روغن زیتونی متعلق به عصر برنز کشف شد! + تصویر

قدیمی ترین روغن زیتون جهان

اگر بخواهیم روراست باشیم، هیچ وقت تا به حال به این فکر نکرده ایم که چه مواد غذایی ممکن است قدمت باستانی داشته باشتند زیرا به غیر از فست فودها و مواد غذایی جدید، بسیای از مواد خوراکی همچون: گوشت، گندم، برنج، … و خیلی دیگر از مواد غذایی از دیرباز وجود داشته اند و به حق، خیلی عادی است که کسی ذهنش معطوف به آن ها نشود اما ما حالا این سوال را مطرح می کنیم، آیا می دانید که باستانی ترین ماده ی خوراکی کشف شده در جهان چیست؟ طبق آخرین مقالات و گزارش های منتشر شده، در ظرف تخم مرغی شکل روغن زیتونی در ایتالیا پیدا شده است که متعلق به ۴ هزار سال پیش است! با الی گشت همراه باشید تا به اتفاق یکدیگر ببینیم که قدیمی ترین روغن زیتون جهان چگونه کشف شد.

مطالب مرتبط:
راهنمای سفر به سیسیل در ایتالیا
چه داستانی پشت قبرستان صخره ای پانتالیکا در سیسیل وجود دارد؟

همانطور که در مقدمه اشاره کردیم، به تازگی در جهان ظرفی باستانی با طرح و نقشی خاص پیدا شده است که در خود حامل یکی از عجیب ترین موادی است که هم خاصیت خوراکی دارد و هم خاصیت درمانی. شاید اصلا به این مسئله فکر نکرده باشید که باستانی ترین و یا بهتر بگوییم، قدیمی ترین روغن زیتون جهان در کجاست و آیا اصلا وجود خارجی دارد یا خیر ولی ما به شما می گوییم که به تازگی در این ظرفی که در حدودی توصیف کردیم، روغن زیتونی کشف شده است که متعلق به ۴ هزار سال پیش است!

توصیف بهتری که برای اعلام این خبر می توانیم به کار ببریم این است که ۱ کوزه ی بیضی شکل که ۴ هزار سال قدمت دارد، کشف شده است که در آن بقایایی روغنی مایع قرار گرفته است که با بررسی قدمت آن به تازگی ثابت شده است که این روغن مفید طبیعی، با ۴ هزار سال قدمت در واقع تاریخ و پیشینه ی استفاده از آن را در تاریخ به مدت ۷۰۰ سال جا به جا نموده است، روغن زیتون است. در واقع بر خلاف تصور محققان، این ماده تا به الان ۷۰۰ سال بیشتر از آن چه که فکر می کرده اند قدمت داشته است و چه بسا این مدت در کشف های بعدی بیشتر هم شود.

بقایایی از مایعی که به آن به اصطلاح طلا هم می گویند و به تازگی کشف شده است، ظاهرا در یک ظرف تخم مرغی شکل کشف شده است که نشان می ‌دهد مردمانی که در دوران باستانی در ایتالیا زندگی می کرده اند، بیش از ۴ هزار سال پیش این ماده را تهیه و از آن استفاده می ‌کرده اند و در استفاده از این مایع برای مصارف گوناگون پیش قدم بوده اند در واقع قدیمی ترین روغن زیتون جهان در این ظرف شف شده است.

با توجه به این یافته ها می توان به جرات گفت که، قدمت استفاده از روغن زیتون در ایتالیا به ۷۰۰ سال پیش از آن چه که تا به الان تصور می ‌شده است، می ‌رسد! یافته های پژوهشگران می گوید که پس از تجزیه و تحلیل بقایای به جای مانده در کوزه ی تخم مرغی شکل و ۲ ظرف دیگری که در منطقه ی کاستلوچیو (Castelluccio)، منطقه ی حفاظت شده ی  باستان ‌شناسی متعلق به عصر برنز در سیسیل پیدا شده است و آنان پس از بررسی بر روی این ظرف و محتویاتش به این نتیجه رسیده اند.

یکی از مورخان دانشگاه فلوریدای جنوبی و سرپرست گروه تحقیقاتی که این کشف را کرده اند، دکتر داوید تاناسی به مجله ها و محافل علمی اعلام کرد که بیش از پیش این ظرف حائز اهمیت است و می ‌خواهد به خاطر شکل کمیابی که این ظرف دارد به خصوص در زمینه ی نقش و نگار خاصش، تصمیم دارد که تحقیقات بسیار بیشتری بر روی آن انجام بدهد.

او در این زمینه گفته است که: با توجه به بررسی هایی که کرده ایم به این نتیجه رسیدیم که در ظرف یافت شده، نشانه ‌هایی از برخورد کارد و چنگال ‌هایی به سبک سیسیلی در این ظرف دیده می‌ شود که قدمت آن‌ ها هم به آغاز هزاره‌ ی دوم که مصادف است با ابتدای عصر برنز و همچنین هزاره ‌ی سوم قبل از میلاد مسیح باز می گردد.

تیم من اهداف مختلفی در سر دارد ولی یکی از مهم ترین هدف های ما در زمینه ی  بررسی این ظرف این است که در واقع می‌ خواهیم بدانیم که چه استفاده‌ هایی دیگری از این ظرف می شده است؟ در واقع ما برای رسیدن به پاسخ این سوال از تجزیه و تحلیل‌ های شیمیایی مختلفی بر روی بقایای ارگانیک درون ظرف ها انجام داده ایم.

دکتر تاناسی و تیم تحقیقاتی او، به بررسی مقادیر اندکی از مواد آلی موجود در ظرف‌ها پرداختند و برای این کار و همچنین جدا سازی مواد موجود، از ۳ روش مختلف برای بررسی بقایای شیمیایی موجود در ۳ ظرف یافت شده ی مختلف استفاده کردند.

تیم تحقیقاتی تاناسی، بقایای ارگانیکی از هر ۳ ظرف به دست آوردند که حاوی اسیدهای اولئیک و لینولئیک بودند که هر دو به اتفاق از روغن های اصلی تشکیل دهنده ی روغن زیتون و یا به عبارتی دیگر،  قدیمی ترین روغن زیتون جهان هستند.

تا به قبل از این کشف، تنها نشانه‌ های شیمیایی که از روغن زیتون تا کنون کشف شده بودند تنها مربوط به کوزه‌ های کشف شده در قسمت جنوب ایتالیا، در منطقه ها‌ی کوزنزا و لچه بودند. بر اساس بررسی های انجام شده بر روی این کوزه ها، قدمت این ها به حدود ۳۳۰۰ سال پیش و به دوران مس باز می ‌گردد.

با توجه به انجام آزمایشات مختلف شیمیایی و همچنین پرتو نگاری های مختف و همچنین با توجه به مکانی که این ظروف کشف شده اند و از همه مهم تر شکل و طرح و نگار خاصی که دارند، به این نتیجه رسیده اند که این ظرف ‌های پیدا شده بی شک،  متعلق به حدود ۴ هزار سال پیش و مصادف با دوران ابتدایی برنزی سیسیل در ایتالیا هستند.

مورخان و محققان به صورت متفق القول معتقدند که درخت زیتون،‌ در ابتدا در خاورمیانه کشت می شده است و بعدها، از طریق دریای آناتولی به کشور یونان برده شده است. اولین استفاده‌ ی ایتالیایی‌ها از روغن زیتون به زمانی باز می گردد که یونانی ‌های، درختان زیتون را به منطقه ی مدیترانه آوردند و آن را در این منطقه رواج دادند.

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز