مهمترین شهرهای تاریخی در جهان

مهمترین شهرهای تاریخی

زمانی که در سراسر جهان قدم می زنید متوجه وجود مکان هایی تاریخی خواهید شد که هر کدام معرف تاریخ و فرهنگ زمان خود می باشد. حال در میان این گستره از مکان های تاریخی شهرهایی وجود دارند که در زمان خود جمعیت بسیاری را درونشان پوشش داده و محلی برای زندگی و تجارت بوده اند. حال دلیل اینکه به چه دلیل این مهمترین شهرهای تاریخی کنار گذاشته شده و برای مدت های طولانی ترک شده اند تا مقادیر زیادی خاک و شن بر روی آن ها قرار بگیرد آن چیزی است که محققان باستان شناسی در پی اکتشاف آن می باشند. تعداد این شهرهای کهن بسیار بوده اما در این لیست می خواهیم مهمترین شهرهای تاریخی در جهان را که از چندین نظر متفاوت از سایرین به شمار می رود بررسی کنیم پس با الی گشت همراه شوید.

مطالب مرتبط:
شهرهای کهن فراموش شده در جهان | بخش اول
شهرهای کهن فراموش شده در جهان | بخش دوم
آشنایی با ۱۰ مورد از قدیمی ترین شهرهای اروپا

این شهر در زمان خود به عنوان یکی از بزرگترین شهرهای جهان با جمعیتی بالغ بر ۵۰۰ هزار نفر بوده است. این شهر هندی در قرون چهاردهم تا شانزدهم میلادی و در طول امپراتوری ویجایانگارا شکوفا شد. در طول این مدت این امپراتوری اغلب درگیر با پادشاهی های کشورهای مسلمان بود. در سال ۱۵۶۵ ارتش امپراتوری ویجایانگارا دچار شکست بزرگی شده و این شهر در اختیار مسلمانان قرار گرفت که ان ها نیز پس از فتح شهر اقدام به تخریب آن و همچنین از بین بردن عبادتگاه های هندی در طول چند ماه نمودند. با وجود امپراتوری که در آن زمان وجود داشت این شهر مجددا احیا نشده و مورد بازسازی قرار نگرفت.

شهر کالاکمول به عنوان یکی از بزرگترین شهرهای مایاها و همچنین یکی از مهمترین شهرهای تاریخی در جهان می باشد که به صورت پنهان در جنگل های Campeche در مکزیک واقع شده است. این یک شهر قدرتمند بود که در کنار مجموعه برتری به نام تیکال قرار گرفته بود و با مجموعه ای از متحدانش محاصره شده بود. از نیمه دوم قرن ششم میلادی تا اواخر قرن هفتم میلادی کالاکمول دست بالا را گرفت و توانست موجب تضعیف تیکال شود اما به دلیل اینکه نتوانست او را به طور کامل از بین ببرد مجددا تیکال در فهرست قرار گرفته و در سال ۶۹۵ میلادی نبردی بزرگ میان آن ها رخ داد. در نهایت هر دوی این شهرها در راستای سقوط مایاها از بین رفتند.

برای قرن ها شهر پالمیرا که به شهر درختان نخل نیز شهرت داشت به عنوان مکانی مهم و ثروتمند و همچنین یکی از مهمترین شهرهای تاریخی در جهان به شمار می رفت که در امتداد مسیر کاروان هایی که از ایران به سمت بنادر رومی در سوریه می رفتند قرار داشت. در سال ۲۱۲ میلادی زمانی که ساسانیان دهانه رودهای دجله و فرات را فتح کردند از میزان تجارت پالمیرا کاسته شد. امپراتوری رم Diocletian دیوارهای شهر را ساخته و آن ها را گسترش داد تا بتواند آن را از تهدید ساسانیان دور نگه دارد. این شهر در سال ۶۳۴ میلادی توسط اعراب مسلمان فتح شده اما به صورت دست نخورده باقی ماند تا اینکه شهر پالمیرا تحت سلطه حکومت عثمانی تنزل پیدا کرده و به اندازه یک روستا ارزش آن کاهش پیدا کرد تا اینکه در نهایت در قرن هفدهم توسط مسافران غربی مکان آن کشف گردید.

تیسفون یکی از بزرگترین و مهمترین شهرهای تاریخی در جهان به شمار رفته که در قرن ششم میلادی در بین النهرین قرار داشته است. به خاطر اهمیت موقعیت شهر تیسفون، این شهر همیشه به عنوان یک هدف نظامی برای امپراتوری رم به شمار رفته و ۵ مرتبه توسط این امپراتوری و سپس امپراتوری بیزانس فتح شده است. شهر تیسفون در زمان فتح مسلمانان در سال ۶۳۷ جزیی از خاک ایران قرار گرفت. بعد از تاسیس پایتخت حکومت عباسی در بغداد در قرن هشتم این شهر به سرعت افول کرده و تبدیل به شهر ارواح گردید. اعتقاد بر این است که شهر تیسفون مبنای شهر Isbanir در هزار و یک شب می باشد. تنها بخش قابل رویت ان اکنون در عراق قرار داشته و طاق کسری نامیده می شود.

