شاید فکر کنید پرجمعیت ترین شهرهای جهان همواره با مشکل رفاه روبهرو میشوند. زیرا تقسیم تمام منابع بین جمعیت زیاد ممکن نیست و قطعا بعضی از بخشها با مشکل فقط دست و پنجه نرم میکنند. این تصور خیلی هم دور از واقعیت نیست، همانطور که میبینیم در هند بسیاری از شهرها به دلیل جمعیت زیاد با تنگدستی زندگی میکنند. با الی گشت همراه باشید تا سری بزنیم به پرجمعیت ترین شهرهای جهان در سال ۲۰۲۲ و ببینیم که آیا این تصور برای همه این شهرها صدق میکند یا نه؟
همینطور که جلوتر میرویم جمعیت شهرهای جهان بیشتر شده و حتی خیلی از روستانشینان برای کار به کلانشهرها مهاجرت میکنند. شاید برای ما که در ایران زندگی میکنیم و پرجمعیت ترین شهرمان تهران است، هنوز مفهوم جمعیت انبوه به خوبی جا نیفتاده باشد. بعضی از پرجمعیت ترین شهرهای جهان که در لیست پایین به آنها میپردازیم فقط با آثار منفی جمعیت زیاد مانند آلودگی، ترافیک، آپارتمان های شلوغ و کمبود منابع درگیرند و چیزی از نکات مثبت آن نمیبینند. با این حال بعضی از این شهرها به قدری پیشرفته و مدرن هستند که ما حتی نمیتوانیم خوابشان را در ایران ببینیم.
[/vc_column_text]
بزرگ ترین و پرجمعیت ترین شهرهای دنیا
توکیوی ژاپن با جمعیتی حدود ۳۸ میلیون نفر رتبه اول در لیست پرجمعیت ترین شهرهای جهان را داراست. این شهر در ابتدا روستایی بود به نام اودو که مردمش با ماهیگیری زندگیشان را میگذراندند. اما کمکم جمعیتش بالا رفت و حالا یکی از شلوغ ترین و پیشرفته ترین شهرهای جهان شده است.
توکیو شهری ناآرامی است که همواره در معرض خطر های طبیعی مانند سونامی، زلزله و همینطور جنگ قرار داشته است. این شهر در طول تاریخ کاهش جمعیت به خصوصی را تجربه نکرده، مگر در زمان جنگ جهانی دوم که در طی ۵ سال نیمی از جمعیتش را از دست داد. به طوریکه در سال ۱۹۴۵ که ژاپن تسلیم شد، توکیو فقط ۳.۵ میلیون نفر جمعیت داشت. اما پس از جنگ جمعیت توکیو دوباره رشد کرد و خیلی از افرادی که از شهر رفته بودند دوباره به آن بازگشتند. اما ترمیم جمعیت از دست دادهاش حدود یک دهه زمان برد و از آن زمان به بعد همواره در حال رشد بوده است.
این شهر در حال حاضر دارای سیستم حمل و نقل فوقالعاده قوی، فضاهای سبز زیبا و ساختمان های مدرن است که آن را نه تنها در صدر جدول پرجمعیت ترین شهرهای جهان بلکه در لیست پیشرفتهترین شهرهای جهان نیز قرار داده است.
شهر بعدی که میخواهیم در موردش صحبت کنیم قطعا به اندازه توکیو پیشرفته و مدرن نیست و حتی هنوز چهره سنتی خود را حفظ کرده است. شهر دهلی که پایتخت کشور هند است با ۲۹ میلیون جمعیت در رتبه دوم پرجمعیت ترین شهرهای جهان قرار میگیرد. این شهر دارای پیشینه تاریخی قدیمی با سابقه ۱۱ بار ویرانیست که هر بار دوباره ساخته شده و جان گرفته است.
