اهمیت دریافت ارز مسافرتی
حتما تا به حال درباره ارز مسافرتی مطالب مختلفی شنیدهاید. ارز مسافرتی نوعی کمک هزینه محسوب میشود که توسط دولت به مسافرانی که قصد سفر خارجی دارند، تعلق میگیرد. مقدار این ارز با توجه به کشور مقصد شما متفاوت است. ارز مسافرتی که با نام ارز دولتی نیز شناخته میشود، توسط بانک مرکزی به چند بانک مشخص ارائه میشود. آشنایی با ارز مسافرتی و روشهای ثبتنام برای دریافت آن از جمله ملزوماتی است که با رعایت آن هزینههای سفر شما بهطور قابل توجهی کاهش پیدا میکند، زیرا نرخ ارز آزاد و مسافرتی تا حدودی متفاوت است. در این مقاله سعی داریم تا تمامی نکات مفید در رابطه با تهیه ارز مسافرتی را بررسی کنیم پس با ما در الی گشت همراه باشید.
تضمین بهترین قیمت بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل در تمامی نقاط جهان فقط در الی گشت.
مبلغ دریافتی ارز مسافرتی چقدر است؟
مهمترین نکته در خصوص دریافت ارز دولتی مقدار و تعداد دفعات قابل استفاده از آن است. هر مسافر فقط یک بار در سال میتواند این میزان ارز را دریافت کند که مقدار آن برای کشورهای مشترک المنافع و هم مرز با ایران برابر با ۵۰۰ یورو و برای دیگر کشورها برابر با ۱۰۰۰ یورو است. کشورهای مشترک المنافع و هم مرز شامل ارمنستان، ترکیه، آذربایجان، عمان، ترکمنستان، بلاروس، استونی، لتونی، لیتوانی، گرجستان، قزاقستان، قرقیزستان، مولداوی، روسیه، تاجیکستان، اوکراین، ازبکستان، افغانستان، بحرین، قطر، کویت، پاکستان، امارات متحده عربی و قبرس میباشند. بر اساس بخشنامه جدید بانک مرکزی که در دی ۱۴۰۰ صادر شد، مقدار ارز مسافرتی برای سفر به کشورهای نیازمند به ویزا نیز مشخص شد و مقدار آن برابر با ۲۰۰۰ یورو و برای کشورهای بدون نیاز به دریافت ویزا برابر با ۳۰۰ یورو است.
ارز مسافرتی به چه کسانی تعلق میگیرد؟
هر شهروند ایرانی ساکن در داخل کشور میتواند حداکثر سالی یک بار از سهمیه ارز مسافرتی خود استفاده کند. طبق قانون اعمال شده توسط بانک مرکزی، ارز مسافرتی که به مسافران پرداخت میشود، یورو است. اما در زمان تحویل گرفتن مبلغ ارز، میتوانید یکی از سه ارز دلار، یورو یا پوند را با توجه به مقصد سفر از صرافی بانک تحویل بگیرید. نکته مهم و حائز اهمیت در خصوص ارز مسافرتی این است که این ارز دولتی تنها به افراد بالای ۱۲ سال تعلق میگیرد.
مدارک مورد نیاز جهت ثبتنام برای ارز مسافرتی
برای دریافت ارز مسافرتی ابتدا باید از طریق شعب ارزی یکی از بانکهای اعلام شده توسط بانک مرکزی حواله ارز تهیه کنید و سپس در فرودگاه و پس از رد شدن از گِیت، به شعبه فرودگاهی بانک مربوطه مراجعه کرده و با ارائه حواله ارز مسافرتی خود را دریافت کنید. مدارک مورد نیاز جهت ثبت نام ارز مسافرتی به شرح زیر میباشد:
- اصل و کپی گذرنامه ( اعتبار پاسپورت یا گذرنامه شما باید حداقل شش ماه باشد)
- اصل و کپی بلیط هواپیما (مهر آژانس هواپیمایی یا کد رهگیری و اطلاعات پرواز باید روی بلیط شما ذکر شده باشد)
- اصل کارت ملی
- اصل رسید واریز عوارض خروج از کشور
- اصل و کپی ویزا (در صورتی که کشور مقصد نیاز به ویزا دارد)
- تکمیل فرم درخواست ارز در بانک یا بهصورت اینترنتی
- پرداخت مابهتفاوت ریالی قیمت ارز در آن روز به علاوه کارمزد بانک برای فروش ارز
همانطور که در مدارک بالا نیز مشاهده کردید، برای دریافت ارز در برخی کشورها بهخصوص کشورهای اروپایی باید حتما ویزا داشته باشید.
