پیش از آماده شدن برای رفتن به هر سفری لازم است اقداماتی انجام دهیم تا سفری هموار و راحت پیش رو داشته باشیم. از جمله این اقدامات بستن چمدان و برداشتن اقلام ضروری است. شاید بتوان گفت مهمترین این اقلام داروهای ضروری در سفر هستند. داروهایی که در طول سفر میتوانند شما را از دردسر دور نگه دارند. در این مقاله با الی گشت همراه باشید تا به معرفی این داروها بپردازیم.
معرفی داروهای ضروری در سفر
همانطور که میدانید در طول سفر احتمال مواجه شدن با هر نوع مشکل پیشبینی نشدهای وجود دارد. مدیریتکردن این وضعیت بحرانی مستلزم داشتن ابزارها و تجهیزات کافی است و داروها شاید مهمترین آنها باشد.
در این مقاله از الی گشت به معرفی لیست داروهای ضروری در سفر خواهیم پرداخت. همچنین، نکاتی را که لازم است برای رعایت بهداشت و سلامتی خود و خانوادهتان رعایت کنید را هم شرح میدهیم. پس چنانچه قصد سفر به مقصدی داخلی یا خارجی را دارید در این مقاله با ما همراه باشید.
۱. جعبه کمک های اولیه
نمیتوان از داروهای ضروری در سفر حرف زد و اسمی از جعبه کمکهای اولیه نبرد. پیچخوردن مچ پا، خراش برداشتن دستها یا زخمیشدن بدن از جمله اتفاقات رایجی است که در مسیر طبیعتگردی و یا حتی در سفرهای معمولی برای افراد رخ میدهد.
در چنین وضعیتی جعبه کمکهای اولیه میتواند نجاتبخش باشد. ضمن اینکه کمک میکند افراد هر چه سریعتر به شرایط طبیعی خود بازگردند. پانسمان، چسبزخم، بتادین، سرنگ، پمادهای مختلف سوختگی، مواد ضدعفونیکننده، دستکش، قیچی، قطره استریل و چراغقوه از اقلام بسیار مهم جعبه کمکهای اولیه است.
نوع وسایل بهداشتی موجود در جعبه و تعداد آنها متناسب با تعداد نفرات، تعداد روزهای سفر و فاصله مقصد تا درمانگاه متفاوت خواهد بود.
۲. آرامبخش ها و مسکن ها
از جمله مهمترین موارد در لیست داروهای ضروری در سفر آرامبخشها و مسکنها هستند. مسکنها تقریباً دوای تمام دردهای لاعلاجی است که به صورت ناگهانی در بدن افراد پدید میآید. تغییرات آبوهوایی، نشستن طولانیمدت در ماشین یا بیخوابی در سفر میتواند سبب بروز علائمی از درد و ناراحتی در ناحیه سر و عضلات شود.
بنابراین حتماً در سفر همراه خود مسکّنهایی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن برای رفع دردهای خفیف همراه داشته باشید.
۳. ضد حساسیت ها
از جمله دردسرهای همیشگی در سفر که مسافران را آزار میدهند، حشرات موذی هستند. همچنین قرارگرفتن در محیط جدید میتواند حساسیتها یا آلرژیهای قدیمی ما را دوباره زنده کند. به همین خاطر آنتیهیستامینها در لیست داروهای ضروری در سفر قرار میگیرند.
در حقیقت درمان این دو مسئله و خفیف تنها با داشتن قرصهای ضد حساسیت همچون آنتی هیستامین، لوراتادین یا دیفن هیدرامین امکانپذیر خواهد بود. لازم به ذکر است که از جمله عوارض شایع داروهای ضد حساسیت خوابآلودگی است. به همین خاطر توصیه میکنیم هنگام رانندگی از مصرف این دارو خودداری کنید.
۴. داروهای ضد اسهال
داروهای ضد اسهال هم از جمله مهمترین موارد در لیست داروهای ضروری در سفر به شمار میرود. در طول سفر عادتهای غذایی افراد به میزان قابل توجهی تغییر میکند. همچنین سبکهای غذایی ناسالم و امتحانکردن غذاهای جدید در طول سفر بستر را برای بروز مشکلاتی همچون اسهال فراهم میکند.
