میدان هیپودروم در استانبول کشور ترکیه قرار دارد و در سال ۱۹۶ میلادی توسط سپتیموس سوروس برای تفریح مردم آن زمان ساخته شد. این میدان بعدا در دوران حکومت کنستانتین اول بازسازی شد. این میدان نزدیک به مسجد کبود واقع شده است. میدان هیپودروم شاهد وقایع تاریخی ترسناک و خونین زیادی بوده است که می توان به جنگ های گلادیاتورها، رقابت های اسب دوانی و کالسکه رانی، قیام های عام و نبردهای خشونت آمیز در طول تاریخ اشاره نمود.
در دوره امپراتوری بیزانس، زیر میدان هیپودروم، حیوانات مختلفی مثل اسب، فیل و شتر نگهداری می شدند. در حالی که حیوانات گوشتخوار در دوره امپراتوری روم در قفس ها قرار داشتند. برای جلوگیری از خطر حمله این حیوانات وحشی به مردم، گودال های عمیقی در سطح زمین صحنه نمایش وجود داشت. کلمه میدان هیپودروم از دو کلمه هیپوس و دروموس گرفته شده است که به معنای «فرار کردن» است. با مجله گردشگری الی گشت همراه باشید تا در ادامه در مورد این میدان تاریخی بیشتر بخوانیم.
اگر مایلید بیشتر درباره معماری میدان هیپودروم در استانبول بدانید، می توانید نقاشی های کشیش ا. پانوینیون را ببینید. این میدان سه طرفش جایگاه هایی برای نشستن تماشاچیان داشته است. این جایگاه ها شامل ۳۰ تا ۴۰ پله بوده اند. علاوه بر این، گفته می شود که این مکان ظرفیت خیلی زیادی داشته و صدها هزار نفر را در خود جا می داده است. با ما همراه باشید تا در ادامه با بخش های مختلف این میدان بیشتر آشنا شویم.
تئودوسیوس ابلیسک یا ستون هرمی، نشانه اصلی میدان هیپودروم در استانبول است که از مصر آورده شده است و ۲۰ متر بلندی دارد. این ستون را تتموس سوم در سال ۱۵۰۰ قبل از میلاد به مناسبت پیروزی هایش در مصر ساخته و روی آن نقش های هیروگلیف حک کرده است.این نقش ها در دوران بیزانس معنای خود را از دست داده و به عنوان طلسم های ناشناخته شناخته می شدند. تا اینکه در سال ۱۸۲۳ رمز این هیروگلیف ها حل شد.
کاتیسما نام یک قصر کوچک با ۲۴ ستون است که در بخش شمالی میدان هیپودروم در استانبول قرار دارد. این بنا اکنون جای آبخوری آلمان است. قصر کاتیسما در گذشته به عنوان دستشویی عمومی، سالن غذاخوری و خوابگاه محافظین استفاده می شد. این قصر همچنین دارای یک تونل مخفی بود که به قصر اصلی متصل بود و در مواقع خطر، فرار را تسهیل می کرد.
میدان هیپودروم در استانبول در طول تاریخ، توسط امپراطورهای مختلف زیبا شده است و با سنگ های مرمرین، برنز و مجسمه های مسی که از روم باستان، یونان و جاهای دیگر آورده شده اند، آراسته شده است. علاوه بر مجسمه های باشکوه این میدان، پرتره هایی از پریکلس ( سیاستمدار مشهور)، آگوستوس ( اولین امپراطور روم) و لوسیماهوس ( یکی از فرمانروایان اسکندر کبیر) نیز در این مکان یافت شده اند. اما خیلی از بناهای این میدان در جنگ سال ۱۲۰۴ میلادی و جنگ های صلیبی نابود شده اند. تنها چند مجسمه مانند اسب های برنزی و بعضی دیگر باقی مانده اند.
