کاروانسرای ساروهان در کاپادوکیه
صنعت گردشگری در ترکیه، سال ها قبل بسیار متفاوت تر از آنچه که ما الان می بینیم بود. مردم خیلی برای گذراندن اوغات فراغتشان سفر نمی کردند مگر اینکه از اعضای بالا دست جامعه بودند. در کنار این، دلایل دیگری که باعث می شد تا افراد سفر کنند، برای تجارت یا فروختن کالاهایشان بود که یک نمونه ی عالی برای این مثال، راه ابریشم است که از آسیا تا دنیای غرب کشیده شده است، در گذشته این راه از بخش آناتولی ترکیه می گذشت. واضح است که تاجران در راه ابریشم، نیاز به جایی داشتند تا بتوانند در آن استراحت کنند و در آن دوران، کاروانسراها (Caravanserai)، ورژن مدرن هتل ها و بهترین انتخاب بودند. در کاروانسراها نه تنها می شد جای خوب و غذا پیدا کرد بلکه تاجران می توانستند در آنجا از شر راهزنان در امان بمانند، همانطور که ممکن است بدانید راهزنی در آن دوران، یک مشکل مرسوم بود. در ادامه ی این مطلب قصد داریم تا یکی از معروفترین کاروانسرهای کاپادوکیه در ترکیه را که الان تبدیل به یک مکان دیدنی توریستی شده است، معرفی کنیم: کاروانسرای ساروهان در کاپادوکیه. با الی گشت باشید:
مطالب مرتبط: ۶ ایده ی خوب خرید سوغاتی در ترکیه کاپادوکیه، سرزمین دودکشهای افسانهای
شاید تا حالا کاروانسرهای قدیمی را در بعضی از شهرهای ایران دیده باشید، اما در صورتیکه قصد سفر به ترکیه و شهر کاپادوکیه را دارید، ساروهان جایی است که نباید از دست بدهید. در تمام کتابچه های راهنمای سفر می توانید بخوانید که تعدادی از بهترین کاروانسراهای باستانی ترکیه در ناحیه ی آناتولی مرکزی این کشور قرار دارد که بواسطه ی استایل معماری خاص و سازه ی بسیار دیدنی ای که دارند، شناخته شده هستند.
یکی از بهترین کاروانسراهای این ناحیه، کاروانسرای ساروهان (Saruhan Caravanserai) در کاپادوکیه است که علاوه بر راحتی و امکانات خوبی که داشه است، سبک معماری متمایزی به نسبت بقیه ی کاروانسراها دارد. این کاروانسرا که به نام Sarihan هم شناخته می شود، آخرین کاروانسرایی بود که در این منطقه در سال ۱۲۵۹ ساخته شد. وقتی از بیرون به آن نگاه کنید، اولین چیزی که احتمالا نظرتان را جلب می کند، ۲ ردیف سنگی است که با زیبایی تمام در میان آن به کار رفته است. از دروازه بزگ بیرونی که عبور کنید، به حیات بزرگ داخلی می رسید. متاسفانه به دلیل فقدان علامت های لازم، نمی توانید بفهمید از هر اتاقی در آن زمان چه استفاده ای می شده است. در سمت چپ به محل هایی برای نشستن بر می خورید در حالیکه در سمت راست، به درهای کوچکی بر می خورید که به اتاق های کوچک تری منتهی می شوند.
کاملا مشخص است که یکی از اتاق ها با جزییاتی که در آن به کار رفته است، یک مسجد بوده است و این موضوع یکی از دلایل منحصر بفرد کردن آن است چون در بقیه ی کاروانسراها، محل عبادت در وسط حیاط بوده است.
در جهت مخالف ورودی، دری وجود دارد که به یک هال بزرگ تاریک منتهی می شود. سقف گنبد مانند و ناحیه ای که در آنجا قرار دارد مشخص می کند که محلی برای مراسم درویش های چرخان در آن دوران بوده است. در هنگام شب که نور به این قسمت تابیده می شود، می توان واضح تر جزییات معماری به کار رفته در این سازه را دید.
گشت و گذار و دیدن همه جای این کاروانسرا با همه ی جزییات آن فقط ۳۰ دقیقه زمان می برد، بنابراین پیشنهاد می کنیم حتما در سفر از آن دیدن کنید.