قدیمی ترین متروهای جهان
سیستم های مترو قطارهای سریع السیر، برقی یا زیرزمینی هستند که در سرتاسر جهان وجود دارند. تا سال ۲۰۱۴، حدود ۱۵۷ شهر در بیش از ۵۰ کشور جهان دارای سیستم مترو هستند و از این سیستم برای جابجایی شهروندان استفاده می کنند. برخی از این متروها بسیار قدیمی و جزء اولین قطارهای زیرزمینی در جهان هستند و برخی دیگر تازه به جمع سیستم های مترو اضافه شده اند. در این مطلب قصد داریم قدیمی ترین متروهای جهان را به شما معرفی کنیم و بگوییم که این متروها در کدام کشورها قرار دارند. با الی گشت همراه باشید.
۱- متروی لندن
مطالب مرتبط: تاریخچه متروی بوداپست؛ قدیمی ترین شبکه متروی اروپا راهنمای کامل استفاده از متروی تهران معرفی و راهنمای کامل متروی تفلیس
- سال تاسیس: ۱۰ ژانویه ۱۸۶۳
- کشور: انگلیس
- تعداد ایستگاه های تحت پوشش: ۲۷۰ ایستگاه با ۴۰۲ کیلومتر
- تعداد مسافر: ۱.۳ میلیارد مسافر در سال
سیستم مترو و قطار زیرزمینی لندن که در بین لندنی ها به تونل یا تیوب (Tube) شهرت دارد سیستم قطار پرسرعت زیرزمینی است که در شهر لندن و حومه به جابجایی مسافران می پردازد و یکی از قدیمی ترین متروهای جهان به شمار می رود. خط متروپولیتن، به عنوان اولین خط ریلی زیرزمینی جهان در سال ۱۸۶۳ و به عنوان بخشی از سیستم متروی لندن افتتاح شد. از آن زمان سیستم متروی لندن به مرور گسترش پیدا کرد و با ۱۱ خط سالانه به جابجایی بیش از ۱.۳ میلیارد مسافر می پردازد. خط زیرزمینی قدیمی تحت مالکیت شرکت خصوصی قرار داشت که آن را در اوایل قرن ۲۰ با نام تجاری «راه آهن زیرزمینی» مطرح کردند. سیستم متروی فعلی توسط شرکت London Undergtond Limited مدیریت می شود که زیرمجموعه ای از اداره حمل و نقل کلی لندن و حومه است.
۲- متروی بوداپست
- سال تاسیس: ۱۸۹۶
- کشور: مجارستان
- تعداد ایستگاه های تحت پوشش: ۴۸ ایستگاه با ۴۰ کیلومتر خط
- تعداد مسافران: ۴۰۹ میلیون در سال
یکی دیگر از قدیمی ترین متروهای جهان در بوداپست، پایتخت افسانه ای مجارستان قرار گرفته است. متروی بوداپست قدیمی ترین سیستم راه آهن زیرزمینی برقی و الکتریکی در اروپا محسوب می شود و در پایتخت مجارستان سرویس دهی می کند. سیستم متروی بوداپست در سال ۱۸۹۶ افتتاح شده است و در سال ۲۰۰۲ به دلیل قدمت و اهمیت و ارزش تاریخی اش به عنوان میراث جهانی به ثبت رسیده است. متروی بوداپست از چهار خط تشکیل شده که با اعداد و رنگ های زرد، قرمز، آبی و سبز مشخص شده اند و در مسیرهای مختلف تردد می کنند. اولین خط متروی بوداپست برای جابجایی مسافران از مرکز شهر به پارک شهر طراحی شد و کار ساخت آن در سال ۱۸۹۴ آغاز شد. چهار خط متروی بوداپست در طول سالیان فعالیت بارها مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته و جدیدا قرار است خط پنجمی (خط بنفش) هم به سیستم متروی بوداپست اضافه شود.
۳- متروی گلاسکو
- سال تاسیس: ۱۴ دسامبر ۱۸۹۶
- کشور: اسکاتلند
- تعداد ایستگاه های تحت پوشش: ۱۵ ایستگاه با ۱۰ کیلومتر
- تعداد مسافران: ۳۹۹۸۰ مسافر در روز
متروی گلاسکو که در شهر گلاسکوی اسکاتلند فعالیت می کند از سال ۱۸۹۶ افتتاح شده و یکی از قدیمی ترین متروهای جهان به شمار می رود. این مترو بعد از متروهای لندن و بوداپست در رتبه سوم قدیمی ترین متروهای جهان قرار می گیرد. این سیستم تنها سیستم مترو در بریتانیاست که تماما زیر زمین فعالیت می کند. جالب است بدانید که متروی گلاسکو قبل از آن که الکتریکی شود به صورت کابلی فعالیت می کرد. خط متروی گلاسکو سابقا متروی منطقه گلاسکو نامیده می شود اما بعد به راه آهن زیرزمینی گلاسکو و سرانجام در سال ۱۹۳۶ به قطار زیرزمینی گلاسگو تغییر نام پیدا کرد. این سیستم مترو از زمان تاسیس گسترش چندانی نداشته و در همان مسیر قدیمی به فعالیت ادامه می دهد. با این وجود برنامه ها و اقداماتی برای گسترش و توسعه این متروی قدیمی در حال انجام است.
۴- متروی شیکاگو
- سال تاسیس: ۶ ژوئن ۱۸۹۲
- کشور: ایالات متحده
- تعداد ایستگاه ها: ۱۴۵
متروی شیکاگو یا شیکاگو ال سیستم متروی شهر شیکاگو و حومه است. این مترو یکی از قدیمی ترین متروهای جهان است و با ۱۶۵۰۰۰ کیلومتر طول، چهارمین سیستم مترو بزرگ و طولانی در ایالات متحده آمربکا محسوب می شود. متروی شیکاگو در بخش هایی از مسیرش به صورت ۲۴ ساعته فعالیت می کند و به جابجایی مسافران می پردازد. سیستم مترو فعالیتش را از سال ۱۸۹۲ آغاز کرده و یکی از قدیمی ترین متروهای جهان به حساب می آید. این سیستم در هفته به جابجایی ۷۵۰۰۰۰ مسافر می پردازد. برنامه هایی برای توسعه شبکه متروی شیکاگو در دست اقدام است که شامل مترو خیابان کلینتون و قطار اکسپرس فرودگاه می شود.
۵- متروی پاریس
- سال تاسیس: ۱۹ جولای ۱۹۰۰
- کشور: فرانسه
- تعداد ایستگاه های تحت پوشش: ۳۰۰ ایستگاه با ۲۱۴ کیلومتر خط
- تعداد مسافران: ۱.۵ میلیارد در سال
متروی پاریس درست مثل بسیاری از شاهکارهای مهندسی-معماری و مثل برج ایفل به مناسبت برگزاری نمایشگاه جهانی سال ۱۹۰۰ در پاریس افتتاح شده است. در واقع، اولین خط قطار در طول برگزاری نمایشگاه جهانی راه اندازی شد و نمادی از مدرن سازی و رشد و پیشرفت شهر زیبای پاریس بود. از آن جا که سبک معماری آرت نوو در آن برهه از تاریخ محبوبیت زیادی داشت، ایستگاه های قطار هم بازتابی از این سبک تاریخی هستند و هنوز هم برخی از آن ها به آن شکل و شمایل باقی مانده اند. طراحی و دکوراسیون داخلی ایستگاه های متروی پاریس توسط هنرمند مشهور آن زمان، هکتور گیمارد انجام شده و به زیبایی هرچه تمام تر شکوه پاریس آن زمان را یادآوری می کنند. امروزه سه مورد از زیباترین ورودی های مترو که هنوز هم به شکل سابق باقی مانده اند در ایستگاه های پورت دوفین، پلس سنت اوپوتون و شاتله قرار دارند و می توانید در سفر به پاریس آن ها را از نزدیک ببینید و سوار یکی از قدیمی ترین متروهای جهان هم بشوید.
