سرزمین فوتبال
تب و تاب فوتبال جام جهانی فوتبال ۲۰۱۸ برای ما ایرانیان با یک دنیا افتخار بسته شد اما بی شک آینده ی درخشانی در انتظار تیم ملی ایران است اما تا به حال به این فکر کرده اید که این ورزش مهیج و پرطرفدار آیا سرزمین دارد؟ در واقع سوالمان این است که سرزمین فوتبال کجاست؟ اصلا فوتبال از کجا آمده است؟ مطمئنا بسیاری از کسانی که می شناسیم و یا حتی خودمان طرفدار بازی مهیج فوتبال باشیم اما به نظر شما این بازی که زبان مشترک خیلی ها محسوب می شود، از کجا آمده است؟ برای یافتن پاسخ سوال های خود را درادامه با ما در الی گشت همراه باشید.
مطالب مرتبط: انگلیسی ها عاشق چه غذاهایی هستند؟ این ۱۱ جاذبه طبیعی انگلیس نفس تان را حبس خواهند کرد! پر کاربردترین جملات انگلیسی در سفر را می دانید؟
فوتبال، یک ورزش تیمی و محبوب ترین ورزش در بیشتر کشورهای جهان است و در حال حاضر بیش از ۲۵۰ میلیون فوتبالیست در بیش از ۲۰۰ کشور وجود دارند. چندین سال پیش که کشور انگلیس در مقام میزبان رقابت های جام جهانی ظاهر شد، یکی از آهنگ هایی که خوانندگان این کشور خوانده بودند در رده ی بسیار بالایی قرار گرفت. این ترانه ی محبوب آهنگی درباره ی جام جهانی بود که می گفت: فوتبال داره میاد خونه! اصطلاح فوتبال به انگلیسی Football را برای اولین بار مردم انگلیس ابداع کردند. ریشه ی واژه ی فوتبال به اواخر سال ۱۸۰۰ میلادی و از هنگامی که این ورزش در مدارس انگلستان راه اندازی شد، بازمی گردد.
مقررات این رشته ورزشی نخستین بار در سال ۱۸۶۳ در اتحادیه ی فوتبال انگلستان تنظیم شد و نام اتحادیه فوتبال association football هم برای تمایز این بازی از انواع دیگر فوتبال به ویژه راگبی انتخاب شد. این ورزش در مناطقی از جمله فرانسه، اسپانیا و آمریکای لاتین با اصطلاح فوتبال نامیده میشود.
آلمانی ها با اندکی تنوع آن را Fußball می نامند. اما از همین آهنگ انگلیسی نیز می توانیم دریابیم که کشور انگلیس یکی از مدعیان سفت و سخت این است که نه تنها فوتبال را خودشان اختراع کردند بلکه قوانین و تکنیک هایی که بعضی هایشان هنوز هم مورد استفاده هستند نیز در نتیجه ی تلاش ها و قانون گذاری های آنان است اما این ادعا به همین سادگی ها هم پیش نرفت.
در این میان یکی از کشورهایی که ادعای قوی بر این که فوتبال را اختراع کرده اند، دارند. این داستان از روزی شروع شد که یکی از مقامات چینی که گویا طرفدار پر و پا قرص باشگاه منچستریونایتد انگلیس است، در بازدید از یکی از ورزشگاه های شهر منچستر در بین کسانی که با او بودند ادعا کرد که؛ چینی ها فوتبال را اختراع کرده اند.
شنیدن این حرف برای انگلیسی های حاضر در جمع سنگین بود و در نتیجه ان ها تصمیم گرفتند که ثابت کنند که این ادعا اشتباه است. تحقیقاتی که بر سر اثبات این ماجرا راه افتاد هم البته نشان دادند که مهد فوتبال، کشور چین است. بی شک هیچ کس به اندازه ی کوین موور که مدیر موزه ی ملی فوتبال انگلستان است را نپذیرفته است. آقای موور در هنگام دیدار با شی جین پینگ و نخست وزیر انگلیس از این موزه به آن ها گفت: با وجود این که انگلستان زادگاه فوتبال در شکل مدرن آن است، اما ما همیشه این را قبول داشته ایم که ریشه های تاریخی این بازی به چین بازمی گردد. و بله! به همین صورت بود که انگلیسی ها قبول کردند که فوتبال را از سرزمین دیگر و آن هم در آسیا وام گرفته اند.
