شهر صد مناره
سرزمینی که روزگاری قلمرو پادشاهی بوهم بود امروزه به کشور جمهوری چک مدرن تبدیل شده است، اما روح بوهم هنوز هم در پراگ جاری است. پراگ، پایتخت جمهوری چک به دلیل ساختمان های زیبا و تاریخی و پل های باشکوهش و همین طور برج ها و مناره های مارپیچش شهرت دارد و به همین دلیل به «شهر صد مناره» شهرت پیدا کرده است. امروز می خواهیم به شهر جادویی پراگ سفر کنیم و در مورد زیبایی ها و مناره ها و برج های این شهر بیشتر صحبت کنیم. در ادامه با الی گشت همراه باشید.
پراگ چطور ساخته شد؟
مطالب مرتبط: آشنایی با خوشمزه ترین غذاهای خیابانی پراگ معروف ترین برج های کج دنیا: از برج پیزا ایتالیا تا خانه رقصان پراگ راهنمای سفر به پراگ
شهر پراگ ابتدا در قرن هشت و دور و بر یک قلعه ساخته شد و بعدها در قرون وسطی گسترش پیدا کرد و در نهایت در قرن ۱۴ و تحت حاکمیت کارل چهارم توسعه زیادی پیدا کرد. پراگ یکی از مراکز مهم امپراتوری رم باستان بود و یکی از اولین دانشگاه های جهان هم در همین شهر ساخته شده است. کارل چهارم بر اهمیت زیبایی شناسی تاکید زیادی داشت و به همین دلیل ساخت و سازهای متعددی در دوران سلطنت او انجام شده است. امروزه، پراگ یکی از زیباترین شهرهای جهان است و با لقب های زیادی مثل «پراگ طلایی» و «شهر صد مناره» شناخته می شود. اگر به شهر پراگ سفر کنید در اولین نگاه از این همه برج و مناره که در شهر وجود دارد شگفت زده خواهید شد. حتی در تصاویری که از این شهر گرفته می شود هم تعدد این مناره ها چشمگیر است و علت نامگذاری پراگ به «شهر صد مناره» را کاملا توضیح می دهد. برجی از این مناره ها متعلق به ساختمان های کلیسا هستند که در نقاط مختلف شهر قرار گرفته اند و بعضی دیگر هم برج های دیدبانی و بخشی از استحکامات شهری بودند و نگهبانان در طول شب از آن جا دیدبانی می کرده اند.
در پراگ ۱۰۰۰ برج وجود دارد!
برج های شهر صد مناره البته گاهی اوقات برای خواندن اعلانیه های عمومی هم استفاده می شدند تا همه مردم شهر بتوانند از آن مطلع شوند. برای این منظور، صدای شیپور و علامت های خاصی که از تمام سطح شهر قابل مشاهده باشد برای مطلع کردن مردم از آتش سوزی و مکان دقیق آن استفاده می شده است.
شهر صد مناره آن قدر برج و مناره دارد که واقعا شمردن آن ها و تعیین تعداد دقیقشان کار دشوار است و تنها از ارتفاع بالاست که می توان تصویر کاملی از تمام برج های شهر صد مناره داشت. جالب است بدانید که این موضوع باعث کنجکاوی بسیاری شده و اخیرا چند کارشناس مشتاق و کنجکاو تصمیم گرفتند تعداد دقیق برج های پراگ را مشخص کنند و آن ها را بشمرند! در نهایت به کمک عکس ها و تصاویر هوایی مشخص شد که تنها در بخش مرکزی پراگ ۱۲۰ برج و مناره قرار دارند! از تک به تک این برج ها عکاسی شد، مستندسازی شد و جزئیات دقیق و اندازه های آن ها مشخص شد.
تعداد برج ها و مناره های پراگ، به استثنای مناره های کوچک خانه ها و ویلاها، حدودا ۱۰۰۰ عدد برآورد شده است. خوشبختانه مهم ترین و زیباترین برج های پراگ عمومی هستند و مردم و مسافران می توانند از آن ها بازدید کنند و از بالای آن ها از چشم انداز وسیع شهر لذت ببرند. از فراز این برج ها می توانید تصاویری فوق العاده زیبا و بی نظیر از شهر پراگ داشته باشید. در ادامه برخی از مشهورترین برج های شهر صد مناره را به شما معرفی می کنیم که می توانید در سفر به این شهر بازدید از آن ها را در لیست اولویت هایتان قرار بدهید.
