بلندترین مناره جهان در مسجد حسن ثانی کازابلانکا!

مسجد حسن ثانی کازابلانکا

کازابلانکا، شهر مشهور مراکشی یکی از مهم ترین شهرهای شمال آفریقا به شمار می رود. این شهر بزرگ ترین شهر کشور مراکش است و آنقدر جاذبه و دیدنی دارد که برای بازدید از همه آن ها وقت کم می آورید. مسجد حسن ثانی آنقدر جذاب و دیدنی است که اگر تنها یک دلیل برای سفر به کازابلانکا لازم باشد بی شک آن دلیل، بازدید از این مسجد باشکوه و باعظمت است.  مسجد حسن ثانی به دلایل زیادی از شهرت جهانی برخوردار است: مسجد حسن ثانی در رده هفتم بزرگ ترین مساجد جهان قرار دارد. مناره این مسجد بلندترین مناره در جهان است و بخشی از این مسجد بی نظیر روی اقیانوس ساخته شده است. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا با هم سری به کازابلانکا و مسجد حسن ثانی بزنیم.

مطالب مرتبط:
از کازابلانکا چه می دانید؟
جاذبه های دیدنی کازابلانکا+ تصاویر

مسجد حسن ثانی مسجدی در شهر کازابلانکا مراکش قرار دارد. این مسجد که تا حدودی روی دریا ساخته شده است مجموعه ای مذهبی و فرهنگی به شمار می رود. مسجد حسن ثانی در مساحتی بالغ بر ۹ هکتار بنا شده و دارای نمازخانه، وضوخانه، مدرسه مذهبی، کتابخانه و موزه است. صحن نمازخانه این  مسجد بسیار وسیع است و با مساحت ۲۰۰۰۰ متر مربع، ظرفیت ۲۵۰۰۰ نمازگزار را دارد. در صحن بیرونی این مسجد نیز حدود ۸۰۰۰۰ تا ۱۰۵۰۰۰ نمازگزار می توانند به عبادت بپردازند.

مسجد حسن ثانی یکی از بزرگ ترین مساجد دنیاست. یکی از دلایل شهرت جهانی این مسجد، مناره آن است. مناره مسجد حسن ثانی ۲۰۰ تا ۲۱۰ متر طول دارد و بر اساس منابع، بلندترین مناره جهان محسوب می شود. این مناره بلندترین سازه در کشور مراکش نیز به شمار می رود و از تمام سطح شهر می توان این مناره را دید. مناره مسجد حسن ثانی به نماد شهر کازابلانکا نیز تبدیل شده است. نورهایی از بالای مناره به سمت مکه ساطع می شود تا سمت و سوی نیایش را مشخص کند. هنرمندان و صنعتگران از تمام شهرهای اطراف به مقر سلطنت آمدند و با حکاکی و تراش ۵۳۰۰۰ متر مربع چوب و کنار هم چیدن ۱۰۰۰۰ متر مربع کاشی زلیج (zellige) یکی از منحصربفردترین بناهای جهان را به وجود آوردند.

همه چیز از اواسط دهه ۱۹۸۰ شروع شد. حسن ثانی، شاه مراکش متوجه شد که در کازابلانکا کمبود ساختمان و بنای تاریخی و هنری احساس می شود. کازابلانکا مملو از ساختمان های مسکونی، آپارتمان ها و ادارات بود، اما آثار فرهنگی و هنری اندکی در آن وجود داشت. بنابراین تصمیم گرفته شد بنایی آن چنان باشکوه ساخته شود که باعث جذب گردشگران سرتاسر دنیا به این شهر شود. مسجد حسن ثانی به حق چنین رویایی را محقق کرده است و به مهم ترین جاذبه گردشگری کازابلانکا تبدیل شده است. مسجد حسن ثانی بزرگ ترین مسجد مراکش و هفتمین مسجد در سرتاسر جهان است.

حسن ثانی در جایی اینطور گفته است: «آرزو دارم بنایی باعظمت و باشکوه ساخته شود که تا همیشه ماندگار باشد…دوست دارم ساختمان این مسجد روی آب ساخته شود، چرا که عرش خدا بر آب قرار دارد. به این ترتیب، نمازگزاران می توانند زیر سقف آسمان و روی دریا و اقیانوس به عبادت پروردگار بپردازند.»