بانکهایی که ارز مسافرتـی دارند و روش دریافت آن
همانطور که در مطالب بالا ذکر شد، بانک مرکزی مستقیما فروش ارز ندارد و ارز مسافرتی تنها از طریق بانکهای اعلام شده توسط بانک مرکزی به فروش میرسند؛ بانکهای اعلام شده عبارتند از:
- بانک ملی
- بانک سامان
- بانک ملت
- بانک تجارت
- بانک پارسیان
فراموش نکنید که برای گرفتن ارز مسافرتی شما میبایست تنها به شعب ارزی این بانکها مراجعه کنید. برای اطلاع از نشانی شعب ارزی هر بانک باید ابتدا وارد سایت بانک مربوطه شوید و در قسمت اطلاعات شعب آدرس و شماره تماس هر شعبه را مشاهده کنید.بعد از مراجعه به شعبه ارزی این بانکها و پرداخت وجه و عوارض خروج از کشور، حواله ارزی به شما تحویل داده میشود. این حواله را باید در فرودگاه محل پرواز به شعبه همان بانکی که حواله را از آن دریافت کردید، ببرید تا ارز مسافرتی خود را تحویل بگیرید. فراموش نکنید که هر بانک مراحل و شرایط مخصوصی برای انجام کارهای بانکی حواله ارزی دارد که با یکدیگر متفاوت هستند. قیمت یورو مسافرتی در ابتدای روز توسط بانک مرکزی مشخص میشود، به همین علت تا قیمت ارز در همان روز مشخص نشود، بانکها حواله صادر نمیکنند و گاهی باید در شعبه منتظر بمانید.
ارز مسافرتـی بانک ملـی
بانک ملی به دلیل تعدد شعبههای ارزی، پاسخگوی حجم زیادی از متقاضیان ارز مسافرتی است. پس اگر این بانک را برای گرفتن ارز مسافرتی انتخاب کردید، باید از ۴ روز قبل از پرواز برای گرفتن حواله و کارهای بانکی ارز مسافرتی به شعب ارزی این بانک بروید.
ارز مسافرتـی بانک سامـان
برای دریافت ارز از بانـک سامان باید حدود ۱۰ روز قبل از پرواز نوبت گرفت تا در روز و ساعت تعیین شده حواله صادر شود.
ارز مسافرتـی بانک تجارت
بانک تجارت که به تازگی به صف پرداخت کنندگان ارز پیوسته است، مراجعهکننده کمتری دارد و معمولا در همان روز بعد از اعلام نرخ ارز توسط بانک مرکزی نسبت به صدور حواله اقدام میکند.
ارز مسافرتی شامل چه کسانی نمیشود؟
یکی از مهمترین نکات دریافت ارز مسافرتـی که برخی افراد از وجود آن بیخبراند، این است که این ارز به یک سری افراد تعلق نمیگیرد.
همانطور که در بالاتر هم به آن اشاره شد، افرادی که زیر ۱۲ سال سن داشته باشند، شامل گروه دریافتکننده ارز مسافرتی نمیشوند. علاوهبر این افرادی که مقیم کشور نباشند و یا گذرنامه سیاسی داشته باشند نیز مشمول دریافت این ارز نمیشوند. به جز موارد ذکر شده، افرادی که قصد سفر زمینی یا دریایی دارند نیز این ارز را دریافت نکرده زیرا ارز مسافرتی فقط برای سفرهای هوایی است.