در این شرایط داشتن داروهای ضداسهال در چمدان میتواند از وخیمتر شدن اوضاع جلوگیری کند. لوپرامید و بیسموت ساب سالیسیلات و قرص الکترولیت از جمله داروهای ضروری در سفر هستند که ضمن رفع مشکلات گوارشی به بهبود کمآبی بدن هم کمک میکنند.
۵. داروهای ضد یبوست
از دیگر داروهای ضروری در سفر ملیّنها هستند. یبوست مشکلی است که بسیاری از هموطنانمان با آن دست و پنجه نرم میکنند. این مسئله در طول سفر شدت بیشتری هم پیدا میکند. داشتن ملین در کنار تمام راهکارهای خانگی مانند نوشیدن آب و خوردن غذاهای فیبردار یک راهکار مفید برای درمان یبوست در سفر خواهد بود.
۶. قرص ماشین
بسیاری از افراد با قرارگرفتن در وسایل نقلیه همچون خودرو، قطار، کشتی یا هواپیما علائمی از سرگیجه، حالت تهوع و بیتعادلی را تجربه میکنند. این عارضه که بیماری حرکت نام دارد، با خوردن قرص دیمن هیدرینات یا همان قرص ماشین، کاملاً قابل کنترل است.
اسکوپلامین هم نوع دیگری از قرص مسافرت با هواپیما یا خودرو است که اثربخشی کمتری در مقایسه با دیمن هیدرینات دارد. بنابراین اگر قصد سفر هوایی را دارید، همراهداشتن این مورد از لیست داروهای ضروری در سفر را از یاد نبرید.
۷. قرص های خواب
یکی دیگر از مشکلاتی که بسیاری در سفر تجربه میکنند به هم ریختن ساعت خواب است. این مشکل برای کسانی که سفرهای طولانی در پیش دارند و همچنین از ساعت فیزیولوژیکی بدن دقیقی برخوردار هستند، منجر به بروز پدیدهای تحت عنوان جت لگ (به معنی پرواززدگی) میشود.
جت لگ همان واکنش طبیعی بدن به تغییرات سریع زمانی است که علائمی همچون بیخوابی، بدخلقی، خستگی، سردرد و خشکی چشم را ظاهر میکند.
برای اینکه در طول سفر با مشکل بیخوابی و علائم آزاردهنده جت لگ مبتلا نشوید، لازم است داروی خوابآور ملاتونین با خود به همراه داشته باشید. مصرف این داروی مکمل ۳۰ دقیقه قبل از خواب، به تنظیم ساعت بدن و رفع بیخوابی افراد کمک میکند و از جمله داروهای ضروری در سفر به شمار میرود.
۸. داروی ضد مالاریا
از جمله بیماریهای انگلی رایج در سفر به مناطق گرمسیری که جان بسیاری از گردشگران را تهدید میکند، مالاریاست. این بیماری در نتیجه عملکرد یک پشه با همین نام در افراد ظاهر میشود. متأسفانه هنوز هیچ واکسنی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری طراحی نشده. اما داروهای ضد مالاریا میتواند تا حد زیادی از ابتلای افراد به این بیماری انگلی جلوگیری کند.
پس اگر قصد سفر به مناطق گرمسیری و برپایی کمپ در این مناطق را دارید حتماً این دارو را به همراه داشته باشید. نوع دارو و میزان دوز مصرفی آن هم بستگی زیادی به وضعیت سلامتی و مقصد گردشگریتان دارد.
توصیه میکنیم قبل از سفر به اینگونه مناطق، حتماً درباره داروی ضد مالاریا و چگونگی مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.
۹. داروی سرماخوردگی
حتماً در لیست داروهای ضروری در سفر چند بسته قرص سرماخوردگی را هم بگنجانید. سرماخوردگی از جمله بیماریهای شایعی است که گریبان هر کسی را در سفر میگیرد. با ادامهدار شدن این بیماری، لذت سفر هم جای خود را به ناخوشی و رنج میدهد.
سودوافدرین و گایافنزین از بهترین قرصهای سرماخوردگی برای بهبود آبریزش بینی، گرفتگی بینی و خارش چشم هستند که میتوانید با خود در سفر به همراه داشته باشید.
۱۰. تب بُر
تب بر از دیگر موارد مهم در لیست داروهای ضروری در سفر است. چنانچه با خانواده سفر میکنید حتماً در کنار داروهای مورد نیاز کودک در سفر یک الی چند بسته قرص تببر هم به همراه داشته باشید. تب بالای بیمار میتواند از عوارض ناخوشایند آنفولانزا و سرماخوردگی در طول سفر باشد.
