کولوسئوم، جاذبه ی معروف رم
بنای عظیم کولوسئوم (Colosseum) توسط وسپاسیان یکی از امپراطورهای روم پایهگذاری شد، از جمله بناهای مهم ایتالیای کنونی است که برای گردشگرانی که به این ایتالیا سفر می کنند جزو اولین مقاصد گردشگری است که آن ها معمولا در تقویم سفر خود یادداشت کردهاند. این بنا که به عنوان یکی از عجایب هفتگانه جهان شناخته می شود و در رم پایتخت ایتالیا واقع شده است، اگر چه توسط وسپاسیان ایده پردازی آن شروع شد اما برای این که به مرحله عملیاتی برسد هشتاد سال دیگر وقت لازم بود تا پسر او بنای آن را شروع نماید. با این حال او هم نتوانست به بهره برداری از این بنای عظیم نایل شود و در نهایت برادر تیتوس بود که موفق شد آن را به پایان رسانیده و به مرحله بهره برداری برساند. با الی گشت همراه باشید تا بیشتر از این موضوع بدانید.
مطالب مرتبط: در رم به دیدن این موزه ها بروید ۸ جاذبه در ایتالیا که باید قبل از مرگ ببینیم!
کلوسئوم یک تماشاخانه بیضی شکل است که در مرکز شهر فعلی رم ساخته شده است و در واقع بزرگترین تماشاخانه یا آمفی تئاتر از نوع خود در دوره امپراتوری روم باستان بوده است. کلوسئوم که در لغت به معنی «جایگاه بزرگ» است همان چیزی که امروز درباره استادیوم ۱۰۰ هزار نفری مدام تکرار می شود که: در استادیوم بزرگ آزادی فلان بازی در حال برگزاری است. آن زمان هم به همین شیوه مفهوم بزرگ بودن این استادیوم در معنای نام آن نهفته بود. این استادیوم دارای ۵۰ هزار صندلی و ۸۰ در ورودی و خروجی است که به خودی خود نشان دهنده عظمت آن است. این بنای شگفتانگیز که به آمفی تئاتر فلاویوسی شهرت دارد، در زمینهای باتلاقی بین تپههای اسکوئیلین و کائلین واقع شده بود. در این مجموعه در دوره امپراطوری روم فجیعترین جنایات به شکل کشتار بردگان و نبردهای خونین بر سر مرگ و زندگی گلادیاتورها به صورت سرگرمیهای روزانه امپراطوران و اشرافیان روم انجام میشده است.
این عمارت بزرگ در زیر زمین هایش هم داستان های شگفتی دارد. در مجموعه اتاق های زیرزمینی آن علاوه بر راهروهایی برای تردد گلادیاتورها و حیوانات اتاق هایی برای نگهداری حیوانات وحشی ساخته شده بود که بسیار مخوف بودند. طاق های گنبدی شکل این بنا را نزدیک به ۸۰ دیوار بزرگ برپا نگه می داشتند. نمای داخلی این استادیوم بزرگ از ردیف های متعددی از طاق های گنبدی شکل تشکیل شده است که روی ستون ها و و سرستون ها قرار گرفته اند. به دلیل این باید مردم زیادی به راحتی به داخل و خارج این میدان تردد کنند و از نظر ایمنی سازه و اشکال هندسی این ساختمان یکی از شاهکارهای مهندسی دنیا محسوب می شود. سازمان گردشگری ایتالیا در گزارشی که منتشر کرد مدعی شد که در میان کلمات کلیدی جست و جو شده در اینترنت کلمه کلوسئوم مرسوم ترین عبارتی است که مردم دنیا درباره ایتالیا پیگیری کردهاند. برای اینکه گنجایش این بنا به ۶۵۰۰۰ نفر برسد یک گالری (سالن) بالای ساختمان اضافه شد.
در طول دوران استفاده از کلوسئوم، دو حادثه خسارت زیادی به آن وارد کرد. نخست، آتش سوزی در سال ۲۱۷ میلادی و پس از آن زمین لرزه سال ۴۴۳ میلادی، اما پس از هر ۲ حادثه این بنا مرمت شد. البته ناگفته نماند که در اوایل قرن ۱۳ مالکیت این عمارت به خانواده فرانگی پانی ایتالیایی رسید و آن ها نیز این بنا را به قصر شخصی خود بدل کردند. البته در سال ۱۲۴۴ پاپ اینوسنزو چهارم و کلیسای کاتولیک این عمارت را تملک کردند. علاوه بر این عمارت فوق در سال ۱۳۴۵ براثر زمین لرزه خسارت زیادی دید ولی به جای مرمت آن از مصالح ریخته شده آن در ساختمانهای دیگر رم استفاده شد.
درباره شباهت ورزشگاه یا قتلگاه کلوسیوم رم و یکی دیگر از نمادهای ایتالیا باید گفت که اولی که عمارتی بود که در آن گلادیاتورها برای حفظ جان خود رقیبشان را به قتل میرساندند، مدتی است که درست مثل برج پیزا در حال کج شدن است، به همان سرنوشت دچار شده است و بخش جنوبی این ساختمان ۴۰ سانتیمتر پایینتر از بخش شمالی آن قرار گرفته است. متخصصان اولین بار حدود سال ۲۰۱۱ متوجه این موضوع شدند و این ساختمان دو هزار ساله را از نزدیک مورد بررسی قرار دادند.