گرینویچ چیست؟

مفهوم گرینویچ

احتمالا تا به حال بسیار نام گرینویچ را شنیده اید و تا حدودی می دانید که وقتی این اصطلاح به کار برده می شود، منظور چیست. اصطلاح گرینویچ در واقع برای اصطلاحات مختلفی به کار برده می شود و صرفا به اشاره ی مشهورش به یک مبدا زمانی نیست و باید هنگامی که از این واژه استفاده می شود، با توجه به موضوع اصلی بحث پیش رویتان مفهوم اصلی را از مفهوم گرینویچ دریافت نمایید. ما امروز در الی گشت می خواهیم تا شما را با مفاهیم مختلف و متنوع اصطلاح گرینویچ آشنا نماییم و درباره ی آن ها به صورت مفصل برای شما توضیح دهیم پس در ادامه با ما همراه باشید.

مطالب مرتبط:
آشنایی با گران ترین محله های لندن
معرفی خوشمزه ترین غذاهای لندن
«چشم لندن» مرتفع ترین چرخ و فلک اروپا

اولین مفهومی که از گرینویچ همه برداشت می کنند، ساعت هماهنگ جهانی است. البته قبل از آن که به سراغ ساعت گرینویچ برسیم؛ باید این نکته را بدانید که مفهوم گرینویچ ممکن است به یکی از مفاهیم مختلفی که تحت نام گرینویچ معروف و شناخته شده هستند نیز، اشاره می کند. مثلا در شهر نیویورک به دهکده ی گرینویچ که محله ‌ای در منهتن و یا گرینویچ پارک اشاره می نماید. بیایید تا به اصل بحث این پاراگراف یعنی، توضیح ساعت گرینویچ بپردازیم. این ساعت هماهنگ جهانی را اکثرا با نام GMT که مخفف Greenwich Mean Time است نیز می گویند. حال فکر می کنید که این ساعت برای چه تبدیل به ساعت جهانی شده است؟

دلیل این کار این است که این ساعت در رصد خانه ی سلطنتی گرینویچ و بر اساس موقعیت خورشید تنظیم می‌ شود. از بُعد و زاویه ای دیگر، گرینویچ تقریباً زمانی معادل ساعت هماهنگ جهانی که به آن UTC نیز می گویند، می باشد.

البته تفاوت GMT و UTC این است که عمدتاً توسط مراکز وابسته به انگلیس همچون شبکه ی خبری بی ‌بی ‌سی، نیروی دریایی سلطنتی و برخی از کشورهای عربی نیز مورد استفاده قرار می ‌گیرد و در واقع مبداهای دیگر جهانی را در بر می گیرد.

البته کشورهایی دیگری در جهان همچون کشور استرالیا، آفریقای جنوبی، هند و پاکستان نیز از این ساعت استاندارد نیز استفاده می‌ نمایند. به هر حال شاید برایتان جالب باشد تا بدانید که در انگلیس ساعت گرینویچ فقط در طول فصل زمستان مورد استفاده قرار می‌ گیرد و با تغییر فصل به فصل تابستان از ساعت تابستانی انگلیس یا ساعت BST که مخفف عبارت British Summer Time یا همان ساعت تابستانی بریتانیا است، مورد استفاده قرار می گیرد.

از همه ی این ها که بگذریم، بیایید تا بررسی کنیم که اصلا چگونه مبدا گرینویچ به وجود آمد. همه چیز از این جا شروع شد که؛ در قرن ۱۹ میلادی، داشتن مبدا و ساعتی خاص اصلا باب نبود و هر کس از روی دلخواهش زمان را نگه می داشت. البته معمولا در میدان معروف و مرکزی هر شهری ساعت بزرگی نصب شده بود که نمایش دهنده ی ساعت رسمی آن جا می‌ بود. در این بین عده ‌ای نیز با حرکت هفتگی به نقاط مختلف و تنظیم ساعت مردم آن جا شروع به راه‌ اندازی کسب و کارهایی برای خود کرده بودند.

پس از گذشت مدت زمانی، دیگر با گسترش ارتباطات و همچنین امکان سفر انسان به مناطق دور دست برای انسان ها، خصوصاً در از سال ۱۸۴۰ به بعد که صنعت راه آهن در جهان شروع به توسعه کرد، این مشکل شکلی بسیار جدی به خود گرفت. زیرا به عنوان مثال وقت هر قطار بر اساس ساعت محلی یک شهر تنظیم می‌ شد که با شهر دیگر متفاوت بود.

در همان زمان، انگلیسی‌ ها تصمیم گرفتند که شرکت ‌های راه آهن و لوکوموتیوهای خود را در ساعت ‌های خاص خود را به شکل مداوم با ساعت لندن هماهنگ نموده تا این مشکل برطرف شود و از آن زمان به بعد بود که این روش تا ۷ سال بعد از آن اجرا می‌ شد. پس از آن، در سال ۱۸۴۷ میلادی شرکت ‌های سراسری راه آهن موظف به هماهنگ کردن ساعت ‌های خود با گرینویچ به جای لندن شدند.

این امر تا پایان سال ۱۸۴۸ در تمام شرکت ‌های راه آهن انگلیس عملی شد. ۵ سال بعد نیز دیگر شرکت‌ های انگلیسی هم این کار را انجام دادند. به دنبال تغییرات ساعت در انگلیسی، در پی آن نیز آمریکایی‌ ها نیز در فکر استفاده از گرینویچ به عنوان یک ساعت رسمی افتادند.

این تصمیم در ظهر روز ۱۸ نوامبر و با فرستادن هم‌ زمان سیگنال ساعت از طریق تلگراف به شهرهای بزرگ آمریکا عملی شد. تا پیش از این بیش از ۳۰۰ ساعت محلی مختلف در آمریکا وجود داشت. در نهایت، در کنفرانس بین‌ المللی که در این خصوص در شهر واشینگتن برگزار شد، سران ۲۵ کشور دنیا تصمیم گرفتند که گرینویچ را به عنوان ساعت استاندارد جهانی قبول کنند.

البته عمده دلیل این که چرا مفهوم گرینویچ انتخاب شد این بود که آمریکا پیش تر شروع به استفاده از این استاندارد در ایالت ‌های خود کرده بود و امکان تغییر همه آن ‌ها را مجددا نداشت. این تفاوت ساعت بین ساعت محلی و ساعت گرینویچ به این صورت است که، ابتدا باید که نقشه با خطوط طول و عرض جغرافیایی است. ابتدا باید محل خود را بر روی نقشه پیدا کرده و بعد خط ما بین خود و خط نصف النهار مبداء را بشمارید تا فاصله ی خود را با مبدا شما پیدا می‌ شود.

با این حال باید دقت گفت که که شما از گرینویچ جلوتر هستید یا عقب ‌تر. برای این کار توجه کنید که موقعیت شما در غرب خط نصف النهار است یا شرق. اگر در غرب بودید یعنی ساعت شما از گرینویچ عقب تراست. پس در کنار ساعت یک منفی اضافه کنید.

اگر در شرق بودید یعنی این که ساعت شما جلوتر از گرینویچ است پس یک مثبت اضافه کنید. البته امروزه همه ی ساعت ها دیجیتالی و گوشی های هوشمند تلفن همراه، به صورت پیش فرض بر روی سیستم خود ساعت گرینویچ را دارند و شما می توانید استفاده نمایید.

مفهوم گرینویچ را به عنوان نصف‌ النهار مبدا و یا نیمروز گرینویچ که به آن خط طولی زمین گفته می‌ شود که از رصدخانه ی سلطنتی گرینویچ لندن در انگلستان گذر می ‌کند. طول جغرافیایی نصف‌ النهار مبدأ به عنوان طول جغرافیایی صفر تعریف شده ‌است. این خط فرضی که شرق و غرب را از هم جدا می ‌کند، به عنوان نقطه ی مبدأ در جهت‌ یابی بر روی کره ی زمین به‌ شمار می ‌رود و پایه ‌ای برای اندازه‌ گیری زمان محسوب می‌ شود و تمام مناطق زمانی بر اساس نقطه ی صفر طول جغرافیایی بنیان گذاشته شده ‌اند.

