موزه پرگامون برلین

موزه پراگامون برلین

موزه پرگامون

موزه نفیسی در شهر برلین آلمان که در بین ۵ موزه در این شهر که به جزیره ی موزه ها معروف است، از اولین و برترین موزه ها به حساب می آید. این موزه ی غنی از معماری اصیل و نسبتا مدرنی بهره می برد و مجموعه ی نفیسی از آثار هنری مربوط به دوره ی یونان باستان تا منطقه جنوب غربی و مرکزی آسیای میانه را در بر می گیرد. دراین موزه آثاری از دوران ایران باستان نیز قرار دارد. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا جاذبه های موزه پرگامون برلین کشور آلمان را به اتفاق هم مرور کنیم.

 شهر باستانی پرگامون

مطالب مرتبط:
جاذبه هایی از جنس سفال!
عمارت کازرونی یکی از جاذبه های دیدنی بوشهر

پرگامون واژه ای یونانی است و اشاره به نام شهری باستانی که در شمال شبه جزیره ی آناتولی قرار داشته است، دارد. این شهر یونانی، پایتخت یکی از امپراتوری های پرگامون  و محل تولد یکی از پزشکان معروف آن زمان، جالینوس از پزشکان حاذق و چیره دست یونان باستان بوده است. از نظر علم باستان شناسی این شهر در زمیره ی بهترین و غنی ترین شهر های باستانی قرار گرفته است. یکی از امتیازهایی که شهر باستانی پرگامون نسبت به شهرهای دیگر داشته، این است که بعد از اسکندریه این شهر دارای دومین کتابخانه ی غنی و بزرگ دنیا بوده است. شهر برگاما در استان ازمیر ترکیه، در نزدیکی ویرانه های باقی مانده از پرگامون در حال حاضر قرار دارد و جز میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.

موزه پرگامون

این موزه از مهم ترین و پربارترین موزه های مربوط به آثار باستانی در جهان است و آثار نفیسی از عصرهای هلنیسم، مصر باستان، ایران باستان، آشوریان و بابل را در خود نگهداری می کند و در معرض دید عموم گذاشته است. شما با خرید بلیط هواپیمای آلمان از الی گشت می توانید به آلمان سفر کرده و از این موزه و دیگر جاذبه های دیدنی آلمان دیدن کنید. موزه پرگامون توسط آلفرد مسل در ادامه طرح لودویگ هافمن، به عنوان مکملی برای موزه کایزر ویلهلم طراحی شد. از آن جا که باستان شناسان و تاجران آلمانی از سراسر جهان، به همراه خود آثار تاریخی از ملل گوناگون را می آوردند، موزه ی اولیه کم کمک فضا کم می آورد، برای ساخت فضای بزرگتر برای سازه ی ساختمان موزه در سال ۱۹۰۷، کلید خورد و برای ساخت کامل آن از سال ۱۹۱۰ تا ۱۹۳۰ یعنی نزدیک به ۲۰ سال وقت گذاشتند. از مشخصات ساختمانی این باغ می توان به این اشاره کرد که این ساختمان ۳ ورودی که همه در یک باغ قرار دارند قرار گرفته است و حیاط هم رو به کوپفرگاربن، باز می شود. ایده ی معماری این بنا همانطور که از اسمش بر می آید از شهر باستانی و غنی از فرهنگ پرگامون در یونان باستان که امروزه ویرانه های آن واقع در ترکیه است، گرفته شده است.

دوره ای که ساختمان جدید موزه پرگامون افتتاح گردید، آلمان دوره ی سختی را زیر بمباران های برلین می گذراند. بسیای از آثار موجود در موزه برای این که در امان بمانند به مکانی امن منتقل شدند. همچنین در سال ۱۹۵۴، بخشی از مجموعه اصلی موزه به روسیه منتقل شد که در حال حاضر در موزه آرمیتاژ و موزه پوشکین نگهداری می شوند. ناگفته نماند در سال ۱۹۵۰ برخی از آثار از روسیه به این موزه مجددا بازگردانده شدند اما هنوز هم آثاری از این موزه در روسیه باقی مانده است. در اوایل سال ۲۰۱۲، پروژه نوسازی در موزه شروع شد که با پروژه اضافه کردن بخشی دیگر برای نگهداری آثاری که در قرن ۱۹ و ۲۰ توسط پژوهشگران آلمانی در مصر، یونان، خاورمیانه و رم کشف شد، قرار بگیرند که  پیش بینی می شود این پروژه در سال ۲۰۲۵، بالاخره به پایان برسد. هر چند که در حال حاضر موزه با وجود قطعات مختلف از معماری باستانی، حرفه ای ترین بازدید کنندگان را تحت تاثیر قرار می دهد. از آثار ایرانی که در این موزه قرار گرفته اند می توان به قالی ها و فرش های نفیس و همچنین حکاکی ها و کاشی کاری های نفیس فراوانی از مسجد های مختلف ایران گردآوری شده است، اشاره نمود. همچنین محراب متعلق به مسجد میدان در شهر کاشان، اثر حسن بن عربشاه، در این موزه قرار دارد. زمان بازدید از این موزه هر روز هفته به جز دوشنبه ها است. با ما همراه باشید تا در ادامه در الی گشت به معرفی برخی از آثار تاریخی بسیار معروف موجود در این موزه، بپردازیم.

