قارچ های سمی وحشی
این روزها آب و هوا برای گردش در طبیعت بسیار مناسب است و بسیاری از افراد با دیدن قارچ ها به آن ها علاقه نشان داده و تصمیم می گیرند قارچ ها را مصرف کنند، اما تقریبا هیچ راهی برای شناسایی بلافاصله سمی بودن قارچ و اطمینان از سلامت آن وجود ندارد و حتی افراد متخصص نیز ممکن است دچار اشتباه شوند. متاسفانه این تصمیم گیری اشتباه افراد موجب شده این روزها پی در پی خبر اتفاقات ناگواری را درباره هموطنانمان که قارچ های سمی وحشی را خورده اند بشنویم. با الی گشت همراه شوید تا چند مورد از قارچ های سمی را به شما معرفی کنیم.
نکاتی درباره قارچ های سمی وحشی
مطالب مرتبط: در سفر به طبیعت مراقب قارچ های سمی باشید! چند سال دیگر این حیوانات را هیچ جای زمین نخواهید دید! + تصویر
- برای تشخیص قارچ های سمی از خوراکی به هیچ وجه نباید با گذاشتن آن در دهان این مسأله را امتحان کنید، حتی توصیه می شود که از تماس پوستی با آن نیز خودداری فرمایید.
- اگر همراه با فرزندانتان به طبیعت می روید، حتماً درباره قارچ های سمی به آن ها توضیح بدهید و از آن ها بخواهید از هرگونه تماس با قارچ ها خودداری کنند، چرا که ممکن است عواقب جبران ناپذیری برایشان داشته باشد و حتی در برخی از موارد منجر به مرگشان شود.
- برخی از قارچ های سمی وحشی کاملا شبیه گونه های بی خطر خود هستند و تشخیص آن ها بدون انجام آزمایش امکان پذیر نمی باشد. بنابراین از تشخیص خودسرانه و مصرف قارچ هایی که در طبیعت مشاهده می کنید، جداً خودداری کنید.
- برخی از قارچ ها ممکن است سمی نباشند اما افراد خاصی به آن ها آلرژی داشته باشند. بنابر این اگر حساسیت شما زیاد است مراقب مصرف گونه های جدید قارچ باشید. در واقع پس از اطمینان از سمی نبودن آن مقدار بسیار کمی از قارچ را مصرف کنید و ۲۴ ساعت منتظر بمانید، سابقه آلرژی شدید نسبت به قارچ دیده شده است.
- اگر به قارچ های سمی وحشی دست زدید از تماس دستتان با چشم و دهانتان بپرهیزید و بلافاصله دستان خود را بشورید.
- تا کنون بیش از ۵۰۰ گونه قارچ کلاهکدار از مناطق مختلف ایران گزارش شده است که در حدود ۱۰ درصد از آنها، قارچهای سمی و خطرناک می باشند.
- به یاد داشته باشید که اکثر قارچ هایی که رنگ قهوه ای دارند و زیر چترشان سفید است سمی هستند.
قارچ مگس | Amanita muscaria
احتمالا همه تصوری از قارچ مگس دارید قارچی که در بازی قدیمی مشهور سوپر ماریو از آن استفاده شده بود. این قارچ بومی کره شمالی است و در کنار درختان کاج زیاد دیده می شود. در بسیاری از مراجع قارچ شناسی از آمانیتا به عنوان قارچ سمی یاد می شود. این مورد از قارچ های سمی وحشی ظاهر بسیار زیبایی داشته ، کلاهک آن در ابتدا کروی و محدب می باشد که در نهایت گسترده می شود. این قارچ دارای ساقه بلند و نسبتا محکمی است و رنگ آن با توجه به سرزمینی که در آن رشد می کند متفاوت است و معمولا به رنگ قرمز، لیمویی ، نارنجی دیده می شود که سطح آن برجستگی هایی سفید رنگ وجود داشته که گاه بر اثر باران از بین می روند .
کلاهک مرگ | Amanita phalloides
این قارچ بسیار سمی است و و عمده ترین عامل مرگ و میر به خاطر قارچ های سمی وحشی به دلیل استعمال کلاهک مرگ می باشد. از نظر ظاهری شباهت بسیار زیادی با قارچ های خوراکی دارد و در اروپا و نزدیک به درختان بلوط و کاج می روید. کلاهک مرگ در ابتدا کوچک و برجسته و نیم دایره است ولی به تدریج بشکل چتر ۳ الی ۱۵ سانتیمتر رشد می کند. رنگ آن سفید مایل به زرد و گاهی سبز کم رنگ است که بطرف لبه ها رنگ آن روشن تر می گردد تیغه های زیر کلاهک سفید رنگ و بصورت آزاد قرار دارند. لبه ها بشکل دامن دورتادور کلاهک را بطول ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر فرا گرفته اند. پایه قارچ ۸ تا ۱۵ سانتی متر طول دارد و رنگ آن سفید با لکه های خاکستری است.
کلاهک مرگ بسیار خطرناک است و خوردن تنها نیمی از آن می تواند منجر به مرگ انسان شود. توجه داشته باشید که پختن و سرخ کردن هم نمی تواند سم موجود در این مورد از قارچ های سمی وحشی را از بین ببرد. برای سم آن درمانی وجود ندارد و تنها راه ممکن شستشوی معده و سرم است. کبد برخی از بیماران نیز ممکن است که از کار بیفتد و نیازمند به پیوند کبد شوند.
Amanita bisporigera
این قارچ که ابتدا دارای کلاه کروی شکل بوده و سپس به مرور گسترده می گردد دارای رنگ سفید می باشد و اندازه آن به ۴ تا ۶ سانتی متر می رسد. پایه آن محکم، سفید ، صاف و باریک بوده و طول پایه از بالا به پائین قطور می شود و در قاعده به یک پیاز تخم مرغی شکل ختم می شود.
حلقه این قارچ سفید رنگ، نازک و محکم می باشد و قسمت پیاز را در بر می گیرد. و در بعضی مواقع بطور نامنظم تقسیم می گردد. رنگ کلاه آن سفید و نازک بوده و بی مزه می باشد. اسپورهای آن سفید، کروی شکل می باشد و با محلول ید ایجاد رنگ آبی می نماید. این قارچ هنگام بهار یا تابستان در جنگل های پوشیده از بلوط یافت می شود.
نشانه های مسمومیت با قارچ های سمی وحشی
علامت هایی مانند درد معده، عرق کردن، گر گرفتگی، حالت تهوع و استفراغ، اسهال، گرم شدن بدن و تب بالا، تند شدن نبض، نامرتب شدن ضربان قلب، پایین آمدن فشار خون، سردرد، ضعف، سرگیجه، غش، تاری دید، مشکلات قفسه سینه و تنفس، سستی و بی حالی، تشنگی بیش از حد، از دست دادن هماهنگی بدن، توهم، سرگیجه، گیجی، هذیان، تشنج، کما و حتی مرگ از علائم مسمویت با قارچ های سمی وحشی می باشند. قارچ ها سمی باعث آسیب رساندن جدی به کبد می شوند. توجه داشته باشید که در مسمومیت های قارچی اخیر که در کشورمان روی داده است عدم توجه به این علائم و مراجعه دیر به دکتر یکی از عوامل جبران ناپذیر شدن درمان بوده است.
۴ نظرات
بسیطار خوب
عالی ولی خطر ناک
فرقشون با مجیک ماشروم چیه
سمش از همون مدله؟