اینکه با راه رفتن در کف اتاق چوبی صداهای گوش خراش شنیده شود غیر قابل تحمل به نظر می رسد این طور نیست؟ً! برای همینه که وقتی در اینترنت درباره ی صدای چوب های کف اتاق سرچ می کنید انواع و اقسام مقاله ها درباره ی این که چطور این صداها را کم کنید چلوی چشمتان پدیدار می شود. اما کسانی که در ژاپن قدیم زندگی می کردند، مخصوصا اعضای خانواده سلطنتی، اصلا از اینکه چوب های کف اتاقشان صدا دهد بدشان نمی آمد! چون کفپوش هایی که با هر قدم صدا می دانند و سرو صدا می کردند می توانستند به راحتی سیستم اخطار ضد سرقت را فعال کنند. در آن زمان چوب های کف اتاق طوری طراحی می شد که با هر قدم صدای آوازشان بلند می شد! در ادامه الی گشت را همراهی کنید تا در این مورد بیشتر حرف بزنیم.
مطالب مرتبط: اگر دلش را ندارید در ژاپن به این موزه ها نروید! سگی که نماد وفاداری ژاپنی ها شد!+ تصویر
تعدادی از قلعه های ژاپنی که در دوره ی ادو (۱۶۰۳-۱۸۶۸) ساخته شدند در سالن از همین کفپوش ها استفاده می کردند. ژاپنی ها به این کفپوش ها «یوگوایسو باری» می گویند فکر می کنید چرا کفپوش ها را با این اسم نامگذاری کردند؟ یوگوایسو در واقع یک جور بلبل ژاپنی است که ترجیح می دهد خودش را از دیگر پرندگان پنهان کند اما با این حال در اوایل فصل بهار صدای آوازش در سراسر کشور ژاپن شنیده می شود.
این طور که به نظر می آید این کفپوش های صدادار صدایی شبیه همین بلبل ها دارند برای همین به آن ها کفپوش های بلبلی می گویند. استفاده از این کفپوش ها در دوره ی ادو – اوایل قرن ۱۷ تا اواسط قرن ۱۹ – متداول شد، دوره ای که از امن و امان ترین دوره های تاریخ ژاپن بود و کشور درگیر جنگ و آشوبی نبود اما خطر افسرهای فئودال و و دیگر دشمنان همیشه وجود داشت.
در پایتخت سابق ژاپن، کیوتو سنگر مستحکمی هست که به قلعه نیجو ختم می شود این قلعه به داشتن کفپوش های صدادار معروف است، کفپوش هایی که برای گیر انداختن مهمانان ناخوانده استفاده می شدند. ماجرای ساخت این قلعه به زمانی برمی گردد که موسس حکومت توکوگاوا تصمیم گرفت برای محل اقامتش قلعه ای به اسم نیجو بسازد و برای این کار به نجارها دستور داد تا از کفپوش های صدادار برای سالن و راهرو استفاده کنند تا به این ترتیب هر کسی که قصد داشت برای کشتن پادشاه یواشکی به داخل قصر بیاید به راحتی شناسایی شود! در واقع صدای این کفپوش ها نگهبان ها را خبر می کرد و آن ها خیلی سریع خودشان را برای نجات جان پادشاه می رسانند.
در حالی که تخته چوب های خشک در اثر فشار به طور طبیعی صدا می دهند اما در کفپوش های بلبلی یک گیره ی فلزی اضافه بر روی چوب نگهدارنده قرار می گرفت. هر کدام از گیره ها دو سوراخ داشتند که میخ های آهنی در آن ها جای می گرفت. وقتی کسی بر روی این تخته های چوبی راه می رفت گیره، بالا و پایین می رفت و باعث می شد که میخ ها به گیره ساییده شوند و صدای جیغ مانندی تولید کنند.
راه رفتن و قدم زدن بر روی کفپوش های سالن آنقدر سروصدا داشت که امکان نداشت کسی از این سالن رد شوند و دیگران نفهمند! پس برای اینکه صدای راه رفتن نگهبانان قصر از سارقان و قاتلان تشخیص داده شود نگهبانان طوری بر روی این کفپوش ها راه می رفتند تا صدای مخصوص خودشان را تولید کنند! و به این ترتیب نگهبانان دیگر می فهمیدند که نیروهای خودی در سالن در حال راه رفتن هستند و هیچ خطری قصر را تهدید نمی کند. وقتی سربازان صدایی را با ریتم متفاوت می شنیدند می فهمیدند که یک مهمان ناخوانده وارد قصر شده و وقتش است که سیستم اخطار به صدا در بیاید.
در سفر به ژاپن دو تا از بهترین جاهایی که می توانید این کفپوش های صدادار را ببینید قلعه نیجو در کیوتو و عبادتگاه «چیون این» است که خانواده توکوگاوا در آن زندگی می کردند. این کفپوش ها با چوب های خشک درست می شدند و نکته ای که باعث به صدا در آوردن آن ها می شد لولایی بود که در بین تخته ها وجود داشت و با اعمال فشار صدا می داد!
برعکس قلعه های اروپایی که در کشورهای مختلف قاره اروپا پراکنده شده اند قلعه های ژاپنی برای همیشه ظاهر سنگر مانند خود را حفظ نکرده اند. درسته که قلعه های ژاپنی شکل و ظاهری کاملا متفاوت دارند اما قلعه های باشکوه هدفی مشترک داشتند: اتاقی پرزرق و برق که امنیت زیادی داشت و پادشاهان از آنجا کل کشور را تحت نظر داشتند. اولین قلعه های ژاپن در حوالی قرن ۱۵ ساخته شد چون کشور گرفتار آشوب هایی شد که تا آن زمان کاملا بی سابقه بود. در اوج دوران قلعه سازی، در این کشور بیش از ۵ هزار قلعه ساخته شد که امروز فقط چندین عدد از آن ها به جای مانده است.
این قلعه ها که به طور سنتی از چوب و سنگ ساخته می شدند ویژگی های معماری برجسته ای داشتند که نمونه ی آن ها در هیچ جای جهان دیده نمی شود. یکی از جذاب ترین قلعه های ژاپن در شهر کوبه قرار دارد که به برج های سفیدش معروف است. تمام این مجموعه بر روی قله ی تپه ای قرار گرفته و ۸۳ بنای مختلف دارد که تمامی آن ها با راهروهایی به هم متصل شده اند. ساختمان اصلی این قلعه یک بنای ۶ طبقه است که از همه جای شهر هیمجی دیده می شود. به نظر می آید قلعه های دیگر ژاپن نسبت به قلعه هیمجی جذابیت کمتری دارند اما این دلیل نمی شود که ویژگی های معماری دیگر قلعه ها را دست کم بگیریم.
منبع: amusingplanet.com