همین پیشینه تاریخی قوی دهلی را به یکی از مقاصد گردشگری مهم در جهان تبدیل کرده است. از جمله جاهای دیدنی این شهر میتوان به قلعه سرخ اشاره کرد که با معماری بسیار زیبا و قرمز رنگش بزرگترین مرکز جذب توریست در هند است. علاوهبر آن یک بنای توریستی مدرن نیز در دهلی وجود دارد که به لوتوس تمپل یا قلعه نیلوفر معروف است. این بنا معبد بهاییان در دهلی نو است و به دلیل معماری بینظیرش جوایز زیادی را برنده شده است.
حالا سری میزنیم به کشور پهناور چین که به تنهایی حدود یک هفتم جمعیت جهان را در خود جا داده است. شهر شانگهای چین با حدود ۲۶ میلیون نفر جمعیت رتبه سوم پرجمعیت ترین شهرهای جهان را از آن خود کرده است. شانگهای با اینکه دارای تاریخی کهن است اما ظاهری مدرن و زیبا دارد و یکی از مهمترین شهرهای بندری جهان از لحاظ اقتصادی بهشمار میرود.
یکی از دانستنیهای جالب در مورد شانگهای این است که اگر از آنور نقشه به آن نگاه کنیم، دقیقا کنار اقیانوس آرام قرار گرفته است. بهعلاوه این شهر بلندترین خط متروی جهان را دارد که ۱۴ خط داشته و جمعیت بسیار بالای آن را در سطح شهر جابهجا میکند.
اما با وجود این رشد اقتصادی هنوز مشکلاتی مانند نرخ باروری پایین و افزایش سن سبب شده که این افزایش جمعیت بر دوش شهر سنگینی کند.
شهر رنگین شانگهای دارای مکان های مدرن و دیدنی بسیاریست که سر زدن به آنها شما را با معماری قدیمی و همینطور مدرن این مردم آشنا خواهد کرد.
به آمریکای جنوبی میرویم تا با یکی از ثروتمندترین شهرهای نیم کره جنوبی آمریکای لاتین آشنا شویم. سائوپائولو ۲۲ میلیون نفر جمعیت دارد و علاوهبر اینکه پرجمعیت ترین شهر برزیل است، در لیست پرجمعیت ترین شهرهای جهان نیز جا خوش کرده است. این شهر هنوز هم در حال رشد است و انتظار میرود که تا سال ۲۰۳۰ جمعیتش به ۲۳ میلیون نفر هم برسد.
همانطور که میدانید قهوه های برزیلی یکی از انواع قهوه های خوب جهان هستند، اما برای مردم بومی سائوپائولو یادآور سرازیر شدن سیل عظیم ایتالیاییها و استثمارشان میباشند.
از جمله جاذبه های گردشگری شهر سائوپائولو میتوان به پارک بینظیر ایبیراپوئرا، منطقه لیبرداد و تئاتر شهر آن اشاره کرد که در سفر به سائوپائولو حتما باید از آنها دیدن کنید.
شاید باورتان نشود ولی مکزیکو سیتی هم یکی از پرجمعیت ترین شهرهای جهان است! این شهر قلب اقتصادی آمریکای لاتین بهشمار میرود که امپراطوری آزتک پیش از این در آنجا واقع شده بود. جمعیت مکزیکوسیتی حدود ۲۱ میلیون نفر است که در سال های اخیر با مشکلاتی از جمله عدم هماهنگی بین درآمد و هزینه مسکن روبهرو شده است. به همین دلیل میبینیم که حومه شهر دارای مناطقیست که مردم در آنجا داخل کانکس زندگی میکنند. در واقع یکی از بزرگترین مناطق کانکس نشین جهان به نام نزا-چالکو-ایتزا که جمعیتی حدود ۴ میلیون نفر را در خود دارد در مکزیکو سیتی واقع شده است.
مکزیکوسیتی یکی از نمونه شهر های پرتراکم است که کیفیت زندگی در آن پایین آمده است. طبق آمارها ۱۱ درصد شهرنشینان آنجا فقیر هستند و ۴۲ درصد هم متوسط رو به فقیر محسوب میشوند.
