همیشه این رویا برای بشر وجود داشته است که بتواند عمری طولانی و یا جاودان داشته باشند. برای رسیدن به این مقصود از کیمیا، سحر و جادو و تمامی امکانات علمی نیز از ابتدا تا به کنون استفاده کرده است. به راستی چگونه می توان عمری جاودان و یا حداقل طولانی داشت؟ آیا جواب این سوال در دست علم است و تشریفات زیادی دارد یا این که با فراهم کردن شرایطی خاص می توان آن را به دست اورد؟ مردمان شهری در کشور جمهوری آذربایجان به نام لریک (Lerik)، همگی عمری طولانی دارند اما این امر چگونه برایشان حاصل گشته است؟ در ادامه با ما در الی گشت همراه باشید تا به اتفاق هم جواب این سوال را در یابیم.
مطالب مرتبط: ۱۹ دلیل برای سفر به آذربایجان پارک فیلارمونیک باکو در کشور آذربایجان
لریک آذربایجان، شهری کوهستانی و کوچک و البته سر سبز است که دارای منظرههای تازه و دیدنی است. لریک در واقع شمال گردنه ی حیران خودمان است. این شهر با بیش از هزار کیلومترمربع مساحت از شمال کوه های تالش از شرق به زمین های پست و جلگه ای لنکران می رسد.
می گویند که شما در لریک می توانید آسمان را با دست های خود لمس کنید!
آب وهوای معتدل کوهستانی و طبیعت فوق العاده ی لریک در جای جای جهان معروف است. آب وهوای لریک بی شباهت به آب وهوای ارتفاعات استان گیلان در ایران نیست ولی فاصله ی زیاد لریک نسبت به تالش و گیلان نسبت به دریا آب و هوایی فوق العاده تر را برای این شهر سبب شده است. می گویند که چشمه های آب گرم لریک بیش از ۳۰ خاصیت درمانی دارند!
این شهر زیبای جمهوری آذربایجان در تابستان هوایی خنک دارد و میزبان مسافران و گردشگرانی از ایران و دیگر نقاط جهان است. این شهر بیش از هر جاذبه ی دیگری در جهان به خاطر عمر طولانی مردمان ساکن خود در دنیا به شهرت رسیده است.
شاید این شهر از معدود مکان هایی در کره ی زمین و بین مردمان زنده ی جهان است که مردمی با سن هایی بالای ۱۰۰ سال دارد! در واقع این شهر پر از گنجینه هایی زنده است که وقایع ۱ قرن اخیر را با چشم خویش دیده و به خاطر دارند.
شاید به جرات بتوان گفت که مردمان این منطقه رکورد دار طولانی ترین عمر بین انسان های کره ی زمین در طول ۲ قرن گذشته است. این یک حقیقت است، هر چند که شاید باورش برای ما و شما سخت باشد اما، شیرعلی مسلم اف یکی از ساکنین این منطقه در زمان مرگ ۱۶۸ سال از عمر او می گذشته است!
این مرد که یک چوپان بوده است، از مسن ترین فردی که در زمان خود بر روی کره ی زمین وجود داشته است، ۶۴ سال بیشتر عمر کرده بوده است. شیر علی در سال ۱۹۷۳ دیده از جهان فرو بست و در آن زمان خانم ژان کلمان فرانسوی با ۱۲۲ سال سن، مسن ترین فرد جهان شناخته می شد.
شیرعلی مسلم اف بر طبق ادعای محلیهای این منطقه تا ۱۶۷ سالگی همچون روزهای اول به سختی یک جوان کار میکرده است.
به گفته ی کسانی که با این مرد در ارتباط بوده اند، وی نه سیگار می کشیده و نه ماده ی مضر دیگری مصرف می کرده است.
سبد غذایی او از میوه و سبزی های تازه، نان کامل و محلی، ماست و پنیر کم چرب محلی تشکیل شده بوده است. این مرد لریکی در طول زندگی خود ۳ بار ازدواج کرده بوده است.
در مورد مرگ این فرد جالب است بدانید که وی در اثر کهولت سن فوت نکرده است بلکه در ۱۶۷ سالگی مبتلا به بیماری ذات الریه می شود و در ۱۶۸ سالگی، از دنیا می رود.
البته هنوز هم این منطقه مملو از این افراد با سن بالا است و هنوز هم قدیمی ترین ساکنان کشور آذربایجان در این منطقه زندگی می کنند.
بیش ار ۱۰ ها تن از ساکنان این منطقه ی زیبا و خوش آب وهوا بیش از ۱۰۰ سال سن دارند و در کمال تعجب باید بگوییم که کاملا قبراق و سرحال هستند و اثری از کهولت در آن ها دیده نمی شود. در حال حاضر پیرترین آنها با بیش از ۱۲۰ سال سن دارای ۸ فرزند، ۸۰ نوه، ۶۰ نتیجه و ۸ ندیده است.
در ادامه با ما همراه باشید تا با چند تن از کهنسالان منطقه لریک آشنا شوید!
محبوبه فتحالله اف، زنی است که ۱۱۴ سال سن دارد و در روستای پشتاتوک لریک زندگی میکند و در کمال تعجب طراوت و شادابی یک زن جوان را دارد. زمانی که راز طول عمر و شادابیش را از او پرسیدند او در جواب پاسخ داد که: من در تمام عمر خود به درگاه خداوند بزرگ دعا کرده ام.
سعی من بر آن بوده است که همواره آدم مهربانی باشم و کسی را فراموش نکنم. من همیشه در طبیعت زندگی کرده ام و از دامان طبیعت و محصولات طبیعی آن تغذیه نموده ام. عسل ما طبیعی است، لبنیاتمان را خودمان درست می کنیم و نان را خودمان پخت می کنیم.
از دیگر اهالی سن و سال دار لریک می توانیم به کیشی اسلام که بیش از ۱۴۳ سال سن دارد، اشاره کنیم. البته برادرزاده ی بزرگ کیشی که یک چای فروش است، ادعا می کند که عمویش در سال ۱۹۰۰ به دنیا آمده است. حتی اگر هم ادعای او درست باشد با این حال سن کیشی برابر با ۱۱۸ سال است و باز هم عمری طولانی داشته است.
کیشی در مرز ایران و آذربایجان یک چوپان بوده است. وی فردی محترم در بین اهالی لریک است. او در همه ی خانه های لریک جای دارد و هر وقت که بخواهد رانندگانی لریکی وی را رایگان به مقصدش می رسانند.
از دیگر افراد مسن این شهر، زهرا هپیولووا با ۱۱۷ سال سن است. او در محله ی لانکارن لریک زندگی میکند و به گفته ی خودش در تمامی عمرش فعال بوده و کار می کرده است.
همین الان هم تمامی کارهای خانه اش، دوشیدن شیر گاوها، پخت و پز غذا و نان هنوز هم با او است.
در منطقه ی لریک گورستانی کوچک وجود دارد که در حدود ۲۰۰ سنگ قبر در آن وجود دارد. برخی درباره ی این گورستان میگویند که برخی از این گورها به دورههای پیش از اسلام بازمیگردد.
گورهایی در نزدیکی جاده قرار گرفته اند که مربوط به افرادی است که در سال های اخیر فوت کردهاند. سنگ قبر شیرعلی مسلم اف نیز در این جا قرار دارد.