نکات پایانی
همانطور که مطالعه کردید، یکی از کارهای مهم قبل از سفر انجام امور مربوط به ارز مسافرتـی میباشد. با وجود اینکه مراحل و شرایط گرفتن ارز مسافرتـی اندکی پیچیده و دشوار است، اما با توجه به تفاوت قیمتی که با ارز آزاد دارد، میتواند هزینههای سفر را کاهش دهد. در این بخش نکات مهم در خصوص دریافت ارز را مجددا ذکر خواهیم کرد تا بتوانید با اطلاعات و آگاهی کافی نسبت به خرید ارز مسافرتی خود اقدام کنید.
- در شعب ارزی تنها حواله به شما داده میشود و مبلغ آن بعد از دریافت کارت پرواز در فرودگاه امام خمینی تحویل داده خواهد شد. البته بعضی بانکها هم در دیگر فرودگاههای کشور، ارز مسافرتی را تحویل میدهند.
- در صورت تعویض گذرنامه در سال جاری، باید گذرنامه قبلی را هم به همراه داشته باشید.
- برای گرفتن ارز خارجی از بعضی بانک ها مانند بانک ملت، باید در بانک مربوطه حساب باز کرده باشید ولیکن در بانک سامان نیازی به این کار نیست و با هر کارت بانکی دیگری میتوانید مبلغ مشخص شده را پرداخت کنید.
- در صورتی که گرفتن حواله را فراموش کنید، دیگر ارز به شما تعلق نخواهد گرفت اما این امکان را دارید که مبلغ پرداختی را از همان شعبه پس بگیرید.
- برای گرفتن حواله حتما از قبل نوبت بگیرید. (این کار برای همه بانک ملی الزامی میباشد)
- حضور فرد متقاضی در بانک الزامی است.
- ارز مسافرتی فقط با واحد یورو محاسبه و پرداخت میشود.
سوالات متداول
-
ارز مسافرتـی چیست؟
ارز مسافرتی به میزان پولی گفته میشود که دولت آن را با قیمت کمتر از قیمت فروش آزاد به مسافرانی که قصد سفر به کشورهای خارجی دارند، میفروشد.
-
ارز مسافرتی به چه افرادی تعلق میگیرد؟
این ارز تنها مخصوص کسانی است که برای اولین بار در طول یک سال، سفر خارجی هوایی دارند و شامل افراد زیر دوازده سال، افراد مقیم خارج از ایران و افراد با گذرنامه سیاسی نمیشود. همچنین افرادی که برای دفعات دوم یا سوم در طی یک سال سفر خارجی دارند نیز مشمول دریافت ارز مسافرتی نمیشوند.
-
بانکهای فروشنده ارز دولتی کداماند؟
در حال حاضر صدور حواله برای دریافت ارز مسافرتی توسط شعب ارزی بانکهای ملی، ملت، سامان، پارسیان و تجارت انجام میشود.
-
واحد ارز مسافرتی چیست؟
طبق خبر اعلام شده توسط بانک مرکزی، واحد تمامی ارزهای مسافرتی از این به بعد یورو میباشد.
-
مبلغ ارز مسافرتی چقدر است؟
مبلغ این ارز برای کشورهای مشترک المنافع و هممرز با ایران برابر با ۵۰۰ یورو و برای دیگر کشورها برابر با ۱۰۰۰ یورو میباشد. بر اساس بخشنامه جدید بانک مرکزی که در دی ۱۴۰۰ صادر شد، مقدار ارز مسافرتـی برای سفر به کشورهای نیازمند به ویزا نیز مشخص شد و مقدار آن برابر با ۲۰۰۰ یورو و برای کشورهای بدون نیاز به دریافت ویزا برابر با ۳۰۰ یورو است.
۷ نظرات