مسجد شاهزاده در استانبول | Şehzade Mosque
شهر استانبول پر است از مساجد مختلف که برخی کاملا جنبه ی تاریخی دارند و اکنون تبدیل به موزه شده اند و برخی هم موزه اند و هم به معنای واقعیهنوز هم مسجد هستند. مسجد شاهزاده در استانبول یکی از مساجدی در این شهر است که هم بسیار معروف است و هم داستان جالبی در پس تمامی دیوارهای خود دارد. این مسجد که امروزه یکی از نمادهای معروف شهر استانبول است، یکی از نمونه های معماری بی نظیر در زمان عثمانیان و معمار معروف ترکی یعنی معمار سینان است. در ادامه با ما در الی گشت همراه باشید تا به اتفاق یکدیگر، مسجد شاهزاده در استانبول را مورد بررسی قرار دهیم.
همه چیز درباره ی مسجد شاهزاده در استانبول
مطالب مرتبط: راهنمای سفر به استانبول با بهترین دیدنیهای استانبول در فصل بهار آشنا شوید! از نظر مسافران خارجی کدام یک از محله های استانبول بهتر هستند؟
یکی از بزرگ ترین مسجدهایی که تا به الان در استانبول ساخته شده و متعلق به دوران حکومت امپراطوری عثمانی در این کشور بوده است، مسجد شاهزاده در استانبول است. در مقدمه هم به این مورد اشاره کردیم که مسجد شاهزاده محمت داستان جالبی دارد! در واقع داستان از این قرار است که مسجد شاهزاده که به آن مسجد شازاده محمد یا محمت نیز می گویند به دستور سلطان سلیمان اول، حاکم وقت حکومت عثمانی به یاد فرزندش محمد ساخته شد. در واقع پدر شاهزاده زمانی دستور به ساخت این مسجد را داد که فرزندش در سن ٢٢ سالگی و در سال ١۵۴٣ میلادی، در گذشت. سلطان سلیمان اول نیز به معمار سینان که یکی از معروف ترین معماران وقت قلمرو عثمانی که بیشتر ساختمان های معروفی که امروزه در ترکیه و علی الخصوص استانبول می بینید از طراحی ها و ساخته های او هستند را به حضور احضار کرد و دستور ساخت این مسجد به یاد پسرش به او داد. البته این مسجد از اولین ساخته های او محسوب می گردد.
زمانی که معمار سینان شروع به ساخت مسجد شاهزاده در استانبول نمود ساخت آن مدت زیادی طول نکشید. در واقع این مسجد پس از ۴ سال و در سال ١۵۴٨ میلادی به اتمام رسید. درباره ی رابطه ی مسجد شاهزاده و معمار سینان باید این را بدانید که این مسجد، در واقع اولین مسجد مهمی بود که معمار سینان آن را ساخت.
با این که مسجد شاهزاده در استانبول یکی از بهترین و معروف ترین کارهای معمار سینان نیست اما به عنوان نقطه ی عطفی در کار او، محوطه ی نشیمن بسیار زیبا و دو گلدسته ی خیره کننده اش، نمایی بسیار جذاب دارند. در میان اشخاص مهمی که در مقبره های کاشی کاری شده در قسمت شرقی مسجد شاهزاده در استانبول به خاک سپرده شده اند، مقبره ی برادر و خواهر شاهزاده محمد و دو وزیر بزرگ سلطان سلیمان یعنی رستم پاشا و ابراهیم پاشا به چشم می خورد.
مسجد شاهزاده در استانبول در مرکز این شهر قرار گرفته است. این مسجد در بین مدرسه ها، مقبره ها و عمارت ها ساخته و پرداخته شده است. برای دسترسی به این مسجد، می توانید از وسایل نقلیه ی عمومی همچون؛ اتوبوس، تاکسی، مترو وتراموا استفاده نمایید. از آن جایی که این مسجد در منطقه ی فاتیح قرار گرفته است، اگر تصمیم گرفتید تا از اتوبوس شهری استفاده کنید در ایستگاه شِهزاده باشی (Şehzadebaşı) پیاده شوید. اگر هم که از متروی شهری استفاده می کنید در ایستگاه وزنه چیلر (Vezneciler) پیاده شوید و با یک پیاده روی کوتاه خودتان را به مسجد برسید.