دروازه ایشتار

دروازه ی ورودی به شهر بابل در نزدیکی رود فرات و در کشور عراق است که بین سال های ۶۰۵ تا ۵۶۲ قبل از میلاد، ساخته شده است و نامش به دستور بختنصر، پادشاه معروف باستانی، با الهام از افسانه ی آشوری، ایشتار نام گذاری شده است و امروزه هم با نام دروازه ی ایشتار آن را می شناسند. این بنا اولین بار توسط رابرت کلدوی، باستان شناس آلمانی، بین سالهای ۱۸۹۹ تا ۱۹۱۷ در طی حفاری های بابل، کشف شد و در سال ۱۹۲۷، با توافق دولت عثمانی و دولت وقت آلمان، این بنا که تبدیل به صدها قطعه ی شکسته شده بود، با  کشتی به بندر هامبورگ، ارسال شد و پس از استقرار در موزه پرگامون و پس از بازسازی ،در معرض دید عموم قرار گرفت. از مشخصات این دروازه این است که ارتفاعی بیش از ۱۲ متر دارد و رنگ آجرهای آن آبی فیروزه ای  وآبی لعابدار  و براق است. بر روی تمام این آجره ا ردیف هایی از نقش های شیر  واژدها و حیوانات دیگری دیده می شود.

لاماسو

لاماسو یا همان گاو بالدار یکی از مجسمه های محافظ در دوره ی باستان است که در تمدن های پارسی، آشوری، هندی، مصری و یونانونی وجود داشته است. این مجسمه ها که معمولا دارای بدن شیر، گاو نر و یا بال عقاب هستند، سرانسان بر روی بدن خود دارند. مجسمه ی موجود در موزه پرگامون، در آشور پیدا شده و در کاخ شاه توکولتی_نینورتای، قرار داشته است.

نمای مشاتا

نمایی تزئینی از کاخ مسکونی امویان در قصرهای موجود در کویر اردن است که ولید بن یزید، خلیفه ی اموی تنها ۱ سال در این قصر سلطنت کرد و هرگز نتوانست کاخ زمستانی خود را تمام کند و در آن اقامت کند. نمای مشاتا یکی از مهم ترین آثار موجود در بخش اسلامی موزه است. بخش اسلامی موزه پرگامون با اهدای نمای مشاتا دراین موزه افتتاح شد و از دیگر آثار مربوط به دوره ی اسلامی در این موزه می توان به قالی های نفیس ایرانی که از کلکسیون خصوصی ویلهلم فن به موزه منتقل شد، نام برد.

دروازه بازار ملط

دروازه ای مرمری که در قرن ۲ میلادی در میلتوس ساخته شد ودر اثر وقوع زلزله در قرن ۱۰ و ۱۱ میلادی ویران شد. در اوایل سال ۱۹۰۰، در اثر باستان شناسی ها ، کشف و بازسازی شد و در موزه قرار گرفت. این دروازه طی جنگ جهانی دوم اسیب دید و در سال ۱۹۵۰ مجددا مورد بازسازی قرارگرفت. این دروازه ورودی سابق به بازار یونان باستان است که واقعا دیدنی و زیباست.

محراب پرگامون

محرابی بزرگ که در قرن دوم پیش از میلاد ساخته شده و دارای ۹۱ متر طول و ۲۰۴ متر ارتفاع می باشد. این موزائیک کاری بسیار بزرگ، صحنه ی نبردی وحشتناک بین اسطوره های المپیا و هیولاها و موجودات خبیث باستانی است. محراب پرگامون در حال حاضر تا سال ۲۰۱۹ در دست مرمت و بازسازی است.

منبع:smb.museum

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز