امروزه سه استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی که زمانی یک استان واحد را تشکیل می دادند، به زعفران، زرشک، صنایع دستی، و غیره معروف است. در این بین، غذاهای محلی خراسان رضوی هم یکی از مواردی است که توجه گردشگران و محققان را به خود جلب می کند. فرهنگ و تاریخ غنی این منطقه به غذاهایش هم رخنه کرده تا زمانی که یکی از غذاهای سنتی خراسان را می چشید، هزاران سال تجربه زندگی را در میان بافت تازه و خوش طعم غذا پیدا کنید.
هرچند که هر بخش از ایران زمین با زیبایی ها و تنوغ قومی و قدمت باستانی چیزهای زیادی برای شگفت زده کردن شما دارد، اما شکی نیست که غذاهای محلی یکی از جالب ترین شگفتی های گوشه و کنار ایران زمین محسوب می شوند. در این مطلب، مجله الی گشت قصد دارد تا شما را غذاهای محلی خراسان رضوی آشنا کند. پس با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
حلیم نیشابور، یک غذای مقوی و خوش طعم
مطالب مرتبط: آرامگاه شیخ احمد جامی، نگینی در معماری ایرانی معرفی بهترین هتل آپارتمان های مشهد آشنایی با ۱۰ روستای مشهور مشهد هر آنچه که باید درباره ایستگاه راه آهن مشهد بدانید!
حلیم یکی از عذاهای محلی خراسان رضوی، به ویژه مشهد و نیشابور به حساب می آید. حلیم نیشابوری را از گوشت فراوان و بلغور گندم تهیه می کنند. در مشهد نیز حلیم به روش مشابهی طبخ می شود با این تفاوت که به جای بحث همیشگی شکر یا نمک، به آن خورشت قیمه اضافه می کنند. کمی عجیب به نظر می رسد اما بهتر است حتما این نوع حلیم را امتحان کنید. درضمن، راهنمای سفر به نیشابور را می توانید در مجله ما بخوانید.
حلیم عدس نیز یکی دیگر از غذای خاص و خوش طعم خراسان رضوی است که به دلیل پروتئین بالا، به راحتی می تواند به عنوان یک وعده غذایی محسوب شود و مصرف آن برای افرادی که دچار کم خونی هستند توصیه شده است.
آش ماست سبزوار، از غذاهای محلی خراسان رضوی
سبزوار یکی دیگر از شهرستان های استان خراسان رضوی است که بسیاری از افراد با آش ماست این شهر آشنا هستند. این نوع آش از اسفناج، رشته آش و ماست در کنار ترکیب دیگر مواد به دست می آید و طعم فوق العاده ای دارد. به طور کلی در منطقه خراسان مصرف انواع سوپ و آش بسیار متداول است.
شیشلیک، کباب خوشمزه و پرطرفدار
پخت این نوع خوش طعم و خاص از کباب ها، از گذشته در کشورهایی مانند ایران، روسیه و از آسیای مرکزی مانند مغولستان گرفته تا بخش هایی از قاره اروپا رواج داشته است. این نوع کباب از گوشت راسته گوسفند تهیه می شود و بسیار لذیذ است، به طوری که عموما به توریست ها پیشنهاد می شود که در سفر به ایران حتما این نوع محبوب کباب را امتحان کنند. گفتنی است که پخت این نوع غذا را برای اولین بار منسوب به شهر شاندیز می دانند و از مواد مختلفی برای طعم دار کردن و ترد شدن گوشت استفاده می کنند که از میان آن ها می توان به زعفران، آبلیمو، ماست و روغن زیتون اشاره کرد.
خورشت ریواس، غذایی از دل کوه های نیشابور
هر سال بهار، در کوه های نواحی غذاهای محلی خراسان رضوی و کردستان گیاهی خودرو رشد می کند که به آن ریواس می گویند. این گیاه عجیب که پر از خارهای تیز است را با دقت فراوان می چینند و با جدا کردن خارهای آن، خورشتی تهیه می کنند که کمی ترش است و ظاهری شبیه خورشت کرفس دارد. طعم بی نظیر آن باعث شده تا یکی از غذاهای محبوب برای پذیرایی از مهمانان در فصل بهار باشد. گفتنی است که طعم ترش این خورشت به خاطر گیاه ریواس است. این گیاه قدیمی کمی صورتی رنگ است و مزه ملسی دارد.
