زیبایی‌های نخلستان‌های آبپخش، جواهری در خلیج فارس

نخلستان های آبپخش بوشهر تنها قسمتی از زیبایی بی بدیل این استان هستند اما در دسته بهترین جاذبه های این منطقه قرار دارند. همان طور که می‌ دانید بوشهر را پایتخت انرژی ایران می‌ دانند که در حاشیه خلیج همیشه فارس قرار گرفته و به لحاظ وسعت هفدهمین استان بزرگ ایران به حساب می‌ آید. جالب است که بدانید به دلیل موقعیت خاص و استراتژیکی که دارد و همین طور وجود ذخایر مختلف گاز و نفت، صادرات و واردات محصولات دریایی و همین طور توسعه صنعت صیادی در کنار انجام فعالیت‌ هایی مانند نخل داری و کشاورزی و البته وجود نیروگاه هسته ‌ای، به لحاظ اقتصادی و راهبردی از اهمیت ویژه و مهمی برخوردار است.

ناگفته نماند که مرکز استان بوشهر جزیره بوشهر است که از سه جهت جنوب و غرب و شمال به خلیج فارس می ‌رسد. شهرستان‌ های این استان نیز شامل تنگستان، بوشهر، جم، دشتی، دشتستان، دیر، دیلم، کنگان، عسلویه و گناوه هستند.

تضمین بهترین قیمت بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل  در تمامی نقاط جهان فقط در الی گشت.

نخلستان های آبپخش بوشهر را در این مطلب با هم زیر پار خواهیم گذاشت. در سایه سار آن ها دمی استراحت خواهیم کرد و از خرما های رسیده و شیرین آن ها نوش جان خواهیم کرد. همان طور که می‌ دانید آب و هوای جنوب کشور مناسب برای نخل داری و نخلستان کاری است و این نخلستان‌ ها از جمله جاذبه‌ های بی ‌نظیر و همیشه سبز بوشهر به حساب می‌ آیند. جالب است که بدانید استان بوشهر تقریباً ۳۹ هزار هکتار نخلستان دارد که این وسعت شامل ۶ میلیون اصله نخل می‌ شود.

در همین راستا شاید ندانید که در میان شهرستان ‌های مختلف و متعدد بوشهر ۲ شهرستان آبپخش و همین طور دشتستان بیشترین نخل‌ ها را در خود دارند. نخلستان‌ های این دو شهرستان در دسته عجیب ترین و متفاوت‌ ترین جاذبه ‌های طبیعی منطقه به حساب می ‌آیند. حالا این شما و این نخلستان‌ های آبپخش بوشهر!

شهر آبپخش شهری با وسعت ۷۰۰ هکتار است که در شهرستان زیبای دشتستان قرار گرفته و در ۶۰ کیلومتری بوشهر واقع شده و فاصله نزدیکی تا برازجان دارد. آبپخش یکی از مهم‌ ترین قطب ‌های تولید، کاشت و برداشت خرما در ایران به حساب می ‌آید. سالانه به طور تقریبی ۶۰ هزار تن خرما را از نخلستان ‌های قرار گرفته در آب پخش برداشت کرده و به سراسر شهر های ایران و جهان صادر می‌ کنند. جالب است که بدانید تقریباً ۳۵ درصد از کل خرما های تولید شده در آبپخش متعلق به بوشهر است. حتی در این منطقه امکان پرورش و کاشت میوه‌ های متنوعی مانند لیمو، مرکبات و انار هم وجود دارد.

مطالب مرتبط:

راهنمای سفر به بوشهر
آشنایی با صنایع دستی بوشهر

همچنین این شهر معماری بی ‌نظیر و متفاوتی دارد که منحصر به فرد بوده و متناسب با آب و هوای جنوب کشور است. این جاذبه تاریخی در بافت شهر و خانه ها، در کنار آداب و رسوم و سنت‌ ها و آیین ‌های بومی مردم منطقه، از دیگر جاذبه‌ های آبپخش به حساب می ‌آید. نخلستان‌ هایی که در این منطقه وجود دارند نقش مهمی در رونق اقتصادی ودرآمدزایی داشته، ضمن اینکه زیبایی این شهر را نیز صد چندان کرده ‌اند.