شهر والسی که یک شهر مزرعه ای در شرق بود به عنوان یکی از سه شهر بزرگ وایکینگ ها در گرینلند به شمار می رفت. این مکان در حدود سال ۹۸۵ میلادی توسط کشاورزی اسکاندیناوی که در ایسلند زندگی می کردند ساخته شد. در زمان اوج خود حدود ۴ هزار نفر در این شهر زندگی می کرده اند. پس از اینکه گگروه های غربی در اواسط قرن چهاردهم سقوط کردند، این بخش شرقی برای مدت ۶۰ تا ۷۰ سال دیگر ادامه یافت. در سال ۱۴۰۸ یک عروسی در کلیسای شهر والسی ثبت شد اما این آخرین کلمه ای بود که از گرینلند شنیده شد.

در امتداد مسیر اصلی کاروان هایی که از سمت شرق به غرب می رفتند، شهر آنی برای اولین بار در قرن پنجم میلادی رشد کرده و در قرن دهم به پایتخت ارمنستان تبدیل به شهری شکوفا و یکی از مهمترین شهرهای تاریخی در جهان شد. بسیاری از کلیساهایی که در این شهر ساخته شده اند از بهترین نمونه های معماری قرون وسطایی بوده به طوری که اسم مستعار شهر آنی به شهر ۱۰۰۱ کلیسا تغییر کرده بود. این شهر در زمان اوج خود دارای ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار نفر جمعیت بوده است. این شهر ارمنستانی تا زمان حمله مغول ها در قرن سیزدهم باقی مانده بود و علاوه بر آن در اثر زلزله ای ویرانگر در سال ۱۳۱۹ و همچنین تغییر مسیرهای تجاری رفته رفته این مکان رو به افول گذاشت. سرانجام این شهر برای قرن ها خالی از سکنه باقی ماند و اکنون در ترکیه واقع شده است.

شهر پالنکو در مکزیک بسیار کوچکتر از برخی دیگر از شهرهای گمشده مایاها است اما دارای برخی از بهترین معماری ها و مجسمه هایی است که تاکنون توسط مایاها شناخته شده است. اکثر سازه هایی که در این شهر قرار گرفته اند از سال های ۶۰۰ تا ۸۰۰ میلادی ساخته شده اند. شهر پالنکو در قرن هشتم افول کرده و تنها جمعیتی از کشاورزان در این مکان باقی مانده و چند نسل حضور داشته اند اما در نهایت این مکان رها شده و به آرامی در جنگل رشد کرد.

شهر تیواناکو یکی از مهمترین شهرهای تاریخی در جهان و همچنین از شهرهای پیشگام در امپراتوری اینکاها می باشد که در نزدیکی سواحل جنوب شرقی دریاچه Titicaca در بولیوی واقع شده است. در طول دوره زمانی بین ۳۰۰ سال قبل تا ۳۰۰ سال بعد از میلاد مسیح این شهر به عنوان مرکزی برای اخلاق و فلسفه شناخته شده و مردم از بسیاری نقاط در اینجا حضور پیدا می کردند. این مکان در قرن ۷ تا ۹ تبدیل به یک جامعه شهری شده و از طرفی به عنوان یک قدرت منطقه ای در جنوب Andes شناخته شد. شهر تیواناکو در زمان اوج خود بین ۱۵ تا ۳۰ هزار نفر جمعیت داشته که البته تصاویر ماهوارهای جدید نشان از جمعیت بسیار بیشتری در این شهر را می دهد. در حدود هزار سال پیش تغییرات ناگهانی که در آب و هوای این منطقه رخ داد باعث شد تا این شهر به عنوان تولید کننده مواد غذایی از بین رفته و امپراتوری قدرت و اقتدار تیواناکو خشک گردید.

بین سال های ۲۰۰ تا ۹۰۰ میلادی تیکال به عنوان یکی از بزرگترین و مهمترین شهرهای تاریخی در جهان بوده که جمعتی در حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار نفر را در خود جای می داده است. همانطور که جمعیت در تیکال رو به افزایش بود ناحیه های اطراف شهر دچار جنگل زدایی و فرسایش شده اما پس از آن کاهشی با سریع در جمعیت به وجود آمد. تیکال در طول سال های ۸۳۰ تا ۹۵۰ اکثر جمعیت خود را از دست داد و اینگونه به نظر می رسید که قدرت مرکزی در حال سقوط می باشد. پس از سال ۹۵۰ شهر تیکال به طور کامل تمام شده و همه مردم آن را ترک کردند اگرچه شاید جمعیت کوچکی در میان خرابه ها زندگی می کرده اند. حتی آن افراد نیز در قرن های دهم و یازدهم میلادی تیکال را ترک کرده و خرابه های این شهر توسط جنگل های بارانی گواتمالا برای مدت هزار سال محافظت شد.

تمامی این شهرها همراه خود فرهنگ و تمدن بسیاری را به ما ارائه می کند و با دقت در هر کدام از این ها می توانیم به نحوه زندگی در زمان های مختلف و همچنین در مکان های مختلفی در سطح جهان پی ببریم. واقعا که دیدن این چنین شگفتی هایی که در بیش از هزار سال پیش ساخته شده اند موجب حیرت ما می شود که چگونه در شرایطی که شاید در مقایسه با امکانات امروزی خیلی مناسب نبوده است اینچنین ساختارهای ماندگاری را به عنوان مهمترین شهرهای تاریخی ایجاد کرده اند.

منبع: www.touropia.com

مطالب مرتبط

آشنایی با موزه باستان شناسی شهرکرد (حمام پرهیزکار)

معرفی رستوران های اقتصادی ازمیر که باید بشناسید

جشنواره های کیش در طول سال