معرفی ۲۰ مورد از چهارطاقی های معروف ایران

چهار طاقی به بنای چهارگوش گنبدی شکل با چهار ورودی طاق‌دار گفته می‌شود که به عنوان آثار معماری برجسته ایران، نمایانگر تاریخ و فرهنگ این سرزمین هستند. این ساختمان‌ها که به عنوان “چهار طاقی” شناخته می‌شوند، شامل چهار بخش قوس، گنبد، جرز و درگاه با زیبایی و معماری بی‌نظیر هستند. این چهار طاقی‌ها، به عنوان نمادهایی از تاریخ و فرهنگ ایران، جاذبه‌هایی برای گردشگران داخلی و خارجی بوده و نقطه تلاقی تاریخ با هنر را به نمایش می‌گذارند. اگر شما هم به معماری اصیل ایران علاقه دارید در این مطلب از الی گشت با ما همراه باشید تا با چهارطاقی‌های معروف ایران آشنا شوید.

چهارطاقی تیموری شیروان، یکی از شاهکارهای هنر معماری در دوران تیموریان است که در روستای شیروان خراسان شمالی، ساخته شده است. این چهارطاقی  بنایی با هشت ضلع است و همین باعث شده تا بیشتر شبیه به مقبره باشد و به گفته تاریخ‌شناسان مقبره امیر تیمور در این بنا است. این بنا نه تنها به عنوان یک چهارطاقی معروف از نظر معماری، بلکه به عنوان یادگاری از تاریخ ایران شناخته می‌شود و همواره توجه محققان و علاقه‌مندان به هنر و تاریخ ایران را به خود جلب کرده است و روایت‌های مختلفی درباره آن وجود دارد.

چهارطاقی بتخانه آتشکوه، یکی دیگر چهارطاقی‌های ایران است که در دامنه‌های غربی  کوه آتشکوه، در روستای آتشکوه و در ۱۶ کیلومتری دلیجان واقع شده است. این چهارطاقی  در سال ۱۳۱۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و یک نمونه مهم از چهارطاقی‌های معماری کشور است که همچنان پابرجا مانده و به‌عنوان یک مقصد گردشگری شناخته می‌شود.

چهارطاقی میل میلونه، یکی از شاهکارهای بی‌نظیر معماری در دوره ساسانیان است که در شهر ۵ کیلومتری محلات واقع در استان مرکزی، ساخته شده است. این بنا در سال ۱۳۸۶ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و به‌عنوان یکی از مهم‌ترین آثار میراث فرهنگی ایران شناخته می‌شود. چهارطاقی میل میلونه اکنون به‌عنوان یک نماد از تاریخ و فرهنگ ایران مورد توجه گردشگران و علاقه‌مندان به هنر و تاریخ قدیمی این سرزمین قرار گرفته و ارزش تاریخی و فرهنگی بسیاری دارد.

چهارطاقی نویس، در ۱۷ کیلومتری شهر تفرش، واقع در دامنه‌های روستای نویس، ساخته شده است. این ساختمان نوعی چهارطاقی مربع شکل چهار گوشه است که از چهار پایه و چهار طاق تشکیل شده و دارای یک گنبد با چهار فیلپوش است. چهارطاقی نویس یکی دیگر از چهارطاقی های ایران است که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و نمونه‌ای منحصربه‌فرد از چهارطاقی در ایران است که اهمیت تاریخی و فرهنگی دارد. چهارطاقی نویس با ترکیب زیبایی، تاریخ و هنر، همچنان به عنوان یک گنجینه فرهنگی و هنری ایران مورد توجه گردشگران و دوستداران هنر و تاریخ ایران باقی مانده است.

چهارطاقی نیاسر، یکی از چهارطاقی‌های برجسته معماری در دوران ساسانی، در صخره‌های غربی شهر نیاسر در کاشان است. این بنا به دستور اردشیر بابکان به عنوان آتشکده زرتشتیان ساخته شد و چهارطاقی نیاسر هم بخشی از این آتشکده است. چهارطاقی نیاسر یک چهار ضلعی مستطیل شکل در طول ۱۴ متر است که با سنگ‌های موجود در منطقه ساخته و به یکی از جاذبه‌های گردشگری در کاشان تبدیل شده است.

چهارطاقی خیرآباد، یکی از چهارطاقی‌های مهم و تاریخی، در ۲۵ کیلومتری شهر بهبهان و در نزدیکی روستای خیرآباد واقع شده و به عنوان یک شاهکار معماری شناخته می‌شود. این چهارطاقی به دلیل معماری منحصر به فرد خود و طراحی تقویمی متفاوتی که نسبت به سایر چهارطاقی‌ها دارد از اهمیت زیادی برخوردار است. این چهارطاقی جایگاه طلوع خورشید در فصل زمستان است.

چهارطاقی کرمجگان، یک اثر باارزش در شمال غرب روستای کرمجگان در نزدیکی قم است که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. این ساختمان زیبا در دوران ساسانی و با ساختاری منحصر به فرد، به شکل مربعی ساخته شده که متأسفانه با بی‌مهری‌هایی روبه‌رو شده که همین منجربه تخریب قسمت بزرگی از این بنا شده است. این ساختمان تاریخی در حال حاضر به عنوان یک جاذبه فرهنگی و گردشگری در کهک شناخته می‌شود که موردتوجه گردشگران بسیاری واقع شده است.

چهارطاقی مسجد جامع گلپایگان، در دوران سلجوقیان بنا شده و معماری آن براساس معماری ایرانی اسلامی است که در سال ۱۳۱۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. چهارطاقی مسجد جامع با طراحی زیبا و استفاده از معماری منحصربه‌فرد، نمونه‌ای از هنر معماری است که به عنوان جاذبه تاریخی و فرهنگی مورد توجه گردشگران بسیاری قرار گرفته است.

چهارطاقی مسجد جامع برسیان، یکی از چهارطاقی‌های ایران است که در شهر برسیان، استان اصفهان، قرار دارد. این مسجد جامع در حال حاضر به عنوان یک جاذبه تاریخی شناخته می‌شود که در سال ۱۳۱۵ به ثبت ملی رسیده است. این مسجد جامع به‌عنوان سومین مناره اصفهان شناخته می‌شود که با وجود گذر زمان، همچنان به عنوان یک جاذبه فرهنگی و تاریخی در این منطقه باقی‌مانده است.

چهارطاقی مسجد جامع بروجرد، یکی از آثار مهم تاریخ و هنر ایرانی اسلامی است که در شهر بروجرد، استان لرستان، واقع شده است. این مسجد جامع با معماری زیبا و نقش‌های هنری خیره‌کننده خود، از تأثیرگذارترین ساختمان‌های تاریخی این شهر به شمار می‌آید که دارای گنبدخانه‌ای در ضلع جنوبی است. چهارطاقی مسجد جامع بروجرد شبیه به چهارطاقی‌های دوران ساسانی است و به‌عنوان یک میراث‌فرهنگی و هنری بروجرد شناخته می‌شود که با جلب‌توجه گردشگران و علاقه‌مندان به هنر و تاریخ، جایگاه خود را حفظ کرده است.

چهارطاقی مسجد جامع قزوین یا مسجد جامع عتیق، یکی از بزرگ‌ترین مساجد قدیمی و بزرگ این شهر است. بنای اصلی این مسجد در دوران هارون‌الرشید ساخته شد و در دوره ساسانی به‌عنوان بنای آتشکده‌ تغییر داده شد و با گذشت زمان به سبک چهار ایوانی تکمیل یافت. چهارطاقی مسجد جامع در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و همچنان به عنوان یک اثر هنری و معماری برجسته شناخته شده و گردشگران و علاقه‌مندان به فرهنگ و تاریخ این منطقه را به خود جلب می‌کند.

چهارطاقی خانه دیو، یکی از نمادهای بارز تاریخی و معماری در کوهستان‌های دورافتاده شمال غربی سبزوار در استان خراسان است. برای رفتن به این بنا باید مسیر پیاده‌روی و کوه‌پیمایی را طی کنید یا با استفاده از نقاله‌های موجود برای بالارفتن از آن استفاده کنید. چهارطاقی خانه دیو به‌خاطر الهام‌گرفتن از عناصر هنری ایرانی به یک نماد از اصالت فرهنگ و هنر ایران تبدیل شده و علاوه بر اهمیت تاریخی، به‌عنوان یک جاذبه گردشگری شناخته می‌شود که موردتوجه بازدیدکنندگان بسیاری قرار گرفته است.

چهارطاقی بازه‌هور، یکی از جاذبه‌های فرهنگی و تاریخی شهرستان تربت‌حیدریه استان خراسان در نزدیکی روستای رباط سفید است. این بنا مربوط به دوره اشکانیان و در کنار رودخانه‌ای ساخته شده که در حال حاضر رودخانه خشک شده و به عنوان یکی از نمادهای هنر و معماری اسلامی در این منطقه شناخته می‌شود. چهارطاقی بازه‌هور با ساختاری زیبا و دیوارهای مستحکم همچنان سر پا باقی‌مانده و هیچ آسیبی به آن وارد نشده است.

چهارطاقی چارقاپو، یک شاهکار معماری و هنری در قصرشیرین، استان کرمانشاه است. این بنا در دوران ساسانی بنا شده که به‌عنوان یک اثر هنری و تاریخی مهم شناخته می‌شود که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. این مکان نه تنها به‌عنوان یک میراث فرهنگی و تاریخی محلی اهمیت دارد؛ بلکه به‌عنوان یک جاذبه گردشگری هم شهرت دارد که هر ساله بازدیدکنندگان بسیاری را به خود جلب می‌کند.

چهارطاقی کوشک، یکی از آثار فرهنگی و تاریخی شهرستان نطنز در استان اصفهان است. این بنا در دوره ساسانی توسط معماران ماهر این دوران بنا شده و از آن زمان به‌عنوان یکی از نمادهای هنر و معماری اسلامی در این ناحیه شناخته می‌شود. چهارطاقی کوشک در نزدیکی بازار نطنز و مسجد جامع واقع شده و به‌عنوان یک میراث فرهنگی و گردشگری مهم در این شهر شناخته می‌شود.

چهارطاقی چاردری، یکی از آثار تاریخی و فرهنگی در شهر ندوشن، استان یزد است. این بنا در دوره صفویان بنا شده و از هنر و زیبایی معماری اسلامی بهره ‌می‌برد. این ساختمان تاریخی، علاوه بر ارزش تاریخی و هنری، به عنوان یک مرکز فرهنگی و هنری است که در سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. چهارطاقی چاردری جز جاذبه‌های مهم گردشگری این شهر تاریخی محسوب می‌شود که موردتوجه گردشگران قرار گرفته است.

چهارطاقی گهواره دید، یکی از آثار تاریخی و معماری شهر شیراز در استان فارس است که در بالای کوه قرار دارد. این چهارطاقی در سال ۱۳۵۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و به‌عنوان یک منطقه مرتفع شناخته می‌شود که از بالای آن شهر شیراز و طبیعت اطراف آن را می‌توانید ببینید.

چهارطاقی فیروزآباد، یک اثر تاریخی و فرهنگی در قلب شهر فیروزآباد در استان فارس است. این بنا در نزدیکی جاذبه‌هایی مثل قلعه دختر، آتشکده ساسانی، نقش تاجگذاری و شهر گور قرار دارد و به‌عنوان یک مقصد گردشگری و مرکز فعالیت‌های فرهنگی در فیروزآباد شناخته می‌شود و همچنان جایگاه ویژه‌ای در قلب این شهر تاریخی دارد.

چهارطاقی کازرون، یکی از چهارطاقی‌های ایران است که در شهرستان کازرون در استان فارس قرار دارد. این بنا که آتشکده زرتشتیان است در دوران ساسانی ساخته شده و به‌عنوان یک نمونه از هنر معماری اسلامی معرفی می‌شود. چهارطاقی کازرون به‌عنوان یک میراث فرهنگی و تاریخی محلی شناخته می‌شود که هر ساله تعداد زیادی از گردشگران و بازدیدکنندگان را به خود جلب می‌کند، همچنین به‌عنوان یک نماد از ارزش‌های فرهنگی و هنری این شهر تلقی می‌شود.

چارطاقی محلچه یا فیشور، یکی از مهم‌ترین چهارطاقی‌های ایران است که در شهر خنج قرار دارد. این بنا در دوران ساسانی ساخته شده و از هنر و معماری زیبایی برخوردار است این بنا نه تنها به عنوان یک میراث فرهنگی و تاریخی مهم در منطقه شناخته می‌شود؛ بلکه به‌عنوان یک جاذبه گردشگری هم مورد توجه بازدیدکنندگان و علاقه‌مندان به هنر و تاریخ ایرانی قرار دارد. اما باتوجه‌به عدم رسیدگی و حفاظت مناسب، آسیب‌هایی به آن وارد شده و باید مسئولان مربوطه در جهت رسیدگی به این جاذبه مهم و باارزش اقدام کنند.

چهارطاقی‌های معروف ایران، از نمادهای بارز فرهنگ، تاریخ و هنر این سرزمین به حساب می‌آیند. این بناها با ساختارهای منحصر به فرد، کاشی‌کاری‌های هنری و طراحی‌های زیبا، نقش مهمی در ارتقا هنر معماری اسلامی ایران داشته‌اند.

از شیراز تا قزوین و از کاشان تا محلچه، هر یک از چهارطاقی‌ها به‌عنوان نمادی از تاریخ و فرهنگ این سرزمین معرفی می‌شوند. همچنین این بناها نقش مهمی در جذب گردشگران و علاقه‌مندان به فرهنگ ایران دارند و از جمله معماری‌های اصیل و ایرانی محسوب می‌شوند.

مطالب مرتبط:
پارک جنگلی سراوان، آرامشی از جنس طبیعت
کردان، یک تکه از بهشت گمشده در نزدیکی تهران
قلعه پشتاب، بنایی با ارزش در شهرستان اهر

مطالب مرتبط

معرفی هتل های نزدیک به سفارت سریلانکا در تهران

تجربه ای تکرار نشدنی در هتل های کف شیشه ای مالدیو

نکات مهمی که باید درباره خرید بیمه مسافرتی بدانید!

۱ نظرات

ترابی 1402-01-29 - 6:48 ق.ظ
باسلام شهرفراشبند دراستان فارس دارای چهار طاقی های فراوانی است که به علت بی لیاقتی مسئولان ناشناخته باقی مانده است3
افزودن نظر