همواره یکی از دلایلی که سبب می شود تا جاذبه ای معروف شود به غیر زیبایی و منحصر به فرد بودن آن نیز غیر معمول بودنش است. به طوری یکی از این موارد برج هایی است که به صورت طبیعی کج و خمیده شده اند. از معروف ترین برج های خمیده در جهان پیزا است که کمتر کسی است که آن را از نزدیک یا در عکس ها ندیده باشد؛ اما این برج تنها برج کج در دنیا نیست که در ایتالیا واقع شده بلکه برج های دیگری هم هستند که بر اثر حوادث طبیعی همچون زلزله و نشست زمین کج شده اند. البته مسئولان هر کشور، اقداماتی را برای استحکام بخشیدن به این بناهای قدیمی انجام دادهاند؛ اما این ساختمانها هنوز هم در مقابل اثرات آب و هوایی، آسیبپذیر هستند. در این مطلب از الی گشت می خواهیم به شرح و توصیف معروف ترین برج های کج دنیا بپردازیم؛ با ما همراه باشید.
مطالب مرتبط: پاپیرون، تجربه غذاهای خیابانی کپنهاگ کارهایی که فقط در کامبوج می توانید انجام دهید! معرفی گالری ملی دانمارک
اولین برجی که می خواهیم از سری برج های کج دنیا خدمتتان معرفی کنیم، برج زورهوزن در کشور آلمان است. ارتفاع زورهوزن تقریبا در این کشور تقریبا ۲۸ متر است. قدمت این برج به قرن ۱۳ میلادی بر می گردد و در دهکده ی زورهوزن نیز واقع می باشد. خمیدگی این بنا کاملا طبیعی بوده و به مرور زمان از قرن ۱۳ میلادی نیز شروع شده است. با پوسیده شدن شالوده و زیرساخت این بنا بر اثر رطوبت خاک، برج زورهوزن نیز شروع به کج شدن کرد. برج زورهوزن حدود ۵.۱۹ درجه خمیدگی دارد و میزان کج شدن آن حتی از برج معروف پیزا هم بیشتر است. از همین رو نیز توانسته عنوان کج ترین برج جهان (به طور طبیعی) را به خود اختصاص دهد. امروزه هنوز از این کلیسا استفاده میشود و اقداماتی برای ثابت نگه داشتن و جلوگیری از خمیدگی بیشتر این برج انجام داده اند که کار آن در سال ۱۹۹۶ به پایان رسید و از افتادن برج جلوگیری شد.
بعد از کج ترین برج دنیا می رویم سمت معروف ترین برج کج دنیا در ایتالیا که نام آن برج پیزا است و در توسکانی ایتالیا نیز واقع شده است. قدمت این برح به قرن ۱۲ میلادی بر می گردد و ساخت آن چیزی حدود ۲ قرن (از سال ۱۱۷۳ تا ۱۳۷۰) نیز طول کشید. از آنجایی که این برج زیر ساخت نامناسب و نرمی داشت، تحمل وزن ساختمانی به این بزرگی برایش مقدور نبود و در حین ساخت، شروع به کج شدن کرد. این برج به مرور زمان خمیده تر شد و در نهایت در سال ۲۰۰۱ آن را تا حدی توانستند به ثبات برسانند و بعد از چند دهه توقف در فعالیتش مجدد به روی عموم نیز باز شد.
در سال ۲۰۰۹ مشخص شد که برج ساعت لندن طی بررسی هایی که انجام شده حدود ۰.۲۶ درجه نیز خمیدگی دارد و به مرور زمان این خمیدگی در حال افزایش است. همین میزان حرکت برج باعث ایجاد شکاف هایی در دیوار بخش «مجلس عوام بریتانیا» شده و مهندسان در تلاش هستند تا عامل اصلی کجی بیگ بن را پیدا و آن را رفع کنند. همین خود سبب شد تا این که به اندازه ی کافی هم معروف است در فهرست معروف ترین برج های کج دنیا قرار بگیرد.
از جالب ترین و همینطور محبوب ترین ساختمان ها در جهان که افراد زیادی در دنیا هستند که برای دیدن آن به پراگ سفر می کنند. این ساختمان نیز خانه رقصان نام دارد و در نزدیکی رودخانه ولتاوا نیز در شهر پراگ قرار گرفته است. ولادو ملونیک و فرانک گری از معماران این بنا بودند و برای طراحی آن رقص دو نفره را در نظر داشتند. حتی این بنا را ابتدا با نام مستعار «فرِد و جینجر» می شناختند.علاوه بر آن، خانه ی رقصان از لحاظ تاریخی نیز حائز اهمیت است؛ زیرا قبلاً در مکان فعلی آن، خانه ای به سبک نئورنسانس قرار داشت که طی بمباران انجام شده توسط آمریکا، در سال ۱۹۴۵ به ویرانه تبدیل شد
یکی از معروف ترین برج های کج دنیا ، برج مونترال در شهر کبک کانادا است. ارتفاع این برج در حدود ۱۶۵ متر بوده و با ۴۵ درجه خمیدگی توانسته در این فهرست نیز قرار بگیرد. این برج به بخش شمالی ورزشگاه اصلی پارک المپیک مونترال متصل است که از سال ۱۹۸۷ میلادی بر روی عموم باز گذاشته شد و سالانه گردشگران بسیاری را از سراسر دنیا به سمت خود جذب میکند.
دو برج در شهر کپنهاگ به نام هتل بلا اسکای نیز در لیست معروف ترین برج های کج دنیا نیر قرار دارند و هر کدام به اندازه ی ۱۵ درجه در جهت خلاف یکدیگر خمیده شده اند. در واقع این هتل، جزو شگفتیهای معماری مدرن به حساب میآید و ۸۱۲ اتاق، چندین سالن نشیمن و رستوران را شامل میشود.
برج نوینسک در کشور روسیه یکی دیگر از معروف ترین برج های کج دنیا است. این برج در سال ۱۷۳۲ ساخته شده و عده ای نیز کاربرد این برج به عنوان زندان یا برج ناقوس بوده اما عده ای نیز معتقدند که آکینفی دمیدوف پول هایش را در این برج مخفی می کرده است. اگر بخواهیم از کاربرد این برج در روسیه بگذریم زمینی که این برج بر روی آن بنا شده به مرور زمان بر اثر رطوبت، فرسایش پیدا کرده و دیگر توانایی تحمل وزن سنگین برج را نداشته و در نهایت شکلی نامتعادل به خود گرفته است. خمیدگی این برج به ۳ درجه میرسد و معماران توانستهاند آجرهایش را تا حدودی متعادل کنند تا از ریزش آن جلوگیری شود.
خوب آخرین برجی که می خواهیم از معروف ترین برج های کج دنیا خدمتتان معروفی کنیم برج خمیده ای به نام کلیسای گوتیک است که در بین سال های ۱۳۲۵ تا ۱۳۵۰ نیز در شهر دلفت هلند نیز ساخته شده است. کج شدن این برج نیز از زیر ساخت ضعیف آن نشأت می گیرد که در همان مراحل ساخت، خودش را نشان داد.
منبع: weather.com