داستان چای سیلان در سریلانکا به بیش از ۲۰۰ سال پیش می رسد. در سال ۱۸۲۴، زمانی که سریلانکا و هند هر دو تحت سلطه انگلیس بودند، برای اولین بار این چای از چین به سریلانکا یا همان سیلان قدیم آورده شد. این چای برای اولین بار در باغ های سلطنتی این کشور کاشته شدند. امروزه این چای در رقابت با قهوه در بازار جهانی قرار داشته و طرفداران بسیار زیادی دارد.
چای سیلان در سریلانکا به عنوان نماد این کشور شناخته شده و مسافران، تاجران و سرمایه گذاران بسیاری را به سریلانکا جذب می کند. اگر برای شما هم سوال پیش آمده است که چرا این چای تا این حد محبوب است و تاریخچه آن به کجا ختم می شود، در ادامه این مطلب همراه ما باشید. در ادامه این مطلب از مجله گردشگری الی گشت قصد داریم تا سفری به زیباترین جزیره اقیانوس هند داشته باشیم و تاریخچه چای سیلان؛ مشهورترین سوغات سریلانکا را با هم بررسی کنیم.
شما میتوانید هتل های سریلانکا یا تور سریلانکا را با تضمین بهترین قیمت از الی گشت رزرو نمایید.
چای سیلان چیست؟
چای سیلان در سریلانکا به عنوان یکی از اصلی ترین و مشهورترین سوغات سریلانکا شناخته می شود. بسیاری از افراد تنها برای تهیه کردن اصل چای سیلان به سریلانکا سفر می کنند. اما این چای چه تفاوتی با سایر چای های دنیا داشته و چرا تا این اندازه محبوب است؟ اولین دلیل محبوبیت چای سیلان در سریلانکا، طعم قوی تر و مطبوع تر این چای است. در واقع باید گفت که چای سیلان در بهترین مزارع کشت چای سریلانکا در نواحی مرکزی این کشور کشت شده و همین موضوع هم روی کیفیت بهتر آن تاثیر بسیار زیادی می گذارد. نواحی مرکزی سریلانکا آب و هوای خنک و مرطوب و خاک بسیار حاصلخیزی دارد.
مطالب مرتبط: راهنمای سفر به سریلانکا چرا به سریلانکا سفر کنیم؟
مواد معدنی خاک روی خواص چای سیلان در سریلانکا هم تاثیر بسیار زیادی گذاشته است. این چای حاوی آنتی اکسیدان هایی مانند میریستین ، کوئرستین و کائمپرفول است. کافئین این چای کم بوده و بیشتر برای آرامش گرفتن از آن استفاده می شود. از جمله سایر مواد مغذی که در این چای پیدا می شود، می توان به منگنز، کبالت، کروم و منیزیم اشاره کرد. همچنین هنگام دم کردن این چای مواد و ادویه های دیگری هم به آن اضافه شده که خواص آن را دو چندان می کند. از همین رو دانشمندان به صورت علمی ثابت کرده اند که این چای برای بدن بسیار مفید است. برخی از فوایدی که چای سیلان برای بدن انسان دارد شامل موارد زیر می شوند.
- بهبود عملکرد قلب و گردش خون
- کمک به کاهش دیابت
- کمک به کاهش وزن
- کاهش اضطراب
علاوه بر تمامی خواصی که این چای دارد، طعم بسیار دلچسب آن هم باعث شده است که این چای در بین افراد محبوبیت بسیار زیادی پیدا کند. این نوشیدنی نسبت به قهوه کافئین کمتری داشته و جایگزین بهتری برای این نوشیدنی است. اما باز هم پیشنهاد می شود که افراد مبتلا به بیماری های خاص و بانوان باردار در مصرف این نوشیدنی محتاط باشند و در صورت بروز عوارض جانبی با پزشک خود مشورت کنند. البته بروز عوارض جانبی و حساسیت به این چای بسیار نادر است.
اولین کاشت چای سیلان در سریلانکا
اکنون که با دلیل محبوبیت چای سیلان در سریلانکا آشنا شدیم، شاید کنجکاو شده باشید که بیشتر با تاریخچه این چای آشنا شوید. پس بیاید سفر خود را به سال ۱۸۲۴ در سریلانکا ببریم. در این سال ها بود که جیمز تیلور که به نام پدر چای سیلان در سریلانکا شناخته می شود، به این جزیره فرستاده شد تا کشت قهوه را آغاز کند. در آن سال ها سریلانکا به خاطر قهوه های مرغوبی که پرورش می داد شناخته شده بود. اما با از بین رفتن مزارع قهوه، کشت قهوه با مشکل مواجه شد و در نهایت شروع به کاشت چای کردند.
نیروهای انگلیسی ابتدا این گیاه را از چین به هند و سپس به سریلانکا بردند. در ابتدا کاشت چای سیلان در سریلانکا، تنها در باغ های سلطنتی انجام می شد.
آب و هوای خنک و مرطوب مراکز سریلانکا برای کاشت چای مرغوب بسیار مناسب بود. به همین دلیل هم کشت چای در کمترین زمان ممکن رونق پیدا کرد و مزارع چای گسترش یافتند. نیروهای انگلیسی هم مدرن ترین تکنولوژی های کاشت و بهره برداری از چای را به سریلانکا آوردند. با خاک حاصلخیز سریلانکا و تکنولوژی هایی که در دست انگلیسی ها بود، طولی نکشید که این جزیره زیبا تبدیل به یکی از اصلی ترین مکان های کشت چای در دنیا شد.