با مصرف این گروه از قرصها تب بالای کودک یا بزرگسال به خوبی قابل کنترل است.
۱۱. داروهای تجویزی پزشک
چنانچه به بیماری خاصی همچون دیابت، فشارخون یا مشکلات قلبی مبتلا هستید، به همراهداشتن داروهای تجویزشده از سوی پزشک را هم باید در لیست داروهای ضروری در سفر خود قرار بدهید. چرا که هیچچیزی حتی سفر نباید مانع مصرف روزانه و منظم این داروها شود.
پس حتماً قبل از سفر اطمینان حاصل کنید که به میزان کافی داروهای مورد نیاز خود را به همراه دارید. به خصوص اگر قصد سفر به مقاصد خارجی را دارید چرا که ممکن است برای پیداکردن داروهای تخصصی خود با مشکل مواجه شوید.
۱۲. کرم مرطوب کننده
در فهرست داروهای ضروری در سفر کرم مرطوبکننده یک محصول بسیار کاربردی و مفید است. کمآبی بدن و حضور در مناطق سردسیر منجر به خشکی بیشتر پوست میشود. کرم مرطوبکننده با آبرسانی بیشتر و حفظ رطوبت بدن از بروز این عارضه تا حد زیادی جلوگیری میکند.
۱۳. پماد سوختگی
جراحت، خراش و سوختگی از جمله اتفاقات رایجی است که در طول سفر رخ میدهد. قراردادن چند پماد سوختگی و آنتیبیوتیکی بدون نسخه در جعبه کمکهای اولیه به مدیریت بهتر این قسم از بحرانها کمک میکند. نئوسپورین یا باسیتراسین و کرم OTC هیدروکورتیزون از جمله بهترین این پمادها هستند که ضمن التیام جراحت، خارش و قرمزی ناشی از نیش حشرات را هم بهبود میبخشند.
۱۴. کرم ضد آفتاب
در طول سفر ممکن است زمان بسیار زیادی را در طبیعت و زیر نور مضر آفتاب بگذرانید. اگر محصولات مراقبتی لازم را به همراه نداشته باشید، پوستتان آسیب خواهد دید. از آنجایی که احیای دوباره زیبایی و سلامتی پوست طی یک پروسه زمانبر و پرهزینه اتفاق میافتد، بهتر است با گنجاندن یک کرم ضدآفتاب با SPF بالا در لیست داروهای ضروری در سفر از وقوع مشکلات پوستی پیشگیری کنیم.
آشنایی با داروهای ممنوعه در پروازهای خارجی
نکته مهمی که باید در بحث داروهای ضروری در سفر به آن پرداخت داروهای ممنوعه در پروازهای خارجی است. به همراه داشتن دارو در سفرهای خارجی از معضلات بزرگی است که گردشگران تجربه میکنند. معمولاً کشورهای خارجی برای حمل دارو قوانین سختگیرانه خود را دارند.
عدم آشنایی کافی افراد با این قوانین و رعایت نکردن آنها میتواند منجر به زندانیشدن مسافران شود. بنابراین توصیه میکنیم قبل از گنجاندن هر دارویی در چمدان از ممنوعیت دارویی آن در کشور مقصد کاملاً اطمینان پیدا کنید.
این را هم بدانید که قوانین هر کشور در مورد حمل دارو با سایر کشورهای دیگر میتواند متفاوت باشد. به عنوان مثال، همراهداشتن دارو در سفر به ترکیه، ارمنستان و حتی آمریکا با ارائه نسخه هیچ ممنوعیت قانونی ندارد؛ درحالیکه این داروها در تایلند فهرست بلندبالایی را در بر میگیرد.
همراه داشتن این داروها در سفر در تمام کشورها ممنوع است!
خوب است بدانید که در تمام کشورهای خارجی داشتن قرصهای دارویی همچون مرفین، متادون، دیفنوکسیلات، ایپوم، متیل فندیت و کدئین فسفات در میان داروهای ضروری در سفر ممنوع است. علاوه بر قرصها، حمل شربتهای دارویی هم میتواند نشانهای از زیر پا گذاشتن قانون باشد.
