راهنمای جامع سفر با قطار

سفر با قطار یکی از بهترین تجارب سفر برای هر کسی است که عاشق سفر و گشت و گذار است. این نوع سفر محبوب‌ترین و پر استفاده‌ترین مسافرت با یک وسیله نقلیه پس از هواپیماست. مناظر زیبای طبیعی را می‌توان از پنجره قطار دید و هم‌زمان می‌توان سفری امن را در کنار خانواده یا دوستان تجربه کرد. همچنین سفر با قطار نسبت به سفرهای هوایی مقرون‌به‌صرفه‌تر است. شاید شما هم سؤالاتی درباره این نوع سفر زمینی داشته باشید. سؤالاتی درباره انواع قطار و خرید بلیت و قوانین مربوط آن. الی گشت در این مقاله راهنمای جامع سفر با قطار را در اختیار شما می‌گذارد.

یکی از اولین سؤالاتی که ممکن است ذهنتان را به خود مشغول کرده باشد این است که انواع سفر با قطار چیست؟ در همه جای دنیا دو نوع اصلی سفرهای ریلی وجود دارد: سفرهای داخلی و سفرهای خارجی. سفرهای خارجی به آن دسته از سفرهایی گفته می‌شود که شما از مبدأ شهری در کشور خودتان به مقصد کشوری خارجی مسافرت می‌کنید و در واقع میان کشورها جابه‌جا می‌شوید. سفرهای داخلی هم همان‌طور که از اسم آن مشخص است به سفر با قطار از یک مبدأ شهری در داخل کشور به مقصد شهری دیگری در داخل کشور گفته می‌شود. در ادامه به معرفی مسیرهای ریلی سفرهای خارجی و داخلی با قطار می‌پردازیم.

یکی از جذاب‌ترین انواع مسافرت به کشورهای دیگر سفر با قطار است! در این نوع سفر زمینی می‌توانید طبیعت کشور خودتان را با کشورهای دیگر مقایسه کنید و از مسیر لذت ببرید. از جمله مسیرهای ریلی سفرهای خارجی می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • خط ریلی تبریز به وان (ترکیه): در این سفر نیازی به ویزا نخواهید داشت.
  • خط ریلی آستارا به باکو (آذربایجان): در این مسیر ریلی باید در ایستگاه آستارا ویزای خود را نشان بدهید.
  • خط ریلی مشهد به نخجوان: در این سفر نیازی به ویزا نخواهید داشت.
  • خط ریلی تبریز به آنکارا (ترکیه): در این سفر اول باید به شهر وان بروید، آنجا گذرنامه‌ خود را نشان بدهید و سپس در ایستگاه تاتون سوار قطار ترکیه‌ای شوید و به سمت آنکارا بروید.
  • خط ریلی گرگان به ترکمنستان: برای این سفر به ویزا نیاز دارید.

یکی دیگر از انواع بسیار مهم و پررفت و آمد سفر با قطار، سفرهای داخلی است. همه ما از همان کودکی تجربه سوار قطار شدن را داریم. صدایی که قطار به هنگام حرکت ایجاد می‌کند حتی در بازی‌های دوران کودکی ما حضور داشت. همان‌طور که گفتیم مسافرت داخلی با قطار به سفرهای بین‌شهری از طریق مسیرهای ریلی گفته می‌شود. کشور ما ایران دارای مسیرهای ریلی داخلی زیاد و پرترددی است که هر ساله تعداد زیادی از گردشگران داخلی از آن استفاده می‌کنند.

گفتیم که در کشور خودمان مسیرهای ریلی بسیار خوبی برای سفرهای بین‌شهری وجود دارد و استفاده از آنها نسبت به سفرهای هوایی بسیار مقرون به صرفه‌تر بوده و نسبت به سفر با ماشین و اتوبوس راحتی و لذت بیشتری را به شما عرضه می‌کند. در ادامه به معرفی مسیرهای ریلی معروف و پرتردد کشور خودمان می‌پردازیم.