برج های شهر پراگ
برج پل شهر قدیم یکی از این برج هاست که دروازه ورود به پل مشهور کارل به حساب می آید. این برج قبل از سال ۱۳۸۰ میلادی و به عنوان بخشی از استحکامات پل کارل ساخته شده و یکی از بی نظیرترین دروازه ها در اروپا و یکی از شاهکارهای سبک گوتیک در جهان به شمار می رود. این پل زیبا و باشکوه اثر هنرمند درباری آن زمان، پیتر پارلر است که معمار پل کارل هم هست. ساخت این برج نزدیک به یک ربع قرن به طول انجامیده و صدها سنگتراش مداوم کار کرده اند تا این برج ساخته شود. در سال ۱۶۲۱ در جریان ناآرامی ها و شورش های داخلی، چندین لرد گردن زده شده اند و سر آن ها برای عبرت بقیه از این برج آویزان شد. بعدها و در سال ۱۶۴۸، این برج در جریان محاصره پراگ توسط سوئدی ها تخریب شد. امروزه وقتی به این برج نگاه می کنیم می بینیم که ظاهر آن با تزئینات و مولفه های معماری نادر گوتیکی آراسته شده است. در طبقه اول این برج مجسمه ها و پیکره هایی از کارل چهارم و ونسلاس چهارم دیده می شود. یک طبقه که بالاتر بروید با مجسمه های سنت آدالبرت و سنت سیگیسموند روبرو خواهید شد که تماما از جمله بهترین شاهکارهای سنگتراشی و پیکرتراشی قرن چهاردهمی به حساب می آیند. ۱۳۶ پله مارپیچ شما را از ورودی به بالای برج می رسانند و از بالای برج می توانید چشم انداز بی نظیری به شهر و منطقه کاسل، بخش هایی از منطقه قدیم پراگ و … داشته باشید.
علاوه بر این، دو برج کمتر شناخته شده دیگر هم در سمت دیگر رود وجود دارند که از لحاظ معماری و تاریخی حائز اهمیت هستند. اگرچه چشم انداز این طرفِ رود کاملا متفاوت است، اما در نوع خود تحسین برانگیز و زیباست. برج بلندتر بعد از سال ۱۴۶۴ و در مکان یک سازه قدیمی رمی ساخته شده است و معماری آن مشابه سبک معماری برج پل شهر قدیم است. یک برج کوچک تر و قدیمی تر هم وجود دارد که به دوره رمی ها برمی گردد و با یک دروازه از برج اصلی جدا شده است.
برج دیگری که در شهر صد مناره می توانیم به آن اشاره کنیم در کنار کلیسای سنت نیکولاس قرار دارد و با گنبد مسی سبز رنگش کاملا متمایز و مشخص است. از فراز این برج می توانید منظره زیبای شیروانی های قرمز پراگ را ببینید و چشم انداز ۳۶۰ درجه ای به شهر داشته باشید. این سازه که در روزگاران قدیم به عنوان برج ناقوس و برج دیدبانی استفاده می شده در سال ۱۷۵۵ توسط معمار مشهور آن زمان، کیلیان اگناز دیانزنهوفر ساخته شده است. این برج جزء آخرین برج هایی است که برای هشدار آتش سوزی و حریق در شهر استفاده می شده و در هنگام بروز آتش سوزی با به صدا درآوردن صدای ناقوس مردم را از این حادثه مطلع می کردند. در جریان حکومت کمونیسم این برج توسط پلیس امنیتی به عنوان برج دیدبانی استفاده یم شد. در دهه ۱۹۹۰، برج مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت و پس از آن برای بازدید عموم مردم بازگشایی شد. بازدیدکنندگان با پیمودن ۲۹۹ پله می توانند به بالای برج برسند و از ارتفاع ۶۵ متری، چشم انداز شهر صد مناره را تماشا کنند.
برج تالار شهر قدیم یکی دیگر از برج های پراگ است که چشم انداز بی نظیری به شهر دارد. این برج هم به سبک گوتیک ساخته شده و به تزئینات آن دوره آراسته شده است. این برج مربعی با ارتفاع ۶۶ متر در قرن چهاردهم به این مجموعه اضافه شده است. ساعت نجومی اورلوژ (Orloj) بعدها به آن اضافه شد و امروزه یکی از مشهورترین بناها و برج های شهر صد مناره است.
اگر بخواهیم یکی دیگر از برج های مشهور و بارز پراگ را معرفی کنیم جا دارد از برج پودر (Powder Tower) نام ببریم. این برج در سال ۱۴۷۵ و در اواخر دوره گوتیک تکمیل شده است و بخشی از استحکامات و برج و باروهای منطقه قدیم پراگ بوده است. سرتاسر این برج با تزئینات و سنگتراشه های مختلف مزین شده و توسط مهمار مشهور، ماتژ رژک ساخته شده است. در قرن ۱۹، این برج مجددا بازسازی شد و به سبک اواخر گوتیک ساخته شد. ساختمان این برج ۶۵ متر ارتفاع دارد و با ۱۸۶ پله مارپیچ می توان به بالای برج رسید. نام عجیب برج پودر در قرن ۱۸ روی این برج گذاشته شده است. در آن زمان از این برج به عنوان مخزن باروت استفاده می شد که اختصارا پودر نامیده می شد.
منبع: prague.eu