این نصف ‌النهار از قطب شمال آغاز شده و با عبور از کشورهای زیر به قطب جنوب پایان می ‌یابد. جالب است بدانید که در سال ۲۰۱۵ میلادی، دانشمندان اعلام کردند که در تعیین نصف النهار مبدأ واقع در گرینویچ لندن اشتباه صورت گرفته ‌است. در واقع GPS ها مشخص کرده‌ اند که این محور ۱۰۲ متر به طرف شرق متمایل است و بر روی نقطه ی صفر قرار ندارد.

آژانس ملی اطلاعات مکانی دلیل این اشتباه را تأثیر توده‌ های درون هسته ی زمین بر روی روش‌ های اندازه‌ گیری قدیمی معرفی نمود. در قرن ۱۹ طول جغرافیایی از روی موقعیت ستارگان و با بهره‌ گیری از جیوه مشخص شده بود ولی توده سنگ‌ های سنگین در هسته ی زمین جیوه را جذب و از خط افقی منحرف می ‌کرده ‌اند.

به یکی دیگر از مفهوم گرینویچ یعنی رصد خانه ی سلطنتی گرینویچ (Royal Greenwich) می رسیم. این رصدخانه در سال ۱۶۷۲ توسط پادشاه چارلز دوم ساخته شد و در ۱۰ اوت همان سال نیز افتتاح شد. البته رصد خانه ی گرینویچ، محل زندگی اخترشناس سلطنتی جان فلمستید نیز بوده است. خطی که از وسط سه ‌پایه ی تلسکوپ سلطنتی می‌ گذرد به عنوان نصف ‌النهار مبدأ شناخته می‌ شود. این رصد خانه در بخش تپه مانندی از گرینویچ پارک در شهر لندن قرار گفته است و مبدا زمان گرینویچ بر پایه ی این مکان پایه ریزی شده است.

همه ی ما می دانیم که لندن به کلی شهری شلوغ و بسیار پر هیاهو است که هیچ زمان در آن گویی نمی توان آرامش و سکوت را دید. در لندن از هر طیف و هر رنگ و قشر آدمی را دید. پر بیراه نیست که می گویند لندن شهری است با ۳۰۹ زبان مختلف و متفاوت. یکی دیگر از  انواع مفهوم گرینویچ خیابان گرینویچ است و در میان محله ی شلوغ لندن گرینویچ، منطقه ا‌ی بسیار آرام است که با خصوصیات و متعلقاتی که در آن وجود دارد، گویی اصلاً بخشی از شهر شلوغ و پر هیاهوی لندن نیست.

در گرینویچ به عنوان یکی از گران ترین محله های لندن اکثرا شما شاهد ساختمان‌ هایی قدیمی و باشکوه هستید که اگر هم حتی تا به حال به لندن سفر نکرده باشید، ساختمان های محله ی گرینویچ را می شناسید زیرا اغلب به عنوان لوکیشن فیلم ‌های هالیوودی همچون بینوایان مورد استفاده قرار گرفته بوده شده است.

از جمله ی جاذبه هایی که ما در این محله می توانیم از آن ها بازدید نماییم، پارک بزرگ گرینویچ و رصد خانه ‌ی گرینویچ (که بالاتر درباره ی آن توضیح دادیم) است که اتفاقا در بین گردشگرن و خودِ اهالی شهر لندن نیز، مکان هایی آرام و به دور از شلوغی محبوبی هستند.

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟

۲ نظرات

شروین 1402-08-14 - 7:03 ب.ظ
سلام و خسته نباشید میگم به تیم الی گشت خواست این نکته را یادآور بشم که مبدا اصلی تنظیم زمان در جایی از کویر لوت کرمان هست و انگلیس همانجور که بهش استعمارگر پیر را لقب داده اند این مکان که اصل واحد زمان در کویر لوت کرمان هست را تغیر داده و آن را مستعمره ی خود کرده و آن را در گرینویچ کشور خود قرار داده است
پروانه وصلی 1402-11-23 - 8:39 ب.ظ
سلام به همه خوانندگان عزیز و سپاس از الی گشت، نصف النهار واقعی در شهر نیمروز سیستان هست که خوارزمی نیز آن را قرنها قبل معرفی کرده بود.اما استعمارگر پیر، گرینویچ را به جای آن استفاده و جهانی کرد.
افزودن نظر