قلعه پرتغالی ها در چابهار + تصویر

قلعه پرتغالی ها

تعدادی قلعه تاریخی از دوران استعماری پرتغال در سواحل و جزایر جنوبی ایران به جای مانده که امروز تبدیل به آثار تاریخی شده اند. پرتغالی ها این قلعه ها را می ساختند تا از خودشان در برابر شورش هایی که ممکن بود محلی ها انجام دهند محافظت کنند. می خواهیم به یکی از شهرهای حاشیه خلیج فارس برویم؛ شهر چابهار و درباره قلعه پرتغالی ها در چابهار صحبت کنیم، الی گشت را همراهی کنید.

مطالب مرتبط:
دیدنی های چابهار
سفری فضایی به کوه های مریخی چابهار

در ۵ کیلومتری شمال غربی چابهار در استان سیستان و بلوچستان، روستایی به نام تیس قرار دارد که در میان طبیعت زیبایش قلعه ای تاریخی را هم جای داده است، قلعه ای که قدمت طولانی و معماری جذابش از آن جاذبه ای تماشایی ساخته است. قلعه بر روی تپه ای در کنار خلیج ساخته شده است. در زمان های دور، نگهبان ها بر روی ۴ برج نیمه مدور و ۱۵ متری این قلعه می نشستند تا اطراف را دیده بانی کنند و در صورت احتمال خطر، قلعه را در حالت آماده باش قرار دهند. گاهی هم که خلیج طوفانی بود و رفت و آمد کشتی ها به سختی انجام می شد این برج ها مثل فانوس دریایی کشتی ها را هدایت می کردند.

ابعاد قلعه ۵۴ در ۲۶ متر است و برای رفتن به داخلش باید از درب سمت شمال شرقی قلعه داخل شوید. در همین ورودی قلعه چهار گوشواره خلفی هست که در پشت دیوارهای هشتی قرار دارند. نوع ساخت و مواد به کار رفته در ساخت مناره و گوشواره به خوبی نشان می دهد که به سبک سلجوقی ساخته شده اند. البته در سال های بعدی که سلسله های دیگر تاریخی به روی کار آمدند هر کدام مرمت هایی را بر روی قلعه انجام دادند، این را می شود از اتاق ها و ایوان های قلعه فهمید چون کاملا به سبک صفوی و قاجار درست شده اند. شباهت این اتاق ها و ایوان ها به آثار صفوی تا حدی است که با دیدن آن ها یاد کاورانسرای شاه عباسی بیستون می افتید که برای دوره شاه سلیمان صفوی بود.

به داخل حیاط این قلعه که بروید آب انبارهایی را در گوشه حیاط می بینید که مصالح به کار رفته در ساخت آن ها گچ، ساروج و سنگ است. البته در بیرون قلعه هم آثار چاهی وجود دارد که در دل صخره حفر شده و لبه آن با سنگ و ساروج محکم شده است. سقف قلعه هم با چوب هایی پوشیده شده که از جنس شان معلوم است که از منطقه ای دیگر برای ساخت قلعه به اینجا آورده شده اند. به منار آجری قلعه که نگاه کنید تزئینات آن کاملا مثل تزئیات دوره سلجوقی می ماند؛ هر چند که قسمت های زیادی از این تزئینات در گذر ایام از بین رفته اند ولی در برجستگی ها و گودی ها نقش هایی به زبان عربی و کوفی به چشم می خورد. در سه گوشه حیاط اتاق هایی هست که اندازه آن ها معمولا ۳ در ۴ و یا کمتر هستند. این قلعه تاریخی که گوشه ای از تاریخ صدها سال پیش ایران را به تصویر کشیده از جاذبه های مهم چابهار است و گردشگران در سفر به این شهر از آن دیدن می کنند.

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز