه جدید هلسینکی سه طبقه خواهد داشت و محوطه ای عمومی هم بخش داخلی و خارجی ساختمان را به هم متصل می کند. از این سه طبقه، تنها بالاترین طبقه به شکل کتابخانه سنتی و تصویری که از یک کتابخانه داریم خواهد بود. از این طبقه چشم انداز بی نظیری به محوطه پارک اطراف و همین طور دورنمای شهر خواهید داشت. طبقه اول محل فعالیت های اجتماعی و بحث و گفتگوست، طبقه دوم مکانی بسیار آرام برای لذت بردن از سکوت است و در طبقه سوم هم قفسه های کتاب قرار دارند و کتابخانه اصلی در آن جا قرار دارد. با توجه به نقش مهم کتابخانه در فرهنگ فنلاندی تصمیم گرفته شد این مکان به فضایی عمومی برای گردهمایی مردم تبدیل شود.
نمای کتابخانه در اکثر قسمت ها از چوب خواهد بود و برای دیوارهای بیرونی هم از چوب صنوبر استفاده خواهد شد. استفاده از چوب فضایی دلنشین و پرانرژی به وجود می آورد و نمونه بارزی از معماری فنلاندی به حساب می آید.
نسیما رازمیار، معاون شهردار هلسینکی در رابطه با این پروژه می گوید: «دنیا در حال تغییر است و کتابخانه ها هم باید تغییر کنند.» نسیما و خانواده اش در سال ۱۹۹۲ از افغانستان به فنلاند پناهنده شدند. دسترسی راحت به کتابخانه و کتاب های مختلف به نسیما کمک کرد خیلی زود خود را با فرهنگ و جامعه جدید تطبیق بدهد و بتواند شغلی مهم در شهر هلسینکی به دست بیاورد.
او و همکارانش معتقدند که کتابخانه اودی پرچمدار کتابخانه های آینده در جهان خواهد بود و مفهومی جدید از کتابخانه به دنیا معرفی خواهد کرد. تسهیلات و امکانات کتابخانه جدید هلسینکی به صورت منعطف طراحی می شوند تا هرزمان که لازم بود تغییر کنند.
فنلاند با ساخت کتابخانه اودی به ۵.۵ میلیون جمعیت کتابدوستش فرصتی بی نظیر برای مطالعه می دهد. مردم فنلاند سالانه ۶۸ میلیون کتاب از کتابخانه های فنلاند امانت می گیرند و به این ترتیب جزء کتابخوان ترین ملت های دنیا به حساب می آیند. پیش بینی می شود کتابخانه اودی سالانه ۲.۵ میلیون نفر بازدیدکننده داشته باشد و به این ترتیب به یکی از جاذبه های گردشگری شهر هلسینکی و فنلاند تبدیل خواهد شد.
منبع: theculturetrip.com