این ستون مارپیچی که از نامش معلوم است، سر سه مار را در انتهای خود داشته است. این مارها، یک دیگ آتش را بر فراز خود نگه داشته اند که نشانه ای از باورهای باستانی بود. ستون مار از دلفی یونان به استانبول آورده شده است. این ستون از ذوب تجهیزات نظامی دشمنان یونان در جنگ با ایرانی ها ساخته شده است. پس از پیروزی در این جنگ، این ستون به عنوان تقدیر به بنای دلفی آپولو هدیه شده است. اما بعدا، دیگ آتش سه پای مارها گم شده است. هنوز هم نمی دانند که آنها کجا و چگونه جدا شده اند. فقط یکی از مارها، در موزه باستان شناسی استانبول موجود است.
پس از فتح استانبول و پایان امپراطوری روم شرقی، آثار این امپراطوری بیشتر نابود شدند و فقط چند بنا و خرابه و قصر کوچک کاتیسما باقی ماندند. خرابه های مانده از جنگ نیز برای ساخت بناهای جدید به کار رفتند. در گذشته، میدان هیپودروم در استانبول جایی برای مسابقات کالسکه رانی بود ولی بعدا برای مسابقات پرتاب نیزه که ورزش ملی ترکیه است، استفاده شد. به همین دلیل، امروزه ترک ها به آن میدان اسب می گویند. در طول تاریخ، اطراف میدان هیپودروم، بناهای زیادی ساخته شدند. مثلا، قصر ابراهیم پاشا، مسجد کبود که سلطان احمد ساخته است، حمام حاجیا صوفیا و مسجد فیروز آقا که از دوران سلطان بایزید دوم باقی است، به زیبایی میدان هیپودروم اضافه شده اند.
این میدان مشهور، صحنه جشن های زیادی بوده است، مثل جشن عروسی سلطان خدیجه و ابراهیم پاشا و یا مراسم ختنه پسر سلطان. امروزه این میدان یک مکان شلوغ و گردشگری است که برنامه های مختلفی در آن انجام می شود. در آخر مطلب، به آبخوری که پادشاه آلمان، ویلهلم دوم، به سلطان عثمانی بنام عبدالحمید دوم به عنوان نشان دوستی در سفر به استانبول در سال ۱۹۰۱ هدیه داده است، هم اشاره کنیم. این آبخوری در بخش شمالی میدان هیپودروم در استانبول قرار دارد و دارای سنگ کاری زیبایی است. این آبخوری در آلمان آن زمان ساخته شده و قطعات آن به صورت جداگانه به استانبول فرستاده شده و در آنجا با هم متصل شده اند. گنبد هشت گوش آبخوری آلمان، هشت ستون مرمرین دارد و داخل گنبد با موزائیک طلایی تزئین شده است.
میدان هیپودروم یک میدان بزرگ و تاریخی در استانبول است که در گذشته محل برگزاری مسابقات کالسکه رانی و رویدادهای عمومی دیگر بود. این میدان از دوران روم باستان شروع به ساخته شدن کرد و توسط امپراطور کنستانتین اول در قرن چهارم میلادی گسترش یافت. میدان هیپودروم ظرفیت حدود ۳۰ تا ۶۰ هزار نفر را داشت و دارای سازه ها و آثار هنری با ارزشی بود که بعضی از آنها از روم، یونان و مصر آورده شده بودند. این میدان نقش مهمی در تاریخ و سیاست امپراطوری بیزانس داشت و شاهد جشن ها، قیام ها، کشتارها و تحقیر دشمنان امپراطور بود.
پس از فروپاشی امپراطوری بیزانس، این میدان به تدریج از کار افتاد و آثار آن توسط صلیبی ها و ترک ها غارت شد. امروزه، فقط چند مجسمه و ستون از این میدان باقی مانده است که در میدان سلطان آحمد قابل دیدن است. این میدان یک جایگاه گردشگری و فرهنگی است که در کنار آن بناهای تاریخی دیگری مثل مسجد سلطان آحمد، حاج سوفیا، قصر توپکاپی و بازار بزرگ قرار دارند.