نکته جالب در مورد این شهر این است که تعداد خطوط متروی آن فقط ۲ تا از شانگهای کمتر است و دارای ۱۲ خط متروست.
داکا نیز یکی از آن شهرهایی است که دارد از پرتراکم بودنش ضربه میخورد. این شهر بزرگترین شهر کشور بنگلادش بوده و با ۲۰ میلیون نفر جمعیت یکی از پرجمعیت ترین شهرهای جهان را تشکیل میدهد. برخلاف تصورمان که همیشه خبر طغیان رودخانه و سیل را از بنگلادش میشنویم، داکا جاذبه های گردشگری زیبایی نیز دارد که میتوانید از آن ها لذت ببرید. برای مثال دریاچه دانموندی محیطی دنج و آرام در کنار رودخانه است که میتوانید یک بعد از ظهر دلنشین را در آنجا تجربه کنید. علاوهبر این پارک جنگلی رامنا با درختان سرسبز و دریاچه مرکزی یکی از بهترین پارک های بنگلادش برای پیاده روی باشد. اگر به قایق سواری علاقهمند باشید، میتوانید در منطقه سادارگات به سبک بنگلادشی از عرض رودخانه بازدید کنید و در حال و هوای مردم این شهر غرق شوید.
این شهر که برای همگان آشناست محل کشف اهرام ثلاثه مصر است. یکی از عجایب هفتگانهای که دانشمندان و باستان شناسان هنوز در حل معماری آن ماندهاند. جمعیت این شهر حدود ۲۰ میلیون نفر است و مردم آن در مهد موسیقی و تمدن باستانی زندگی میکنند. مردم قاهره به زبان عربی صحبت میکنند و با این حال به زبانهای دیگری مثل انگلیسی، فرانسوی و ایتالیایی نیز آشنایی دارند. پس هنگام سفر به آنجا میتوانید با زبان انگلیسی هم کارتان را راه بیاندازید.
این شهر که جزو پرجمعیت ترین شهرهای جهان است، علاوهبر گردشگری، دانشگاههای زیادی هم دارد که از سراسر دنیا دانشجو میپذیرند. به طور مثال دانشگاه الازهر یکی از دانشگاههای تاریخی در جهان است که ادبیات عرب و علوم دینی اهل تسنن در آن آموزش داده میشود. خوشبختانه قاهره جمعیت بسیار جوانی دارد که به نسبت پرجمعیت بودن آن یک امتیاز محسوب میشود.
چین یک شهر دیگر نیز در لیست پرجمعیت ترین شهرهای جهان دارد و آن پایتختش پکن است. جمعیت این کشور طبق آخرین برآوردها حدود ۲۰ میلیون نفر اعلام شده که با توجه به جمعیت میلیاردی کشور چین اصلا عجیب به نظر نمیرسد. شهر پکن با معماری چینی و تمپلهای زیبایش، بهترین مکان برای گردشگری و دیدن فرهنگ چین است. بهعلاوه شما دیوار بزرگ چین را در این شهر خواهید دید و میتوانید روی آن قدم بزنید و از مناظر اطرافش دیدن کنید.
به طور کلی ۷ میراث فرهنگی جهانی در این شهر وجود دارد که در یونسکو ثبت شدهاند. از جمله این بناها میتوان به دیوار چین، شهر ممنوعه و معبد خدا اشاره کرد.
بمبئی یا بومبای دومین شهر هند است که آوازه پرجمعیت بودن آن را همه ما شنیدهایم. جمعیت بمبئی در سال ۲۰۱۸ حدود ۲۰ میلیون نفر اعلام شد که سبب فقیرتر شدن مردم محله های فقیرنشین شده است. با این حال این شهر مرکز هنری هند بهشمار میرود و صنایع فیلم سازی آن مانند ماراتی و همینطور بالیوود در همینجا قرار گرفتهاند. همین مسئله سبب شده تا خیلی از ثروتمندان نیز در این شهر شلوغ زندگی کنند و اختلاف طبقاتی شدیدی بین افراد جامعه به وجود بیاید.