ورود شربتهای دارویی همچون هیدروکسیزین، فنوباربیتال، دکسترومتورفان و دکسترومتورفانپی به اغلب کشورهای خارجی ممنوع است. همچنین قرصهایی مانند استامینوفن کدئین، کلونازپام، دیازپام و ترامادول نیز از جمله داروهای ممنوعه هستند.
سومین گروه از داروهای ضروری در سفر که حمل بدون نسخه آن در کشورهای خارجی میتواند منجر به بروز مشکلات متعدد شود، آمپولها هستند. مرفین، متادون، الفتانیل، تالامونال، پنتازوسین، پتیدین، نالوکسال و دیهیدروبلزپریدول از جمله آمپولهای ممنوعه به حساب میروند.
آشنایی با راه های نگهداری صحیح دارو
نکته ضروری دیگری که لازم است در خصوص داروهای ضروری در سفر بدانید طرز صحیح نگه داشتن این داروهاست. سلامتی کامل هر دارو بستگی زیادی به شیوه نگهداری ما از آن دارد. به همین خاطر رعایت موارد زیر به نگهداری هرچه بهتر داروهای ضروری در سفر کمک میکند:
- قرار دادن داروها در ظرفی دربسته و محکم به منظور دسترسی بهتر و راحتتر
- مطالعه دستورالعمل درجشده روی بسته دارو و نگهداری آن در دمای مناسب
- به همراه داشتن یک نسخه از داروهای تجویزی
- دور نگه داشتن داروها از دسترس کودکان
- اجتناب از نگهداری دارو در فضای مرطوب یا در معرض مستقیم نور خورشید
آشنایی با وسایل بهداشتی موردنیاز در سفر
به جز داروهای ضروری در سفر موارد دیگری هم وجود دارند که حتماً باید در سفر خود به همراه داشته باشید. در کنار پوشاک و مواد خوراکی و داروها و وسایل بهداشتی هم اهمیت بسیار زیادی دارند. اگر نمیخواهید در طول سفر هزینه اضافی را صرف خرید وسایل بهداشتی کنید، بهتر است در هنگام بستن چمدان فهرستی از موارد زیر را کنار دست خود داشته باشید:
- چسب زخم: برای التیام و بهبود جراحتها و خراشهای جزئی در طول سفر
- دستمال مرطوب: برای حذف آلودگی، ناخالصی یا مواد آرایشی از روی سطح پوست
- پد بهداشتی: به منظور حفظ خشکی و پاکیزگی لباس زیر بانوان در طول سفر
- صابون و شامپو: بهترین ابزار برای تأمین سلامتی و بهداشت پوست و مو
- ژل یا اسپری ضدعفونیکننده: به منظور ضدعفونیکردن دستها یا سطوح مختلف
- مسواک و خمیردندان: جهت حفظ سلامتی و بهداشت دهان و دندان و پیشگیری از مشکلات و عوارض دندانی
جمع بندی
در این مقاله از الی گشت سعی کردیم شما را با یکی از مهمترین مواردی که باید به هنگام مسافرت در نظر بگیرید یعنی داروهای ضروری در سفر آشنا کنیم. این داروها شامل مواردی همچون مسکنها و تببرها، داروهای ضد اسهال و ضد یبوست و ضد آلرژیها و بسیاری موارد دیگر میشود. چنانچه دوست دارید سفری آرام و راحت را تجربه کنید لیستی که در این مقاله را ذکر کردیم را به هنگام بستن چمدان برای سفر به خاطر بسپارید.
سؤالات متداول
داروهای ضروری در سفر شامل چه مواردی می شود؟
این داروها شامل مواردی همچون مسکنها و تببرها، داروهای ضد اسهال و ضد یبوست و ضد آلرژیها و بسیاری موارد دیگر میشود.
داروهای ممنوعه در سفرهای خارجی شامل چه مواردی می شود؟
از جمله این داروها میتوان به مرفین، متادون، دیفنوکسیلات، ایپوم، متیل فندیت و کدئین فسفات اشاره کرد.
چه وسایل بهداشتی لازم است در سفر همراه داشته باشیم؟
چسب زخم، صابون و شامپو، مسواک و خمیردندان و ژل یا اسپری ضد عفونیکننده از جمله این وسایل بهداشتی هستند.
مطالب مرتبط : داروهای غیر مجاز در سفر به تایلند را بشناسید! داروهای ممنوعه در سفرهای خارج کشور داروهای ممنوعه در سفر به دبی چیست؟