مسجد وکیل
سه اثر تاریخی مسجد وکیل، بازار وکیل و حمام وکیل از مجموعه بناهای زندیه، جواهرات تاریخی مرکز شهر شیراز هستند که بخشی از هویت این شهر را ساخته اند. مسجد وکیل یکی از زیباترین و محکم ترین بناهای دوره زندیه است که اهمیت زیاد هنری و معماری اش آن را یکی از پربازدید ترین جاذبه های دیدنی شیراز کرده است. اگر می خواهید با مسجد وکیل بیشتر آشنا شوید در ادامه با الی گشت همراه باشید.
مطالب مرتبط: بازار وکیل، معروف ترین بازار سنتی ایران راهنمای سفر به شیراز
در سال ۱۱۸۷ هجری، همزمان با ساخت بازار وکیل این مسجد زیبا در فضایی با مساحت ۸,۶۶۰ مترمربع به دستور کریم خان زند ساخته شد. اگر به غرب بازار وکیل و انتهای راسته شمشیرگرها بروید یکی از معروف ترین جاذبه های تاریخی ایران را می بینید: مسجد تاریخی و معروف وکیل. این مسجد دو ایوانی با دو شبستان جنوبی و شرقی یکی از زیباترین معماری های ایرانی را دارد و یادآور دوره حکومت کریم خان زند در این دیار است. یکی از زیباترین قسمت های این مسجد شبستان جنوبی اش است که به ۴۸ ستون سنگی یکپارچه و مارپیچ مزین شده است، در کنار هم قرار گرفتن این ستون ها با نمایشی خیره کننده از معماری اصیل ایرانی چشم ها را می نوازد. این شبستان حدود ۵ هزار متر مربع مساحت دارد و در کنار محرابش، منبر ۱۴ پله ای که یکپارچه از سنگ مرمر ساخته شده بر زیبایی های آن افزوده است. گفته می شود که این سنگ مرمر به دستور کریم خان از مراغه به شیراز آورده شد تا در شبستان این مسجد استفاده شود.
در بازدید از سمت شمالی مسجد، طاق بلندی را می بینید که همه آن را به نام طاق مروارید می شناسند، اگر به جزئیات دور این طاق دقت کنید خوشنویسی زیبایی از یکی از سوره های قرآن شما را با هنر هنرمندان آن زمان آشنا می کند. یکی از جلوه های مسجد که جذابیت زیادی به معماری اش داده است کاشی کاری ها صحن و ایوان های شمالی و جنوبی است که از انواع هفت رنگ و معرق هستند.
برای ورود به مسجد باید به سمت شمال آن بروید اما قبل از اینکه به داخل صحن آن وارد شوید کاشی کاری ها و مقرنس های زیبایی که در دو طرف سردر ورودی قرار دارد توجه شما را به خود جلب می کنند. از این در ورودی به مسجد که رفتید دو راهرو به سمت چپ و راست شما را به داخل مسجد هدایت می کنند. این مسجد که بین بازار و حمام وکیل قرار دارد در گذشته محل برگزاری نماز جمعه بوده است و یکبار در زمان قاجاریه مرمت شد تا اینکه در تیرماه سال ۱۳۱۱ در لیست آثار ملی ایران قرار گرفت تا توسط این سازمان مورد مراقبت و حفاظت قرار گیرد. این مسجد در نزدیکی میدان پر رفت و آمد شهرداری قرار دارد و از میدان با چند دقیقه پیاده روی می توانید خودتان را به این مسجد معروف برسانید.