مسجد حسن ثانی در هنگام نمازهای یومیه و مراسم نماز جمعه به روی تمام مسلمانان باز می شود. بازدیدکنندگان غیرمسلمان هم می توانند با شرکت در تورهای ویژه که چند بار در روز انجام می شوند از معماری باشکوه و بی نظیر مسجد بازدید کنند. یکی از ویژگی های منحصربفرد این مسجد، موقعیت قرارگیری آن است. مسجد حسن ثانی بر سکویی مشرف به اقیانوس اطلس بنا شده و بخشی از این سکو از جنس شیشه ساخته شده است. بنابراین نمازگزاران می توانند دریا را زیر پایشان ببینند. البته این قسمت فوق العاده منحصربفرد تنها برای استفاده سلطنتی است و بازدیدکنندگان اجازه ورود به این قسمت را ندارند.

آدرس: Boulevard de la Corniche, Casablanca 20000, Morocco

این بنای بی نظیر با صرف هزینه ای هنگفت برای گرامیداشت شصتمین سالگرد تولد شاه اسبق ساخته شد. طراحی مسجد حسن ثانی توسط معمار فرانسوی، میشل پنسو انجام شد و ساخت مسجد حسن ثانی در سال ۱۹۸۰ آغاز شد. هدف این بود در شصتمین سالگرد تولد حسن ثانی این مسجد تکمیل شود.  اما روند ساخت آن طول کشید و در نهایت در ۳۰ آگوست ۱۹۹۳ مسجد حسن ثانی تکمیل شد. این پروژه عظیم با صرف هزینه ای بالغ بر ۸۰۰ میلیون دلار ساخته شد و عمدتا با مشارکت مردمی ساخته شده است. نهادهای مختلفی پیشنهاد کمک مالی دادند، اما ظاهرا مراکشی ها به این مسجد افتخار می کردند و آن را مایه غرور ملی خود می دانستند. جمع آوری کمک های مردمی یک جنبه مثبت نیز برای کشور به همراه داشت و با کاهش ذخیره پولی کشور، میزان تورم را کاهش داد. تقریبا تمام مصالح استفاده شده در مسجد حسن ثانی تولید مراکش هستند. تنها گرانیت سفید ستون ها و چلچراغ های شیشه ای از مورانو در نزدیکی ونیس وارد شدند. سنگ مرمرها از آگاندیر (Agandir)، چوب سدر از اطلس متوسط (Middle Atlas) و گرانیت از تافراوت (chandeliers) آورده شد.

بیش از ۶۰۰۰ هنرمند و صنعتگر مراکشی گرد هم آمدند و با کار روی این مصالح، آن ها را به دکوراسیون ها و تزئیناتی فوق العاده تبدیل کردند. وقتی سرانجام مسجد ثانی در ۱۹۹۳ تکمیل شد ۱۴۰۰ نفر روزانه و ۱۰۰۰ نفر شبانه کار کرده بودند تا این پروژه عظیم انجام شود. این ساختمان طوری طراحی شده است که در مقابل زلزله نیز مقاوم باشد.

سبک معماری مسجد حسن ثانی تاثیرات معماری موریش اسپانیا را به خوبی نمایش می دهد و یادآور الحمرا و مزکیتا در اسپانیا است. طاق های نعل اسبی که نمونه بارز معماری اسلامی اسپانیایی است در بیرون و داخل مسجد دیده می شوند. دیوارها و ستون های داخلی نیز با الگوهای دقیق و ظریف تزئین شده اند.

سقفی متحرک در مراسم های ویژه روی صحن نمازگزاران قرار داده می شود. اما در سایر مواقع، مسلمانان می توانند زیر آسمان خدا به عبادت و نیایش بپردازند. گفته می شود این که نمازگزاران در جایی عبادت کنند که سقفشان آسمان و زیر پایشان اقیانوس باشد یکی از آرزوهای حسن ثانی بوده است. به همین دلیل تصمیم گرفته شد تا برای گرامیداشت این شخصی، مسجدی مطابق با آرزوهای او بسازند.

منبع: mosquee-hassan2.com , lonelyplanet.com

مطالب مرتبط

آشنایی با موزه باستان شناسی شهرکرد (حمام پرهیزکار)

معرفی رستوران های اقتصادی ازمیر که باید بشناسید

جشنواره های کیش در طول سال