ترکیه در ماه رمضان مانند کشورهای اسلامی همچون ایران، حال و هوای متفاوتی نسبت به باقی ایام سال دارد. بیش از هفتاد درصد مردم ترکیه مسلمان البته از نوع سنی هستند و در این ماه روزه میگیرند و آداب ماه رمضان را به جا میآورند. همانطور که میدانید نوروز امسال مصادف شده با ماه مبارک رمضان. شاید شما هم از آن دسته از افرادی باشید که در این روزها قصد سفر به ترکیه را دارید. اگر میخواهید بدانید ترکیه در ماه رمضان چگونه است با الی گشت در این مقاله همراه باشید.
برای خرید ارزان ترین تور استانبول الی گشت روی تصویر زیر کلیک کنید:
همانطور که میدانید در کشور خودمان در ماه رمضان کافه رستورانها به جز ساعات بعد از افطار تا اذان صبح حق ارائه سرویسدهی به مشتریها را ندارند. شاید بخواهید بدانید ترکیه در ماه رمضان از این نظر به چه صورت است. خبر خوب این است که تعدادی از کافه رستورانهای این کشور حتی در ساعات معمولی روز هم باز هستند و به مشتریهای خود به خصوص توریستها سرویس میدهند. بعضی از این رستورانها برای رعایت حال روزهداران شیشههای خود را میپوشانند. تنها در شهرهای مذهبی مانند قونیه نمیتوان هیچ رستوران بازی در ساعات روزهداری پیدا کرد.
همچنین رستورانهای ترکیه در ماه رمضان، منوی خود را تغییر میدهند و غذاها و دسرهایی مخصوص افطاری و سحری به آن اضافه میکنند. بعضی از رستورانها و کافهها هم ساعت کاریشان کمی کاهش پیدا میکند. همچنین هیچ منعی برای نوشیدن و خوردن در فضاهای عمومی در این ماه وجود ندارد. اما نوشیدنیهای الکلی معمولاً در این ماه در رستورانها سرو نمیشود.
بهترین هتل های استانبول را با تخفیف ویژه از اینجا رزرو کنید
نمیتوان از ترکیه در ماه رمضان صحبت کرد و از غذاهای سنتی این کشور که در این ماه سرو میشود غافل شد. مردم این کشور اغلب روزهی خود را با خرما و زیتون، بر طبق دستورات اسلامی باز میکنند. دو نوع پنیر جز جدایی ناپذیر سفره افطار ترکهاست: پنیر معمولی و پنیر کاشار. مردم ترکیه بعد از خوردن خرما و پنیر معمولاً سوپی که شوربا نامیده میشود، میخورند. بعد از آن هم یک نوع غذای گوشتی با برنج، ماکارونی یا بلغور میل میکنند. برای وعده سحری بهخصوص در اولین روز رمضان، ترکها عدس پلو میخورند چرا که معتقدند دانههای عدس همچون دانههای تسبیح مقدس است. اما مهمترین خوراکی که در ترکیه در ماه رمضان باید بچشید انواع شیرینیهای سنتی است که در ادامه به معرفی برخی از آنها میپردازیم.
گوللاچ یکی از محبوبترین دسرهای ترکی است که در ترکیه در ماه رمضان بر سر سفرههای افطار سرو میشود. این دسر سنتی محلی از خمیر، شیر، آجیل، گلاب و دانههای انار درست میشود. گرچه بعضی برای پخت این دسر خوشمزه از حبوبات و میوههای مختلف هم استفاده میکنند.
یکی دیگر از دسرهای بسیار خوشمزه ترکی کونفه است. این دسر که از محبوبیت بسیاری میان توریستهایی که از ترکیه دیدن میکنند برخوردار است از رشتههای نازک خمیر با یک نوع پنیر مخصوص پخته شده و در آخر روی آن مقدار مناسبی پودر پسته پاشیده میشود.
یکی دیگر از شیرینیهای بسیار خوشمزه که در ترکیه در ماه رمضان همه جا دیده میشود، باقلواست. همانطور که میدانیم خیلی از کشورهای آسیایی مثل ایران باقلوا را به عنوان شیرینی سنتی دارند اما باقلواهای ترکی در این میان زبانزد خاص و عام است. از جمله باقلواهای ترکی که هرکدام طعم و بافت متفاوتی دارند میتوان به سوتلو نوریه، فیستیکلی سارما و بلبل یواسی اشاره کرد.
از جمله غذاهای ترکی که در ماه رمضان خورده میشود هم میتوان به چیکوفته، نوهود پیلاو، تاوک پیلاو، یاپراک سارماسی (دلمه برگ مو)، ایچلی کوفته، مانتی، کورو فاسولیه، کباب علی نازیک و هونکار بَیَندی اشاره کرد.
