معرفی هواپیماهای بوئینگ md، تلفیق دو شرکت با یک هواپیما

هواپیماهای مختلف با مدل های گوناگونی در ناوگان هوایی کشورمان ایران استفاده می شوند. یکی از هواپیماهای مسافربری جهان هواپیما بوئینگ md نام دارد که در مدل های مختلف وارد بازار هوافضا شده است. شرکت های هواپیمایی جهان و ایران بسیاری از این مدل هواپیما را خریداری کرده و استفاده می کنند. سالانه مسافران بیشماری با هواپیماهای ام دی حتی در ایران و پروازهای داخلی جابه جا می شوند.

به دلیل وجود این نوع هواپیمای مسافربری در ناوگان هوایی کشور، در این مقاله مجله گردشگری الی گشت به معرفی آن می پردازیم. از تاریخچه، مدل، تعداد صندلی ها و خصوصیات آن می گوییم. پرواز هواپیماهای ام دی در آسمان ایران با مدل های گوناگون آن، همچنان انجام می شود.

تاریخچه شرکت بوئینگ

بیایید قبل از اینکه راجع به هواپیمای بوئینگ MD صحبت کنیم، از شرکت بوئینگ بگوییم. شرکت بوئینگ یکی از معروف ترین شرکت های هوپیمایی جهان است که نقش مهمی در سیستم هوایی دنیا دارد. این شرکت آمریکایی به عنوان بزرگترین شرکت فنی هوافضایی جهان شناخته می شود. راهی طولانی را از سال ۱۹۱۶ توسط بنیانگذار خود، ویلیام بوئینگ تاکنون شروع کرده است. بوئینگ در طی سال ها، هواپیماهای شرکت مک دانل داگلاس را خریداری نمود. به همین دلیل در بعضی از هواپیماها، نام بوئینگ و ام دی را در کنار یکدیگر می بینید. امروزه MD زیرمجموعه هواپیماهای تجاری بوئینگ شده است.

در سال های اخیر تعدادی از هواپیماهای بوئینگ MD وارد کشور شدند و در سیستم هواپیمایی ایران قرار گرفتند. مدل های سری ۸۰ هواپیما بوئینگ ام دی در ناوگان هوایی کشور مسافران را جابه جا می کنند. هنگام رزرو بلیط هواپیما می توانید نوع هواپیما را هم ببینید.

مشخصات کلی هواپیما بوئینگ md

کلمه ام دی (MD) در نام این مدل هواپیما مخفف چیست؟ ام دی مخفف نام مک دانل داگلاس (McDonnell Douglas) است. این شرکت هواپیمایی از ادغام دو شرکت به نام های مک دانل و شرکت داگلاس در سال ۱۹۶۷ تاسیس شد. هواپیماهای بوئینگ ام دی در سری ۸۰ دارای دو موتور توربوفن بوده که هر یک در انتهای بدنه و دو سوی آن قرار گرفته اند. نخستین پروازهای این مدل هواپیما با سری MD-80 در اکتبر سال ۱۹۷۹ شروع شد.

این هواپیمای مسافربری نسل جدیدی از هواپیماهای DC-9 بود که بعدها به شرکت بوئینگ فروخته شد. هواپیما بوئینگ md در دو سری با شماره های ۸۰ و ۹۰ از یکدیگر تفکیک می شوند. به دلیل شباهتی که سری ۸۰ این نوع هواپیما با مدل های دی‌سی-۹ دارند، به آن ها Dc-9  سوپر۰۸ هم می گویند.

مشخصات کلی سری ۸۰ از هواپیما بوئینگ ام دی به شرح زیر است:

  • فاصله بین نوک دو بال: ۳۲٫۸۲ متر
  • طول بدنه هواپیما: ۴۵٫۰۱ متر
  • ارتفاع سری ۸۰ هواپیما ام دی: ۹٫۰۲ متر
  • با گنجایش مسافر: حداکثر ۱۷۲ نفر
  • بیشینه سرعت: ۹۲۵ کیلومتر بر ساعت یا ۰٫۸۷ ماخ
  • محدوده پرواز با یک بار سوخت زدن: ۳۴۷۶ کیلومتر

چیدمان صندلی در هواپیماهای ام دی را در تصویر زیر خواهید دید. اگر با ایرلاین های ایران نیز آشنا نیستید، پیشنهاد می دهیم مقاله معرفی شرکت های هواپیمایی ایران را بخوانید.

تفاوت هواپیما ام دی سری ۸۰ با سری ۹۰

تمام مدل های هواپیمایی ام دی که با نام مجموعه ۹۰ شناخته می شوند، هواپیماهای مسافربری دو موتوره هستند. اولین نسل از این سری md-90 در ۲۲ فوریه سال ۱۹۹۳ توانست اولین پرواز خود را با موفقیت انجام دهد. تفاوت ظاهری هواپیما بوئینگ md سری ۹۰ با هواپیمای بوئینگ ام‌دی سری ۸۰ بلندتر بودن طول بدنه آن هاست.

مشخصات کلی هواپیما ام دی سری ۹۰ را تیتر وار می آوریم.

  • فاصله بین نوک دو بال: ۳۲٫۸ متر
  • طول بدنه هواپیمای md-90: ۵/۴۶ متر
  • ارتفاع سری ۹۰ هواپیما ام دی: ۹٫۰۳ متر
  • با گنجایش مسافر: ۱۷۲ نفر
  • بیشینه سرعت ام‌دی-۹۰: ۸۰۹ کیلومتر تا ۸۱۱ کیلومتر بر ساعت (۰٫۷۶ ماخ)
  • محدوده پرواز با یک بار سوخت زدن: ۴۰۲۳ کیلومتر

مدل های هواپیما بوئینگ ام‌دی در سری ۸۰

هوا کوچک بوئینگ ام‌دی مدل ها و سری های مختلفی دارد که با شماره از یکدیگر تفکیک می شوند. در ایران بیشتر سری شماره های MD-80 را می توانید ببینید.

نسل ۸۰ هواپیما بوئینگ MD با نام و مشخصات زیر وارد بازار هواپیمایی شده اند.

۱- مشخصات اولین مدل هواپیما بوئینگ MD-81

مدل استاندارد در میان هواپیماهای مسافربری MD با اتاقک خلبانی کاملا آنالوگ است. قابلیت حمل ۱۵۵ مسافر را با زدن ۲۲۱۰۰ لیتر بنزین در یک بار پرواز دارد. برد پرواز آن هم، ۱۵۶۵ کیلومتر گفته شده است. این مدل در واقع نمونه اولیه و پایه ای برای دیگر مدل های پیشرفته تر بعدی شد. هواپیمایی کاسپین یک مدل از این هواپیما را دارد.

۲- مشخصات هواپیمای مدل MD-82، بهبود در طراحی

این مدل، موتور بهینه‌سازی شده و توسعه‌یافته ای دارد که برای فرودگاه‌های گرم تر مناسب است. در حقیقت همان مدل ۸۱ است که برای استفاده در فرودگاه های مناطق گرم یا ارتفاعات بلند ساخته شده است. موتورهای JT8D-217 روی این مدل هواپیما نصب شده اند. باک بنزین هواپیما بوئینگ ام‌دی ۸۲ ظرفیت ۲۲۱۰۰ لیتر بنزین دارد. حداکثر مسافران آن ۱۵۵ نفر و با دامنه پروازی ۲۰۵۰ کیلومتر است. در ایران شرکت هواپیمایی ایران ایرتور هفت فروند از این مدل هواپیما را در ناوگان خود دارد. ایران ایر نیز ۵ فروند هواپیما از مدل ام دی ۸۲، کیش ایر ۴ فروند و زاگرس با ۵ فروند ام دی ۸۲ مشغول به فعالیت هستند.