کاشت چای در سریلانکا عمدتا با تولید چای سیاه شروع شد. این چای به خاطر طعم و عطر متفاوتی که داشت در دنیا معروف شد. نام کشور سریلانکا در آن زمان ها سیلان بود و به همین دلیل هم به چایی که در این سرزمین برداشت می شد، چای سیلان می گفتند. نحوه دم کردن چای سیلان از فرهنگ هندی تاثیر گرفت و کم کم مردم شروع به دم کردن این نوع از چای با ادویه هایی مانند دارچین کردند.
صادرات و محبوبیت چای سیلان در سریلانکا
کاشت چای سیلان در سریلانکا، مانند انقلابی در این کشور بود و آینده جزیره سریلانکا را برای همیشه تغییر داد. در زمان بسیار کوتاهی، کاشت چای از باغ های سلطنتی به زمین های کشاورزی وسیع تر رسید و طولی نکشید که با تکنولوژی وارد شده توسط انگلیسی ها، این چای به یکی از اصلی ترین محصولات کشاورزی سریلانکا تبدیل شد. کم کم میزان تولید چای سیلان از میزان نیاز کشور بیشتر شده و شروع به صادر کردن آن کردند.
صادرات چای سیلان در سریلانکا عمدتا تحت کنترل نیروهای انگلیسی بود. در آن زمان ها، چای سیلان کیفیت امروزی را نداشت و به نظر همه دنیا این چای بهترین نوشیدنی نبود. اما رفته رفته با کنترل استانداردهای برداشت و فراوری کردن چای، کیفیت چای تا حد قابل توجهی افزایش یافت. با افزایش کیفیت چای سیلان سریلانکا، صادرات این چای هم افزایش یافت و در زمانی بسیار کوتاه، تبدیل به یکی از درآمدهای اصلی این کشور شد.
در واقع سریلانکا تا مدت ها تحت استعمار هند بود و زمانی که انگلیسی ها هند را تحت استعمار خود در آوردند، توانستند به این جزیره هم تسلط پیدا کنند. به همین دلیل هم صنعت و صادرات چای سیلان تا مدت ها تحت کنترل آن ها بود. اما پس از استقلال سریلانکا، مردم این کشور مستعمران را از کشور خود بیرون کرده و توانستند صنعت چای را تحت کنترل خود در آورند. حتی پس از استقلال سریلانکا، پیشرفت تکنولوژی های مربوط به کاشت و فرآوری چای پیشرفت کرد و کیفیت چای سیلان در سریلانکا افزایش یافت. این موضوع باعث شد تا این چای بیش از پیش در تمامی جهان محبوبیت پیدا کرده و در نتیجه به یکی از اصلی ترین سوغات سریلانکا تبدیل شود.
گسترش صنعت چای در سریلانکا
چای سیلان در سریلانکا تنها محدود به یک نوع چای سیاه نشد. امروزه در این کشور انواع مختلفی از چای سیلان مانند چای سفید، چای سبز و چای سیاه تولید می شود. میلیون ها نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم در صنعت تولید چای سریلانکا مشغول به کار هستند و کسب درآمد دارند. همچنین این کشور با افزودن ترکیبات دیگر به چای سیلان، زمینه را برای تولید انواع دیگر چای فراهم کرده است. بسیاری از افراد هر ساله به سریلانکا می آیند تا چای باکیفیت این کشور را امتحان کرده و حتی کمی از آن را به عنوان سوغاتی به کشور خود بازگردانند.
کلام آخر
در این مطلب سری به تاریخچه چای سیلان در سریلانکا زدیم و با صنعت کشت و برداشت چای در این کشور آشنا شدیم. با این که پایه های اولیه کاشت چای سیلان در سریلانکا توسط انگلیسی ها و نیروهای استعماری بنا گذاشته شد، اما امروزه سریلانکا پیشرفت این چای و صنعت را در کشور خود، مدیون نیروهای داخلی است.
علاوه بر این که خود چای سیلان تبدیل به یک منبع درآمد، جاذبه گردشگری و سوغات اصلی این کشور شده است، مزارع کشت این چای هم توجه های زیادی را به خود جلب کرده است. هزاران هزار مسافر در طول سال از نقاط مختلف جهان به سریلانکا می آیند تا از مزارع چای این کشور دیدن کنند. بهترین روش بازدید از مزارع چای سریلانکا، سفری با قطار کندی به الاست. برای آشنایی بیشتر با این قطار معروف سریلانکا، این مطلب را از دست ندهید. از این که در سفر کوتاهی دیگر همراه ما بودید از شما سپاس گزاریم.
سوالات متداول
اولین بار چه کسی چای سیلان را به سریلانکا آورد؟
چای سیلان برای اولین بار توسط جیمز تیلور به سریلانکا آورده و در باغ های سلطنتی کاشته شد.
چای سیلان چند نوع دارد؟
چای سیلان امروزه در انواع چای سیاه، چای سبز و چای سفید تولید می شود. همچنین ترکیبات مختلفی که در این چای استفاده می شود، زمینه را برای تولید انواع دیگری از چای هم فراهم کرده است.
چای سیلان سریلانکا چه خواصی دارد؟
چای سیلان کافئین کمتری نسبت به قهوه داشته و جایگزین مناسبی برای این نوشیدنی است. از جمله خواص چای سیلان می توان به کمک به بهبود سلامت قلب و گردش خون و کمک به کاهش وزن اشاره کرد.