برای اطلاعات کامل و جامع تر درباره ی سفر به استانبول می توانید راهنمای کامل سفر به استانبول را در سایت گردشگری الی گشت مطالعه کنید.
ماه رمضان که میان مسلمانان به ماه میهمانی خدا معروف است، در هر کشور مسلمانی با آداب و رسوم و مناسک خاصی انجام میشود. ترکیه در ماه رمضان یکی از جالبترین و رنگارنگترین حالتهای خودش را پیدا میکند. مردم علاقه به برگزاری افطاریهای دسته جمعی و عبادت جمعی دارند. در این ماه مساجد و عبادتگاهها به خصوص به هنگام نماز شلوغ میشود.
ترکها نماز مستحبی به نام تراویح را بعد از نماز عشا در مساجد به صورت دسته جمعی میخوانند. گرچه این نماز را به صورت فردی هم میتوان خواند. تراویح در واقع نماز مخصوص شبهای ماه رمضان برای سنیهاست. اما رسوم دیگری نیز در این کشور در ماه رمضان اجرا میشود که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
یکی از رسوم جالبی که شاید اگر برای اولین بار در ماه رمضان در ترکیه به سر ببرید برایتان آزاردهنده باشد، مراسم طبل زنی در سحر است. این مراسم به این صورت است که درست در ساعات سحر دو نفر که یکی از آنها طبل میزند و دیگری که کارش داد زدن است در خیابانها و کوچهها میگردند و با دادن زدن و طبل زدن مردم را بیدار میکنند تا برای سحری خواب نمانند. گرچه این رسم جالب کمکم رو به فراموشی میرود اما همچنان بعضی در ماه رمضان با تن کردن لباس سنتی شعر سنتی ترکی به نام «مانی» را میخوانند و مردم را از خواب بیدار میکنند.
یکی دیگر از رسوم کهن سنتی که در ترکیه در این ماه مبارک انجام میشود چاوش خوانی است. این مراسم در ترکیه بعد از افطار و در مساجد و عبادتگاهها و در جمعهای بزرگ برگزار میشود. در این مراسم که قدمتی بسیار دارد، چاوشخوانها با لحن و ادبیاتی مشخص از عواطف و احساسات، عشق و محبت، آرزوها، حاجات و نیازها، غم و اندوه و مصائب خاندان پیامبر میگویند.
یکی دیگر از رسوم بسیار پسندیده که در ترکیه در ماه رمضان انجام میشود دستگیری و اطعام نیازمندان است. در این ماه که به مهمانی خدا معروف است، دولت در خیابانها و فضاهای عمومی چادرهایی با غذاها و خوراکیهای مختلف برای افطار کسانی که به هنگام افطار در خیابان هستند یا وسعشان کم است دایر میکند. بسیاری از مساجد نیز افطاری رایگان به نمازگزاران میدهند. همچنین بعضی مردم عادی هم به هنگام افطاری و سحری درهای خانههایشان را باز میگذارند تا اگر نیازمند و گرسنهای رد شد از او پذیرایی کنند. حتی کافه رستورانها هم در این ماه معمولاً قیمت غذاهای خود را پایین میآورند.
یکی از سؤالهای مهمی که ممکن است ذهنتان را مشغول کرده باشد این است که آیا مراکز فرهنگی هنری و مراکز خرید و تفریحی در ترکیه در ماه رمضان باز هستند؟ خوشبختانه جواب مثبت است. موزهها و مراکز تفریحی در ماه رمضان در ترکیه باز هستند و تنها ممکن است ساعت کاری آنها قدری کاهش پیدا بکند. بهتر است قبل از رفتن به این مراکز ساعت کاریشان را چک بکنید. مراکز تفریحی مناطق ساحلی و پارکهای آبی ترکیه در این ماه خلوتتر از همیشه هستند. همچنین مراکز خرید و بازارها تخفیفها و حراجهای ویژهای مختص ماه رمضان در نظر میگیرند که میتوانید از آنها استفاده کنید.
بهعنوان سوغاتی هم میتوانید از باقلواها و شیرینیهای خاص ترکیه در ماه رمضان خریداری کنید و برای عزیزانتان ببرید. همچنین علاوه بر نمایشگاه کتاب، بازیهای سنتی مثل خیمهشب بازی و برنامههای موسیقی مذهبی سنتی هم در شهرهای مختلف ترکیه در ماه رمضان برگزار میشود.
وضعیت حمل و نقل عمومی در ترکیه در ماه رمضان مثل بقیه مواقع است و تفاوتی ندارد. تنها نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که در ساعات نزدیک افطار اتوبوس و مترو و سایر وسایل حمل و نقل عمومی بسیار شلوغ و پرازدحام میشود. خبر خوب این که روز عید فطر استفاده از کلیه وسایل حمل و نقل عمومی برای همه رایگان است.
روز عید فطر در ترکیه تعطیل رسمی است و تمام مراکز دیدنی و تفریحی ترکیه تعطیل هستند. عید فطر برای ترکیهایها پس از عید قربان، بزرگترین و مهمترین عید مذهبی محسوب میشود. آنها عید فطر را به عنوان عید شیرینی و شکر میشناسند چرا که در این عید شیرینیهای مختلفی میخورند. نماز عید در مساجدی مثل ایاصوفیه و سلطان احمد به باشکوهترین شکل انجام میشود. این عید در ترکیه سه روز متوالی جشن گرفته میشود و مردم در مساجد و خیابانها با خواندن سرودهای مذهبی و طبل زنی این مناسبت مذهبی را جشن میگیرند.
اما مراکز تفریحی و فرهنگی و مراکز خرید از روز دوم باز هستند و بسیار شلوغ. ترکیهایها در ایام عید فطر به دیدار دوستان و خویشان خود میروند. رسم فراموششدهای به نام حمام عرفه هم قبلاً در ترکیه انجام میشد. حمامهای عمومی در گذشته در ترکیه وجود داشت که مردم در آنها با آب عرفه استحمام میکردند و سپس به دید و بازدید عید میرفتند.
یکی از سؤالات مهمی که ممکن است هنگام سفر به ترکیه در ماه رمضان ذهنتان را مشغول کند این است که از چه جاهایی میتوانید دیدن کنید. در ادامه به برخی از این مراکز دیدنی اشاره میکنیم.
مال تپه در استانبول یکی از مراکز اصلی برگزاری فعالیتها و رویدادهای مربوط به ماه رمضان است. جشنهای زیاد و مختلفی در سواحل این منطقه برگزار میشود. مال تپه علاوه بر داشتن بازاری بزرگ با غذاهای سنتی و آثار هنری و کتاب بستر برگزاری رویدادهایی مانند نمایشهای عروسکی، کنسرتهای صوفیان، نمایشهای دراویش، تئاتر و بسیاری فعالیتهای دیگر است.
مرکز فشانه یک مرکز بزرگ برای برگزاری رویدادهای مختلف در ترکیه در ماه رمضان است. این منطقه در حقیقت باغی بزرگ است که در ساحل شاخ طلایی در حوالی منطقه ایوپ قرار دارد. جشنها و رویدادهای متنوعی مانند مراسم صوفیها و اجراهای چرخان دراویش در آن برگزار میشود. همچنین مسجد مقدس ایوب سلطان در این ناحیه قرار دارد و بسیار دیدنی است.
یکی دیگر از مراکز مهم ترکیه در ماه رمضان مرکز ینیکاپی است که در واقع فضای باز بسیار بزرگی با چادرهای بزرگ و غرفههای مختلف است. در این غرفهها غذاها و شیرینیهای سنتی ترکی و آثار هنری سنتی و صنایع دستی و کتاب و اقلام مختلف برای سوغاتی به فروش گذاشته میشود. فعالیتهای دیگر مانند نمایش عروسکی و اجراهای دراویش خاص ماه رمضان هم در آن انجام میشود.
میدان سلطان احمد در استانبول یک میدان تاریخی است که شامل مسجد سلطان احمد و موزه کاخ توپکایی و موزه ایاصوفیه و کاخها و مکانهای تاریخی دیگر میشود. به هنگام افطار مراسمی ویژه در مسجد سلطان احمد برگزار میشود که بسیار دیدنی است. همچنین در این میدان غرفههای مختلف خوراکی و خوشنویسی و زیورآلات و سنگ مرمر برپا میشود که بازدید از آنها خالی از لطف نیست.
میدان بیازیت هم همچون میدان سلطان احمد از فضاهایی است که در ترکیه در ماه رمضان بستر برگزاری رویدادهای مختلف و غرفهها و چادرهای مخصوص ماه مبارک است. این میدان همچنین بازاری دارد که گردشگران زیادی برای خرید به آنجا میروند.
با همه آنچه که تا اینجای این مقاله از الی گشت درباره ترکیه در ماه رمضان گفتیم شاید بتوانید تصمیم بگیرید که سفر به ترکیه در این ماه مناسب است یا نه؟ همانطور که گفتیم نه تنها رستورانها و کافهها و مراکز خرید و مراکز تفریحی فرهنگی در این ماه در ترکیه باز هستند و دارای تخفیفهای ویژه، بلکه مراسم خاص ماه رمضان در این کشور بسیار دیدنی است. مردم ترکیه در این ماه مبارک بسیار خونگرمتر و مهماننوازتر از بقیه مواقع هستند و نمایشگاهها و رویدادهای خاص رمضان و حتی خوراکیهای مخصوص این ماه و مراسم ویژه عید فطر همه و همه سفری بسیار دلپذیر برای هر گردشگری چه مسلمان چه غیر مسلمان فراهم خواهد کرد.
مقالات مرتبط
۱ نظرات