واکسن های سفر به آفریقا
خیلی از ما همین که قرار است باروبندیل سفر ببندید و راهی مقصد جدید شوید لیستی از لوازم مورد نیاز سفر را تهیه می کنیم: لباس، پاسپورت، دارو، شارژر و … . اما وقتی با ذوق و شوق در حال بستن چمدانتان هستید و قرار است به مقصدی مثل آفریقا بروید باید مسائل مهمتری راهم در نظر بگیرید: واکسیناسیون! وقتی در حال برنامه چیدن برای سافاری در آفریقا هستید یکی از متداول تین سوال ها این است که آیا این سفر امن است یا نه. جواب این سوال در یک کلمه «بله» است البته اگر موارد پیشگیرانه را رعایت کنید. در اینجا منظورمان از موارد پیشگیرانه واکسن های مورد نیاز برای سفر به آفریقاست. اگر می خواهید با واکسن های سفر به آفریقا آشنا شوید در ادامه الی گشت را همراهی کنید.
مطالب مرتبط: ۱۵ دلیل برای سفر به آفریقای جنوبی نکات سفر به کنیا، آفریقای کلاسیک!
با اینکه لیست واکسن های مورد نیاز در سفر به آفریقا طول و دراز است اما ما تعدادی از مهمترین آن ها را معرفی می کنیم، یادتان باشد که قبل از زدن هر کدام از این واکسن ها با پزشک مشورت کنید تا ببینید آیا آن ها برایتان مناسب است یا نه. تعدادی از این واکسن ها مثل هپاتیت A، هپاتیت B و … برای همه افراد ضروری ست اما بعضی از آن ها مثل واکسن هاری فقط برای کسانی است که برای طبیعت گردی به آفریقا می روند.
تب زرد یک بیماری ویروسیه که بیشتر در آفریقا و آمریکای جنوبی شایع است و مسبب آن هم چیزی نیست جز یک پشه آلوده! یکی از نشانه های تب زرد برای بعضی از بیماران این است که زنگ پوست آن ها زرد می شود. این بیماری مخصوص مناطق جنوب صحرای آفریقاست و مخصوصا در غرب آفریقا چندین سال است که به معضل جدی تبدیل شده و حتی در سال ۲۰۱۶ به آنگولا هم رسیده است. علائم بیماری تب زرد تب: درد عضلانی، کمر درد، کم شدن اشتها و حالت تهوع است که برای مدت بیش از ۴ روز در فرد باقی می مانند.
بعضی از بیماران بعد از چند روز در حالی که علائم بهبود در آن ها ظاهر شده وارد فاز دوم بیماری می شوند! در این مرحله علائم شدیدتر می شود: تب بالا، زردی و خونریزی از دهان، بینی و چشم از نشانه های این فاز بیماری است. البته خبر خوب این است که فقط تعداد کمی از بیماران وارد فاز دوم این بیماری می شوند و تنها با زدن یک دوز از واکسن تب زرد می توانید در مقابل این بیماری ایمن شوید. حتی می توانید به غیر از واکس زدن با انجام اقداماتی از گزش پشه ها جلوگیری کنید. اگر در حین سافاری قرار است پیاده روی زیادی داشته باشید حتما لباس های مناسب بپوشید و تا آنجا که می توانید خودتان را بپوشانید.
