نقاشی های قاجاری موزه ملی گرجستان | Gorgian National Museum
موزه ملی گرجستان که در جوار میدان آزادی تفلیس قرار دارد یکی از جاذبه های دیدنی این شهر است و همه سال گردشگران زیادی از سراسر جهان برای دیدن آن به تفلیس می آیند. بیش از سه هزار شی قیمتی متعلق به عصر برنز تا اوایل قرن بیستم در آن نگهداری می شوند که در میان آن ها اشیا با ارزش ایرانی زیادی دیده می شود. با الی گشت همراه شوید تا بازدیدی از موزه داشته باشیم و از نحوه انتقال اشیا ایرانی به آن بیشتر بدانیم.
درباره موزه
مطالب مرتبط: راهنمای سفر به گرجستان هیجان را در این تفریحات گرجستان به اوج برسانید!
موزه ملی گرجستان از ۱۰ موزه مختلف تشکیل شده که در قالب یک پارچه در آمده اند. چهار عمارت جدا و دو مرکز تحقیقاتی در سال ۲۰۰۴ به هم پیوستند و موزه ملی گرجستان Georgian National Museum (GNM)، بزرگترین مجوعه موزه کشور شکل گرفت. این موزه کلکسیونی خیره کننده و بین المللی از هنر را عرضه می کند و پویایی بالایی دارد. نمایشگاه های موقت در آن برپا می شود و کلکسیون در معرض بازدید گاهی تغییر می کند.
آن ها در تلاش هستند که بازدید کنندگان را از دیدن شگفتی های علمی، فرهنگی، هنری و آموزی تاریخ به حیرت وا دارند. شواهد و مستنداتی از اولین انسان هایی که در اوراسیا زندگی می کردند، در کنار هنرهای مسیحیان قرون وسطی، زرهای درخشان به همراه جواهرات نقره از سرزمین ها و قلمرو های باستانی، نقاشی های فوق العاده هنرمندان معاصر گرجی در کنار شاهکارهای استادان آسیایی، اروپای شرقی و روسی از جمله دیدنی های موزه هستند.
آثار قاجاری
در سال ۱۹۹۸ نمایشگاهی از آثار قاجاری برگزار شد که در آن زمان به خاطر وضعیت سیاسی که در کشور گرجستان وجود داشت، آثار موجود در این کشور به نمایش در نیامد و تابلوها در تفلیش ماند. دلایل اصلی این عدم جابه جایی ممکن نبودن خارج کردن نقاشی در میان ناآرامی های خیابان بود و دیگیری عدم مرمت و ترمیم نقاشی ها به خاطر هزینه بالا بود که نمایش عمومی آن را غیر ممکن می کرد.
انتقال آثار ایرانی به گرجستان
برای انتقال آثار دلایل متفاوتی وجود دارد.گرجستان در سال های گذشته چندین بار جزوی از ایران بوده است و بناهای ایرانی مانند آتشگاه در تفلیس که به دوره ساسانیان بر می گردد و کاخ فیروزه در شهر بورجومی از جمله آثار به جا مانده از چنین دورانی هستند. موزه ملی گرجستان نیز مجوعه نفیسی از این آثار را در خود دارد که اغلب آن ها نقاشی های قاجاری است.
انتقال این آثار از زمان فتحعلی شاه قاجار آغاز شد. سال ۱۸۲۷ میلادی جنگی میان ایران و روسیه در گرفت و حکومت تبریز به دست روس ها افتاد. بخش وسیعی از کشور گرجستان و شهر تفلیس دوران قاجار از نواحی شمالی ایران محسوب می شد که طی عهد نامه ننگین گلستان ، منطقه قفقاز که شامل بخش وسیعی از گرجستان هم بود از ایران جدا و ضمیمه خاک روسیه شد . در آن دوران نظامیان روس نقاشی های بسیاری را به غنیمت گرفتند و آن ها را به روسیه و گرجستان منتقل کردند.
از مهمترین دلایل وجود این همه آثار ایرانی مربوط به دوره قاجاریه ، این است که بخش وسیعی از کشور گرجستان و شهر تفلیس در این دوران از نواحی شمالی ایران محسوب می شد که طی عهدنامه ننگین گلستان ، منطقه قفقاز که شامل بخش وسیعی از گرجستان هم بود از ایران جدا و ضمیمه خاک روسیه شد . البته نظریه دیگری وجود دارد که بیان می کند آثار به غنیمت گرفته شده تبریز همگی به سنت پترزبورگ منتقل شده و با توجه به روابط نزدیکی که در طول تاریخ میان دو کشور بوده، آثاری که در تفلیس است متعلق به ثروتمندان ایرانی ساکن گرجستان و یا ثروتمندان گرجستانی بوده است.
آثار ایرانی موزه
سالن بزرگی در طبقه دوم موزه به نقاشی های قاجاری ایرانی اختصاص داده شده است که در میان آن ها ۵۰ نقاشی رنگ روغن، هزار مینیاتور و چهارصد اثر زیرلاکی وجود دارد. متاسفانه هنوز جزییات این آثار به صورت رسمی اعلام نشده است. یکی از ارزشمند ترین نقاشی ها پرتره محمد شاه است که در سال های اولیه سلطنت وی ترسیم شده است. شاه در ایوان روی صندلی نشسته و لباس مخصوص سلطنت خود را پوشیده است و تاج شاهی را بر سر نهاده است. در حال حاضر این نقاشی ها به انبار منقل شده تا نمایشگاهی دیگر در محل برگزاری آن برپا شود. درباره نمایش مجدد آن ها اطلاعیه ای داده نشده است.
در موزه علاوه بر نقاشی های قاجاری آثار ایرانی دیگری از جمله: قرآن های قدیمی، تابلوهای نقاشی روی شیشه، ظروف فلزی با سبک های مختلف، آثار چوبی، فرش ها و پارچه های دست بافت، قطعه کاشی های منقوش به طرح های اسلامی، شمشیر، سپر کلاه خود و ظروف شیشه ای و سنگی ساخت ایران وجود دارد.
عکاسی در موزه
- عکاسی برای استفاده شخصی بدون فلش و استفاده از دسته سلفی در ساختمان ها و گالری های دائمی مجاز است.
- عکاسی و فیلمبرادی در نمایشگاه های موقت اکیدا ممنوع است.
- عکاسی برای مقاصد تجاری تحت تایید قبلی و اجازه کتبی صادر شده توسط اداره موزه ملی گرجستان GNM و اداره ارتباطات امکان پذیر خواهد بود.
- عکاسی و فیلم برداری که تصویر کارکنان موزه در آن ثبت شده باشد نیاز به اجازه و تایید قبلی از اداره موزه ملی گرجستان دارد.
ساعت کار موزه و قیمت بلیت
قیمت ورودی برای بزرگسالان بسته به موزه هایی که قصد بازدید از آن را دارند بین ۳ تا ۷ لاری تغییر می کند. همچنین بازدید از موزه برای کودکان زیر ۶ سال رایگان است. همچنین برای افرادی که علاقه مند به توضیحات بیشتردرباره آثار موزه هستند تورهای توضیحی به زبان انگلیسی برگزار می شود که تور خلاصه ۴۵ لاری و تور راهنمای کامل ۵۰ لاری هزینه خواهد داشت.
منبع: museum.ge