در میان گردشگران و راهنمایان گردشگری که به صورت حرفه ای به این کار مشغول هستند، تخصص در یکی از زمینه های طبیعت گردی، رشته اصلی هر یک را تشکیل می دهد. در میان این رشته ها، پرنده نگری یکی از جذابیت های هر فصل و البته پاییز است که روز به روز به علاقه مندانش در ایران افزوده می شود. در مجموعه مطالب طبیعت گردی مجله الی گشت کوهنوردی، پروانه نگری، آشنایی با گونه های در حال انقراض و در معرض خطر و بسیاری دیگر را برای شما خوانندگان مطرح کرده ایم با این حال، پرنده نگری همچنان جایش خالی بود. با این حساب، این بار تمام نکات و زیر و بم های پرنده نگری در ایران را به شما خواهیم گفت. پس کسانی هم که برای اولین بار می خواهند با این رشته از طبیعت گردی آشنا شوند و آن را شروع نمایید، با مطالعه این مطلب می توانند پرنده نگری در ایران را شروع نمایند.
مطالب زیر را در این مطلب خواهید خواند
پرنده نگری چیست؟ | چگونه می توان یک پرنده نگر شد؟ |
از کجا شروع کنیم؟ | وسایل مورد نیاز برای پرنده نگری در ایران |
بهترین فصل برای پرنده نگری | مناطقی که برای پرنده نگری در ایران مناسب هستند |
نکات مهم برای پرنده نگری در ایران | اخبار پرنده نگری |
مطالب مرتبط: همه چیز درباره پروانه نگری در طبیعت آشنایی با عنکبوت ها و رتیل های ایران و مقابله با گزیدگی آن ها آشنایی با گونه های پرندگان ایران
افرادی که به طبیعت گردی علاقه دارند به راحتی می توانند پرنده نگری در ایران را شروع کنند. در جهان در حقیقت سالهاست که افراد مختلف، با تخصص های مختلفی به این تفریح می پردازند. تفریح سالمی که بر خلاف تصور همگان، نیاز به تخصص ویژه ای ندارد. تنها کافیست که به طبیعت و پرندگان علاقه داشته باشید. از زیبایی و دیدن پرهای رنگارنگ یک سهره سینه سرخ یا شنیدن آواز بلبل ها در فصل بهار یا آواز متفاوت یک دارکوب در دل طبیعت اگر لذت می برید، شما می توانید به راحتی یک پرنده نگر باشید. پرنده نگری جزو آن دسته از تفریحاتی است که نیاز به آرامش و سکوت دارد. در نتیجه برای تمرکز و حتی آرام شدن روح و روان هم بسیار مفید است. بسیاری از روانشناسان نگریستن به پرندگان در طبیعت و محل زندگیشان را برای آرامش فکری و تقویت روحیه توصیه می کنند.
روند رو به رشد پرنده نگری در ایران نشان می دهد که افراد مختلفی از هر قشر جامعه و با هر شغلی که دارند می توانند به این رشته طبیعت گردی روی بیاورند. یک پرنده نگر با یک پرنده شناس بسیار متفاوت است. پرنده نگری تنها به جنبه لذت از زیبایی پرندگان در طبیعت دارد. در صورتی که یک پرنده شناس اهداف مطالعاتی را دنبال نموده و ممکن است که روزها از خانه بیرون نیاید.
اگر چه پرنده شناس ها به پرندهگان بسیار جزئی نگاه می کنند و اطلاعات بسیاری را در اختیار پرنده نگرها قرار می دهند اما این پرنده نگرها هستند که مدام به دنبال کسب تجربه و آموختن از دنیای پرندگان هستند. آن ها این دو مورد را با لذت تماشای زیبایی پرندگان چند برابر می کنند.
برای پرنده نگری در ایران تنها کافیست که وسایلی همچون کتاب راهنمای پرنده نگری، دوربینی دوچشمی برای تماشای پرندگان از راه دور و البته اگر علاقه مند به یادداشت برداری هستید، یک دفترچه یادداشت داشت. دوربین دوچشمی را از گردنتان آویزان کنید. کلاهی آفتابگیر به سر بگذارید. دفترچه و مدادی برای ثبت نکات آموزشی و آنچه که می بینید به همراه کتاب راهنمای پرندگان، درون جیب یا کیف دوشی تان بگذارید. می توانید در کلاس های آموزشی پرنده نگری که در موسسات مختلف گردشگری برگزار می شود، شرکت کنید و معلومات خود را بالا ببرید. همچنین تورهای پرنده نگری مختلفی در ایران برای ثبت نام و شرکت کردن وجود دارد. در نهایت عضویت در یک باشگاه پرنده نگری در ایران و همراه شدن با افراد با سابقه می تواند شما را تبدیل به یک پرنده نگر نماید.
فرقی ندارد. هیچ موقع برای پرنده نگر شدن دیر نیست. می توانید از همین امروز و بعد از خواندن همین مطلب مجله الی گشت شروع کنید. نگاهی به بیرون از پنجره و پرندگانی که در محیط اطرافتان وجود دارند، شروع کنید. به صدای پرندگان گوش دهید. مطمئنا که در ابتدا نخواهید توانست صدای پرندگان را از یکدیگر تشخیص دهید اما پس از مدتی گوش فرا دادن، قادر خواهید بود که صدای سار، توکای سیاه، طوطی، کلاغ، گنجشگ، کبوتر، قمری و بسیاری دیگر را از یکدیگر تشخیص دهید. مهم ترین موضوع در تمام این مراحل، تنها داشتن علاقه است.
تمام وسایل مورد نیاز برای پرنده نگری در ایران پیدا می شوند. همچنین در میان وسایل مورد نیاز برای پرنده نگری نمی توان به قطعیت گفت که حتما باید چنین وسایلی را داشته باشید. بسیار آسان بگیرید. یادتان باشد که تنها بودن در کنار پرنده نگرهای دیگر و انجام این تفریح در طبیعت است که اهمیت دارد. شما برای تماشای پرندگان به دامان طبیعت آمده اید و قرار است که به شما خوش بگذرد.
لباس مناسب طبیعت گردی و همرنگ با طبیعت: استتار شدن در طبیعت کمک کننده خوبی برای شما خواهد بود.
انتخاب کفش بسته به طبیعت مورد نظرتان فرق می کند: کفش هایی مانند چکمه برای تالاب گردی و کفش ترکینگ و کوهنوردی مناسب کوه و جنگل را بپوشید.
کلاه آفتابگیر: هم برای جلوگیری از آفتاب و داشتن دید مناسب و گاهی برای مخفی شدن و استتار مناسب است.
دوربین دوچشمی یا تلسکوپ: برای تماشای پرندگان از دور
کتاب راهنمای پرندگان: در این کتاب می توانید، گونه ی پرنده ای که می نگرید را شناسایی کنید و اطلاعات کلی مانند نام و زیستگاه و پراکندگی و … را راجع به آن بدانید.
دفترچه ثبت مشاهده ها: اگر اهل نوشتن و یادداشت برداری هستید و نکات مختلفی که در هنگام پرنده نگری در ایران به ذهنتان خطور می کند را، می توانید در این دفترچه یادداشت کنید.
دوربین عکاسی: اگر علاقه مند به عکاسی از پرندگان هستید، دوربین عکاسی با خود بردارید. گاهی در هنگام پرنده نگری با پرندگان مهاجر یا پرندگان نادر و در خطر انقراض روبرو می شوید. عکاسی از این پرندگان، را پیشنهاد می دهیم.
بهترین فصل برای پرنده نگری در ایران و در تالاب ها، فصل بهار و پاییز است. در فصل پاییز، نه تنها پرندگان مهاجر وارد ایران می شوند، بلکه به تعداد پرندگان نیز افزوده شده است. جوجه هایی که در بهار به دنیا آمده اند، اکنون بزرگ شده و به دسته هایشان می پیوندند. به همین خاطر، در هنگام تماشا ممکن است که با گونه های مختلفی روبرو شوید و چند برابر لذت ببرید.
اگر به تماشای جوجه هایی که از تخم ها بیرون می آیند، علاقه مند هستید، در فصل بهار برای تورهای پرنده نگری در ایران ثبت نام کنید. حتی پرندگان مهاجر نیز گاهی در تالاب های ایران، تخم گذاری می کنند. در تالاب ها پر از صدای جوجه هایی می شود که تازه از تخم بیرون آمده اند و گرسنه منتظر مادرشان هستند. اگر به تماشای بزرگ شدن پرنده ها و چرخه زندگی آن ها علاقه مند هستید، فصل بهار شروع خوبی برای شماست. همچنین فضای تالاب ها و دریاچه ها هم بسیار دلنشین و شاداب می شود.
در ایران بیشتر پرنده نگرها به استان آذربایجان غربی می روند تا پرندگان بیشتری را ببینند. در استان های دیگر باید هنوز در این زمینه بیشتر کار شود و تورهای پرنده نگری بیشتری برگزار شود. با آشنا شدن بیشتر مردم با این رشته از طبیعت گردی، تعداد پرنده نگرها هم بیشتر شده و اطلاعات جمعی ما از انواع پرندگان محیط زیستمان بالا می رود.
پرندگان، نقش بسیار مهمی در چرخه حیات هر منطقه دارند. بنابراین می بایست شکار پرندگان در بیشتر مناطق، ممنوع شده و گروه های حمایتی از پرندگان ایجاد شود. مخصوصا که بعضی از گونه های پرندگان در لیست گونه های در خطر انقراض قرار دارند. ماجرا پرنده درنای سفید امید را فراموش نکنید!
- شبه جزیره میانکاله
- تالاب فریدون کنار
- تالاب میقان
- پارک شهر تهران
- آبیک قزوین
- سایت پرنده نگری تالاب قره قشلاق بناب آذربایجان شرقی
- جزیره قشم
- تالاب زریبار در مریوان کردستان
- مرداب انزلی
برای پرنده نگری در ایران به سراغ کدام تالاب و محیط طبیعی می روید و می خواهید چه گونه های پرنده را مشاهده کنید. از قبل اطلاعات کافی راجع به این مطالب بخوانید.
- برای مشاهده گروه های پرنده ها، مجبور به تماشا از دور هستید و باید از دوربین دوچشمی استفاده نمایید.
- متخصص در شناسایی پرندگان شهر خود شوید. می توانید از کتاب “” برای پرنده نگری در ایران استفاده کنید.
می بایست صدای پرندگان را تشخصی دهید و محیطی که ممکن است آن ها را ببینید، را بشناسید. آیا آن ها بر روی درختان زندگی می کنند یا بر روی تالاب ها و دریاچه ها هستند؟
- حتما به گروه های پرنده نگری در ایران بپیوندید. از تجربیات دیگران استفاده کنید و تجربیات خود را با آن ها به اشتراک بگذارید.
- اگر زبان انگلیسی می دانید، به سراغ کتاب های آشنایی با پرندگان به زبان انگلیسی بروید.
- با روش های جذب پرندگان به سمت خود، آشنا شوید. به طور مثال گلکاری در باغچه (مثلا گل آفتابگردان) می تواند پرندگان را به سمت خود جذب کند.