شاید ندانید که از گذشته تا به امروز شهر آبپخش نگین زمردین بوشهر به حساب می‌ آمده. آبی که در جوی‌ ها اطراف و داخل این منطقه وجود دارد از رودخانه ‌ای خروشان به نام “شاهپور” سرچشمه می‌ گیرد. همچنین نهری دیگر هم از این رودخانه سرچشمه می‌ گیرد که بعد از جریان پیدا کردن در منطقه تقسیم شده و منشعب می‌ شود. وجود نهر های منشعب شده و آب روان در این کانال‌ ها سبب شده‌ است تا آبپخش به این نام شناخته و معروف شود. 

شاید ندانید که در سال ۱۳۷۵ شهر آبپخش از ادغام شدن ۳ روستای قلایی، بهرام آباد و درواحی به وجود آمده است. شهر آبپخش را دومین شهر بزرگ در ناحیه دشتستان و همینطور هفتمین شهر شلوغ و بزرگ در تمام بوشهر می‌ دانند. نکته مهم اینکه قدیمی ‌ترین و تاریخی ‌ترین شبکه آبیاری ایران نیز در این شهر واقع شده است. ناگفته نماند که منطقه آب پخش بیشتر از ۲۰ شبکه متعدد و متنوع زهکشی و آبیاری دارد که حتی برخی از این شبکه‌ ها متعلق به سال ۱۳۲۰ هستند.

ورودی شهر آبپخش از سرسبز ترین قسمت‌ های شهر است. در همان بدو ورودی نخلستان‌ های همیشه سبز این شهر که با طراوت و شادابی هرچه بیشتر سر به آسمان ساییده اند به استقبال شما می‌ آیند. ضمن اینکه نهر های جاری در دو طرف ورودی شهر هم جلوه ‌ای خاص و زیبا به آن داده‌ اند. ورودی شهرستان آب پخش از هر دو طرف با سرسبزی و شادابی نخل‌ های سر به فلک کشیده آغاز می‌ شود که شانه به شانه یکدیگر ایستاده‌اند. وسعت این نخلستان ها در قسمت اول شهر تقریباً بیشتر از ۲۹ هزار هکتار تخمین زده شده است. محققان متعددی بر این باورند که این میزان مساحت از زمین زیر کاشت نخلستان در تمام دنیا نظیر ندارد.

نخل‌ های این منطقه در فصل‌ های شهریور ماه و مهر ماه به بار می‌ نشینند و فروش بی ‌نظیری در ایران و سراسر جهان دارند. نخلداران هم بعد از کاشت و برداشت خرما ها مجدداً با مراقبت و نگهداری از نخل‌ ها  می توانند در سال آینده درآمد خود را افزایش دهند. خرما هایی که از درختان نخل این منطقه به دست می‌ آیند گوناگونی و تنوع بسیار زیادی دارند. از تنوع خرما هایی که در نخلستان‌ های آبپخش بوشهر به دست می ‌آیند می ‌توان به خرمای کبکاب، خرمای برهی، خرمای شیخالی، خرمای حاج باقری، خرمای بریمی، خرمای شکری، خرمای محبوبی، خرمای قندی و خرمای گنتار اشاره کرد.

همچنین در کنار این خرما های متنوع و بسیار خوش خوراک محصولات دیگری مانند هندوانه ،گندم، طالبی، انجیر، انگور، انار، لیمو شیرین، لیمو ترش و سایر میوه‌ ها و مرکبات هم در بوشهر و در اطراف نخلستان‌ های آن کاشته و نگهداری می ‌شوند. جالب است که بدانید نخلستان های آبپخش را با رود های شاهپور و دالکی تغذیه می کنند.

