هر چیزی در دنیای فعلی که جنبه ی تکنولوژیکی نداشته باشد و روزی در تمدن های جهان و شهرهای باستانی موجود بوده است، بی شک یک نسخه ی اولیه و بسیار قدیمی از خود دارد البته، اگر از بین نرفته باشد. با توجه به صعب العبور بودن بسیاری از مناطق جهان حتی در زمان فعلی پل ها شاید یکی از بهترین سازوکارهای معماری شهری و اجتماعی جهان باشند. همانطور که تا به الان متوجه شده اید، امروز می خواهیم تا قدیمی ترین پل جهان را برای شما معرفی نماییم. در ادامه با ما در الی گشت همراه باشید تا این پل که باقی مانده ای از تمدن سومری ها است را به اتفاق یکدیگر مورد بررسی قرار دهیم.
مطالب مرتبط: جشن روز مردگان، عجیب ترین و جذاب ترین فستیوال مکزیک! تمامی آجرهای این ساختمان به طرز عجیبی پُست شده است!
یکی از قدیمی ترین و اولیه ترین تمدن های جهان به صورت یکجا نشین و قانونمند در جایی نزدیکی ما، همین جایی که ما برای شما این مطلب را می نویسیم و همان جایی که بیشتر شما خوانندگان محترم اینم مطلب را می خوانید، شکل گرفته است.
شهر باستانی سومری ها که نخستین تمدن شهری در منطقه ی تاریخی جنوب بین النهرین و در جنوب کشور عراق امروزی است، وجود داشته است و عجیب نیست که قدیمی ترین پل جهان در آن باشد. این شهر را اگر با تقسیمات امروزی در نظر بگیریم، تقریبا در میان شهرهای بزرگ و مهم بغداد و بصره در جنوب کشور عراق قرار گرفته است.
پایتخت سومر، شهر گیرسو یکی از اولین شهرهای شناخته شده در جهان است. بر اساس گفته ی باستان شناسان، شهر گیرسو (Girsu) حداقل ۵ هزار سال قدمت تاریخی و سابقه ی سکونت انسان ها را در خود داشته است.
این شهر زمانی پایتخت پادشاهی لاگاش (Lagash kingdom) بوده است. این شهر در واقع یکی از شهرهای بزرگ در جهان باستان بوده است که می گویند به نینگیرسو (Ningirsu) افسانه ی قهرمان سومری ها، متعلق بوده است. موضوع بحث امروز ما یکی از این بناهایی است که در طول این ۵۰ سال کشف شده است.
در واقع یکی از این بناها، یک پل ۴ هزار ساله است که از آجر پخته ساخته شده بوده است و تا همین زمانی که ما این مطلب را برای شما به رشته ی تحریر در می آوریم، تاکنون به عنوان قدیمی ترین پل ساخته شده در جهان لقب گرفته است.
قدیمی ترین پل جهان، پل گیرسو اولین بار در دهه ی ۱۹۲۰ میلادی در این شهر کشف شد. در زمانی که در گیسو زندگی جریان داشته است، این پل مکان مهمی بوده است. در واقع بر اساس بررسی که از منابع به دست آمده از این شهر به دست آمده است، در آن زمان این مکان را به عنوان یک مکان مقدس، سد و یا یک تنظیم کننده ی جریان آب، استفاده می کرده اند.
بر اساس اعلام های رسمی سایت های باستان شناسی مرتبط، به تازگی و در همین اواخر این ساختار به عنوان یک پل بر بالای یک گذرگاه آبی باستانی معرفی و شناخته شده است. از زمان حفاری فرانسوی ها به بعد که در ادامه کاملا آن را توضیح داده ایم، در یک قرن گذشته این پل در فضای آزاد قرار گرفته بوده است و در معرض برخورد با عناصر طبیعی دیگر بوده است و در واقع بدون هیچ تلاشی برای مراقبت و یا نقش های برای مدیریت این مکان باستان به حال خود رها شده بوده است.
با توجه به اطلاعاتی که در اختیار علاقه مندان به دنیای باستان شناسی گذاشته است، نام جدید و عربی گیرسو، تللو (Tello) است و این مکان اخیرا توسط موزه ی بریتانیا (British Museum) و با تامین بودجه از سمت انگلستان برای آموزش چگونگی مدیریت میراث تاریخی و فرهنگی به باستان شناسان عراقی در واقع مهارت های کاربردی عملی و مورد استفاده را در ابتدی امر، آموزش می دهد. این پل ۴ هزار ساله به عنوان قدیمی ترین پل جهان نیز بخشی از برنامه آموزش است.
این شهر پس از انتقال تمرکز قدرت های سیاسی که به عنوان پایتخت در آن جریان دارد به شهر لاگاش که یکی از قدیمی ترین شهرهای موجود در تاریخ باستانی خاورمیانه بوده است، منتقل شد اما باید این نکته را بگوییم که با این که این انتقال صورت گرفت اما از مقدار اهمیت شهر گیرسو کم نشد و کمِ کم به عنوان یکی از شهرهای قدرتمند همچنان به فعالیتش ادادمه داد.
و اما این اطلاعات از این شهر و قدیمی ترین پل جهان در خود، چگونه بعد از گذشت هزاران سال به دست آمده است؟ برای اولین بار نشانههای تمدن سومری ها در هیبت لوح هایی که با خط میخی در مورد مسائل اقتصادی، اداری و تجاری نوشته شده بود، در شهر گیرسو کشف شد.
در طول حفاری هایی که از این سایت بزرگ باستانی که به آن در اصطلاح مگا سایت می گویند، بیش از نیمی از مهم ترین آثار تاریخی هنری و معماری سومریان، کشف شدند. شاید باورتان نشود اما حفاری های باستانی از این سایت بیش از ۵۰ سال به طول انجامید.
برای اولین بار تیمی از باستان شناسان فرانسوی در سال ۱۸۷۷ میلادی در شهر باستانی گیرسو به حفاری پرداختند که در حال حاضر در زمان حاضر این مسئله باعث تاسف است، زیرا این مکان تاریخی در زمانی که تکنیک ها و روش های مدرن حفاری و مراقبت اختراع نشده بود، مورد حفاری قرار گرفت و همین مسئله امروز نشان می دهد که چه آثار دیگری مورد تخریب قرار گرفته است. البته این که فرانسوی ها به این مشهور هستند که از روش ها و دستورالعمل ها پیروی نمی کردند نیز مشهور بودند و در پی همین مورد، فرانسوی ها توجه بسیار کمی به مراقبت از معماری باقی مانده از دوران باستانی داشتند.
حال در نظر بیاورید که در این بین شکارچیان و سو استفاده کنندگان از این فرصت استفاده کنند و تعداد زیادی از لوح ها و دیگر آثار هنری را به غارت ببردند! این افراد سودجو هر چه را که می دزدیدند به مجموعه داران فروختند. به هر حال تمامی بررسی ها و همچنین تخمین ها در این نشان می دهد که بین ۳۵ هزار تا ۴۰ هزار لوح از شهر باستانی گیرسو به غارت رفته است و در پی آن، در بازارهای مختلف آثار تاریخی به نمایش گذاشته شده اند و این آمار با تعداد ۴ هزار لوح حفاری شده توسط فرانسوی ها که در نهایت اعلام کردند نیز در مغایرت است.