عامل این بیماری خطرناک هم پشه های آلوده هستند. پیشگیری از این بیماری، آسان است اما در صورت ابتلا و عدم درمان به موقع ممکن است به مرگ منجر شود. با اینکه این بیماری در سراسر دنیا دیده شده اما بیشتر از همه آفریقا را تحت تاثیر قرار داده است. در سال ۲۰۱۵، تقریبا ۸۸ درصد از بیماری مالاریا در آفریقا اتفاق افتاده البته از سال ۲۰۰۰ تا به حال با اقدامات پیشگیرانه ای که انجام شده از ابتلای ۷۰۰ میلیون نفر به این بیماری جلوگیری شده است. این بیماری که از ۱۰ تا ۳۰ روز طول می کشد علائم تب بالا، لرز، تهوع، استفراغ، عضله درد و اسهال دارد و در موارد شدید تر منجر به کما و مرگ می شود. در حال حاضر هیچ واکسنی که بتواند به طور کامل خیالتان را از نگرفتن این بیماری راحت کند وجود ندارد اما یک سری داروهای ضد مالاریا هست که پیشنهاد می کنیم در سفر به آفریقا حتما آن ها را تهیه کنید. این داروهای ضد مالاریا از رشد آلودگی در گلبول های قرمز خون جلوگیری می کند و باید آن را قبل، در حین و بعد از سفر به مناطقی که مالاریا در آنجا زیاد اتفاق می افتد بخورید. پشه مالاریا در شب فعالیت می کند پس اقدامات پیشگیرانه را در این زمان انجام دهید؛ اگر شب در کمپ های سافاری هستید حتما از پشه بند و حشره کش استفاده کنید و لباسی بپوشید که بیشتر قسمت های بدن را بپوشاند.
این بیماری عفونی به خاطر مصرف غذا و آب آلوده به وجود می آید و مخصوص کشورهای در حال توسعه است به طوری که هر سال ۲۰ میلیون نفر را درگیر می کند. تصفیه نبودن آب و بهداشت ضعیف باعث می شود باکتری از فردی به فرد دیگر منتقل شود. علائم این بیماری تب، سردرد، بی خوابی و یبوست است و اگر درمان نشود تب پایدار و گاهی ذات الریه را به همراه دارد. این بیماری واکسن دارد که در دو نوع خوردنی و تزریقی هستند. حتی اگر در سفر به آفریقا این واکسن را زده باشید باز هم باید بهداشت را رعایت کنید، در خوردن آب و غذا مراقب باشید و تحت هیچ شرایطی گوشت نپخته، سالاد و آب آلوده را مصرف نکنید. حتما از آب بطری شده استفاده کنید و یا قبل از خوردن آب آن را بجوشانید.
هپاتیت آ بیماری عفونی حاد کبد است که توسط ویروس هپاتیت آ به وجود می آید و عامل ابتلا به آن هم مثل حصبه، بهداشت ضعیف و تهیه نامناسب غذاست و علائمی مثل تب، کمبود اشتها، اسهال و تهوع دارد، هرچند که بزرگسالان علائم بیشتری دارند و بیماری در افراد پیر شدیدتر است. این بیماری بین یک هفته تا چندین ماه طول می کشد اما خوشبختانه واکسن هپاتیت آ می تواند برای بلند مدت افراد را از ابتلا به این بیماری واکسینه کند.
بیماری عفونی ویروسی که بیشترین آسیب را به کبد وارد می کند و از جدی ترین انواع هپاتیت است. تعدادی از علائم این بیماری تب، دل درد، خستگی، ضعف و حالت تهوع است. در تعدادی از کشورهای آفریقا ریسک ابتلا به این بیماری وجود دارد پس لازم است که واکسینه شوید.
اگر قصد طبیعت گردی در آفریقا را دارید در کشورهای این قاره سگ های هار زیادی هستند که کنترل کمی بر روی آن ها وجود دارد. اگر در سفر با حیوانات تماس دارید و یا می خواهید به مناطق روستایی بروید بهتر است واکسن این بیماری را بزنید تا اگر در طول ماجراجویی و طبیعت گردی به حیوانی که مبتلا به این بیماری هست برخورد کردید علیه این بیماری واکسینه باشید.
بیماری های دیگری مثل تب دنگی و ویروس زیکا از بیماری هایی هستند که هیچ واکسنی ندارند. بیشتر نواحی آفریقا پر از پشه است و تنها راه بیمار نشدن این است که پشه شما را نیش نزند. این نکته مهم است که در سفر به آفریقا هیچ کدام از بیماری هایی که از آن ها حرف زدیم ریسک بالایی ندارند، زدن این واکسن ها فقط برای اقدامات پیشگیرانه است و سفر ایمن و سلامتی را برایتان فراهم می کند. با انجام این اقدامات خیالتان راحت است که ماجراجویی هیجان انگیز و بدون استرسی را می گذرانید.
منبع: cdc.gov