این قسمت به سوغاتی ها و صنایع دستی آبپخش اختصاص داده شده تا در سفر خود به بوشهر دست خالی به شهر خود باز نگردید.

اولین سوغاتی از این شهر بعد از خرمای نخلستان های آبپخش بوشهر ، پنیر خوش طعم نخل این شهرستان است. پنیر نخل در اصل مغزی شیری رنگ است که طعم ترد و گسی دارد اما به شدت شیرین است. این ماده به شدت مقوی است و البته قیمت بالایی دارد و آن را به اسم پنیر درخت نخل می‌ شناسند. پنیر این درخت موجب رشد و نمو میوه‌ ها و برگ‌ ها شده و سوغاتی لذیذ و متفاوتی از بوشهر به حساب می‌ آید. مسافران متعددی در زمان توقف در نخلستان‌ ها و بازدید از این جنگل‌ های همیشه سرسبز، پنیر نخل را به عنوان سوغاتی تهیه کرده و به شهر خود می‌ برند.

دومین سوغاتی پر طرفدار بوشهر سرکه خرما است که از خرما های آبپخش آن را تهیه می‌ کنند. به طور کلی  خرما هایی که برای صادرات و استفاده مناسب نیستند را به سرکه خوش طعم و معطر خرما تبدیل می ‌کنند. این سرکه را به طور معمول برای پخت و پز به عنوان چاشنی و در تهیه ترشیجات مورد استفاده قرار می‌ دهند.

شاید ندانید که عرق تارونه هم در دسته سوغاتی ‌های بوشهر است. در ابتدای فصل بهار زمانی که درخت نخل شکوفه می‌ کند نخل داران شکوفه ‌ها را می‌ چینند و از آن عرق تارونه را تهیه می ‌کنند. این عرق مانند سایر عرق ‌ها کاملاً درمانی و پر خاصیت است و برای مشکلات قلبی و درد معده مفید و کاربردی است.

در نهایت به آخرین سوغاتی بوشهر یعنی صنایع دستی آن می‌ررسیم که مردان و زنان محلی بوشهر با عشق آن ها را تهیه می‌ کنند. بیشتر صنایع دستی این منطقه با برگ و شاخه‌ های درخت نخل تهیه می‌ شود و محصولاتی مانند سبد، پرده، جارو، کیف، کلاه، ظروف مختلف، زیرانداز و موارد مشابه دیگری را با استفاده از شاخ و برگ ‌های درخت نخل می ‌سازند. این محصولات را در بازار های محلی پخش می‌ کنند و همچنین به سراسر ایران و جهان صادر می‌ کنند.   

در این مطلب از بوشهر و نخلستان های آبپخش بوشهر برای شما گفتیم. البته همان طور که می‌ دانید تمام شهر های جنوبی ایران زیبا و منحصر به فرد هستند و هر کدام با شگفتی‌ های خاص خود به استقبال شما آمده و میزبانتان خواهند بود. اگر به بوشهر سفر کردید توصیه می‌ کنیم که در کنار بازدید از جاذبه‌ های تاریخی، طبیعی، فرهنگی و خوردن غذا های لذیذ این شهر، تماشای طلوع و غروب آفتاب در سواحل خلیج همیشه فارس را از دست ندهید. قدم زدن بر روی ماسه های نقره ای این سواحل آرامشی دارد که در میان هیاهوی شهر و تجربه زندگی مدرنیته هیچگاه به آن دست پیدا نخواهید کرد. ضمنا عکاسی کردن را هم حین قدم زدن، فراموش نکنید.  

مطالب مرتبط

آشنایی با موزه باستان شناسی شهرکرد (حمام پرهیزکار)

معرفی رستوران های اقتصادی ازمیر که باید بشناسید

جشنواره های کیش در طول سال