این خط ریلی که پایتخت را به شمال کشور وصل می‌کند یکی از شلوغ‌ترین و پرترددترین مسیرهای ریلی کشور محسوب می‌شود. اگر شما هم دوست دارید سفر با قطار را در مسیر تهران به شمال تجربه کنید استفاده از این مسیر ریلی را حداقل یک‌بار امتحان کنید. این مسیر ریلی حدود ۲۴ ایستگاه دارد و از شهرهای شمالی بسیاری عبور می‌کند. مناظر زیبای طبیعت شمال کشور در کنار دیدار از پل ورسک و مسیر گدوک این مسیر ریلی را به یکی از زیباترین خطوط ریلی کشور تبدیل کرده است.

یکی دیگر از خطوط مشهور و بسیار پرتردد کشور عزیزمان ایران خط ریلی تهران به مشهد است. با استفاده از این مسیر ریلی شما از شهرهایی چون سمنان، شاهرود و سبزوار عبور می‌کنید و می‌توانید از مناظر طبیعی خطه‌ی خراسان لذت ببرید. شرکت‌های مختلف ریلی برای این مسیر قطارهای خود را اختصاص داده‌اند. از آن جایی که مشهد یکی از مهم‌ترین قطب‌های زیارتی ایران به شمار می‌رود هر ساله تعداد زیادی از زائران این مسیر ریلی مقرون‌به‌صرفه را برای سفر به آن انتخاب می‌کنند.

یکی دیگر از مسیرهای ریلی بسیار مفید سفر با قطار در ایران خط ریلی تهران به لرستان است. اگر شما هم قصد سفر به خطه‌ی لرستان را دارید و دوست دارید در حین مسافرت از دیدن طبیعت زیبای کوهستان زاگرس هم لذت ببرید استفاده از این مسیر ریلی را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

خط ریلی مشهد به ساری یکی از بهترین گزینه‌های سفر با قطار در داخل کشور است. این مسیر ریلی از شهرهای کاشمر، اسفراین، دامغان، شاهرود، سمنان و قائم شهر عبور می‌کند. طبیعت زیبای بین راه که شامل مناظر زیبای جنگلی و صخره‌ها و کوهستان می‌شود، این مسیر ریلی را به یکی از هیجان‌انگیزترین خطوط ریلی کشور بدل کرده است.

مسیر ریلی تهران به بندرعباس نه تنها از طولانی‌ترین خطوط ریلی کشور محسوب می‌شود بلکه از پرترددترین و محبوب‌ترین آنها هم هست. سفر با قطار از تهران به بندرعباس چیزی نزدیک به بیست ساعت زمان می‌برد و شما به راحتی می‌توانید قطار مورد نظرتان را پیدا کنید چرا که شرکت‌های مختلف ریلی برای این مسیر قطار اختصاص داده‌اند. در حین سفر با این خط ریلی از شهرهای کاشان، بادرود، اردکان، یزد، بافق، سیرجان و گل گهر عبور خواهید کرد و مناظر زیبای مختلف طبیعی را خواهید دید. اگر از تهران قصد سفر به جنوب کشور را دارید و استفاده از هواپیما برایتان گران است حتماً از این مسیر ریلی فوق‌العاده استفاده کنید.

یکی از زیباترین و محبوب‌ترین خطوط ریلی کشور خط ریلی تهران به اهواز است. اگر سفر با قطار برایتان هیجان انگیز است حتماً یک بار سفر در این مسیر ریلی را امتحان کنید. در این مسیر ریلی از شهرهای تاریخی و زیبای شوش و اندیمشک عبور خواهید کرد و شاهد مناظر و چشم‌انداز شگفت انگیز کوه‌های لرستان خواهید بود. این مسیر ریلی در تمام فصول زیباست اما طبیعت در این خط ریلی در بهار و پاییز جلوه‌ی بسیار استثنایی‌ای دارد.