اما به نظر شما سهم چینی ها از اختراع این بازی چقدر است؟ قدیمی ترین باشگاه فوتبال فعال در جهان، در سال ۱۸۵۸ به نام شفلد تاسیس شد. این باشگاه را در واقع می توان پیش قدم تدوین اولین قوانین فوتبالی جهان دانست. اولین مقررات بازی فوتبال را تدوین کرد. شاید باورتان نشود اما در آن زمان بازیکنان هنوز می توانستند از دستان خود در جریان بازی استفاده کنند.
مصادف با سال های دهه ی ۱۸۶۰ میلادی بود که فوتبال به سرعت تکامل یافت و به ورزشی بدل شد که امروزه آن را از ورزشگاه ها و تلویزیون های خود می شناسیم، یعنی ترکیب ۱۱ بازیکن برای هر تیم، کرنر و پنالتی، استفاده از دست فقط برای دروازه بان و مسابقات ۹۰ دقیقه ای، حضور داوران، پست های مختلف و در آخر هم تماشاگران. این دقیقا همان فوتبالی است که ما امروزه آن را می شناسیم اما درباره ی فوتبال قدیمی که در چین رایج بوده است چیزی می دانید؟
در واقع بر اساس مراجعه به منابع تاریخ می توان این گونه گفت که بیش از ۲ هزار سال پیش در چین بازی مرسوم بود که همه آن را به نام تسوجو می شناختند. این بازی را ما می توانیم به توپ زدن با پا بنامیم. این کلمه در دنیای امروز چینی ها، جوچاو تلفظ می شود و هنوز هم مرسوم است و برای نامیدن ورزش فوتبال این کلمه به کار برده می شود.
توپ زدن با پا در دوران طلایی فوتبال چین که هم زمان با سلسله ی سونگ بود در اواسط قرن ۱۰ تا اواخر قرن ۱۳ میلادی مصادف بود. تسوجو بخشی از یک فرهنگ بود که البته هر شهری شیوه ی مخصوص به بازی خودش را داشت.
در یکی از شیوه های این بازی، موضوع اصلی نگه داشتن توپ در هوا موضوع اصلی بود و هدف وارد کردن این توپ داخل دروازه بود. این بازی ها در اکثر موارد توسط بازیکنان حرفه ای انجام می شدند. در کتاب مشهوری با عنوان شکوه پایتخت شرقی، در توصیف این بازی در زمان سلسله یسونگ در سال ۱۱۲۰ چاپ شد.
برایتان باید جالب باشد تا بدانید که تمامی باشگاه های آن زمان مدیر، مربی و کاپیتان داشته اند. هانس اولریخ فوگل، پژوهشگر آلمانی،تعدادی از کتاب های راهنما و مقررات این باشگاه ها را که کشف شده اند را مرود بررسی قرار داد و توانسته است تا شیوه ی بازی آن ها را با دقت تشریح کند. اعضای این باشگاه ها معمولا مردان جوان خانواده های مرفه بودند ولی گاه بازیکنان حرفه ای از اقشار دیگر نیز به این تیم ها راه می یافتند.
بازی تسوجو به عنوان یک برنامه ی تفریحی و سرگرم کننده در ضیافت های دربار برای مهمانان خارجی انجام می شد. حتی خود امپراطورها نیز تسوجو بازی می کردند. یک نقاشی از امپراطور تایتسو وجود دارد که او را هنگام بازی در جمع درباریان نشان می دهد.