۶- متروی نیویورک
- سال تاسیس: ۲۷ اکتبر ۱۹۰۴
- کشور: ایالات متحده
- تعداد ایستگاه های تحت پوشش: ۴۷۲ ایستگاه با ۱۳۶۷ کیلومتر مسیر
- تعداد مسافران: ۱.۷ میلیارد در سال
یکی دیگر از قدیمی ترین متروهای جهان در شهر پرجنب و جوش پرهیاهوی نیویورک قرار دارد. متروی نیویورک که در سال ۱۹۰۴ افتتاح شده آن قدر گسترده و وسیع است که لقبِ بزرگ ترین در جهان را به خود اختصاص داده است. متروی نیویورک یکی از معدود متروهایی است که به صورت ۲۴ ساعته باز و فعال است و در شهر همیشه بیدار نیویورک سرویس دهی می کند. خالق این طرح عظیم فردی به نام آلفرد الی بیچ بود و اگرچه اجرای این پروژه دقیقا مطابق با طرح بیچ پیش نرفت اما در نهایت با موفقیت به فعالیتش ادامه داد و امروزه به عنوان یکی از قدیمی ترین متروهای جهان شناخته می شود.
۷- متروی بوئنوس آیرس
- سال تاسیس: ۱ دسامبر ۱۹۱۳
- کشور: آرژانتین
- تعداد ایستگاه ها و مسیر تحت پوشش: ۱۰۴ ایستگاه با ۶۱.۳ کیلومتر خط
- تعداد مسافران: ۱.۲ میلیون مسافر در روز
سیستم متروی بوئنوس در سال ۱۹۱۳ افتتاح شده و قدیمی ترین شبکه مترو در نوعِ خود در آمریکای لاتین به حساب می آید. مردم آرژانتین به این سیستم قطار قدیمی شان افتخار می کنند و همین موضوع شاید باعث شده تا مدت ها واگن های قدیمی و فرسوده در ناوگان باقی بمانند و تعویض نشوند. شاید باورتان نشود، اما واگن های چوبی که حدود یک قرن پیش استفاده می شدند تا همین اواخر و سال ۲۰۱۳ هم هنوز مورد استفاده قرار می گرفتند! در سال ۲۰۱۳ به مدد تکنولوژی های واگن سازی چینی این واگن ها تعویض شدند و سیستم متروی بوئنوس آیرس بسیار کارآمدتر و راحت تر شد. مسافران متروی بوئنوس آیرس همه اکنون می توانند از خدمات و امکاناتی مثل سیستم تهویه مطبوع، نورپردازی های مدرن و صندلی های به مراتب راحت تر و همچنین دوربین های امنیتی بهره مند باشند.
۸- مترو توکیو
- سال تاسیس: ۳۰ دسامبر ۱۹۲۷
- کشور: ژاپن
- تعداد ایستگاه های تحت پوشش: ۲۸۵ ایستگاه با ۳۰۴ کیلومتر
- تعداد مسافران: ۸.۷ میلیون در روز
یکی از قدیمی ترین متروهای جهان و احتمالا منظم ترین آن ها متروی توکیو است و در راهنمای استفاده از مترو نوشته که مسافران بهتر است گوشی های خود را در حالت سایلنت قرار بدهند و از صحبت در داخل قطار خودداری کنند. متروی ژاپن بسیار شلوغ و پرازدحام است و به ویژه در ساعات اوج صبح واگن هایی مختص خانم ها در نظر گرفته می شود. صبح ها کارمندان و کارگران از نقاط مختلف توکیو به نواحی تجاری می روند و زندگی بخش اعظمی از مردم شهر به این سیستم حمل و نقل وابسته است.
۹- مترو مسکو
- سال تاسیس: ۱۵ می ۱۹۳۵
- کشور: روسیه
- تعداد ایستگاه های تحت پوشش: ۲۴۵ ایستگاه با ۴۱۸ کیلومتر خط ریلی
- تعداد مسافران: ۲.۴ میلیارد در سال
آخرین مورد از قدیمی ترین متروهای جهان که به شما معرفی می کنیم متروی مسکو در روسیه است که با معماری و تزیینات داخلی باشکوه و تاریخی اش، یک جاذبه گردشگری پرطرفدار هم به حساب می آید. جالب است بدانید که زمانی که ساخت پروژه عظیم متروی مسکو به پایان رسید و قرار بود متروی مسکو در سال ۱۹۳۵ راه اندازی شود استالین اولین مسافری بود که سوار قطار شد و به این ترتیب، رسما آن را افتتاح کرد.
منبع: oldest.org
۱ نظرات
بعد از خط مترو لندن خط مترو استانبول هس !!