پارک ملی خبر در استان کرمان با تنوع زیستی بالا

پارک ملی خبر در استان کرمان

پارک ملی ملی خبر منطقه ای حفاظت شده واقع در استان کرمان است. در داخل این پارک چندین پناهگاه حیات وحش با نام روچون وجود دارد، البته این نام را هم از «روستای رُچان» برای این پارک برگرفته اند. پارک ملی خبر در استان کرمان به دلیل دارا بودن تنوع زیستی ناشی از وجود ارتفاعات، دشت‌های متعدد، حوزه‌های آبخیز متنوع، در این استان و به طور کلی در کشور بسیار بی نظیر است. در ادامه همراه الی گشت باشید تا بیشتر درباره ی پارک ملی خبر در استان کرمان این جاذبه ی طبیعی ایرانی خدمتتان شرح دهیم.

مطالب مرتبط:
بزرگترین یخدان خشتی ایران و جهان، یخدان موئدی
معرفی مجموعه ابراهیم خان در کرمان

همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، این پارک به دلیل تنوع زیستی که دارا هست یکی از متفاوت ترین پارک های کرمان به شمار می رود و با توجه به مساحت ۱۴۹ هزار هکتاری این پارک و وجود ارتفاعات، دشت‌های متعدد، حوزه ‌های آبخیز و متنوع، اختلاف شرایط اقلیمی و سه نوع آب و هوای سردسیری، معتدل و گرمسیری در استان کرمان و به طور کلی در ایران بسیار کم نظیر است. وجود سه نوع آب و هوای در یک منطقه خود می تواند یکی از اصلی ترین نکات مثبت جهت جذب توریست و گردشگر به این منطقه باشد.

در جنگل های انبوه پارک ملی خبر در استان کرمان رودخانه های پر آب سبب شده تا گونه های گیاهی و جانوری منحصر به فردی در آب و اطراف آن زندگی کنند، همچنین حیوانات در حال انقراضی نظیر عقاب طلایی و یوزپلنگ آسیایی هم در این پارک وجود دارند و همین خود دلیلی بر منحصر به فرد بودن پارک ملی خبر در استان کرمان شده است. برای گردشگران یا متخصصان زیست شناسی زمانی که در  پارک ملی خبر کرمان قدم می گذارند، به دلیل برخورد با شگفتی‌های فراوان این پارک عظیم در دل کویر می تواند ورود به دنیایی از شگفتی ها محسوب بشود. این پارک همچون نمایشگاهی از انواع جانوران و گیاهان منحصر به ‌فرد است و گردشگر باید هر لحظه در انتظار دیدن شگفتی نو در دل طبیعت بکر منطقه خبر در شهرستان بافت استان کرمان باشد. همچنین جالب است بدانید که این پارک در ایران عنوان یازدهمین پارک ملی به خود اختصاص داده است، علاوه بر این در سال ۱۳۵۰ این پارک عنوان منطقه حفاظت شده را گرفت و در سال ۱۳۵۴ هم به عنوان پناهگاهی برای حیات وحش کرمان معرفی شد؛ نهایتاً پارک ملی خبر در استان کرمان در سال ۱۳۷۰ به‌ عنوان منطقه گردشگری فرهنگی در سازمان فرهنگی یونسکو به ثبت رسید و هر سال قسمت های عمده ای از آن ارتقا می یابد.

  • پوشش گیاهی

به منظور تشکیل جوامع گیاهی مختلف در پناه گاه حیات وحش خبر و روچون عومل متعددی نقش دارند. از جمله ی این موارد نیز عبارتند از سطح دریا، رطوبت، جنس خاک، ارتفاع و همچنین عوامل اقلیمی دیگر نیز دخالت دارند. از مهمترین عوامل مهمی که در پوشش گیاهی این منطقه نقش عمده ای دارد تاثیر عملیات بهسازی یا تخریب هایی است که انسان ها در این پارک به وجود آورده اند. به طوری که دخل و تصرف ایجاد شده و تغییرات مصنوعی می تواند چهره یک منطقه را دگرگون کند. عمق فاجعه را زمانی متوجه می شویم که از ۸۰ درصد از پوشش گیاهی در این منطقه تنها ۲۰ درصد باقی مانده است. از میان گونه هایی که اکنون در پارک ملی خبر می رویند می توانیم به : کلاه میرحسن، ارچن، سیه چوب، انواع گون، زیتون وحشی و جنگل های بادام وحشی، کنار، اورس، بنه و کهکم، پوشش انبوه هوم تنگس، درمنه و انواع گیاهان دارویی علفی اشاره کنیم.

همچنین در میان ارتفاعات رشته کوه خبر، درختان اورس و سروکوهی تنومندی رشد کرده که با توجه به دیواره های بلند پیرامون آنها، یکی از نادرترین مناظر بدیع طبیعت ایران را بوجود آورده است.

  • کوهها

۱- کوه شاهزاده

کوه شاهزاده در فاصله ۲۰ کیلومتری از شمال شرقی در دهستان بزنجان شهرستان بافت واقع شده است. ارتفاعی که این کوه دارا هست حدود ۴۳۷۵ متر است و یکی از کوه های فرعی رشته کوه های لاله زار به شمار می رود.

۲- کوه خبر

  • غارها

غار ترنگ  (Qar torang)

غار چشم سبزگوغر (Qar casm sabz gugar)

غار جواران رابر از توابع شهرستان رابر (Qar javaran rabor)

غار شب پره خبر بافت (Qar sabparexabr)

پارک ملی خبر زیستگاهی برای حیوانات گونانی است و از سال ۱۳۵۰ این منطقه برای زندگی حیوانات کم یاب عنوان حفاظتگاه را نیز گرفت. با توجه به شرایط اقلیمی و وسعتی که دارا هست حدود ۳۶ منطفه حفاظت شده در این پراک ملی وجود دارد که پناهگاهی برای حیات وحش کشور به شمار می رود و این موضوع به سازمان ملل هم معرفی شده است. تعدادی از حیواناتی که در این مناطق حفاظت شده زندگی می کنند عبارت است از پلنگ، گربه، کل و بز، قوچ و میش ،شغال، کفتار، گراز، گرگ، آهو، خرگوش و غیره؛ همچنین انواع دیگری نظیر انواع پرنده های شکاری ها مثل عقاب طلایی، عقاب دو برادر، عقاب مارخور، دلیجه کوچک، هما و کرکس به تعداد فراوان در این زیستگاه وجود دارند .پرنده جیرفتی که از جمله پرندگان کمیاب محسوب می شود در پناهگاه خبر و روچون زندگی می کنند. البته گونه بسیار نادر که عنوان نترس ترین حیوان روی زمین برای خود کسب کرده گورکن عسل خوار است که در پارک ملی خبر در استان کرمان زندگی می کند. آناتومی آن مشابه یک راسوی بسیار بزرگ است.

  • منطقه شکار ممنوع انجرک

قطعا شکار در مناطق حفاظت شده قبل از اینکه از طرف مراجع قانونی ممنوع شود، باید از طرف انسان ها صورت نگیرد، چرا که کشتن حیوانات در حال انقراض خود یک نوع دشمنی بزرگ با طبیعت محسوب می شود. اما در روستای انجرک که دارای وسعتی برابر با محدوده ی بخش رابر را دارا هست نیز به عنوان منطقه شکار ممنون انجرک معروف است. پوشش گیاهی در این منطقه بسیار انبوه بوده و پر از درختان جنگلی می باشد.

با توجه به پتانسیلی که در این پارک وجود دارد، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع سازمان محیط زیست کشور در خصوص گسترش گردشگری در این منطقه گفته است:

بایستی در این منطقه سرمایه گذاری های ویژه انجام شود تا اقدامات لازم جهت جذب توریست داخلی و خارجی به این منطقه فراهم گردد، از همین طریق می توانیم اقتصاد شهرستان بافت و همینطور استان کرمان را تکان محکمی بدهیم. امید است تا این گونه جاذبه های طبیعی در کشورمان را بیشتر قدر بدانیم و در حفظ و نگهداری آن ها کوشش بیشتری داشته باشیم.

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز

۱ نظرات

میثم 1397-02-30 - 8:42 ب.ظ
بسیارزیباست
افزودن نظر