یکی از مسائلی که قطعاً به هنگام تصمیم‌گیری برای سفر با قطار ذهنتان را به خود مشغول می‌کند، خرید بلیت قطار است. در گذشته که تکنولوژی تا این حد پیشرفته نبود برای خرید بلیت قطار حتماً باید به صورت حضوری به شرکت‌های مسافربری با قطار مراجعه می‌کردید و بلیت می‌خریدید. این شرکت‌ها هم ممکن بود که در پیک شلوغی خود باشند و نتوانند بلیت مورد نظرتان را به شما عرضه کنند. یا حتی ممکن بود مجبور شوید در صف‌های طولانی و خسته‌کننده بایستید.

اما امروزه دیگر لازم نیست نگران خرید بلیت قطار و وقتی که باید صرف مراجعه حضوری ‌کنید، باشید. چرا که سایتهای مختلفی از جمله سایت الی گشت عملیات رزرو بلیت را به راحتی برای شما انجام می‌دهند. همچنین در این سایتها به سادگی می‌توانید گزینه‌های مختلف پیش رو با قیمت‌ها و زمان حرکت هرکدام را ببینید و از بین آنها انتخاب کنید.

استرداد به معنی بازپس‌گیری است. ممکن است شما اقدام به خرید بلیت کرده باشید و سپس به هر دلیلی مثل تغییر تصمیم خود به مسافرت و یا مشکلی که برایتان پیش آمده بخواهید سفرتان را کنسل کنید و بلیتتان را پس بدهید و پولتان را پس بگیرید. اگر چنین شرایطی برایتان پیش آمد نیاز نیست نگران باشید. درست است که شرکت‌های مختلف مسافربری هرکدام قوانین خودشان را در این زمینه دارند اما تقریبا همگی چنانچه به موقع برای پس دادن بلیت اقدام کنید همه یا بخشی از پولتان را به شما پس خواهند داد.

اگر بلافاصله پس از خرید بلیت نسبت به استرداد آن اقدام کنید، اکثر شرکت‌های مسافربری ریلی همه‌ی پول شما را پس خواهند داد. در صورتی که تا ۱۲ روز پیش از حرکت قطار اقدام کنید، نود درصد بهای بلیت به شما پس داده خواهد شد. اگر از ساعت ۱۲ روز قبل تا سه ساعت پیش از حرکت قطار اقدام به استرداد کنید هفتاد درصد بهای بلیت را بهتان پس می‌دهند. همچنین سه ساعت مانده به حرکت قطار تا لحظه حرکت ۵۰ درصد هزینه بلیت قابل استرداد است. پس از حرکت قطار دیگر نمی‌توانید اقدام به استرداد کنید.

همچنین چنانچه بلیت خود را به صورت آنلاین و اینترنتی خریداری کرده‌اید لازم نیست برای عملیات استرداد به صورت حضوری به دفتر شرکت مراجعه کنید و می‌توانید به سادگی با وارد کردن شماره سریال بلیت خود در بخش استرداد بلیت، عملیات پس دادن بلیت را انجام دهید.

هر چیز در دنیا قانون خودش را دارد، سفر با قطار هم از این قائده مستثنا نیست. برای انتخاب این نوع مسافرت زمینی یکی از مسائل مهمی که حتماً باید به آن آگاه باشید، قوانین مسافرت با قطار است. بایدها و نبایدهایی که چنانچه پیش از شروع سفر بدانید دیگر مشکلی برایتان پیش نخواهد آمد. در ادامه با هم برخی از این قوانین را مرور می‌کنیم.

یکی از قوانین مهم سفر با قطار که حتماً باید از آن آگاه باشید وسایلی است که به هیچ عنوان نباید با خود به قطار بیاورید. این وسایل ممنوعه شامل انواع سلاح، مواد منفجره و آتش‌زا، اشیای قاچاق یا خلاف عرف اسلام، مواد سمی و بیماری‌زا و بیهوش‌کننده می‌شود. همچنین اسباب‌بازی شبیه به اسلحه، اشیای تیز و برنده مثل قیچی و ناخن گیر یا پنجه بوکس و مشروبات الکلی و حیوانات اهلی و وحشی را نمی‌توانید با خود داشته باشید.

در سفر با قطار هیچ‌گونه محدودیتی در زمینه حمل دارو ندارید. بهتر است نسخه داروهای خود را همراه داشته باشید تا در صورت بروز مشکل پزشک بتواند به شما کمک کند. داروهای بدون نسخه مثل مسکن‌ها را هم در تعداد کم می‌توانید با خود حمل کنید. در سفرهای خارجی با قطار بهتر است قوانین شرکت و کشور مربوطه در این خصوص را مطالعه کنید.

همانطور که در بالا گفتیم در سفر با قطار هیچ‌گونه حیوانی را اعم از گربه و سگ و پرنده چه در قفس چه غیر از قفس نمی‌توانید با خود به داخل قطار بیاورید. گرچه تنها برخی از شرکت‌های مسافربری ریلی امکان ورود پرنده با قفس در سایزی استاندارد را به مسافران می‌دهند.

یکی از نکات مهم دیگری که به هنگام سفر با قطار باید بدانید میزان مجاز باری است که می‌توانید با خود حمل کنید. در سفرهای داخلی علاوه بر بار همراه که شامل وسایلی چون کیف دستی، کوله پشتی، چمدان و ساک کوچک سفری، لوازم شخصی و الکترونیکی و کالسکه بچه و ویلچر می‌شود، شما می‌توانید بار غیر همراه یا توشه هم داشته باشید. توشه به باری گفته می‌شود که سنگین است و نمی‌توانید با خود به داخل کوپه ببرید و باید تحویل قسمت حمل بار بدهید. در سفرهای داخلی می‌توانید تا ۲۰۰ کیلو بار همراه داشته باشید که چنانچه بلیتتان تمام بها باشد سی کیلو از آن رایگان حساب می‌شود و اگر بلیت نیم‌بها باشد ۲۰ کیلو از آن رایگان است.

در سفر خارجی با قطار بار به دو دسته توشه همراه (که می‌توانید با خود به داخل کوپه ببرید) و توشه بارنامه‌ای (که به قسمت حمل بار تحویل می‌دهید) تقسیم می‌شود. حداکثر بار مجاز برای هر کس در مسافرت خارجی با قطار ۱۵۰ کیلو است. از این میزان تا سی کیلو برای بلیط تمام‌بها و تا بیست کیلو برای بلیط نیم‌بها رایگان خواهد بود.

سفر با قطار یکی از لذت‌بخش‌ترین تجربه‌های مسافرت را برای شما به ارمغان می‌آورد. در این مقاله از الی گشت با هم به بررسی انواع سفر با قطار، معرفی مسیرهای ریلی، خرید بلیت و استرداد آن، قوانین سفر با قطار از جمله حمل وسایل ممنوعه و دارو و حیوانات و میزان مجاز بار پرداختیم. قوانینی که با آگاهی از آنها سفر بهتری را تجربه خواهید کرد. امیدواریم این مقاله از الی گشت به سؤالاتتان در خصوص سفرهای ریلی جواب داده باشد و راهنمایی جامع در راستای مسافرت با قطار برای شما فراهم کرده باشد.

مقالات مرتبط

قوانین مسافرت با هواپیما

نکاتی که در سفر با اتوبوس باید رعایت کنید

مطالب مرتبط

معبد وات پو | خانه بودای خوابیده و میراث طلایی تایلند

روستای سلین | بهشتی گمشده در دل کوه‌های کردستان

چرا باید در هنگام سفر بیمه مسافرتی داشته باشیم؟