۳- پیشرفته تر شدن مدل ۸۲ در هواپیمای مدل MD-83

به این هواپیما بوئینگ ام دی ظرفیت حمل سوخت بیشتر تعلق گرفته است. در نتیجه تغییر در ابعاد و وزن را در آن شاهد هستید. قدرت موتور آن نیز افزایش یافته است تا از سرعت و کارایی هواپیما کاسته نشود. چرخ های تقویت شده با لاستیک و ترمزهای بهتر و تغییراتی جزئی در طراحی بال ها و اسپارهای جلویی دارد. تمام این کارها برای افزایش قدرت بدنه انجام شده است. هواپیما بوئینگ md مدل ۸۳ در حقیقت نوع پیشرفته شده مدل های ۸۱ و ۸۲ محسوب می شود.

دو مخزن سوخت آن یکی در انتهای هواپیما و دیگری در جلوی بدنه تعبیه شده اند. ظرفیت هر باک ۲۱۴۰ لیتر است. ظرفیت حمل مسافر آن ۱۵۵ نفر با محدوده پرواز ۴۶۳۷ از دیگر مشخصات این مدل است. شرکت هواپیمایی آتا ۶ فروند از این مدل را دارد. هواپیمایی کیش ایر ۳ فروند، ایرلاین زاگرس ۴ فروند و شرکت هواپیمایی کاسپین نیز ۵ فروند از مدل MD-83 دارا هستند.

۴- هواپیمای مدل MD-87

برای مسیرهای کم مسافرتر و با بدنه ای کوتاه تر طراحی شده است. در مجموع این مدل همانند دیگر مدل های هواپیما بوئینگ md است.

۵- هواپیمای مدل MD-88 در ایران

این مدل در واقع همان مدل ۸۲ ام دی است که با کابین خلبان دیجیتالی بهتر و پیشرفته تر مجهز شده است. در سیستم کابین خلبان از تکنولوژی EFIS استفاده شد. همچنین تغییراتی در سیستم هشدار باد، ظاهر درون کابین خلبان و بخش های درونی هواپیما داشت. ایرلاین آمریکن دلتا نمونه ای از این هواپیما را در ناوگان هواپیمایی خود دارد. هواپیمایی تابان در ایران نیز ۵ فروند MD-88 دارد.

مدل های هواپیمای بوئینگ md در سری ۹۰

در این گروه از هواپیماهای بوئینگ مک داگلاس دو مدل هواپیما را می توانید پیدا کنید. یکی مدل استاندارد مسافربری با نام مخفف MD-90-30 است. دومین مدل در انتهای نام خود ER دارد که نشان دهنده داشتن باک جانبی و در نتیجه محدود پرواز بیشتر است. مدل دوم با نام مخفف هواپیما بوئینگ ام‌ دی ۹۰ مدل ۳۰ ER شناخته می شود.

دارای حداکثر گنجایش مسافر ۱۷۲ مسافر (اکونومی) و ۱۵۳ مسافر (اکونومی و بیزینس) در سری ۹۰ هواپیما بوئینگ md خواهید بود.

آخرین مدل های هواپیما MD

آخرین نسل این مدل از هواپیماها، در سال ۱۹۹۸ با نام MD-95 وارد بازار شد. امروزه MD-95 را با نام بوئینگ ۷۱۷ می شناسند. ساخت بوئینگ ۷۱۷ هم در سال ۲۰۰۶ متوقف شد. شرکت هواپیمایی مک دانل داگلاس در طی سال های متمادی اقدام به ساخت هواپیمای دور برد و پهن پیکر هم نموده است. هواپیما بوئیگ ام‌دی ۱۰ و ۱۱ نام چنین مدل هایی است. اگر به دنبال تفاوت های ایرباس و بوئینگ هستید، مقاله ای با همین عنوان را در مجله خواهید یافت.

 چه شرکت های خارجی از هواپیما بوئینگ ام دی استفاده می کنند؟

حدود ۴ شرکت بزرگ جهانی را می توان نام برد که در ناوگان هواپیماهای خود از مدل های مختلف ام دی استفاده می کنند. شرکت آمریکایی دلتا، امریکا ایرلاین، ونزوئلای لاسیر و بلغارین ایر چارتر نام این شرکت هاست. بیشتر این شرکت ها، مدل های قدیمی MD را با مدل های جدید هواپیماهای بوئینگ جایگزین می کنند.

تمام این مقاله سعی دارد تا شما را به هنگام خرید بلیط هواپیما و پرواز متوجه نوع هواپیمای مسافربری نماید. اینکه بدانید سوار چه نوع هواپیمای مسافربری می شوید و باید انتظار چه امکاناتی را داشته باشید، برای سفر الزامی است. سعی کنید که تنها به قیمت بلیط هواپیما توجه نکنید و نوع هواپیما هم برایتان اهمیت داشته باشد. اگر تاکنون با این مدل هواپیماها پرواز داشته اید، تجربیات و نظر خود را برای ما بنویسید؟ آیا پرواز با هواپیما بوئینگ ام دی با مدل های مختلف آن را در ایران پسندیده اید؟ چه ویژگی ای در این هواپیما در خاطر شما باقی مانده است؟

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز

۱۵ نظرات

sasan 1398-06-30 - 12:31 ب.ظ
هنوز هم این هواپیما در ایران استفاده می شود؟!!!
axis 1401-01-28 - 5:00 ب.ظ
بله یسیار زیاد
شاهین 1398-06-30 - 12:32 ب.ظ
خیلی از این نوع هواپیما در ایران داریم که قدیمی شدن
ali.79 1398-06-30 - 12:34 ب.ظ
شرکت ها خارجی هم هنوز دارن از این هواپیما استفاده می کنن. چرا ما استفاده نکنیم
سعید 1398-06-30 - 12:35 ب.ظ
من سوار این هواپیما شدم. خیلی کوچیکه
تیم خبری الی گشت 1398-06-30 - 12:38 ب.ظ
سلام به دوست الی گشت سعید ممنون از اینکه تجربه پرواز خود را با این هواپیماها در کامنت گذاشتید. در واقع آخرین مدل های این هواپیما قبل از سال 2000 وارد بازار شده اند که همین موضوع آن را از دیگر هواپیماهای ایرباس و بوئینگ جدا می کند.
اسم من مهم نیست 1399-09-06 - 3:04 ق.ظ
من۲بارMD۸۸سوارشدم خیلی تکون میخورد
ناشناس 1399-09-25 - 7:28 ب.ظ
من ۸۲ سوار شدم خیلی زیاد. هواپیمای خوبیه ولی موقع فرود بخصوص عقب هواپیما تکون میده
بگو آقا محمود دهنت عادت کنه 1399-11-16 - 6:14 ب.ظ
کدوم ردیف این هواپیما،بهتره؟
ناشناس 1400-08-12 - 1:41 ق.ظ
فقط ام دی ۸۲ خیلی خوبه
سعید 1400-09-15 - 6:46 ب.ظ
من سال 1395 و در سال 1400/09 رفتم کیش بسیار بسیار مزخرف و خطر ناک خدا کمکمون کنه من از لحظه بلند شدن تا لحظه فرود فقط ذکر میخوندم.
axis 1401-01-28 - 4:58 ب.ظ
dr zf بله یسیار زیاد
مجتبی 1401-11-29 - 11:46 ب.ظ
اگه موتور آتیش بگیره کابین مسافر فوری میسوزه موتور ها چسبیده به کابین
احسان 1402-05-20 - 12:12 ب.ظ
سلام. در تاریخ 18 مرداد 1402 با بوئینگ ام.دی 82 از مشهد به تهران سفر خیلی خوبی داشتم. البته ردیف های جلو ظاهرا تکون کمتری داره ولی به مهارت خلبان موقع فرود خیلی بستگی دارد. قبلا هم با هواپیماهای پهن پیکر مسافرت های داخلی داشتم. در مسافرت اخیر، تفاوت چندانی با آنها حس نکردم.
برزگر 1403-03-02 - 7:54 ب.ظ
فاصله صندلیها در این نوع و به خصوص شرکت بسیار تنگ و ناراحت کننده است. عین صندلی مینی بوس
افزودن نظر