معماری مسجد شاهزاده در استانبول
از آن جایی که نوع معماری عثمانی ها کاملا تحت تاثیر معماری اسلامی و معماری ایرانی، بیزانس و سلجوقی بوده؛ نه تنها در مسجد شاهزاده بلکه در تمامی آثار تاریخی باقی مانده از این دوره مشخص است. ولی در این بین بیشترین تاثیر را مساجد گرفته اند. مسجد شاهزاده در استانبول بر اساس همه ی امور فرهنگی تاثیرگذار در آن دوره طراحی و ساخته شده است. در بخش بالایی نیز اشاره کردیم که دو مناره ی این مسجد از نظر معماری کاملا بی نظیر است و بسیار جلب توجه می نماید. این ساختمان از نظر بزرگی و همچنین دارا بودن خطوط منحصر به فرد و زیبا با سایر مساجد متفاوت است. این مسجد دارای یک گنبد مرکزی و گنبدهای کوچک پیرامونی در زیر پنجره های مشبک است. سنگی که در ساخت مسجد به کار رفته است، سنگ مرمر است. مسجد دارای دو گلدسته ی بلند و سفید رنگ نیز می باشد که بر روی سنگ های آن حکاکی هایی انجام شده است.
در مسجد شاهزاده در استانبول نیز کاشی کاری های بسیار زیبایی وجود دارد. همچنین پوشش سقف مسجد از داخل فضا کاملا گچی است. یک چلچراغ بسیار بزرگ نیز از سقف آویزان شده است. بر روی گوشه هایی از ستون اسامی نیزنصب شده است. کمان های فضای داخلی مسجد و گنبدها به صورت کمان های مسجد النبی در مدینه است. پنجره های مسجد با شیشه ای رنگی تزئین شده اند و در داخل گنبدها نوشته های قرآنی با رنگ های زیبا نوشته شده است. مسجد دارای محراب بسیار زیبایی نیز می باشد. در حیاط مسجد که بسیار متقارن است وضوخانه هایی قدیمی وجود دارد که در حال حاضر بسته شده اند. فضای سبز جلوی مسجد بسیار زیبا و پر است از درختان قدیمی و کهنسال.
جاذبه های اطراف مسجد شاهزاده در استانبول
- بازار کاپالی چارشی | Kapali Carsi
بازار کاپالی چارشی یا بازار بزرگ استانبول یکی از بازارهای بسیار بزرگ نه تنهادر ترکیه بلکه حتی می گویند در سراسر جهان است. انتهای این بازار به بازار ادویه فروش های مصری می رسد و در اطرافش هم پر است از جاذبه های بسیا بسیار دیدنی. اگر بخواهیم با یک حساب سر انگشتی این بازار را به شما معرفی کنیم ، بازار بزرگ استانبول ۶۵ خیابان سرپوشیده و بیش از ۴ هزار مغازه ی رسمی دارد. دست فروش ها هم که کلا حسابی جداگانه دارند. معمولا یکی از مقثدهای گردشگرانی که به استانبول می روند، این بازر است به همین خاطر بسیار پر بازدید است.
- مسجد رستم پاشا | Rüstem Pasha Mosque
مسجد رستم از مساجد معروف دیگر استانبول که هم نزدیک به مسجد شاهزاده است و هم نزدیک به بازار بزرگ، مسجد رستم پاشا است. این مسجد هم توسط معمار سینان معروف و به دستور یکی از وزرای عثمانی ساخته شده است.
- دانشگاه استانبول | Istanbul University
یکی از قدیمی ترین مراکز آوزش عالیه در استانبول، دانشگاه استانبول است که اگر درباره ی آن خواده باشید می دانید که قبلا ساختمان وزارت جنگ دولن عثمانی بوده است. بنای اساختمان این دانشگاه بسیار زیباست و بازدید از محوطه ی آن برای عموم آزاد است.
- ستون کنستانتین | Column of Constantine
ستون کنستانتین در محله ی امینینو و در نزدیکی مسجد شاهزاده، یادگاری است از زمانی که رویمان و یونانیان بر استانبول احاطه داشتند و قدمتش به دوران باستان باز می گردد. این ستون به افتخار کنستانتین در این محل ساخته شد.