با این حال نمیتوان از جاذبه های گردشگری بمبئی مانند دروازه هند چشم پوشی کرد. این دروازه در واقع آخرین مکانی بود که ارتش انگلیس از آنجا خارج شد و نشان از نقطه پایانی بر استعمار طولانی انگلیس بر خاک هند دارد. دیگر جاذبه گردشگری بمبئی که در سفر به هند باید حتما از آن دیدن کنید، غارهای الفنتا است که مدتها نیایشگاه مردم هند بودهاند. در این غارها مجسمه های سنگی از خدایان هندو قرار گرفته و راه رسیدن به آن از طریق کشتیست.
اوساکا شهری با قدمت ۱۴۰۰ ساله و یکی دیگر از شهرهای ژاپن است که با ۱۹ میلیون جمعیت در رتبه دهم پرجمعیت ترین شهرهای جهان قرار میگیرد. هرچند به دلیل نرخ پایین فرزندآوری انتظار میرود که در سالهای آینده جمعیت آن به طرز واضحی افت کند. امروزه این شهر سومین شهر بزرگ ژاپن شناخته میشود و به شهر آشپزی ملل معروف است.
یکی از مهمترین نمادهای گردشگری ژاپن درخت شکوفه گیلاس است که در اوزاکا هم میتوانید آنها را پیدا کنید. یک مسیر معروف شکوفه های گیلاس در اوزاکا وجود دارد که محل رشد ۱۳۸ گونه درخت ساکورا (شکوفه گیلاس) است. درخت گیلاس دارای شکوفههایی صورتی رنگ است که هنگام جوانه زدن منظره رویایی و زیبایی را در این مسیر به وجود میآورند.
نتیجه گیری
همانطور که در مقاله پرجمعیت ترین شهرهای جهان دیدید، افزایش جمعیت در بعضی از شهرهای جهان به نفع مردم تمام شده و سبب رشد اقتصادی میشود و در عین حال در بعضی از شهرها به بیشتر شدن فقر دامن میزند. بنابراین تصور اینکه هر شهر شلوغی لزوما با مشکلاتی نظیر ترافیک و آلودگی هوا روبهرو است کاملا دقیق نیست. هرچند در حال حاضر شهرهای پرجمعیت ژاپن با مشکلاتی همچون بیانگیزگی و ساعت کاری زیاد دست و پنجه نرم میکنند، اما معضل ترافیک را با خطوط پیشرفته مترو و سایر وسایل نقلیه عمومی کنترل کردهاند. در صورتیکه قصد سفر به هر کدام از شهرهای بالا را دارید آژانس گردشگری الی گشت در این مسیر همراه شما خواهد بود.
سوالات متداول
-
پرجمعیت ترین شهرهای جهان کدام است؟
در حال حاضر توکیو در ژاپن با ۳۸ میلیون نفر جمعیت پرجمعیت ترین و در عین حال مدرن ترین شهر جهان است که به شهر تابلوهای نئونی هم معروف است.
-
جمعیت دهلی در سال ۲۰۲۲ چقدر است؟
طبق آخرین آمارها جمعیت این شهر برابر با ۲۹ میلیون نفر اعلام شده که به نسبت مساحت ۱۴۸۳ کیلومتر مربعی آن بسیار متراکم محسوب میشود.
-
پرجمعیت ترین شهرهای چین کدامند؟
درحالیکه چین حدود ۱ میلیارد نفر از جمعیت جهان را در خود دارد، دو شهر شانگهای و پکن به ترتیب با ۲۶ و ۲۰ میلیون نفر جمعیت متراکم ترین شهرهای آن بهشمار میروند.
-
طولانی ترین متروی جهان در کدام کشور است؟
شهر شانگهای چین بلندترین خط متروی جهان را دارد که ۱۴ خط داشته و هر روز جمعیت زیادی از مردم آنجا را در سطح شهر جابهجا میکند.