شله مشهدی، این غذای سنتی و تاریخی
تاریخچه این غذای فوق العاده که در آن انواع حبوبات استفاده می شود، به دوران قاجار باز می گردد و یک وعده غذایی کامل و سنگین محسوب می شود. در سرو این نوع آش، معمولا مقداری قیمه به آن اضافه می کنند و از آن جا که در پخت آن حبوبات زیادی مصرف می شود، زمانی که برای پخت آن لازم است، کمی طولانی به نظر می رسد. می توان گفت شله یکی از معروف ترین غذاهای محلی خراسان رضوی به شمار می آید.
یتیمچه، ساده، سریع و آسان
این غذا که از موادی مثل بادمجان، عدس و لوبیا تهیه می شود، به همراه سیب زمینی یک غذای فوق العاده لذیذ است و از غذاهای سنتی نیشابور به حساب می آید. در پخت این غذا هیچ نوع پروتئین گوشتی به کار نمی رود و به همین دلیل برای گیاهخواران بسیار مناسب است. می توان در کنار این غذا، ماست موسیر، ترشی و سبزی خوردن سرو کرد. همچنین، پایه اصلی این غذا کدو است در برخی موارد می توان از بادمجان استفاده کرد.
چنگالی، یک عصرانه سبک
این غذای ساده و سبک می تواند گزینه خوبی برای عصرانه باشد و به دو روش متفاوت تهیه می شود. برای پخت این نوع غذا، می گذارند نان کمی بیات شود. سپس آن را خرد می کنند و در روغن داغ می ریزند و به آن شکر یا شیره اضافه می کنند. این دسر که یکی از غذاهای محلی خراسان رضوی به حساب می آید اما در سیستان و یاسوج به روش های مختلف تهیه می شود.
رشته پلو، یکی از پرطرفدارترین غذاهای محلی خراسان رضوی
بسیاری از ما رشته پلو، غذایی که با سال نو و عید نوروز گره خورده را می شناسیم و در فهرست غذاهای محبوب خود داریم. این مورد از غذاهای محلی خراسان، مانند بسیاری از دیگر رسوماتی که از این خطه به سراسر کشور راه یافت است، می تواند فوق العاده و جالب باشد.
دیگچه، دسر خوش طعم مشهدی
این دسر خوش طعم مشهدی، از غذاهای محلی خراسان رضوی محسوب می شود و کمی شبیه شعله زرد است. دیگچه مانند شعله زرد در ماه های خاص و اعیاد مذهبی پخته می شود. یکی دیگر از موارد مصرف مهم آن هم در ماه رمضان است که معملا بر سر سفره افطار به صورت ثابت دیده می شود.
ساطری پلو، زیبا، چشم نواز و لذیذ!
این غذا که با رنگ های زیبا و متنوع خود اشتهای شما را بر می انگیزد و به طور کلی در خراسان، چه رضوی، شمالی یا جنوبی بسیار پرطرفدار است. ساطری پلو که از غذاهای محلی خراسان رضوی به حساب می آید، نوعی پلو است که در لا به لای آن هویج، زرشک، گوشت چرخ کرده و برخی اجزای دیگر به چشم می خورد.
فرازی کوتاه از تاریخ خراسان
خراسان یکی از قدیمی ترین مناطق ایران است که زادگاه بسیاری از شعرا و عرفا به حساب می آید اما این سرزمین کهن، حتی پیشینه ای از این هم قدیمی تر دارد. اولین ردپای حضور انسان در این منطقه به حدود ۸۰۰ هزار سال پیش باز می گردد؛ این یعنی دوره ای پیش از نوسنگی و این درحالی است که زمانی که از قدمت حضور انسان در شهرهای دیگر سخن می گوییم، صحبت از قدمتی تا صدهزار سال است. این مقایسه روشن می کند که انسان های بدوی از چه زمانی در این منطقه مهم زندکی می کردند.
با این وجود، شاید یکی از برهه های مهم در تاریخ خراسان، مهاجرت اقوام آریایی و ورود آن ها به فلات ایران بود که سرزمین این خطه را برای همیشه تحت تاثیر خود قرار داد. آن ها پس از رسیدن به منطقه ای که امروزه سکونتگاه ما ایرانی ها است در بخش های خراسان و سیستان سکنی گزیدند و سند تایید این ادعا نیز شاهنامه فردوسی است که جنبه های مهمی را در زمینه تاریخی و ادبی روشن کرده است.
در این مقاله، به ذکر غذاهای محلی خراسان پرداختیم. برای سفر به شهرهای مختلف این استان می توانید از تورهای الی گشت استفاده کنید یا به طور جداگانه فرآیند سفر خود را برنامه ریزی کنید. برای اطلاعات بیشتر در مورد خراسان می توانید به مقاله ما در این زمینه مطالعه نمایید. شما از غذاهای خراسان کدام را تا به حال تجربه کرده اید؟ نظرات خود را درمورد این غذاها برای ما بنویسید.